Results 1 to 12 of 12

Thread: Povratak sa roditeljskog dopusta i korištenje godišnjeg odmora

Default Povratak sa roditeljskog dopusta i korištenje godišnjeg odmora

Krajem svibnja mi završava roditeljski dopust(odlučila sam biti do druge godine djeteta, a radi se o roditeljskom dopustu za treće dijete) kako stoji u rješenju koje je dostavljeno na vrijeme poslodavcu.

Poslodavac (privatnik) sada (mjesec dana pred istek roditeljskog) na mene vrši pritisak da produžim porodiljni do 31.08. jer „poslovni ciklus ne zahtijeva moj trenutni povratak“, već da se vratim na posao sa 1.9. ( od tada mu trebam). Ono što on želi izbjeći, a ja iskoristiti je stari i novi godišnji na koji imam pravo. Zato stvara pritisak, da me ne plaća dok sam na godišnjem ovo ljeto, već onda kad postanem „money making unit“ oliti isplativa-on bi radije da sam ja cijelo ovo ljeto na roditeljskom dopustu (a godišnji za 2014. mi tako propada).

Ja bih htjela iskoristiti svoje pravo na godišnji odmor, za prethodnu godinu i ovu (imam i jedno i drugo rješenje, novi idem na kolektivni kada i svi zaposlenici uobičajeno preko ljeta). Naime, imam rješenje za godišnji za 2014. kojeg bih koristila cijeli lipanj, onda dva tjedna radila, pa išla na kolektivni i onda počela poslije toga raditi.

Zanima me kako da to učinim, ostvarim to svoje pravo a da pravno bude sve čisto?

1. Ja bih prvo (usprkos njegovom protivljenu) do kraja ovog mjeseca (mjesec dana prije isteka porodiljnog) poslala poslodavcu mail kao obavijet da se dana tog i tog , po završetku roditeljskog vraćam na posao. Je li to dovoljno?

Onda bih na neki način tražila korištenje starog godišnjeg (svi u firmi preostali stari godišnji koriste u lipnju, to je redovna procedura inače, no kako to u ovoj situaciji uopće pokrenuti? Da li mi za početak korištenja starog godišnjeg treba neka njihova suglasnost? Što ako mi ne odobri stari godišnji, na koji način ga mogu naplatiti ako zaista idem raditi svaki dan na posao? (što sam voljna učiniti, ali da mi poslodavac isplati stari godišnji-što on sigurno neće htjeti, mislim radije će me pustiti na godišnji nego da radim niskim intenzitetom u lipnju i još da mi plaća stari godišnji). Ali, na koji način to realizirati, tj.kako zatražiti godišnji ili isplatu godišnjeg kada se pojavim na poslu protivno njegovoj želji, a u skladu sa zakonom? Mogu li i za korištenje godišnjeg samo poslati mail (da ću se po isteku korištenja godišnjeg iz 2014. javiti na posao ili mi on to može osporiti? Kako da se ispravno postavim i ostvarim pravo na korištenje starog godišnjeg a da sve bude pravno čisto?

2. Netko mi reče (tu mi treba pravni savjet!), jer sama u to nisam sigurna, da imam pravo čak i na godišnji za 2013. godinu (tada sam radila cijeli siječanj, a ostatak godine sam bila 1,5 mjesec na čuvanju trudnoće i ostatak na porodiljnom). Imam li pravo na taj godišnji? Osoba koja mi to tvrdi tumači da nisam (zbog neprekidnog odsustva s posla od veljače 2013. do isteka roditeljskog u svibnju 2015.) imala mogućnost koristiti taj godišnji, pa da u međuvremenu nije mogao „propasti“? Je li to točno? Gdje to mogu sigurno provjeriti? Ja imam rješenje za godišnji za 2013., ali sam mislila da je propao. Gdje to mogu provjeriti za sigurno, zna li netko?

To bi bilo super, ako bih mogla koristiti godišnji za 2013. , 2014. I 2015. za redom, dobiti plaće i zaista početi raditi 1.9. (ne bih se morala vratiti neka dva-tri tjedna između kolektivnog novog godišnjeg i starog) što bi bilo idealno zbog već navedenog pritiska i njegove ljutne jer se odupirem njegovom zahtjevu o produžetku roditeljskog i što odlučujem koristiti svoje pravo na godišnji.

3. Kako zaista preživjeti njegovu ljutnju i eventualni mobbing? Ja sam vec sad sam nervozna i slabije spavam, ali odlučila sam iskoristiti svoje pravo. Ponekad se pitam je li to sve pametno, što vi mislite? Kako bi se postavile?

Molim pravne savjete, a i slična iskustva su dobrodošla. Nadam se da sam sve dobro opisala.

Osoblje foruma sirius's Avatar

Za 2013 sigurno nemas.
    Sto se godisnjeg tice, njega poslodavac odobrava kad mu to odgovara. Tako da je moguce da ti poslodavac ne dopusti koristiti godisnji makar imas pravo na njega po zakonu.
    Hocu reci , imas pravo na godisnji, ali termin mora biti u dogovoru sa poslodavcem.

Boxica's Avatar

Quote Originally Posted by zika View Post

3. Kako zaista preživjeti njegovu ljutnju i eventualni mobbing? Ja sam vec sad sam nervozna i slabije spavam, ali odlučila sam iskoristiti svoje pravo. Ponekad se pitam je li to sve pametno, što vi mislite? Kako bi se postavile?
    kao što sirius reće, na GO za 2013 nemaš više pravo, on je bio iskoristiv do 30.6.2014. i da si ga htjela koristiti morala si u 2013 ili do navedenog datuma prekidati rodiljni/roditeljski i iskoristiti ga...

ja ću se osvrnuti na stavku 3...obzirom da si kod privatnika, nije baš sve tako bajno kako je to na papiru...
    možeš se pozivati na svoja prava, čak i odvjetnika angažirati, možda i inspekciju na radu, ali će to definitivno utjecati na tvoj status u firmi
    želiš li zbilja poslije raditi u firmi gdje će te šef mrziti i tražiti dlaku u jajetu kako bi te se riješio?
    to moraš sama odlučiti jer obzirom na navedeno moraš biti svjesna da će posljedica biti...

ja osobno sam bila u sličnoj situaciji i odlučila ne iskorisitit svoje pravo samo radi "mira u kući"...
    no već onda sam bila krenula u potražnju za novim poslom zbog nekih drugih stvari pa mi je bilo bitno da me ne maltretira i da mogu izlaziti na razgovore za posao

Osoblje foruma sirius's Avatar

Meni je prije koji dan sef u drzavnoj firmi rekao da je pravo na godisnji - dogovorno.
    Ima se pravo, ali u dogovoru sa poslodavcem ( i kolegama).
    uglavnom ja se vracam u 9 mj. i necu koristiti go za 2015 odmah jer sefu ne odgovara ( meni bi, ali sam pristala na kompromis).

ovo za 2013. je i meni bilo sumnjivo, na to i nisam ozbiljno računala. to je ok.

Ali bih u lipnju koristila godišnji za 2014., onda bih 3 tjedna trebala raditi i onda je kolektivni godišnji za sve za 2015..

Činjenica je da mi ne može osporiti povratak na posao po isteku roditeljskog dopusta, zar ne?

Ako se ne dogovorimo za termine godišnjeg (kako ste rekle imam pravo ali se mroamo dogovoriti), ja ću dolaziti na posao, kako ga onda natjerati da mi to plati?

Boxica, ne vidim se dugoročno tamo, zato sam u biti i spremnija na frku. Kod prethodnog porodiljnog mi je propao godišnji, nisam ga niti tražila radi mira u kući. Već mi je dosta toga da je uvijek sve na našu štetu, uvjeti rada su zasita sve lošiji i počinjem tražiti posao.

Dakle, ja sada ne želim produžiti roditeljski (radi se o ovom ljetu), on mi ne želi platiti godišnji već inzistira da sam na roditeljskom do kraja ljeta. Što sad? Imam pravo na stari godišnji, ali mi ga on može uskratiti tako da mi ne da suglasnost za termin korištenja? Kako ga onda mogu naplatiti, a u lipnju ići raditi za plaću? Ili ispada da je pravo zaista na papiru a ja tu ništa ne mogu? Mogu ići raditi, zar ne? To mi ne može osporiti?

[QUOTE=zika;2763730]
    Ako se ne dogovorimo za termine godišnjeg (kako ste rekle imam pravo ali se mroamo dogovoriti), ja ću dolaziti na posao, kako ga onda natjerati da mi to plati?

mislim, da mi plati taj stari godišnji ako cijeli lipanj radim za plaću?

da sad preformuliram ono što ostaje od cijelog problema nakon vaših odgovora:

1. ima li načina da naplatim stari godišnji, pod uvijetom da mi ne odobri termine korištenja u lipnju, a ja čvrsto odlučim se vratiti na posao po isteku roditeljskog? Kako to tehnički odraditi, ima li pravna špranca? Neki zahtjev, na što u zakonu se pozivam?

2. je li dovoljno najaviti povratak na posao mailom (Po isteku roditeljskog dopusta, dana tog i tog vraćam se na posao...) ? koliko shvaćam on tu nema pravnog uporišta za odbiti, može samo bjesniti jer se vraćam u low season...pa nakon toga vidjeti hoće mi dati godišnji ili ga pokušati nekako naplatiti...i naravno tražiti drugi posao paralelno (ne samo zbog ove situacije, to je cvrsta odluka od prije).

Boxica's Avatar

Quote Originally Posted by zika View Post
    da sad preformuliram ono što ostaje od cijelog problema nakon vaših odgovora:

1. ima li načina da naplatim stari godišnji, pod uvijetom da mi ne odobri termine korištenja u lipnju, a ja čvrsto odlučim se vratiti na posao po isteku roditeljskog? Kako to tehnički odraditi, ima li pravna špranca? Neki zahtjev, na što u zakonu se pozivam?

2. je li dovoljno najaviti povratak na posao mailom (Po isteku roditeljskog dopusta, dana tog i tog vraćam se na posao...) ? koliko shvaćam on tu nema pravnog uporišta za odbiti, može samo bjesniti jer se vraćam u low season...pa nakon toga vidjeti hoće mi dati godišnji ili ga pokušati nekako naplatiti...i naravno tražiti drugi posao paralelno (ne samo zbog ove situacije, to je cvrsta odluka od prije).
    prema novom zakonu o radu, neiskorišteni GO se ne može isplatiti osim kada odlaziš iz firme u roku kada ga još možeš koristiti
    dakle skraćeno: da odlaziš iz tvrtke prije 30.6. dobila bi isplatu za cijeli 2014 + srazmjerni dio za 2015,
    ako odlaziš nakon tog datuma onda samo na srazmjerni dio za 2015

Zakon o radu: Ništetnost odricanja od prava na godišnji odmor
    Članak 80.
    Ništetan je sporazum o odricanju od prava na godišnji odmor, odnosno o isplati naknade umjesto korištenja godišnjeg odmora.

Boxica's Avatar

Quote Originally Posted by Boxica View Post
    prema novom zakonu o radu, neiskorišteni GO se ne može isplatiti osim kada odlaziš iz firme u roku kada ga još možeš koristiti
    dakle skraćeno: da odlaziš iz tvrtke prije 30.6. dobila bi isplatu za cijeli 2014 + srazmjerni dio za 2015,
    ako odlaziš nakon tog datuma onda samo na srazmjerni dio za 2015.[/I]
    krivo sam napisala: ako odlazis nakon 30.6. imas pravo na isplatu cijelog GO za 2015

Boxica, hvala za info. Ipak ne odlazim tako brzo

pobjegao mi post...

ne odlazim od tamo taako brzo, jer tek tražim drugi posao....odnosno, sve do prije tjedan dana kada je bio prvi kontakt u kojem me traže da produžim roditeljski do 31.08. bila sam uljuljkana samo u roditeljsku sferu, sada me je sve ovo

sad se polako vraćam u realnost, ne lijepu...oni nama mogu svašta, mi njima (privatnim poslodavcima), gotovo ništa....ehh..

Ej Zika!
    Jako me zanima raspletSto si dogovorila s poslodavcem(skolom)?