Krajem svibnja mi završava roditeljski dopust(odlučila sam biti do druge godine djeteta, a radi se o roditeljskom dopustu za treće dijete) kako stoji u rješenju koje je dostavljeno na vrijeme poslodavcu.
Poslodavac (privatnik) sada (mjesec dana pred istek roditeljskog) na mene vrši pritisak da produžim porodiljni do 31.08. jer „poslovni ciklus ne zahtijeva moj trenutni povratak“, već da se vratim na posao sa 1.9. ( od tada mu trebam). Ono što on želi izbjeći, a ja iskoristiti je stari i novi godišnji na koji imam pravo. Zato stvara pritisak, da me ne plaća dok sam na godišnjem ovo ljeto, već onda kad postanem „money making unit“ oliti isplativa-on bi radije da sam ja cijelo ovo ljeto na roditeljskom dopustu (a godišnji za 2014. mi tako propada).
Ja bih htjela iskoristiti svoje pravo na godišnji odmor, za prethodnu godinu i ovu (imam i jedno i drugo rješenje, novi idem na kolektivni kada i svi zaposlenici uobičajeno preko ljeta). Naime, imam rješenje za godišnji za 2014. kojeg bih koristila cijeli lipanj, onda dva tjedna radila, pa išla na kolektivni i onda počela poslije toga raditi.
Zanima me kako da to učinim, ostvarim to svoje pravo a da pravno bude sve čisto?
1. Ja bih prvo (usprkos njegovom protivljenu) do kraja ovog mjeseca (mjesec dana prije isteka porodiljnog) poslala poslodavcu mail kao obavijet da se dana tog i tog , po završetku roditeljskog vraćam na posao. Je li to dovoljno?
Onda bih na neki način tražila korištenje starog godišnjeg (svi u firmi preostali stari godišnji koriste u lipnju, to je redovna procedura inače, no kako to u ovoj situaciji uopće pokrenuti? Da li mi za početak korištenja starog godišnjeg treba neka njihova suglasnost? Što ako mi ne odobri stari godišnji, na koji način ga mogu naplatiti ako zaista idem raditi svaki dan na posao? (što sam voljna učiniti, ali da mi poslodavac isplati stari godišnji-što on sigurno neće htjeti, mislim radije će me pustiti na godišnji nego da radim niskim intenzitetom u lipnju i još da mi plaća stari godišnji). Ali, na koji način to realizirati, tj.kako zatražiti godišnji ili isplatu godišnjeg kada se pojavim na poslu protivno njegovoj želji, a u skladu sa zakonom? Mogu li i za korištenje godišnjeg samo poslati mail (da ću se po isteku korištenja godišnjeg iz 2014. javiti na posao ili mi on to može osporiti? Kako da se ispravno postavim i ostvarim pravo na korištenje starog godišnjeg a da sve bude pravno čisto?
2. Netko mi reče (tu mi treba pravni savjet!), jer sama u to nisam sigurna, da imam pravo čak i na godišnji za 2013. godinu (tada sam radila cijeli siječanj, a ostatak godine sam bila 1,5 mjesec na čuvanju trudnoće i ostatak na porodiljnom). Imam li pravo na taj godišnji? Osoba koja mi to tvrdi tumači da nisam (zbog neprekidnog odsustva s posla od veljače 2013. do isteka roditeljskog u svibnju 2015.) imala mogućnost koristiti taj godišnji, pa da u međuvremenu nije mogao „propasti“? Je li to točno? Gdje to mogu sigurno provjeriti? Ja imam rješenje za godišnji za 2013., ali sam mislila da je propao. Gdje to mogu provjeriti za sigurno, zna li netko?
To bi bilo super, ako bih mogla koristiti godišnji za 2013. , 2014. I 2015. za redom, dobiti plaće i zaista početi raditi 1.9. (ne bih se morala vratiti neka dva-tri tjedna između kolektivnog novog godišnjeg i starog) što bi bilo idealno zbog već navedenog pritiska i njegove ljutne jer se odupirem njegovom zahtjevu o produžetku roditeljskog i što odlučujem koristiti svoje pravo na godišnji.
3. Kako zaista preživjeti njegovu ljutnju i eventualni mobbing? Ja sam vec sad sam nervozna i slabije spavam, ali odlučila sam iskoristiti svoje pravo. Ponekad se pitam je li to sve pametno, što vi mislite? Kako bi se postavile?
Molim pravne savjete, a i slična iskustva su dobrodošla. Nadam se da sam sve dobro opisala.