Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
Dakle prema gosp. google-u ok su: cjelovite žitarice, punozrnati kruh, voće, povrće, smeđa riža, zob, ječam, grah, leća i krumpir
A nisu poželjni: prerađene žitarice, bijeli kruh, krafne, keksi, kolač, slatki napici, čips, tjestenina, slatki sirupi

Također, rjeđe se preporučuje konzumirati: rižu, gris, glukozu, med, šećer, grožđice, džem ili pizzu.

Ovo zadnje me zateklo, nikad ne bih rekla da trebam izbjegavat griz, med ili grožđice ??!! Meni je sve to spadalo pod "zdravo" npr jede mi se slatko bolje malo grožđica nego pola čokse. Griz recimo radim djeci sa (šumskim) voćem na vodi, ostala mi navika dok još nisu mogli kravlje a adaptirano im nisam stavljala. Meni je to kao zdrava večera. I sad gle nema uzimanja ostataka od dječje večere
Loši ugljikohidrati su namirnice sa visokim glikemijskim indeksom. Ima negdje na netu čitava tablica, ali ja sam sebi pojednostavila i jednostavno izbacim svu bijelu hranu iz prehrane, osim bjelanjka. Jedem npr. mrkvu, iako i ona ima visoki glikemijski indeks.
Grožđice (kao i svo ostalo voće) i med se preporučuju konzumirati u što manjim količinama zbog šećera koji sadrže. To su korisne namirnice u smislu zdravlja, ali ako želiš smršaviti, onda je bolje manje ih konzumirati (npr. pojedeš jednu voćku dnevno, žličicu meda i slično).
Mlijeko i mliječne proizvode možeš konzumirati, ali ja mlijeko i vrhnje izbjegavam jer me jako napuhuju.
I žitarice često napuhuju, ali ima osoba kojima odgovaraju kad su u procesu mršavljenja.
Osobno, kad želim smršaviti, baziram prehranu na mesu, jajima, povrću i voću.