Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: Još jedna nova...

Datum pristupanja
    May 2015

Početno Još jedna nova...

Pozdrav svima,
    prelistala sam forum i nisam našla nigdje zgodno gdje bih se predstavila i pitala par početničkih pitanja, pa slobodno premjestite gdje je zgodnije.
    Javljam se jer evo u 36 sam godini, u braku 5, pokušavamo ostati trudni već godinu dana i ništa.
    Osobno me to previše ne opterećuje jer imamo lijep i kvalitetan život, i ako nam se desi trudnoća postat će još ljepši, no eto nakon petog pitanja u tjedan dana od raznoraznih dušebrižnika "A što vi čekate?" moram priznati da se u meni stvara nervoza - jedan takav upit je bio baš danas.
    Imam osjećaj da vrijeme radi protiv nas, statistički sam ušla u godine kada to sve ide malo teže (iako znam da je sve to individualno).

Još sam nova u svemu ovome, pa se ispričavam ako neki termin upotrijebim krivo. Naime, ja nipošto ne želim IVF, ne iz vjerskih ili sl. razloga, već ne želim sebe i svoje tijelo izlagati nečemu što znam da ne bih podnijela psihički - znam da bi mi to postalo centar života, a svaki eventualni neuspjeh bi me dotukao.
    Uz isprike svima koji će poduzeti sve da dobiju svoju bebicu, takvu hrabrost i emocionalnu čvrstoću nemam, a niti ne želim postati poput osoba iz moje okoline koje sa svojim suprugom (i ostalim ljudima) ne mogu više pričati niti razmišljati o ničemu osim o hormonima, pregledima, nalazima...

Otvorena sam za manje invanzivne metode poput stimulacije jajnika, stimulacije ovulacije i sl. i tu sam spremna - ako ide, ide, ako ne - ne i gotovo.

Ono što bih htjela pitati jest zapravo što konkretno ide kojim redoslijedom, na inicijativu ginekologa napravili smo početne stvari, ja hormone i briseve, suprug spermiogram, sve je u najboljem redu.
    Od prije imam dijagnozu PCOS, s neustaljenim ciklusima i dugim krvarenjima.
    S ginekologom imam dogovor da još do ljeta pokušamo s nestimuliranim ciljanim odnosima oko ovulacije, a onda da se čujemo za dalje.

Pretpostavljam da dalje ide HSG jer možda tu stvar zapinje?

U kojoj fazi se gleda rezerva jajašaca?

Zahvaljujem na razumijevanju i čitanju.

Datum pristupanja
    Feb 2014

Početno

Lebdim dobrodošla uz iskrene želje da čim prije odeš na trudnički dio foruma

ako si učinila početne pretrage i ako su one u najboljem redu savjetujem ti da se javiš nekom mpo doktoru po tvom izboru (ne znam iz kojeg si grada) te da vidiš što će ti on savjetovati...doktori nisu nikakav bauk, već su tu da nam pomognu

Na sva tvoja pitanja, mpo doktor će svakako imati najbolji odgovor...

Što se tiče metoda mpo, svakako savjetujem da napraviš rentgenski HSG, te ako on bude u redu (jajovodi prohodni) liječnik će ti savjetovati što dalje...možda inseminacija - AIH dolazi kod tebe u obzir...iako bi ih ja na tvom mjestu i u tvojim godinama s dijagnozom PCOS-a preskočila inseminacije (to je moje mišljenje)

Svakako, odluka je na tebi...iako moram priznati da me malo zbunjuje pomalo negativan stav prema IVF-u s psihičke/emotivne strane....
    svatko je individua za sebe i kao takav zna gdje su mu granice, ali pričati o psihičkim/emotivnim posljedicama nečeg što nisi proživio na vlastitoj koži smatram neprikladnim, sorry to je moje mišljenje...

Ako je netko iz tvoje okoline čitav svoj život sveo na na razgovore oko IVF postupaka, to je njihova stvar...a nipošto razlog da u startu odustaneš od IVF-a jer ne znaš kako će se kod tebe priča odvijati...možda budeš sretnica i IVF ti uspije iz prve

Svakako ti želim svu sreću ovog svijeta i da čim prije postaneš trudnica - pomoću majke prirode ili uz pomoć medicine

Kako god odlučiš, odluka je na tebi

Sretno

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Frodda,
    potpis na svaku!
    Lebdim dobrodosla

Datum pristupanja
    May 2015

Početno

Zahvaljujem na dobrodošlici i na odgovoru.
    Da, i meni se činilo, po onome što sam čitala, da je HSG sljedeći logični korak.
    Nažalost trenutna odluka da ne idem na IVF nije bila nepromišljena ili brzopleta, bez ulaska u neke dubine i životna iskustva ili pokušaja da se opravdam, mogu reći da sam imala prilike upoznati sebe i kako reagiram na određene situacije, i sa 99% sigurnosti mogu reći da bi se to odvilo baš onako kao što sam to opisala. A i proživjela sam to duboko s osobama iz okoline, više nego što sam trebala, empatičnost me dotukla. Zato sam napisala da nemam tu hrabrost i emocionalnu čvrstoću.
    Možda se stvari kroz vrijeme promijene, možda steknem tu hrabrost, možda očvrsnem - no trenutno da mi se to spomene kao jedina opcija, pobjegla bih glavom bez obzira.

Vjerujem da to zvuči čudno, no tako je kako je, iz ove kože ne mogu.

Htjela sam vas pitati još jednu stvar, a koju sam zaboravila sinoć.

Kako se organizirate što se tiče posla, bolovanja i slično?

Naime već više godina radim na ugovor na određeno i iskreno bojim se da u slučaju pretjeranih izostanaka ne izgubim posao, tj. da mi više neće produljivati ugovor. Zapravo, na to sam spremna da će se dogoditi kad ostanem trudna - imala sam prilike to vidjeti u par slučajeva u firmi, ali ne mogu ostati bez posla dok se to nije dogodilo (na kredit za stan nam ide jedna plaća, od druge na režije i što nam ostane za život).
    Pitam jer sam proživjela vrlo neugodno iskustvo, jedan jedini put u toku radnog odnosa sam bila na bolovanju ove zime (gripa, temp. 40) i doslovce svaki dan su me zvali doma da mogu li taj dan doći na posao. Bila sam na bolovanju ukupno 3 dana i kad sam se vratila mi je jasno dano do znanja da ako će mi morati tražiti zamjenu za bolovanje, da će me netko drugi zamijeniti po isteku ugovora. Nažalost hrvatska realnost, a drugog posla nema.

Ima li netko savjet kako se organizirati što se tiče posla, evo meni već ovo da se javim u mpo kliniku predstavlja problem (ok, za to ću uzeti jedan dan godišnjeg koji imam pravo na osobne potrebe iskoristiti jednom godišnje), ali što dalje? Čitala sam za rentgenski HSG razna iskustva, da su žene uzimale po dva dana bolovanja radi toga, a ako to najavim na poslu, sigurno neću naići na odobravanje.
    I opet, iz ove kože ne mogu, zato pitam ako tko ima ideju kako se organizirati i ako je bilo sličnih iskustava.

Datum pristupanja
    May 2014

Početno

Draga dobro dosla. Sto se tice organiziranja malo je zeznuto. Al ako radis u smjenama tada nije tako tesko. Ja sam primjerice mogla mjenjati smjenu, kad sam isla ujutro za zg radiila sam popodnevnu smjenu, i okrenuto. Zavisi kamo ces u postupak. Kako ces se dogovoriti za folikumetrije uglavnom sve se moze dogovoriti sa doktorima. Sretno u svakom slucaju. Samo bi napomenula da je jako zalosno sto nemas potporu kod poslodavca. Ja sam imala srecu s tim pa su mi stvarno sefice isle na ruku u vezi svega. Tu se ne mogu pozaliti i jako sam im zahvalna na tome i znam im to uzvratiti.

maca2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ako ti je takav problem na poslu onda je najbolje ici privatno-oni ce se puno prije prilagoditi tvom radnom vremenu nego drz.bolnice (gdje nece uopce). Posto nikako ne zelis IVF (to je sada sasvim tvoja stvar), onda cijela ta prica kod privatnika i nije tako strasno financ.opterecenje - mislim da se inseminacije uz neku slabiju stimulaciju (femara,klomifen, par gonala) placaju do max.3000 kn.
    U svakom slucaju,dobrodosla i sretno

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Slažem se sa Froddom u svakom slovu,a Lebdim dobro došla i sto prije otišla

sushi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2013

Početno

Citiraj Lebdim prvotno napisa Vidi poruku
    Otvorena sam za manje invanzivne metode poput stimulacije jajnika, stimulacije ovulacije i sl. i tu sam spremna - ako ide, ide, ako ne - ne i gotovo.

Ono što bih htjela pitati jest zapravo što konkretno ide kojim redoslijedom, na inicijativu ginekologa napravili smo početne stvari, ja hormone i briseve, suprug spermiogram, sve je u najboljem redu.
    Od prije imam dijagnozu PCOS, s neustaljenim ciklusima i dugim krvarenjima.
    S ginekologom imam dogovor da još do ljeta pokušamo s nestimuliranim ciljanim odnosima oko ovulacije, a onda da se čujemo za dalje.

Pretpostavljam da dalje ide HSG jer možda tu stvar zapinje?

U kojoj fazi se gleda rezerva jajašaca?

bok Lebdim, dobrodošla

cure su ti već puno toga korisnog napisale, evo još mrvu. prvi korak u nekakvom "školskom" putu bi ti bio otići s mužem i svim nalazima koje imaš subspecijalistu humane reprodukcije (mpo-ovcu kako ih mi tu često zovemo). mnogi od nas su, pogotovo s pcos dijagnozama, gubili mjesece na indukciju ovulacije kod primarnih ginića. iako tu ima puno dobre namjere (i navike u stilu - kako sad odjednom ići novom ginekologu), jednostavno nećete dobiti kompletnu sliku o stanju i mogućnostima/šansama. a i uz odluku o izbjegavanju IVF-a, čini mi se iz tvog posta da sliku ipak želite imati

nakon konzultacija, ovisno o tome gdje ćete ići, možda će vas dr. zamoliti da napravite još koju pretragu zbog tvog pcos, možda dodatne hormone, ovisi što si sve vadila. možda ćete pogledati inz. rezistenciju, napraviti ogtt. možda dobiješ i koji savjet o bmi, ako ti je previsok...što ponekad ipak zna malo regulirati ciklus.
    uz to, uzv jajnika će možda biti malo detaljniji, ovisno o tome gdje odete.

hsg kao idući korak ti je u svakom slučaju preduvjet za inseminaciju, ali nisam shvatila zašto baš inzistiraš na rtg hsg-u...čini mi se da se u većini klinika više ne radi, bar su tako pisale cure. nekoga ne boli uopće, nekome pretraga nije ugodna, ali mislim da ti u svakom slučaju više od jednog dana godišnjeg nije potrebno za to.

nema pravila kad se gleda rezerva, ali tri su faktora koja se usporedno promatraju - amh, fsh i uzv slika... i bojim se da ti tu može pomoći opet samo - mpo-ovac.

što se odlaska s posla tiče, kao što ti je već napisano, u bolnicama nažalost nema mogućnosti oko dogovora termina... nakon inseminacije ti bolovanje u principu nije potrebno, ali imaš pravo na njega (molim iskusnije da me isprave ako treba).
    statističke šanse za trudnoću nakon aih su ti 10-15%

kakav ti je odnos lh i fsh, s obzirom na pcos? ako želiš, možeš upisati nalaze hormona ovdje http://forum.roda.hr/threads/29465-s...99#post2757399

sretno, nadam se da ćete uspjeti već i prije ljeta

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •