Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Samostalno putovanje 14-godišnjaka u inozemstvo (EU)?

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Samostalno putovanje 14-godišnjaka u inozemstvo (EU)?

Bok svima!

Zanima me da li je moguće samostalno putovanje (bez pratitelja - dakle, bez roditelja/staratelja, profesora, trenera itd) djece u dobi od 14 godina u inozemstvo?

Ako da, pod kojim uvjetima (vjerojatno bi bilo potrebno neko odobrenje, recimo izjava ovjerena kod bilježnika, eventualno potpisana i od onoga kuda ide)?

Radi se o tome da razmišljamo da pošaljemo sina (14,5 godina) vlakom prijateljima u Švicarsku - obzirom da postoji direktan noćni vlak (dakle, pratnja vlakopratitelja cijelim putem) između Zagreba i Züricha gdje bi ga dočekali prijatelji to nije logistički teško za izvesti, međutim, brine nas legalna strana.
    Kao prvo, tu je prelazak granice HR/SLO (što bi se dalo izbjeći tako da ga autom odvezemo na vlak u Dobovu), a nakon toga je putovanje unutar Schengenske zone.

Koliko znamo, samostalno putovanje djece u dobi iznad 12 godina je unutar Schengen-zone dozvoljeno i znamo dosta primjera obitelji koje su to koristile, no uvijek se radilo o obiteljima iz zemalja unutar schengen-zone.

Eto, unaprijed zahvaljujem na savjetima!

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja mislim da ti je najbolje nazvati granični prijelaz i pitati njih.

branka0112 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja E.(15) je lani avionom putovala u Njemačku, mi smo samo ispunili obrazac (popratnicu) i ovjerili kod javnog bilježnika, ali nitko ju ništa nije tražio. Šogor ju je dočekao na aerodromu i sve prošlo bez problema.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ide li?

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ako ima iznad 14g onda može dijete samo u inozemstvo, ako nema onda mora imati pratnju.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ne ide.

Pitao sam policajce na granici - do navršene 15. godine života moguć je odlazak u inozemstvo samo u pratnji punoljetne osobe (sa punomoći ako nije roditelj/staratelj). Nakon toga je moguće. Obzirom da Vedran još nema 15. godina onda ostaje kod kuće ...

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj tatek prvotno napisa Vidi poruku
    Ne ide.

Pitao sam policajce na granici - do navršene 15. godine života moguć je odlazak u inozemstvo samo u pratnji punoljetne osobe (sa punomoći ako nije roditelj/staratelj). Nakon toga je moguće. Obzirom da Vedran još nema 15. godina onda ostaje kod kuće ...
    Krivo su ti rekli. 14g je granica.
    https://gov.hr/moja-uprava/aktivno-g...o-granice/1641

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj In love prvotno napisa Vidi poruku
    Thja, pitao dvoje policajaca, oboje rekli od 15g naviše - inače prekršaj.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Valjda ima i tu caka kaj je više od 14 godina
    , neki hoteli znaju pisat recimo 13.99 pa je to manje od 14, a neki pišu samo 14, a naplačuju od 15 tek višu tarifu, ovisi valjda i o procjeni ko gleda

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    Valjda ima i tu caka kaj je više od 14 godina
    , neki hoteli znaju pisat recimo 13.99 pa je to manje od 14, a neki pišu samo 14, a naplačuju od 15 tek višu tarifu, ovisi valjda i o procjeni ko gleda

po ovom linku koji je stavila In love može jedino biti upitno što ako dijete putuje na 14. rođendan
    a osim toga, dan prije rođendana je manje od 14 godina, a dan poslije rođendana je više od 14 godina

tatek, kakvi su to točno bili policajci koje si pitao?
    Ja sam se jednom raspitivala nešto za prelazak djece preko granice, zvala policijsku upravu jednu - jedni podaci, drugu - drugi podaci. Neki od njih ti pojma nemaju, a odgovore samouvjereno kao da je to upravo tako i nikako drugačije.

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    po ovom linku koji je stavila In love može jedino biti upitno što ako dijete putuje na 14. rođendan
    a osim toga, dan prije rođendana je manje od 14 godina, a dan poslije rođendana je više od 14 godina

tatek, kakvi su to točno bili policajci koje si pitao?
    Ja sam se jednom raspitivala nešto za prelazak djece preko granice, zvala policijsku upravu jednu - jedni podaci, drugu - drugi podaci. Neki od njih ti pojma nemaju, a odgovore samouvjereno kao da je to upravo tako i nikako drugačije.
    Ovakva iskustva imam i ja he he.
    mislim da je prije bila granica 15g aki da se to nedavno mijenjalo pa su policajci malo u zaostatku

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •