Citiraj Shambala prvotno napisa Vidi poruku
Ne znam jesam li fulala podforum ili ne, ako jesam, molim moderatora da topic premjeste na odgovarajući podforum.

Dakle, u sedmom sam mjesecu prve trudnoće. Rodit ću u RH gdje će mi mama pomagati prva tri mjeseca, a onda putujem u inozemstvo gdje ćemo dragi i ja biti sami sa našim malim zlatom. Budući da dragi radi i putuje na posao/s posla ukupno 10 sati dnevno, vidim da ću većinu vremena biti sama i većinu poslova morati sama obaviti.
Zanima me, što vam je olakšalo život u tom periodu, neki kućanski aparat, neki rekvizit za hendlanje bebe, neka takika, raspored, bilo kakav savijet je dobrodošao!

Trenutno ne mogu ni zamislit kakva će mi biti rutina kad otputujem sa bebom u inozemstvo, a htjela bi si stvoriti bar neku ideju kako da se organiziram da to ispadne koliko-toliko dobro. Molim vas, pomozite!
Meni za sad pada na pamet samo robot usisavač i slow cooker koji preko noći skuha (vegetarijanski) ručak za nas dvoje odraslih. Vama?
S obzirom na to da sam u inozemstvu prošla cijelu prvu trudnoću, složila bih se sa Sirius da mi je najteže padala socijalna izoliranost. Isto tako se sjećam da sam bila toliko umorna i iscrpljena da se većeg dijela te prve godine kćerinog života sada niti ne sjećam i to mi je jako žao Općenito imam rupu u sjećanju tih par godina, no to je priča za drugu temu.

Škola koju sam ja naučila iz prve trudnoće:

- Prihvatiti situaciju takva kakva jest koliko god teška bila, a sa dolaskom djeteta neminovno je teška. Kompletno se mijenja cijeli život kakav si dotada poznavala, jedno malo biće je toliko ovisno o tebi da to niti ne možeš zamisliti i maltene moraš sebe gurnuti u drugi plan. Dakle, sa situacijom se treba pomiriti i prihvatiti je takvu kakva jest

- Što se mene tiče, odbaci peglu potpuno. Ja nikada nisam peglala robicu za djecu čak ni uoči rođenja. Doduše, moja djeca su ljetna i jako sunce ih je sigurno dovoljno spržilo prilikom sušenja, a li i bez toga mislim da bih se teško prihvatila pegle.
Čišćenje samo najnužnije, zaboravi zavjese, prozore, tepihe i ostalu rodbinu.

- Iako je to jako nepopularno na ovom forumu, meni su jako pomogla dječja kolica, duda (pripaziti na dojenje!), a spavanje je obavezno bilo u kinderbetu. Djeca su bila zadovoljna i relativno dobri spavači, a zadovoljna sam bila i ja. Na "kme" se mora reagirati, ali ako dijete miruje i zadovoljno je, nema potrebe da ga gnjaviš sisom i nosanjem. No, to je moje mišljenje i iskustvo i opet napominjem da se ne slaže sa većinom na ovom forumu.

- Zvuči smiješno, ali s drugim djetetom mi je olakšalo to što bih se svako jutro natjerala na tuširanje i šminkanje, a potom bih izašla u dugu šetnju i ispijanje kavice na terasi dok dijete spava u kolicima. Uživala sam ko prasica i to mi je davalo snage za dalje. Osim toga, stavila sam si i tv u sobu da mogu gledati dok bebač doji, samo bih ga zaštitila jorganom od svjetlosti ekrana. To su naprosto mali tips&tricks da zadržiš dio sebe i ne prolupaš

- Bebe si većinom same nametnu svoj raspored, a ja sam obično radila tako da bih se igrala s djetetom dok ne primijetim da je nervozno, podojila ga i legla na spavanje i sve tako. Uskoro su si sami napravili prilično pravilan raspored koji se mijenjao periodično. Pošto sam ja jutarnji tip, nastojala sam sve nužno obaviti tijekom prvog jutarnjeg bebinog spavanja nakon šetnje - kuhanje, vježbanje, čišćenje, itd. Tako možeš i ti - ako si raspoloženija navečer, onda tada odradiš sve što je potrebno, i obratno.

Nekog univerzalnog pravila nema, nisam ti mogla reći - nabavi slow cooker (meni taj apsolutno ništa ne bi značio u životu, ne bih mogla zaspati da znam da mi štednjak gori) ili lijegaj bebu u 10 ujutro jer smo svi različiti i imamo različite životne navike i potrebe. Nastojala sam pisati općenito što je meni pomoglo, a ti prilagodi po svom. Sretno!