Pokazuje rezultate 1 do 50 od 2233

Tema: Odbrojavanje 1/2015

Threaded View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Osoblje foruma Inesz avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Citiraj maca2 prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam gdje da postavim pitanje pa ću ovdje, čini mi se da smo ovdje najaktivnije
    Dakle, zanima me što se (po trenutnom zakonu) događa sa zamrznutim embrijima nakon isteka 5 godina čuvanja, a ne želimo ih iskoristiti? Uništavaju ih ili? Postoji li mogućnost donacije tih embrija? Kako, kome - možemo li utjecati na to kome će ići ako želimo donirat?
    Donacija embrija u Hrvatskoj se ne provodi iako je zakonom dozvoljena. Jedan od glavnih razloga jest nepostojanje banke spolnih stanica, spolnih tkiva i embrija. Banke spolnih stanica, tkiva i embrija prema zakonu mogu ustrojiti Klinički bolnički centri koji provode mpo postupke: KBC Zagreb-Petrova, KBC Sestre Milosrdnice, KBC Rijeka, KBC Split, KBC Osijek. Tri godine od donošenja zakona o mpo niti jedan KBC nije ustrojio takvu banku već naši državljani koji trebaju donacije spolnih stanica i embrija odlaze na liječenje u inozemstvo.
    Zametci se na teret hzzo-a čuvaju 5 godina s mogućnošću produljenja za još 5 godina.
    Uništavanje embrija nije zakonom zabranjeno.
    Osobe koje bi se odlučile za donaciju spolnih stanica i parovi koji bi se odlučili darivati zametke ne mogu ni na koji način utjecati na izbor primatelja donacije. Nije dozvoljeno darivati spolne stanice/zametke osobama koje poznajemo ili osobama koje su darovatelju u bilo kakvo rodbinskom ili tazbinskom srodstvu.
    Pisalo se dosta na forumu o donacijama i o krioprezervaciji embrija, evo nekih tema:

http://forum.roda.hr/threads/86294-q...ja#post2687640

http://forum.roda.hr/threads/74945-Z...nacija+embrija
    Posljednje uređivanje od Inesz : 10.09.2015. at 11:29

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •