-
Mladi biciklisti u prometu
Nisam našla sličnu temu, ako ipak postoji, molim moderatore da me upute tamo.
A. ima 10 i pol godina i zadnjih par dana je otkrio novu zanimaciju - vožnju biciklom po kvartu. Ne po parkiću ispred zgrade (koji je za njega, uostalom, već odavno premalen), nego po okolnim ulicama, a da ga pustim, rado bi se odvezao i u centar grada, pa i dalje.
Stvar je u tome da kvart u kojem živimo nije baš "bike-friendly", to je širi centar Zagreba, biciklističkih staza nema, ulice su uske, doduše, ne previše prometne, ali s puno parkiranih automobila, mjesta nema dovoljno ni za pješake. Da bi došao do npr. Jaruna ili nasipa, ima se što voziti (iako on nema problema s time, kako rekoh, vozio bi se sam on i na drugi kraj grada da od nas dobije zeleno svjetlo).
Nisam baš sigurna, koliko mu u ovoj fazi mogu dati slobode u vožnji bicikla po ulicama. Postoji li nekakva zakonska granica kad dijete smije samo na bicikl pa u promet?
On uvijek nosi kacigu (to je obaveza koja nikad nije dovedena u pitanje), oprezan je u prometu u smislu da pazi na semafor, na prelaženje, i tako to, ali opet nisam sigurna koliko 10-godišnjak zaista može biti odgovoran po tom pitanju. S druge strane, ne želim ga previše ograničavati, jer mi je draže da vozi bicikl nego da doma igra igrice ili gleda sapunice na tv.
Kakva je situacija kod vas?
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma