Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Hitno - pokusi iz prirode 5. razred biljke - molim pomoć

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno Hitno - pokusi iz prirode 5. razred biljke - molim pomoć

Evo kao što naslov kaže trebala bi hitno ideju za pokuse u vezi biljaka 5. razred.
    Naime klinac da bi dobio 5. iz prirode treba do utorka napravit 2 pokusa vezana za biljke
    a ja bez ideje i na netu ne mogu niš nać, pa ako neko ima ideju kaj možemo napravit u
    tak kratkom vremenu molim za pomoć.
    Samo da napomenem tri pokusa smo već napravili: sadili smo grah, biljku stavili u plastičnu vrećicu preko noći,
    i bijeli cvijet stavili u obojanu vodu.

E sad jučer smo odrezali listiće afričke ljubičice i stavili u vodu da puste korjenčiće da bi pokazali vegetativno razmnožavanje, al nisam sigurna da će u tak kratkom roku pustit
    korjenčiće. Našli smo u knjizi pokus za osmozu, al to može doma napravit i napisat, ne može odnjet u školu jer je pokus sa vaganjem komada mrkve koji se jedan uroni u običnu vodu
    a drugi u vodu sa šećerom i opiše se uočeno. Al ne znam dal će proć.

Zato molim za pomoć jer smo totalno bez ideja. Hvala puno

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Osmoza - krumpir (ili rotkva) s udubljenjem u sredini uronjen u vodu, udubljenje se zbog osmoze napuni vodom. Neprovjereno, možda pomogne kao ideja.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Rast prema svjetlosti.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Mentula ovo nešto slično sam vidla samo se u sredinu krumpira stavi šećer, a krumpir se stavi u obojanu vodu, ovo samo s rupom bi teško prenio do škole da se vidi. A ovo sa svjetlošću jel mogu napravit sa već niklom biljkom (ostala nam jedna teglica graha,) pa ju samo stavim u posudu koja je s jedne strane zamračena (jel se to tak radi ili kak drugačije).

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Odlično da imate već nikle biljčice.
    Pokrijte ih npr. kartonskom kutijom koja ima rupu na jednoj strani. Rupa neka ne bude prevelika, recimo 7 cm u promjeru. Stavite sve na sunčano mjesto i ne mijenjajte položaj teglice i rupe (slučajno kod zalijevanja). Biljke će okrenuti listiće i smjer rasta prema rupi, tj. svjetlosti.

Krumpir bi možda mogli staviti u tegl(ic)u od marmelade i poklopiti.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mozete staviti biljku samo u destiliranu vodu i u obicnu vodu sa secerom ili nekim drugim nutritivnim tvarima. trebala bi se vidjeti razlika u njima. samo nisam sigurna da li i do ponedjljeka.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A kapilarnost? Rezano cvijeće u obojenu vodu?
    Mislim ko dalje djeci zadnji dan da rade pokuse?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Slično kao prema svjetlu, biljke se okreću suprotno od sile teže.
    Možete teglicu s biljčicom postaviti u nagnut položaj, recimo 60 stupnjeva. Biljka će se nastojati rasti vertikalno. Za par dana, kad je opet vratite na ravno bit će nakrivljena.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Puno hvala, naći ćemo nešto od ovoga, super prijedlozi. Marta napisala sam da smo kapilarnost već radili. A što se tiče roka, ko mu (nam) je kriv kaj se klinac zafrkava i pred kraj godine skuži da bez problema moće imat 5, pa sad da bi imao treba uz to što je jučer odgovarao i dodatno odradit.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

joj , sto volim u zadnji cas projekte za roditelje ne bi li dijete navuklo ocjenu.
    Roko_mama, nije kritika na tvoj racun, samo primjecujem.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Sirius sve je meni jasno, i ja sam ljuta na njega, al mu je dugo trebalo da se privikne, 5. razred, pa iz područne škole od 30 đaka u smjeni, prešao u školu sa cca 500 đaka u smjeni, i sad kad se trgnuo žao mi ga da ne iskoristi priliku kad je već dobio.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Roko_mama prvotno napisa Vidi poruku
    Sirius sve je meni jasno, i ja sam ljuta na njega, al mu je dugo trebalo da se privikne, 5. razred, pa iz područne škole od 30 đaka u smjeni, prešao u školu sa cca 500 đaka u smjeni, i sad kad se trgnuo žao mi ga da ne iskoristi priliku kad je već dobio.
    Moji su dečki radili pokus sa crvenim kupusom kao univerzalnim indikatorom pH vrijednosti. Evo tu je opisano kako se napravi: http://www.profil.hr/skolski-portal/...-ph-indikatori

Ne znam da li je to prikladno i za ovaj razred, ali vidi - možda ti može pomoći. Jednostavno je!

Evo kako su drugi napravili: http://os-imazuranic-sibinj.skole.hr...e/L_Vrljic.ppt

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Evo još jednog - fotosinteza: http://marul.ffst.hr/odsjeci/ucitelj...otosinteza.pdf

Roko-mama, kod nas su dobro prolazile i namjenske prezentacije - probajte se snaći na taj način. (Ali moja djeca su sad već bolja u izradi prezentacija nego ja, he he he.... BOlji su s novim Office-om)

alga avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Može koristiti krumpir kao bateriju, tako da se pločica cinka i pločica bakra utakne u krumpir –pločice se ne smiju dodirivati- (a može i u jabuku ili limun, samo mislim da krumpir najbolje radi) i napravi strujni krug sa malom žaruljicom pa dokaže da kiselina krumpira može zamijeniti bateriju.

baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Baš ste simpatični. Djetetu treba pomoći ako se može. Jedino što mogu primijetiti da ako nema na internetu ne postoji, ali postoje u knjigama. Sretno malom velikom đaku.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    A kapilarnost? Rezano cvijeće u obojenu vodu?
    Mislim ko dalje djeci zadnji dan da rade pokuse?
    Joj, imam ja odgovor na ovo jer moj mlađi je iz iste vreće. To nisu nove nego nenapravljene stare zadaće.

Danas moj mlađi isto gunđa je je iz HJ morao naučiti neku pjesmicu i pojmovnik i još nešto pa prigovara da to nije fer, ali ja baš nisam imala sluha. Fer, nefer, izvoli to naučiti jer to je zadaća od prije 3 mjeseca i budi sretan da si uopće dobio priliku. Kraj priče.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

taj indikator su kod nas obavezno radili u 7. razredu ima klinac i plakat ( možda), slike imamo na kompijuteru

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

moižda neki kukac u teglici ( imam par komada doma, sad klinci čiste grašak i izašo crv, hoćeš da ga spremim?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •