Košćele, rastu na stablima, male smeđe bobice, brašnastog slatkog okusa, treba pričekati da dobro sazriju, mljac, nisam ih jela sto godina. Mislim da ih ima samo na jugu.
Košćele, rastu na stablima, male smeđe bobice, brašnastog slatkog okusa, treba pričekati da dobro sazriju, mljac, nisam ih jela sto godina. Mislim da ih ima samo na jugu.
... a zovu se još i fafarikule. Budu zelene i tvrde, kad sazriju budu smeđe.Dijana prvotno napisa
Nitko nije spomenuo koromač/komorač. Na ćušpajz/čorbu, ili štoveć. Ko mala sam ga mrzila, danas mi je super.
a azrelinke ? mljac
u nas su odvojene nešpule i azrelinke
nemam pojma šta je ovo šta govorite![]()
ma i u nas su jedno nespole a drugo đenerike, nego mi je to azenerike slicno 8sad vidim da ni nije azenerike)
Ima jedna biljka koja cvate početkom ljeta i ima puno malih ljubičastih cvjetića poput ljevka. Svaki taj cvjetić se iščupa i onda posisa iz njega "nešto" slatko poput meda, s tim da nije svaki cvjetić slatki.
To smo redovito kao klinci cuclali cijele dane i to nam je bilo umjesto bonbona i čokolada.
čoječe, što sam ostarila
sad više ne znam jesu li arzelinke ili azrelinke :?
Jel to nije neka vrsta djeteline s crvenim cvijetom?lukica prvotno napisa
neeeeee!
ovo su ti ko mali zvončići (tateeeeek, ti znaš kako se to zove), lišće i stabljika su dlakavi...
a slatkoooo
i ima puno više soka nego u crvenoj djetelini
to je nesto preukusno.tinkie winkie prvotno napisa
u makarskoj su zrele negdje oko kraja rujna, pocetkom listopada, kada ja, otkada sam otisla u zagreb, skoro pa nikad nisam dolje. rijetko gdje ih ima. ali je moja dobra frendica imala jedno malo stablo u vrtu, s kojega smo mi jele. ah nostalgija
pred dvije godine smo na jesen bili u rovinju. i ja na placu vidim cicindre. koje nisam jela valjda 10 godina. totalno sam poludjela kupila bakici sve sto je donjela. (ona je mislila da sam valjda malo caknuta, mm se davio od smijeha vidjevsi me tako uzbudenu)
kcer i mm nisu djelili moje odusevljenje, tako da sam sve sama pojela.
i nije mi pozlilo.![]()
eh, da ih ovdje u becu mogu naci...
kako to izgleda?
izvana smedje, iznutra zeleno (kakve ja volim), kad sazri zuto, a koza smezurana. to mi zovemo cicimci i ja ih mogu pojesti na kila. ali samo ovih prvih.
Ak mislimo na isto, onda su to male narančaste loptice, onak malo piknjaste. Ima ih u Dalmaciji, pogotovo na jugu.
Od njih je prefin džem (mislim da je službeni naziv planika ili tak nekak)
male duguljaste bobice sa kospicom u sredini. prvo budu zelene, a onda lagano posmede i tada se jedu.
mislim da ih u istri zovu drugacije, ta mi je bakica na placu rekla neko presmjesno ime, koje nisam zapamtila.
zaboravili ste zutinicu. na kratko skuhanu, pa sa tvrdo kuhanim jajima i maslinovim ulljem i octom (ili bez octa). mljac!
i ona misancije raznoraznih divljih trava, koju je mama kuhala kao blitvu.
i spuzi koje smo skupljali poslije kise, i jeli ih zaprzene na ljutiki. (doduse cijeli onaj posao oko ciscenja, sline, pranja kuhanja i slicno, nije bas neka uzivancija, ali to je radila mama
moja mama je od murvi - duda pravila nekavo sredstvo za jacanje, koje sam ja cijelo djetinstvo jela zlicu, dvije na dan, posto sam bila mrsava.
a one male slatke kupine koje smo brali i jeli kada smo isli na divlje plaze su imale puno bolji ukus nego ove sto se mogu kupiti na trznici.
izgleda da nijedna od nas ne misli na isto.
jesu cicindre oskoruse?
Znam to o čemu govori Nano i Beba, ima ih po Medenoj.
Kad se okuli ta pikava korica, ostane meso koje izgleda kao meso od grožđa.
za te plodove kažu da imaju c vitamina više nego bilo što drugo.
a i prekrasno izgleda dok dozrijva - pogotovo kad poprimi onu crveno-narančastu boju...
Ivka, jel to - to?
oskoruše kupe usta i u presjeku imaju super isgled.
one imaju smežuranu smeđu koru i brašnaste su kad su zrele.
aha, ipak mislimo na isto, cicindra jednako cicimak.
ja ih volim dok su iznutra zeleni, a ako ima i vani jos koja zelena flekica, ne smeta![]()
ovo je oskoruša
http://www.nutricionizam.com/Assets/H_Oskorusa.jpg
nisu, nisu.ivarica prvotno napisa
mislim da su cicindre to, sto ti zoves cicimak. kad posmede koza im se malo nabora. ali neki cekaju da jako posmede, neki jedu kad tek pocinju biti smedkaste. sa flekicama.![]()
Ove narančaste sam prvi put skužila u Španjolskoj i onda se tamo isčuđavala kak mi to nemamo i onda sam ih skužila u Cavtatu.
E da, ja jako volim plodove kaktusa. One velike narančaste koje nije preporučljivo dirati prstima. Ljubičasta vrsta mi nije tak fina.
Osim na kaktusima, isto na jugu naše zemlje, ima ih uvoznih po supermarketima i zovu se indijske smokve.
ali to više nema s prirodom.
barem ne u našim podnebljima.
Ima, ima - od Splita južnije. Samo sazrijeva u kasno ljeto.
Ima i na Brijunima, al ljubičasta vrsta - nije tak fino.
ima ih dolje kod nas, isto ljubicastih, meni nikad nisu bili nesto
Vi nastavite teoretsku diskusiju bez mene, ja cu sutra malo na "laboratorijske vjezbe", uzeo sam napokon napokon napokon slobodan dan pa cu malo na planinarski izlet u Sloveniju (Govsko brdo kdo Laskog): red glasne muzike u autu, red friskog zraka i hodanja i nepoznatih staza (tamo jos nisam bio), red piknika na vrhu, red sitnog shoppinga speceraja u Sparu ili Mercatoru na povratku ... ma, uzivancija, jedva cekam!
A mozda i sretnem tamo nekaj za pojest, kakvu bobicu ili cvijetak ...![]()
kaj nisi vidio da te prozivam gore?
kako se zove ta biljka?
O super Tatek, lijepo si to isplanirao, uživaj :D
Murva ima u Rendićevoj. Znam ja, čistila cipele od njih...
vidim da smo floru proštudirale, a što je s faunom?!
"domaće" žabe iz potoka, šarani, pastrve ...
cicindra se jos zove čičimar, a u šibeniku žižula. mislim da je to to. ima glatku koru, jel tako?ivarica prvotno napisa
onda ima nešpula iliti nješpula, to je neko egzoticno voce zapravo, ima dlakavu koricu, ko recimo breskva i kad je zrelo onda se lako oguli. unutra ima dota velike sjemenke kojih ima vise ali zapravo izgledaju ko loptica, ko neke 3D puzzle. ovo raste ko drvo.
a planika ima crvene kao bodljikave plodove i kad ju jedes unutra grickas nesto sitno malecko tvrdo. ovdje se planika zove maginja. postoji i izreka, sav si maginjan, sto bi znacilo osamucen, lud, jer plod sadrzi nekakve halucionogene u jako malim kolicinama. znace ne prezderavati se. to bi mogla biti ta tvoja oskorusa. inace raste ko grm.
ne, ne, maginje su jedno, oskoruse drugo.marta prvotno napisa
znam ih ja sve po izgledu i okusu ali ne znam prevesti :/
Hej, evo mene - nabrzaka sam postao pa nisam ni citao sto ima gore ... ja ti to zovem jednostavno "zvoncici", a iako sam cuo da je to slatko fino za cuclati nekako nisam nikad degustirao iako ne znam zakaj ...apricot prvotno napisa
Budes mi to pokazala na slijedecem izletu (cisto da vidimo da govorimo o istoj biljci) pa cu probati!
Je, plan mi je bio za 5+, no realizacija je bila nulaaaaaaaa ...kloklo prvotno napisa
![]()
Zrinka je vec u srijedu uvecer imala nesto temperature, no preko noci je to naraslo na 39,7 i cepici su to neuobicajeno tesko skidali pa smo ujutro prvo isli kod suprotnosmjenske pedijatrice (nasa je bila popodne), dala nam je uputnicu za laboratorij, onda sam ja popodne isao kod nase po nalaze i sad mala pije augmentin (drugi antibiotik u zivotu, smrc ...), jer su joj leukociti visoki i kaze dr. Regan da joj se nakupile bakterije u tzv. trecoj manduli u sinusima i da to terba istjerat. Kaze ona, Zrinkica vam je njezna biljka, ako ikako mozete ostavite ju doma do trece godine umjesto vrtica ... ah.
I tako, potvrdila se ona narodna da kad covjek nesto super isplanira onda se obicno desi neko njesra: umjetso prirode razgledavanje ordinacija. :razocarani smajlic:
No, nije bas tak sve crno: prijepodne sam izmedju dva posjeta pedijatrima dobio od MZ sat vremena fraj za bicikl pa sam pronasao jednu zgodnu stazu za setnju i bicikl (vise detalja tokom dana na "Zanimljiva mjesta ..." pod "3-6 godina"),a nakon vrtica sam s Vedranom otisao kod moje stare pa smo se nabrali prvih tresanja - evo na mom stolu puna vrecica za kolege s posla, jos jedna je otisla u vrtic, a treca je naravno doma.
A Vedran je bio jako ponosan, jer se prvi put penjao na drvo i brao tresnje sa drveta!
Znate one male jabučice? Baš kao prave jabuke samo mini mini crvene i preslatke. Super su za jelo, a sad bih ih koristila za aranžmane i dekoraciju.
šmrc.. hoću opet na selo cijelo ljeto
te male jabucice i male kruskice smo mi uvijek nosili na kupanje, punu vrecicu toga.talia7 prvotno napisa
tatek![]()
Mogu mislit kak cvatetatek prvotno napisa
![]()
Vidjela sam danas u školskoj knjizi u masarikovoj jednu zgodnu knjigu o samonikom bilju na u zagrebu, oko 150 kn, slikice, spominje i koja je za jelo.
Tih jabučica ima na Mladosti (sportski park)talia7 prvotno napisa
Vratila sam se i ja s mora - osim začina našla sam i 1 (jednu) šparogu!!!!!
a to je tako lako napraviti...Ines prvotno napisa
40 cvjetova bazge staviš u prethodno prokuhanih i ohlađenih 3,5 l vode. Ostaviš da odstoji 1 dan (24 sata)
Procjediš kroz gazu, dodaš 3,5 kg šećera i zakuhaš i kuhaš 10 minuta. Kad se na pola ohladi dodaš sok 4 limuna i 4 dg limunske kiseline. I uliješ u staklene flaše koje si prije toga zgrijala u pečnici na 80.
Eto! Ja baš jučer napravila sak i pijuckam ga fini mi je, ali bi mi pasao koji kreker uz to![]()
Dozorio drijenak.
Vidi http://www.botanic.hr/praktikum/Cornus_mas7.htm
Na osunčanim mjestima je već sasvim zrel (i svejedno prilično kisel). Tko ne zna, odličan je za sluznicu crijeva i pomaže kod proljeva. Ima tipičnu duguljastu košticu, a u šumi ga se najlakše skuži po zrelim plodovima koji su pali na tlo.
.... odličan je i za liker, meni je najbolja kombinacija s rumom. Tek kad sam bila u Bosni skužila sam da oko te koštice ima i voća jer kod nas u dalmatinskoj Zagori drenjina je onako skroz koštunjava sa samo malo crvenog.
Mljac idemo u prirodu, pa ćemo raditi liker za zimska popodneva.
Imam drenak na vikendici, i baš razmišljam šta stim.
Liker mi se čini dobra ideja, pa ćemo na zimu " mazat kefu "![]()
Talija može li recept ?![]()