Pokazuje rezultate 1 do 39 od 39

Tema: Pripreme u kuci za bebu

ivana.sky avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2014

Početno Pripreme u kuci za bebu

Unaprijed se ispricavam ako ima ovakva tema vec...

Osim torbe koja se sprema za bolnicu, stvari koje nosimo u njoj za nas i bebu, popisa sto nam sve treba za prve mjesece.. logicno je i da kod kuce teku pripreme... pa eto mene zanima sta sve radite i u kojim tjednima trudnoce...

Kada poceti prati i slagati robicu/posteljinu/rucnike/pelene?
    Navlake od kolica i AS?
    Plisane igracke?

Perete li sve u masini ili nesto rucno? Koliko stupnjeva? Detrdzent? Omeksivac? Peglanje?

Jeste stavljali nesto u krevet pod sebe kod kuce (u slucaju da pukne vodenjak u noci) i od kojeg tt?

Kada sastaviti krevetic? Prozraciti/osuncati madrac?

Planirate li kreciti?
    Jeste li prali tepihe i tapecirani namjestaj?
    Koliko veliko i detaljno spremanje stana/kuce i kako znati kada ga odraditi?

Treba li auto odvesti na kemijsko (unutarnje)?

Ako imate plinski bojler zovete li majstora da ga za svaki slucaj provjeri bez obzira sto se servis inace radi pred zimu?

Ako se sjetite jos cega pisite, mislim da dodatne upute i savjeti nikako ne mogu skodit...

zadarmamica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Ja sam ovih dana bila turbo...farbala sobu,prala zavjese,muz oprao tepihe,prala prozore,usisavanje i brisanje poda je kod mene svaki ili svaki drugi dan.oprala frizider i cilu kuhinju,kupila nove posteljine...to vise od gusta novu posteljinu.madrac od krevetića je osuncan i izracen.sve sam oprala i opeglala.
    Ovih dana redovno se pere bijelo i sareno.upravo slozila u ormar sve da muzu i sinu bude sve cisto.kupatilo oprano nedavno detaljno...sa zastitom.a onda svako jutro prodem umivaonik i wc skoljku.auto sam isto ovaj tjedan usisala i sredila unutra a muz odvezao na vanjsko pranje.kolica spremna.moja i bebina robica za izlazak iz bolnice ostavljena u kolicima da mm zna sto triba doniti.zivimo u kuci sa tri stana a sveki mi je koma sa kolinima i kukom...ide na terapije i na jesen na operaciju...pa sam sama pomela stubiste.svu posteljinu prominila sinu i u bracnoj sobi muzu.da im je cisto ako ovih dana rodim.
    Uglavnom...svako jutro imam svoje rituale.vjerojatno i pretjerane.jer sam i usisavala kamen po kamen na zidu iza peći u dnevnom boravku.jer je kao suhozid pa se moze prasina uvuci.ma svasta sam sredila.

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Ajme, ne pretjerivati!
    Jedino što treba napraviti je oprati i ispeglati bebinu odjeću. Eventualno navlaku za as i par plišanaca. Nikakva kemijska pranja automobila, nikakva kemijska pranja tepiha! Za bebu je zdravije da živi sa malo bakterija nego da je sve glanc čisto, jer tako stječe imunitet.

Pospremanje kuće poriktaš po sebi, opereš i urediš ono što će tebi trebati nakoin poroda, nešto da sebi olakšaš. Dakle ako misliš krečiti, svakako to napravi prije poroda jer ćeš kasnije teško imati vremena i volje. ( Preporučam uopće ne krečiti, kad mali čovjek počne šarati i bacati hranu po zidovima - opet će trebati krečiti )

zadarmamica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Ja sam krecila jer mi je na tom zidu u sobi pustala vlaga pa je bilo pljesni.oprala zid i ofarbala.
    A inace...moj mali covik zna da nesmije sarat po zidovima.za takve potrebe sam mu u njegovoj sobi ofarbala zid sa onom farbom za skolske ploce.
    A i sve sto sam obavila od stropa do poda sam obavila da mi bude lakse kad dode beba.da se mogu posvetiti sinu i bebi.

ivana.sky avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2014

Početno

ZM bome si vrijedna
    Mi smo sutra 34+0... evo danas sam napravila mjesta u ormaru za bebine stvari, polako pocela pripremat torbu za bolnicu i poskidala navlake sa kolica i AS da to operem veceras..
    krevetic jos nije sklopljen, madrac nije osuncan a ni komodu/kadicu nismo dovezli jos... robica i posteljina su razvrstane, cekaju pranje i peglanje.
    Inace svaki dan obavezno usisam (imamo psa)... a prasina, usisavanje coskova (paucine), pranje podova i kupatilo cca svaka 3 dana, posteljinu mijenjamo 1tjedno... za te stvari ne brinem... prozore i zavjese po sezoni rijesim hahaha tak da cu to morat
    mm detaljno ocistio ves masinu prekjucer, a ja zelim jos oribat mikrovalnu, frizider i rernu
    ako nesto i ne stignem hvala bogu mama i sveki su tu, posto mm radi sumnjam da ce moc sve sam...
    Svjeze je okreceno u 2.mj kad smo uselili pa necemo sad opet krecit jer se u stanu ne pusi i nema potrebe...
    Ali u autu se pusilo i mm je pecaros (koji svasta prevozi unutra i svuda ide) pa cemo ga dat na kemijsko.

Jedni mi vicu odmaraj jos zeno, rano je.. drugi panicare kako nista nisam pripremila...
    ja sam totalno flegma i sve po laganini i vicem imaaa vremena.. danas me oplela neka panika pa sam se mal pokrenila! Valjda nije rano, a s obzirom da svi oko mene po mj prije termina zavrse u bolnici, nadam se da nije ni kasno i da cu sve stici sama i da necu morat i ja. Nisu mm mama i sveki nesposobni al najvise volim sama sve sredit... kontrolfrik
    Posljednje uređivanje od ivana.sky : 13.06.2015. at 21:57

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pa dobro ljudi ksžu, jedni i drugi... a ti napravi kako misliš da je najbolje. Ja sam za prvo dijete imala sve, za drugo baš ništa namjensko, ali bilo je svega od prvog djeteta. bitna ti je torba za rodilište, krevet, kadica i minimum opreme, sve ostalo stigneš. Čakni kadica možda nije nužna...
    Sretno!

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ni krevet ne mora biti nuzan.

(U nasem slucaju je kinderbet ispao 99.9% besmislena kupovina. Putni krevetic odmah iza njega, s otprilike 96%.)

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja jos kuzim da netko s prvim djetetom ima neke ekstenzivnije pripreme, ali s drugim vise nisam vidjela nikakvog smisla. Otisla sam roditi na termin sa samo opranom robicom (neopeglanom, i nije nikad na kraju ni opeglana), oprala navlaku za kolica i prepustila muzu i kceri da sloze kinderbet (vise-manje pro forma jer dam znala da ce ionako zavrsiti kod nas u krevetu) i odluce sto ce obuci bebi za izlazak (meni je to bilo posve nebitno, samo da pogode velicinu). Nista nisam ekstra prala ni farbala a pogotovo dezinficirala, kemijski cistila i sl - bebe su dosle u nas standardni ne bas idealno cisti stan

Jedino sto mislim da od svega ima smisla je mozda skuhati si par obroka unaprijed da u danima najgoreg kaosa mozda izvadis gotovo iz frizera. Ja umjesto toga obicno nazovem neku dostavu, makar je to malo skuplji sport

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Eeee, mm je imao "akciju" - kad se rodio drugi sin, odjurio je u Gorenje i kupio suđericu! To je bila prava odluka!

Eh, sad - kako je to odlučio: prije drugog poroda ja sam mjesecima kampirala na čuvanju trudnoće u bolnici, a on doma bio sam s jednogodišnjakom (njegova mama ga je čuvala ujutro, dok je on bio na poslu) pa je otkrio divote kućanskih poslova, he he he...
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 15.06.2015. at 07:39

artisan avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Ja danas idem u trudnicku ambulantu jer smo napunili 37 tt. Nemam jos spremnu ni torbu za bolnicu. Nije ni krevetic slozen jos. A bome ni robica nije speglana, zbog vrucina mi s3 j3dnostavno nije dalo. Nekako si mislim da stignem i ne opterecujem se, a sa prvim je sve cekalo spremno... budemo polako.
    slazem se s ovim za kuhanje unaprijed, iako to nikad ne radim, mislim da cu ipak skuhat i smrznut nekoliko obroka, ovih dana. Ako ne stignem bude muz kuhao

Muma avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Moj savjet ti je da se ne zamaraš previše. I stvarno sve stigneš, nisi 39tt. Znaš što od stvari trebaš imati za bebu a sve ostalo se stigne, pa makar i dok budeš u rodilištu s bebicom u naručju. Ja sam rodila s 36tt, i iako sam danima tražila da se neke stvari odrade jer sam strogo mirovala i nisam bila sigurna da ćemo dogurati do termina, muž svejedno nije slušao jer on uvijek sve stigne Torbu mi je spakirao par dana prije (to sam već vrištala ), a sobicu smo isto pripremili jer smo je i krečili. Dok sam bila u rodilištu on je sve ostalo odradio... očistio stan, oprao i ispeglao robicu (prvo kupio br 50 jer smo ranije kupovali od 56 a L je bio 46cm) i sklopio kindač... A kako i kažeš, mogu ti to odraditi i mama i sveki...iako se nadaš da ćeš sama. Čemu da sad krećeš s nekakvim generalkama kad ti je termin još daleko. Nećeš svaki dan sve ispočetka. Jedino bih ti krečenje preporučila kao nešto što bi trebalo odraditi prije - ali to ionako ne planiraš. Tako da... relax

Datum pristupanja
    Nov 2014

Početno

Drage moje bas ste me sad lijepo smirile. Mene lovi panika oko nespremnosti, 35tt smo ali sad mi je odmah lakse kad vidim da su i drugi flegma <3

sara10 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Meni je najbitnije da bude krevetić spreman i robica (ova 0-3 mjes) oprana i ispeglana, a za ostalo se ne opterećujem.
    Vidim da ste neke prale navlake za AS i kolica, ja moram oprati te dvije navlake, za AS i za košaru, pa me zanima jeste to u mašini prale i na kojoj temperaturi? I da li sa baby deterdžentom ili običnim?
    A i te dvije navlake nisu iste, od košare je nježnija, a od AS malo deblja, kruća, pa ne znam smije li se to u mašini?

zadarmamica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Ja sam to na brzo pranje stavila sa tekucim detrdentom i dodatno ispiranje.

sara10 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

ZM na koliko stupnjeva?

zadarmamica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj sara10 prvotno napisa Vidi poruku
    ZM na koliko stupnjeva?
    Kod mene je brzo pranje na 30.
    I oprala sam to eto samo da osvjezim.a i nikad bebu ne stavim izravno na taj materijal.
    Za kosaru sam kupila u mullera nepropusnu plahticu.i nju sam stavila u kosaru.a u as jaje cu tetra staviti.

sara10 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Hvala ZM, super savjeti! Nisam ni ja mislila bebu stavljati izravno na te navlake, al moram ih oprat jer kolica i AS nisu nova, al su super očuvana.
    Ja sam milsila i u košaru staviti tetra pelenu kao podlogu prije nego stavim bebu.

ivana.sky avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2014

Početno

Isto ko ZM mislim stavljat obavezno tetru ili presvlaku, ne izravno bebu samo u kolica ili AS... oprala sam na 30 na nekom higijenskom programu i prala sam zajedno tu "tvrdju" navlaku i ovo mekse od jajeta od kolica i cak i spuzvu, stavila sam detrdzenta pola kolko inace stavim i mrvicu omeksivaca

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Prema pravilima, barem s ove strane bare, beba MORA direktno u autosjedalicu, na originalnu podlogu s kojom je autosjedalica kupljena. Neke autosjedalice imaju dodatnu opremu istog proizvodjaca pa se onda takvi podlosci mogu koristiti (samo i iskljucivo u toj sjedalici). Sve tetre, jastucici, dekice, nista ne smije biti izmedju djeteta i originalne presvlake (osim eventualno pod glavom, u vrlo tankom sloju, a zato sto tamo ne prolazi nikakvo remenje.

zadarmamica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Nemamo svi isto misljenje.ja cu staviti tetru iako imam orginal i ono ispod guze i sve sto ide.
    Pa moj mali se vozi zimi u as u bundi a kao nebi se smilo.i nevidim problem.jer bi morala malog zimi u hladnom skidat i oblaciti....
    I opet smatram da je sigurniji nego od mojih prijatelja dica koju uopce ne vezu.i rugsju se jer ja svog zategnem u as.

ValaMala avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Ja sam sad 38+4 i uglavnom je sve gotovo.

Prije 2-3 tjedna smo sklopili kinderbet (naslijedeno od Pikulice) i oprala sam svu robicu za bebu i pospremila je u ladicar/presvlacilicu. Robu perem svu u perikici, tekucim deterdentom, bez dodavanja omeksivaca i jos jednom stavim na ispiranje. Poslije toga sve ide u susilicu i ne peglam nista osim stvari kao sto su posteljina i tetra pelene.

Ispreturala sam ormare i napravila novi, zgodniji radpored za sve, te se rijesila nase stare robe (nesto u nazorovu, nesto u crveni kriz, nesto u prodaju) i takoder priredila u kuhinji stvari koje ce mi potencijalno trebati (bocice, lijekovi, sterilizator...), zbog moje specificne situacije s dojenjem.

Upravo se spremam speglati posteljinu i pripremiti kinderbet da bude spreman za bebu kad dode. Nakon sto ga namjestim, prekrit cu ga cistom plahtom da ne pada prasina po njemu i kad se vratimo iz bolnice, spreman je. Ostaje mi jos samo speglati nesto tetra pelena.

Sutra krecimo jedan mali zid, ali osim toga nema potrebe za nekim radovima doma.

Auto odrzavamo i necemo raditi nikakve ekstra zahvate tipa kemijsko ciscenje. Za vikend cemo iz garaze donijeti autosjedalicu-jaje, oprati je i montirati u auto. Sto se tice pucanja vodenjaka, doma nisam nista posebno pripremala, kao podloga za krevet i slicno, no u autu imamo one nepropusne podloge za presvlacenje, koje cu staviti na sjedalo ako bude potrebe, a sa sobom u torbici uvijek nosim 2 chicco postpartum velika uloska, upravo za slucaj da mi pukne vodenjak dok sam negdje vani. Jako sam aktivna i dalje i osjecam se sigurnije kad ih imam sa sobom.

Sto se igracaka tice, imamo hrpu svega od Pikulice, a ona se jako veseli sto ce to dati braci i vec mu je zakacila na kinderbet svasta. Zajedno smo mu kupile (ona je birala) jednu mazilicu (medo pooh), a jedino u sto sam investirala je tiny love kvalitetni mobil za krevet. Ne mislim nista drugo kupovati.

Odveli smo prije nesto dana nase pse na sisanje/kupanje, ali opcenito vjerujemo da bebe ne treba ekstremno cuvati i stititi od okruzenja, te da joj izlaganje jednom prirodnom (cistom, ali ne konstantno steriliziranom) okolisu moze samo donijeti dobro.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

A sta podrazumevate pod "osuncati dusek"? I uopste koja procedura pranja duseka ako ste ga koristili za starije dete?

zadarmamica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj lady.x prvotno napisa Vidi poruku
    A sta podrazumevate pod "osuncati dusek"? I uopste koja procedura pranja duseka ako ste ga koristili za starije dete?
    I mene je zanimalo sto je sa bebama rodenim usred zime kad nema sunca

Nas madrac je od starijeg djeteta i samo sam ga jedan dan stavila na sunce da se prozraci i eto udarila ga koji put da se prasina makne nista posebno.
    A posteljinu cu staviti taj dan kad izadem iz bolnice.

ivana.sky avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2014

Početno

Moj je novi i rekli su mi ostavit ga na suncu 2-3 dana, doslovce da se prlji i okretat ga mal... da je zima vjerovatno bi ga sam prozracila ili dala na suho pranje (ako je koristen ili cuvan na tavanu/u podrumu..)

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj zadarmamica prvotno napisa Vidi poruku
    Nemamo svi isto misljenje.ja cu staviti tetru iako imam orginal i ono ispod guze i sve sto ide.
    Pa moj mali se vozi zimi u as u bundi a kao nebi se smilo.i nevidim problem.jer bi morala malog zimi u hladnom skidat i oblaciti....
    I opet smatram da je sigurniji nego od mojih prijatelja dica koju uopce ne vezu.i rugsju se jer ja svog zategnem u as.
    Nije stvar u misljenju, stvar je u preporukama onih koji su za to mjerodavni. A sad hoce li netko slusati preporuke ili ne, ok, to je vec misljenje. I ukljucuje i tudje zivote.

alkemicar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ja isto pazim na taj dio da mu skinem jaknu kad stavljam u as
    odmah ga pokrijem dekicom dok se auto zagrije i to je to
    ne stavljam ništa ispod jer je oprano sve

u košaru za kolica da, al u as ne

robicu oprala, prepeglala, omekšivač nikako ne koristim i nikad nisam ni za malog i sva sreća jer je odmah kao dijete dobio atopijski
    već sam prozračila madrac, a mm će ga opet staviti na sunce kad ja odem u rodilište, a na dan kad izađemo će staviti posteljinu koju sam isto oprala i ispeglala
    nema velikih priprema, samo smo kinderbet stavili uz naš i unijeli komodu za presvlačenje pored da je sve pri ruci

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ja sam sto se tice ovih radova u kuci uradila samo ono sto je i inace na redu bilo, a to je krecenje. Pred prvi porodjaj to nisam, nije bilo jos vreme da se kreci, dakle ta pranja generalna - auta, stana i slicno... nista nisam pomerala u odnosu na ono kako bih regularno.
    Jedino sad privodim kraju preraspodelu stvari po ormarima, peglanje i spakivanje, jer treba napraviti mesta za novog clana.
    I, da, sredinom trudnoce smo uspesno zavrsili sa sobom za malog i osamostaljivanjem u tom smislu.

Krevetic ne sastavljam, mozemo se jos 20 dana samo saplitati oko njega, to ce mm kad ja odem u porodiliste.

sara10 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Citiraj ivana.sky prvotno napisa Vidi poruku
    Isto ko ZM mislim stavljat obavezno tetru ili presvlaku, ne izravno bebu samo u kolica ili AS... oprala sam na 30 na nekom higijenskom programu i prala sam zajedno tu "tvrdju" navlaku i ovo mekse od jajeta od kolica i cak i spuzvu, stavila sam detrdzenta pola kolko inace stavim i mrvicu omeksivaca
    Znači mogu se te dvije navlake zajedno oprati od AS i košare? Tako sam i ja mislila. A Ivana, ta spužva, jel to misliš na ono u što se beba stavi kad izlazi iz rodilišta ili kad se drži na krštenju? Kod nas u Dalmaciji to se kaže paketina.

ValaMala avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

I naša Pikulica (3g4mj) je baš spremna za bracu. Jako se veseli, pomaže oko svega (uređivanje kinderbeta..), a jako smo sretni što smo već početkom trudnoće uspjeli uvesti to da nakon priče za laku noć i puno pusa, sama zaspi u svojoj sobi/krevetiću.

ivana.sky avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2014

Početno

Pa da, ja eto svoje oprala, nist im nije bilo
    mislim na onu spuzvu sto bude ko mini madrac u tom jajetu od kolica, ovaj jastuk za van iz bolnice necu prakticirat... narucje-as-narucje...

ivana.sky avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2014

Početno

Koliko svedskih trebam?

Muma avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj ivana.sky prvotno napisa Vidi poruku
    Koliko svedskih trebam?
    Za što? Široko povijanje?

ivana.sky avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2014

Početno

Da... citam po netu kao 5kom da je dosta? To mi zvuci ful malo... misla sam bar 10 da treba

Muma avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Pa ne trebaš. Švedska ide na običnu pelenu. Nije da se to nešto prlja. Ali uvijek možeš kupiti više.

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Ja sam imala dvije. Za to kratko vrijeme taman

ivana.sky avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2014

Početno

Moze li se oprati tzv. musema? Na 30?
    Kako oprati plisane igracke i bebu "celavicu"?

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Nemojte kupovati svedske unaprijed
    U vecini rodilista se ne preporuca automatski, vec samo uz indikaciju
    Od moje tri, niti jedna nije trebala svedske

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Za pranje igracaka, ja sam ih samo uvalila u masinu s malo deterdzenta i manjom centrifugom (bebu celavicu nisam imala dosad, ne znam trazi li ona neki drugi pristup)
    Ali bebi prvih mjesec dva ne trebaju takve igracke bas
    Vise suskavice, one za hvatanje, zvakanje..

sara10 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Ja završila sa većinom toga oko priprema za bebu. Danas završila sa peglanjem, napokon. Još krevetić napravit, al to je mužev posa, spremit torbu za rodilište i ja mogu onda...
    Al ipak ne bi još, imam još tri tjedna do termina.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •