Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: Kad dijete putuje u inozemstvo samo se jednim roditeljem

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Jun 2015

Početno

Hvala na odgovorima, ponijet ću rodni list, vjenčani list i ovjerenu suglasnost. Ipak ne razumijem ovo o trgovini djecom, znači li to da svaki roditelj koji putuje sam s djetetom, čak i kad ima isto prezime kao dijete, treba nositi ovjerenu suglasnost drugog roditelja? Na stranu što neki policajci gledaju neki ne, ali u pravilu bi trebalo biti tako. By the way, zajedničko prezime nije dokaz roditeljstva: moja šogorica npr. uzela je muževo prezime a to je isto ono koje nose moj muž i dijete. Čak u osobnoj ima istu adresu kao i mi.
    Nekako sam se nadala da sad kad imamo OIB sve skupa može biti jednostavnije. Kako izgleda ovjerena suglasnost, sami sastavljamo ili javni bilježnik ima šprancu?

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj VeraK prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala na odgovorima, ponijet ću rodni list, vjenčani list i ovjerenu suglasnost. Ipak ne razumijem ovo o trgovini djecom, znači li to da svaki roditelj koji putuje sam s djetetom, čak i kad ima isto prezime kao dijete, treba nositi ovjerenu suglasnost drugog roditelja? Na stranu što neki policajci gledaju neki ne, ali u pravilu bi trebalo biti tako. By the way, zajedničko prezime nije dokaz roditeljstva: moja šogorica npr. uzela je muževo prezime a to je isto ono koje nose moj muž i dijete. Čak u osobnoj ima istu adresu kao i mi.
    Nekako sam se nadala da sad kad imamo OIB sve skupa može biti jednostavnije. Kako izgleda ovjerena suglasnost, sami sastavljamo ili javni bilježnik ima šprancu?
    Zakon kaže ovako:
    Ovisno o starosti, djeca mogu prelaziti granicu sama ili u pratnji odrasle osobe:
    • djeca mlađa od 14 godina - mogu prelaziti granicu samo u pratnji roditelja (zakonskog skrbnika) ili u pratnji odrasle osobe uz suglasnost roditelja ovjerenu kod javnog bilježnika (ako dijete putuje iz inozemstva suglasnost se može ovjeriti i u diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu)
    • djeca starija od 14 godina - nije potrebna suglasnost roditelja i mogu granicu prelaziti sami iako je poželjno da putuju u pratnji odrasle osobe.

Znaći - ako si njihov roditelj ili zakonski skrbnik ti ne treba ništa drugo od papira osim putovnice ili osobne iskaznice. To što neki svašta nose sa sobom je njihov izbor,na granici te morajo pustiti i bez toga, tako ili onako je njima sve to u kompjuteru.

A punomoć sam ja radili baš jućer, za prijateljicu, imaju šprancu kod javnog bilježnika, platila sam 43kn.

Datum pristupanja
    Jun 2015

Početno

Citiraj In love prvotno napisa Vidi poruku
    Zakon kaže ovako:
    Ovisno o starosti, djeca mogu prelaziti granicu sama ili u pratnji odrasle osobe:
    • djeca mlađa od 14 godina - mogu prelaziti granicu samo u pratnji roditelja (zakonskog skrbnika) ili u pratnji odrasle osobe uz suglasnost roditelja ovjerenu kod javnog bilježnika (ako dijete putuje iz inozemstva suglasnost se može ovjeriti i u diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu)
    • djeca starija od 14 godina - nije potrebna suglasnost roditelja i mogu granicu prelaziti sami iako je poželjno da putuju u pratnji odrasle osobe.

Znači - ako si njihov roditelj ili zakonski skrbnik ti ne treba ništa drugo od papira osim putovnice ili osobne iskaznice. To što neki svašta nose sa sobom je njihov izbor,na granici te morajo pustiti i bez toga, tako ili onako je njima sve to u kompjuteru.
    Hvala, jasno je to meni za Zakon

Problemi nastaju "na terenu", po iskustvima koje sam čula. Kad naprimjer imaš različito prezime a putuješ sama s djetetom. Jasno je da će me pustiti ako sam roditelj, ali ne znam je li im sve u kompjuteru. Očekujem da mogu provjeriti ali zapravo ne znam.

Netko je gore napisao "Poznanica je imala problema u Parizu jer nije imala ovjeren i preveden rodni list, ni ovjerenu očevu privolu.
    Navodno je to zato da se spriječi možebitna trgovina djecom.
    I ja to podržavam."

Na to se odnosilo moje pitanje radi li se o tome da onda svaki puta kada jedan roditelj putuje sam treba imati suglasnost od drugog. Po zakonu u RH ne mora i ja to znam, ali nisu u svim zemljama zakoni isti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •