Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: Utvrđivanje očinstva

Mnema

Početno Utvrđivanje očinstva

Trudna sam skoro sest mj.Otac ne zivi samnom.Odrekao se djeteta meni u inat (jer sam ga ostavila).Sada mi prijeti da nece priznat djete.Nikako mi ne pomaze i na njega ne mogu racunat jer je inatljiv i neodgovoran.Sto da radim?kako da ga natjeram da preuzme odgovornost za svoje postupke?Molim vas pomoc.Vec sam luda.

Editirala sam naslov. Minnie

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

uf, ja sam vec mislila da ti hoce uzeti dijete...

ne znam koji je postupak tocno... ali mislim da se to preko suda rjesava procedurom dokazivanja ocinstva...

sigurno ce ti se javiti s necim konkretnijim neka od pravnica s foruma...

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Iz Obiteljskog zakona, nadam se da će pomoći:

2. Utvrđivanje majčinstva i očinstva sudskom odlukom

Članak 71.

(1) Tužbu radi utvrđivanja majčinstva ili očinstva može podnijeti dijete do navršene dvadeset i pete godine života.

(2) Ako je dijete maloljetno ili je potpuno lišeno poslovne sposobnosti ili je odlukom o djelomičnom lišenju poslovne sposobnosti određeno da ne može poduzimati radnje koje se tiču osobnih stanja, tužbu u njegovo ime može podnijeti osoba koja ga po zakonu zastupa.

Članak 72.

(1) Žena koja sebe smatra majkom može podnijeti tužbu radi utvrđivanja majčinstva do navršene osamnaeste godine života djeteta.

(2) Tužbu radi utvrđivanja očinstva može podnijeti majka do navršene osamnaeste godine života djeteta.

(3) Tužbu radi utvrđivanja očinstva može podnijeti muškarac koji sebe smatra ocem djeteta u roku od godine dana od primitka obavijesti da nije pribavljen pristanak odnosno suglasnost iz članka 61. i 62. ovoga Zakona, a najkasnije do navršene osamnaeste godine života djeteta.

Članak 73.

Tužbu radi utvrđivanja majčinstva ili očinstva može podnijeti centar za socijalnu skrb do navršene osamnaeste godine života djeteta.

Članak 74.

(1) Ako osoba, za koju se tvrdi da je majka, odnosno otac djeteta nije živa, tužba radi utvrđivanja majčinstva, odnosno očinstva podnosi se protiv njezinih nasljednika.

(2) Tužba iz stavka 1. ovoga članka može se podnijeti u roku od godine dana od smrti osobe za koju se tvrdi da je majka, odnosno otac djeteta ili u roku od šest mjeseci od pravomoćnosti odluke o nasljeđivanju.
    http://www.poslovniforum.hr/zakoni/obiteljski_zakon.asp

Sani

Početno

Točno, moraš ga tužiti, ali ne zaboravi u tužbi tražiti i naknadu troškova za porod, odnosno za vrijeme trudnoće, kao i alimentaciju za ubuduće. Naime, alimentacija se traži od trenutka podizanja tužbe, a naknada troškova za godinu dana unazad najkasnije.

Mnema

Početno opet problem..

Draga Lucky Day nazalost bila si blizu...sad imam novi problem kojem se stvarno nisam nadala ni u najgorim nocnim morama..prijetio mi je da me prijavio socijalnoj sluzbi da se ne mogu brinut za djete...i sad me zanima kako mozes nekog prijavit ako beba jos nije rodjena...uz ovoliko problema i stresa nadam se da ce beba biti ok. ja se o svemu vrlo dobro brinem i nema osnova za takvo nesto..Hvala Minnie na pravnom savjetu i tebi naravno Sani.Puno ste mi pomogle!

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ne brini za to prijavljivanje, samo brini o bebici

ako nisi narkomanka, alkoholičarka, prostituka ne može ti ništa (može gnjaviti i to će te vjerojatno koštati živaca, ali to je sve)

Mnema

Početno necu brinut

danas sam saznala da je sve u redu s bebacom i svijet je naš!puno hvala!!! :D

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •