Pokazuje rezultate 1 do 29 od 29

Tema: pomozite!!

Datum pristupanja
    Mar 2015

Početno pomozite!!

Mame rode sestre bake tetke pomozite mi. Moj mali ima 16 dana i rodio se savrseno zdrav. Medutim u posljednjih 5 dana jako pati od grceva i nista mu ne pomaze. Iznacila sam sve iz prehrane sto sam cula da pomaze kod grceva ako dojis a on i dalje jadan pati. muku mucimo da podrigne i povrati nakon ddojenja.osim toga mislim da je prehladen jer vec dva dana kise i dise kao da ima puno sljema u sebi a nemoze izbacit. Inace zivim u australiji i po njihovom tek vidimo doktora za mjesec dana.. neznam sta da radim ako je prehladen... ni kako da mu ocistim daj sljem ili nosic.. nema nista u nosicu vidljivo ali evo ga i dalje dise cudno icak je tri put zakasljao...i jos jedna stvar poslje dojenja oobino stuca jel to normalno ili? Ovo mi je prvi dodir sa bebom u zivotu..pls pomozite bilo kojim savjetom.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Štucanje je normalno. Stavi ga na rame da se podrigne iza dojenja.

U Hrvatskoj prvi posjet pedijatru je isto sa mjesec dana, ali ako je sve u redu. Naravno da ako je dijete bolesno (prehlada) da se ne čeka mjesec dana. U međuvremenu, za nos pogledaj aspirator u apotekama/trgovinama. S tim se jednostavno da ukloniti šmrklje.

Kako izgleda grčenje?

Datum pristupanja
    Mar 2015

Početno

Napravi facu kao da ga jako jako boli... grzi noge ruke i cijela leda i tako bude mozda minut pa ga pusti.. sve to prode kad podrigne ili bljucne... gledam sad da mu temperaturu izmjerim jer se i sama osjecam koda imam temp. Ali imam dva digitalna toplomjera u koje ne vjerujem uopce...njemu moram u guzi mjerit jel tako? Sta da stavim na toplomjer nemam vaselin..moze li obicna krema sudokrem za guzu?

Idnom avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Mozes izmjeriti u guzi, a na toplomjer na vrh stavis malo kreme za guzu. U guzi je uvijek malo visa temperatura tako da te ne uplasi ako bude npr. 37,5.
    Ako mislis da nesto nije u redu, slobodno posjeti pedijatra i prije nego sto dijete napuni mjesec dana. Normalno je da dijete bljucne i podrigne nakon jela. Ako stuca, znaci da se je nagutalo zraka, mozda halapljivo jede?
    Za zacepljeni nosic mozes upotrebljavati aspirator i fiziolosku otopinu za nos. Vazno je da u prostoriji nije suhi zrak koji isusuje sluznicu. Nama je odlican starinski nacin ovlazivanja zraka 2-3 x kroz dan-pustimo lonac s kamilicom da isparava na stednjaku.
    Ako mislis da je dijete puno slajma (hropce mu u plucima), obzirom na dob, svakako posjeti pedijatra.

Datum pristupanja
    Mar 2015

Početno

e sad ja u kuci nemam radijator nego grijalicu koja puse topal zrak i klimu... danas cemo kupit ovlazivac zraka..do sad smo pokusavali sa razvrjetrivanjem sobe ali ocito to ne pali. ev sam isla provjert ova digitalna sr.. od toplomjera pa ispada da se ja hladim 35.4 kakve gluposti..nista onda najbolje da zovem doktoricu i napravim appointment.inace nema ovdje pedijatra osim ako beba ili djete nema dijagnosticiranu neku bolest. vec obicni lokalni doktor sto i mene pregledava... a respirator i tu tekucinu ne znam ni kako se zove vamo nit su mi ista govorili.. evo sam zvala frendicu da dode do mene da ga sacuv dok se samo obucem pa cu do doktora.. hvala vam puno.. pisite vi meni i dalje sve sto imate na umu jer vjerujte mi svi mi bolje znamo medicinu od ovih retardiranih doktora vamo..

Idnom avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Ne znam dal ima za kupiti aspirator koji se prikljuci na usisavac (vecina u Hr to koristi) jer su npr. moju frendicu u Italiji cudno gledali kad je to trazila. U stilu da zlostavlja dijete koristeci usisavac za izvlacenje iz nosa.
    Fizioloska otopina mora postojati ili nesto kao Sterimar ili Aqua maris, ali nisam sigurna da tako mala bebica ovo zadnje smije. Najbolje da se konzultiras s doktorom.
    Jel sad u Australiji vec hladno? Ako ste poceli grijati mozda taj suhi zrak bebici ne odgovara pa probaj s tim ovlazivacem.
    Ako ustanovi doktorica da ima u plucima slajma probaj pod madrac gdje je bebina glavica nesto podstaviti tako da je glavica i gornji dio trupa malo na povisenom. Tako ce lakse disati.

Datum pristupanja
    Mar 2015

Početno

Evo ustanovili smo da nema temperaturu da jede normalno i da je vec dva puta kakio pa sam odlucila ne odvest ga doktoru vec pratit kroz cijeli dan jel smrce kise ili bilo sto drugo... budem poslusala savjet za podignut mu malo glavu dok spava u obavezno uzet ovlazivac zraka.. hvala vam puno ste ki pomogle ... stvarno mi je ovi jedino mjesto gdje mogu pitat i saznat bilo sta vezano za bebana s obzirom da oko mene niko ziv nema bebu nit djecu jos ((izuzev mog starog )

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Ovo grčenje ima i moja. Patronažna je rekla da je to normalno jer se radi o prilagodbi na život. Crijeva su po prvi put aktivna, u funkciji, i to. Treba spavati pod nagibom od 30 ° ako je moguće i gledati da se podrigne.

Aspiratora ima ručnih. Takav ja koristim. Fiziološka je jednostavna otopina soli u vodi (u pravom omjeru) koja se može naći u svakoj apoteci.
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 22.06.2015. at 04:59

Datum pristupanja
    Mar 2015

Početno

Zutaminuta kako ti izlazis na kraj sa grcevima i kolilo je tvoja mala stara? Meni ga je tako tesko gledat da se muci tako... izbacila sam mlijeko i mlijecne proizvode, grah mahune grasak limun narande mandarine cokoladu kikiriki kukuruz i jos cijelu listu namirnica sta sam nasla da mogu izazvat plinove i nadutost pa cekam sad kazu da se promjene vide tek nakon tjedan dana.m inace ga masiram kad ga uhvate al sr tako dere da mi se cini da ga samo nerviram tim masazama ... sto ti radis? I jel ti ista upalilo? I da zaboravila sam rec da pijem jako puno kamilice ( dobro da je inace volim ) jer smiruje stomak pa eto.. da vidimo.. ...p.s dosli iz setnje ni b od bolesti i kihanja za sada mora da sam imala prvi napad panike ( postala mama tek danas )

1 Mandarina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Hej, ma najcesce to treba prigrmit mjesec i po-dva, nema smisla u tolikom odricanju jer nećes na kraju nista jesti...nama je s prvom bebom bilo tako od rodilista. Nosi je puno. Nasoj je pasalo da bude potrbuske kad je nosimo ili da je stisnem uza se i poskakujem s njom lagano na rubu madraca ili pilates lopti. To bi je smirilo da bi tako i zaspala. Trajalo je do nekim mjesec i pol, s tim da se intenzitet postupno smanjivao...

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Moja ima tri tjedna. Kombiniram stavljanje na rame i dojenje, dok se ne smiri. Nisam izbacila ništa od namirnica jer mi je to glupost da bi kroz mlijeko nešto moglo smetati. Ona se ne dere toliko, ali radi upravo ovo što si opisala, faca kao da boli i cijelo tijelo stisnuto. Patronažna mi je još rekla da bi to bio problem kada bi trajalo sat vremena, da su to pravi grčevi, a javljaju se tek s navršenih mjesec dana.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

http://www.bornready.co.uk/en-gb/ probaj ovo
    ne bi vjerovala koliko zraka izađe
    ako ti je prekomplicirano potpuno bespelenaštvo, jednostavno nakon spavanja i nakon dojenja, te za vrijeme presvlačenja, pridrži dijete nad kantom ili wc-om da se popiški i pokaki.

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

zutaminuta, dijete može imati reakciju na nešto što majka jede. Npr na kravlje mlijeko.
    Kod nas je došlo do te mjere da je imao krv u stolici kao reakciju na mlijeko koje sam ja pila. Grčenje i plakanje neću ni spominjat. Izbacila sam km i prestali su svi naši problemi. Toliko sam ljuta na mlijeko da ga ni danas ne pijem, zgadilo mi se

Tako da može biti da bebi nešto smeta, ali to ne znači da trebaš izbaciti baš sve iz svoje pehrane, eventualno mlijeko i kiselo voće. Možda je samo takva beba. Većina djece ima grčeve, nije im sazrio probavni trakt. P. je od prvog dana do negdje 3-ćeg mjeseca spavao i stenjao, plakao u snu, na licu mu je grč bio, a ja sam ga samo promatrala i nisam mogla spavati kolko mi je žao bilo!

Meni je strašno bilo u glavi kad sam rodila, prvi puta beba u rukama, i to moja beba, odgovorna sam za nju a ne znam što da radim. Međutim, znala sam. Sve je to priroda, sve je to prirodno, i imati ćeš dobru intuiciju i samopouzdanje čim ti se malo slegnu hprmoni od poroda. Tek si 16 - 17 dana mama, polako, grli bebicu, mazi, daj joj što više kontakta koža na kožu, daj joj dojiti koliko god želi, neka te osjeća stalno uz sebe, to joj je sada najpotrebnije dok se navikava na ovaj svijet.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ne gurajte toplomjere u anus. Temperatura se moze izmjeriti kao i odraslima.

A za grceve, joj. Svaka beba ih ima, neka vise, neka manje. Rijec je o sazrijevanju probavnoj sustava u 99.9% slucajeva, a ovih 0.01% moguce imaju neke veze s prehranom majke. Stvarno nije ni uputno, a ni korisno, izbacivati 'sve' iz prehrane majke. Grcevi nece prestati od toga.

Datum pristupanja
    Mar 2015

Početno

evo me 6 ujutro u AU. sad ste mi dale toliko poleta sa tom hranom da sam odma cim sam vidila ovo pojela bueno jedan ... grceve je imao i jucer ali mi se sve cini da su sve rijedi i da traju sve krace... nasla sam neke kamencice u vreci sta se u mikrovalnoj ugriju pa mu to stavim i drzim ga i nunam izglea to pomaze.. ne vezano za grceve .. kad bebi otpadne pupak jel i vasima bilo malo skorene krvi ostalo na pupku i ako je s cime ste to prale.. samo vodom ili? kad sam pitala vamo za bilo sta da se cisti pupak jos prije nego je otpao rekli su mi da je najbolje ostavit samo tako da se susi.. ali sad nema tu stipaljku ni nista samo pupcic sa malo sku mu skorene krvi onako na rubovima..jao kako je dobro moc pricat sa ovoliko zena u isto vrijeme i djelit iskusva.. zivila roda! soasavate mi zivot zene.. ni ne znte kako. Kaae mislis mjeris pod pazduhom temperaturu? sinoc kad mi je muz dosa sa posla rekla mu da sam mjerila temperaturu malom i objasnila kako on skoro nije poceo plakat.. kaze pa sta mu radis jadan rec cu mu ja..

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Zar nemate nikakvu patronažnu/zdravstvenu uslugu u Australiji, da pomažu rodiljama oko njege djeteta?

Pupak se našprica Octeniseptom, krv se pobriše sterilnom gazom, pospe se s praškom Tyrosurom. Dijete se ne kupa dok se pupak potpuno ne povuče, već samo lagano pobriše ispod pazuha, po leđima, i tako gdje se nakuplja znoj, da ne dođe do osipa.

Datum pristupanja
    Mar 2015

Početno

jooj imamo patronozna sestra dode u prva tri dana.. a onda ima famili institucija koju mozes nazvat ako te nesto brine al evo ja naprimjer zvala prije cetiri dana za pupcic naravno niko se nije javio vec moras ostavit poruku i kao nazvat ce te oni... mos mislit kako su me nazvali..njemu je ve fino ispalo vec 6 dan nakon poroda pa smo ga vec i kupali par puta u kadi.. samo je jos uvijek malkice krvi na pupku.. jel ti svoju curicu samo dojis ..jel joj dajes vode ili caja ili samo mlijeko ?

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Samo dojim. Za čaj i vodu sam pročitala da isperu dobre bakterije iz crijeva.

Datum pristupanja
    Mar 2015

Početno

aha.. ok.. good to know that. hvala ti puno zuta!

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Nas strogo savjetuju da se pupak ne sprica nicim, ne brise nicim i opcenito ne dira dok ne otpadne. Nakon sto otpadne, opet se ni sa cim ne sprica, premazuje, prekriva... pere se skupa s djetetom, onim s cim se pere dijete.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Meni su ovo rekle dvije patronažne. Čini se da struka nije usuglašena.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Moja ima tri tjedna. Kombiniram stavljanje na rame i dojenje, dok se ne smiri. Nisam izbacila ništa od namirnica jer mi je to glupost da bi kroz mlijeko nešto moglo smetati. Ona se ne dere toliko, ali radi upravo ovo što si opisala, faca kao da boli i cijelo tijelo stisnuto. Patronažna mi je još rekla da bi to bio problem kada bi trajalo sat vremena, da su to pravi grčevi, a javljaju se tek s navršenih mjesec dana.
    Draga, ne mogu vjerovati da ovo boldano misliš ozbiljno.... To jednostavno nije istina. Možda imaš sreće, pa tvoje dijete nema grčeve (kao što moj mlađi nije bio jako osjetljiv na moju prehranu).
    Da se vratim na ovu tvrdnju da kroz mlijeko nešto smeta - što misliš, zbog čega se na svim lijekovima piše da dosta toga dojilje ne mogu uzimati? Pitaj ti svoju patronažnu o tome... Isto ti je i s hranom, sa svime što udišeš, čak i s kozmetikom. Isto vrijedi i za sredstva za čišćenje - nadišeš se sanitara u kupaonici i kako dospije u tvoja pluća, dospije u krvotok pa i u mlijeko. Pa nije naša koža i sluznica najlon vrećica da nešto ne propušta. Nadam se da nisam preopširna, ali ovo je stvarno bitno.

Inače, ako dijete ima grčeve, ODMAH iz hrane treba izbaciti kravlje mlijeko u svim pojavnim oblicima. Evo ti teksta o tome na portalu:
    http://www.roda.hr/article/read/grcevi-kod-dojenih-beba

Inače, moj stariji je jedan od onih koji ne podnose mliječne proizvode. Smetali su mu u dojenačkoj dobi (imao je grčeve sve do početka dohrane) pa sam bila na makrobiotičkoj prehrani - puno toga mu je smetalo. A mlijeko (kravlje) generira sluz u plućima i ako dijete ima grčeve, pa čak i za odrasle to vrijedi.

Za pokretačicu topica evo malo praktičnih savjeta protiv grčeva - može se isprobati, jer svakom djetetu ne odgovaraju iste stvari:
    - Kontakt koža na kožu (držati dijete na svom trbuhu)
    - oslobađanje crijevnih plinova (onako iznad posude kako je netko od cura već stavio sliku, a može i masaža trbuščića kad se razmota pelena - u smjeru kazaljke na satu)
    - nekim bebama pomaže topli oblog na trbuh
    - neke bebe vole malo čvršće povijanje - ovako: http://www.bambinogoodies.co.uk/wp-c...ami-Inside.jpg
    - dojenje u što uspravnijem položaju, da se spriječi gutanje zraka
    - malo izdajanja prije početka dojenja, isto protiv gutanja zraka
    - ako dijete jako halapljivo jede, povremeno se može prekinuti dojenje, uspraviti ga na rame da podrigne, pa nastaviti
    - ljuljanje (moj sin je to obožavao - u kolicima, viperu ili idealno bi bilo da mama sjedi u fotelji za ljuljanje i drži dijete u naručju)

Sretno!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Meni su ovo rekle dvije patronažne. Čini se da struka nije usuglašena.
    Kaae je u Americi.

Mnoge struke nisu usuglašene - ne samo to, čak su i standardi bitno drugačiji. To ne znači da ne valjaju, nego da je običaj drugačiji.

Tretman pupka ovisi o dosta toga. Ako je sve u redu, ako je pupak podvezan kako treba i ako pupkovina nije debela, ovo što Kaae kaže je najbliže prirodnom i odlično. ALI ako se pokaže bilo kakav znak upale, onda treba primijeniti ovo što su tebi rekle patronažne: Octenisept je sredstvo za dezinfekciju i pomaže u tom slučaju. Ja sam rodila prije 15+ godina. Imala sam doma Dermatol prašak i Byvacin prašak (u malim vrećicama je to bilo, baš za pupak) ali srećom, ništa od toga mi nije trebalo. Mlađi sin je imao pupčanu kilu pa sam morala drugačije, ali pravila o pupku nisu u kamen uklesana. Treba primijeniti ono što je primjereno situaciji. AKo se tkivo oko pupka zacrveni ili nedajbože zagnoji, treba primijeniti odgovarajuću terapiju. Ako ne - onda možemo i bez ičega.

Datum pristupanja
    Mar 2015

Početno

Ok.. pupak nismo dirali sve je samo otpalo samo od sebe...izbacila sam mlijeko i mlijecne proizvode (ok tu i tamo pukne cokolada il nutela i grcevi su nam sve bolji osim toga pratim ritam jedenja (bio je svakih sat ipo,pa svaka dva i ev sad na kraju svaka tri sata papa skoro u isto vrijeme (nekako mislin da i to ima veze da mu se stomak navikne. Nezzz cisto nagadanje... o razlikams u ljecenjima bi mogla napisat roman..jer sam cijelu trudnocu pratila forum i gledala sto sve nase zene imaju od pregleda i ostala frustrirana australskom brigom za trudnice... 2 ultrasaunda,2 vadenja krvi i to je to za skoro 10 mjeseci trudnoce.... moj mali sad muku muci sa bljucanjem a ja s dlakama i strahom od depilacije ..

Datum pristupanja
    Mar 2015

Početno

Pupak nismo nista dirali na kraju sve se samo sredilo..izbacila sam mlijeko i mlijecne proizvode ( tu i tamo cokolada pukne )..o ovim razlikama medicinskoh savjeta bolje da ne pricam.. cijelu trudnocu sam pratila po forumu kako se vama fino odrzava trudnoca.. vamo u australiji u svih deset mjeseci dva ultrasounda i dva vadenja krvi i to je sve od pregleda trudnoce.. pa vi meni recite ko je tu lud? Moj se mali sad pati sa bljucanjem a ja s dlakama.. bojim se obrijat..a ubi me koliko cese..

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Peterlin, zaboga, govorimo o hrani, ne otrovima. Svejedno je gdje je Kaae, pupci američke i hrvatske dojenčadi su isti.

Živac, moja isto bljuca sve u 16.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Tu (barem tu u Americi gdje sam ja) uputa je stvarno takva da se ne radi nista. Ako izgleda lose, smrdi, curi, sto god, opet nista nego - javiti se pedijatru.

Datum pristupanja
    Mar 2015

Početno

tako ji vamo u au.. da se nista ne dira aako nam je nsto sumljivo da zovemo midwife ( ovdje je pedijatar samo za lijecenje djece u slucaju neke ozbiljnije bolesti ..) za sve ostalo tu je GP isti doktor ko i meni.. joj moj pojede puno dignem ga da bljucne on zaspe onda legne i probudi senaravno za pol sata placuci jer ga muci da izbaci to ..pa muke isusove dok se izbljuca .. i to tri puta za redom..

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Tu (barem tu u Americi gdje sam ja) uputa je stvarno takva da se ne radi nista. Ako izgleda lose, smrdi, curi, sto god, opet nista nego - javiti se pedijatru.
    tako i kod nas sada, s prvim djetetom sam dobila bivacin prašak preventivno, a sad s drugim ništa.
    Ali ipak se upalilo - odnosno, počelo se močiti i smrduckati, i onda sam dobila neki drugi prašak, zaboravila sam kako se zvao. Prošlo je kroz nekoliko dana.

Peterlin, moje je prvo dijete imalo grčeve, ali nisam primjetila ikakvu povezanost s hranom. Jedino kad sam probala izbaciti mlijeko i po savjetu prijateljice kupila sojino kao zamjenu (inače ga nikad ne koristim, ne znam što mi je bilo, ionako ne pijem toliko kravlje da mi baš treba nekakva zamjena) dobila je baš jake grčeve. Kod drugog djeteta je bilo puno bolje, rekla bih čak da je razlika najviše u karakteru. I vjerojatno je pomoglo kakanje bez pelene. Čini mi se da joj je malo smetala sarma sveki skuhala pa sam morala ali s mlijekom nikakve veze nisam vidjela.

U biti, s ovim drugim djetetom tek vidim kako su djeca jako različita, mnogo toga što bih nakon prvog iz vlastitog iskustva svakom savjetovala, s drugim mi jednostavno nije palilo.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •