Ma, stvarno, uvek se oduševim koliko je prelepo vaspitane dece na ovom forumu!
I fantastičnih bratsko-sestrinskih odnosa...
Evo, ja nisam trenutno ni blizu mora, deca su mi 6g i skoro pune 4g - i svaki dan imamo bar sat vremena predstave kao kod šumskovoće. Mlađi je katastrofično posesivan i i lak na fizičkom obračunavanju, i ne, sigurna sam da TO nije video od roditelja, niti dobio odobravanje od nas.

Starija koristi mlađeg kao žrtvu učenja međuljudskih odnosa-tj. manipuliše, laže, prkosi, takmiči se i generalno vežba ostale za život neophodne socijalne veštine , i ne, ni njoj ne odobravamo to.

Laganje, prkošenje, ismevanje i ostale lepote se u našem slučaju kupe iz vrtića i sa crtaća. I da, moji natprosečno brzo usvajaju ono što ne vide kod kuće, čak bih rekla da ih ti obrasci ponašanja fasciniraju.

Sve u svemu, uz sav naš trud, imam dvoje dece koji su nekad čisti anđeli, obožavaju se i mogu satima da se igraju, a nekad su dvoje nevaspitanih divljaka za koje nemam pojma odakle im tolika kompetitivnost, jer ni ja ni muž je nikad nismo potencirali.

I nisu oni toliko ni nevaspitani niti neposlušni, koliko sam ja više umorna od te njihove potrebe da se takmiče, isprobavaju granice i kvare sebi i nama upravo to vreme koje bismo mogli teoretski lepo provesti zajedno- ali, ne, uvek jedno nađe zašto da gunđa, jer naravno, uvek hoće suprotne stvari, jer su totalno različitih karaktera...

U našem specifičnom slučaju, mislim da smo tačno mi, roditelji, dosadili deci - ali to je nepromenljivo kod nas, jer se niko drugi od rodbine ne otima da ih pričuva.