Stranica 3 od 5 PrviPrvi 12345 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 201

Tema: Ocjena iz vladanja

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj lunas prvotno napisa Vidi poruku
    Za sva ponašanja propisano je koje su sankcije. Npr. bilo kakvo kršenje pravilnika o kućnom redu - opomena i sl. Nemam sad pri ruci ,ali sve je točno propisano. Meni je bitno da se to uvijek treba dostaviti roditeljima na očitovanje, pismeno. A toga ovdje nije bilo, nego smo samo srezani na kraju, bez konkretnog obrazloženja.
    Bilo je usmeno nešto, ali tipa: zašto ima dugu kosu? Jel ste razmišljali o programu Montessori?
    zašto te ovo pitala? meni bi, recimo, već ovo bilo zvono za uzbunu...

Od 20-ak njih 5-6 ima uzorno vladanje. Je to puno ili malo?

Inače, mjesec-dva pred kraj škole sazvan je izvanredan roditeljski sastanak zbog lošeg vladanja svih učenika. Imali smo jednosatno predavanje stručnog suradnika o djetetovim potrebama. Za vrijeme predavanja razrednici je bilo dosadno i kolutala je očima. Osobito kad se govorilo o tome da je djetetu potrebna ljubav, i da u to doba počinje potreba za pripadanjem okolini.
    Na kraju su se iznosila i imena pojedinih učenika (ne mog sina). Ti roditelji su bili ludi. Zahtjevali su hitno još jedan sastanak na kojem bi bila prisutna i djeca, da se čuje i njihova strana.
    Međutim, nedugo nakon sastanka nam je rečeno da su se popravili i da nema više problema.
    E sad, koliko su se popravili, a koliko se nekome nije dalo uložiti vrijeme i trud u njih, pitanje je.
    i ovo je znakovito. vjerojatno znaš da je snaga "društva" iznimno jaka. možda su svi ostali učenici (koji su lošeg vladanja) jednostavno "povukli" i tvojega sina (koji nije lošeg vladanja)

Nema ni meni smisla. Osobito jer je to izuzetno dobra škola, kakvih sve ima.
    Al ovo je baš dišpet. Nikako da probavim. Zamisli sada da se mali trudi i dalje, i dođe kraj 8. r. i on ne dobije nikakvu nagradu, jer je, eto, imao samo dobro vladanje u 4.r. Nonsens. (dakako, znam da je to dugo vremena i nitko ne može predvidjeti šta će biti, ali ga se zakida u startu) Nadalje mu, znači nije važno kakvo vladanje ima. Jer se ne vrednuje pri upisu u srednju školu. Nagrade na kraju 8.r nema sigurno... Može komotno imati i loše vladanje i nikome ništa.

Vidim na internetu da su neki roditelji istjerali pravdu u sličnim slučajevima.
    o kakvoj se nagradi radi? ja ne znam ništa o tome, a možda bih trebala...

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Malo detaljnije čitam, i čini mi se da prema gore opisanom, po meni to nije niti za dobro vladanje. Ne ulazim ovdje u to što "dobro" vladanje podrazumijeva, no po meni shvaćanje "dobro vladanje" sigurno ne uključuje npr. točke 2. i 4. koje si navela.
    s ovim se slažem i ja

što se tiče tuče izvan škole, je li se tuča odigrala negdje oko škole? ovdje mislim na školsko dvorište, ispred škole, iza škole, u blizini škole? ne znam kako bi drugačije razredno vijeće znalo za tuču, osim ako nisu istu vidjeli...
    i u našoj školi tuče se sankcioniraju, ali redovito roditelji bivaju o tome obaviješteni.

nadalje, užasno me čudi da ti na informacijama nisi saznala AMA BAŠ NIŠTA o intenciji učiteljice da djetetu smanji ocjenu iz vladanja , to mi je najsumnjivije u cijeloj priči. pa čak i ako nisi čula, kaj nisi NIKAD pitala kakvo je dijete u školi, kak' se ponaša, ima li učiteljica kaj za primijetiti, prigovoriti, upozoriti, i tako to...?

napokon, nismo čuli ništa o tome što tvoje dijete kaže na sve ovo?
    kakvo je njegovo mišljenje i smatra li on da je zakinut?

ili je ovo isključivo tvoja borba, jer ti smatraš da je time narušen tvoj integritet?
    takvih sam se roditelja uvijek bojala...

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da budem iskrena meni je ova tema, malkice tuuu mač.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Ariel_ prvotno napisa Vidi poruku
    U skoli ne ulaze u to ni tko je zapoceo tucu, tko je izazivao, za skolu je tuca apsolutno nedopustena.

Ono sto je meni upalo u oko:

Nakon skole tvoj sin se je mogao slobodno maknuti od tog djecaka, zasto nije?
    Jer dio puta kući idu u istom smjeru.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Forka prvotno napisa Vidi poruku
    zašto te ovo pitala? meni bi, recimo, već ovo bilo zvono za uzbunu...
    Jer je zahtjevno dijete. Pomalo nekonvencionalno.

i ovo je znakovito. vjerojatno znaš da je snaga "društva" iznimno jaka. možda su svi ostali učenici (koji su lošeg vladanja) jednostavno "povukli" i tvojega sina (koji nije lošeg vladanja)
    Pa naravno da su ga povukli. Primjerice, svi se počnu smijati učitelju, pa se smije i on...
    Ali da me je informirala na vrijeme na čemu smo, minimalno što bih napravila je ne dopustiti da sjedi s najgorim učenicima.

o kakvoj se nagradi radi? ja ne znam ništa o tome, a možda bih trebala...
    Ovisi o školi. Svaka škola ima svoja pravila.

što se tiče tuče izvan škole, je li se tuča odigrala negdje oko škole? ovdje mislim na školsko dvorište, ispred škole, iza škole, u blizini škole? ne znam kako bi drugačije razredno vijeće znalo za tuču, osim ako nisu istu vidjeli...
    i u našoj školi tuče se sankcioniraju, ali redovito roditelji bivaju o tome obaviješteni.

nadalje, užasno me čudi da ti na informacijama nisi saznala AMA BAŠ NIŠTA o intenciji učiteljice da djetetu smanji ocjenu iz vladanja , to mi je najsumnjivije u cijeloj priči. pa čak i ako nisi čula, kaj nisi NIKAD pitala kakvo je dijete u školi, kak' se ponaša, ima li učiteljica kaj za primijetiti, prigovoriti, upozoriti, i tako to...?
    Ma sve sam pitala. Uvijek se pričalo o cijelom razredu. Da se cijeli razred pokvario. Nije da je on bio perfektan. Ali, drugi su bili i puno gori.

Kako ne, napisala sam da on kaže da nema veze, da mu nije bitno. Al da misli da on nije zaslužio pohvalnicu a neki drugi jesu - misli.

ili je ovo isključivo tvoja borba, jer ti smatraš da je time narušen tvoj integritet?
    takvih sam se roditelja uvijek bojala...
    Smatram, tj. osjećam tu ocjenu kao nož u leđa. Naime, s obzirom da sam smatrala da sam dio rješenja u smislu pomaganja razrednici da ih malo smiri time što je stavila mog inače mirnog sina da sjedi cijele godine s najgorim učenicima koji ometaju nastavu. I da mi se sin svakodnevno žalio da ga ovi ometaju i da ne uspijeva pratiti gradivo, i sl. Na kraju sam i pitala učiteljicu da ga premjesti. I dobila sam to da ga je premjestila s ovim s kojim se sukobio.
    A kad ti dijete prođe s 5,00 i kad je već tri godine prolazio s 5,00 i imao uzorno vladanje (bilo je i poziva razrednice i nije uvijek bilo sve perfektno ali smo se trudili i surađivali, i na kraju bi se sve popravilo), i kad surađuješ s razrednicom za dobrobit cijelog razreda nauštrb svog djeteta, onda očekuješ pohvalnicu, i on očekuje pohvalnicu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj casa prvotno napisa Vidi poruku
    Pa, možda učiteljica misli da je on kolovođa. I možda je u krivu, u to ne ulazim, ali postoji ta mogućnost.
    Tuča je u svakoj situaciji neprihvatljiva, baš u svakoj, u svakoj. Ako dijete izaziva, treba naučit ne izazivat, ako je dijete izazvano, treba nauči riješit problem bez nasilja.
    I ja ne mislim da si luda, ali stvarno mi nije jasno da ne vidiš da možda tvoj sin nije uzoran. Uzorno dijete je ono koje nakon izazivanja obrani vlastito dostojanstvo bez da ruši dostojanstvo drugog, a kamoli bez šaka.
    On definitivno nije kolovođa. Iskreno, bilo bi mi lakše da je.
    A što se tiče uzornosti, to je toliko subjektivna ocjena da samo na ovom threadu neki bi mu dali uzorno, neki dobro, a neki i loše.
    A to nikako ne bi smjela biti subjektivna ocjena.

To meni smeta. Što postoji u tančine propisana procedura za sve. Ovdje se nije poštivalo ništa. Doneseno je rješenje s razlozima koji ne drže vodu i koje nije zasnovano nina zakonu ni općim aktima škole.
    Minimum minimuma je to da se obavijesti roditelja da će mu se spustiti ocjena iz vladanja.
    Da ne pričam o tome kako se učiteljima ne da izricati pedagoške mjere.
    Citirala sam gore za šta se izriču ped. mjere. A njemu nije izrečena ni opomena kao najblaža pedagoška mjera, a kamoli šta drugo.
    Vladanje je neminovno povezano s pedagoškim mjerama. Kako može npr. netko imati loše vladanje a nema nijednu pedagošku mjeru? Ili ukor i uzorno vladanje. Naprosto nema logike.

Da učitelj provode opće akte koji su na snazi, roditelj bi neminovno bio upoznat do u tančine, npr. o ovom sukobu. Ali s obzirom da se sukob nije ni mogao sankcionirati ped. mjerom jer se nije desio u školi, onda se ne mogu ni pozivati na njega pri davanju ocjene iz vladanja.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Da budem iskrena meni je ova tema, malkice tuuu mač.
    Ma daj?!
    lako tebi kad su ti svi redom 5,0 , uzornog vladanja sa pohvalnicama.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

On definitivno nije kolovođa. Iskreno, bilo bi mi lakše da je.
    A što se tiče uzornosti, to je toliko subjektivna ocjena da samo na ovom threadu neki bi mu dali uzorno, neki dobro, a neki i loše.
    A to nikako ne bi smjela biti subjektivna ocjena.

To meni smeta. Što postoji u tančine propisana procedura za sve. Ovdje se nije poštivalo ništa. Doneseno je rješenje s razlozima koji ne drže vodu i koje nije zasnovano nina zakonu ni općim aktima škole.
    Minimum minimuma je to da se obavijesti roditelja da će mu se spustiti ocjena iz vladanja.
    Da ne pričam o tome kako se učiteljima ne da izricati pedagoške mjere.
    Citirala sam gore za šta se izriču ped. mjere. A njemu nije izrečena ni opomena kao najblaža pedagoška mjera, a kamoli šta drugo.
    Vladanje je neminovno povezano s pedagoškim mjerama. Kako može npr. netko imati loše vladanje a nema nijednu pedagošku mjeru? Ili ukor i uzorno vladanje. Naprosto nema logike.

Da učitelj provode opće akte koji su na snazi, roditelj bi neminovno bio upoznat do u tančine, npr. o ovom sukobu. Ali s obzirom da se sukob nije ni mogao sankcionirati ped. mjerom jer se nije desio u školi, onda se ne mogu ni pozivati na njega pri davanju ocjene iz vladanja.
    Vec sam ti nekoliko puta napisala da mome sinu nikad nije izrecena niti jedna sluzbena pedagoska mjera pa je uvijek bio " samo" dobar , a nikad uzoran. Isto tako i drugi u njegovom razredu koji su samo " dobri", ali ne i " uzorni".

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

AL ono što mene buni je da lunas misli da su joj sinu snizili ocjenu iz vladanja... Mislim pa nisu sva djeca na početku školske godine na vladanju uzoran i na znanju odličan.. Ocjene se zaslužuju... kako iz vladanja i iz znanja. Definitivno kriteriji nisu jasni, ali dijete koje povremeno ometa nastavu, koje nema sve u bilježnici i koje ej izvan škole imalo tuču s kolegom po meni nije za vladanje uzoran. Uzoran je onaj koji služi kao primjer ostalima. Takvih u razredu ima par i to je zapravo očekivano. Druga je stvar što se po našim školama te ocjene uzoran dijele šakom i kapom... iz inercije i straha od roditelja.
    Ako učiteljica nije bila motivirajuća, stručna i pozitivna, to i dalje ne znači da je većina u tom razredu trebala dobiti uzoran iz vladanja.
    Ja kao prof, uzoran predlažem za one uistinu uzorne.
    Baš se vidi da si prof. Ja bih vas svih poslala na pravni tečaj iz Zakona o općem upravnom postupku.

Kriteriji moraju postojati i svaka škola ih treba imati.

On nije ometao nastavu. Njega su ometali drugi.

Taj kolega ima svaki dan po nekoliko tuča sa svim i svakim. Nakon ovog sukoba, nije ga više gnjavio. Možda su batine jedino što taj kolega razumije? A to definitivno nije bilo nasilje nego jednokratni sukob. JEDNOM.

Nije imao sve u bilježnici jer je bio puno bolestan i dečko od kojeg je prepisao nije imao to u bilježnici. Ja ne vidim tu neku grešku mog sina. A i da je, KAKVE VEZE IMA TO S VLADANJEM?!

A jedan od uzornih je učenik koji je imao incident s jednom učiteljicom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Vec sam ti nekoliko puta napisala da mome sinu nikad nije izrecena niti jedna sluzbena pedagoska mjera pa je uvijek bio " samo" dobar , a nikad uzoran. Isto tako i drugi u njegovom razredu koji su samo " dobri", ali ne i " uzorni".
    To je zato što učitelji ne rade svoj posao. Ne da im se sipunjavati dokumentaciju za izricanje ped. mjera, i obaviještavati pismeno roditelje. Još ako roditelji ulože prigovor...

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Opet ne razumijem kako su mu snizili ocjenu... Nije ni imao ocjenu uzoran, već je jednostavno ocijenjen ocjenom dobar. Ovi argumenti pero, marko i janko su bili gori a imaju uzoran su mi na nivou djeteta od 5 godina...
    I ne postoji procedura za ocjenjivanje vladanja. Jednostavno ne postoji i to nije dobro, ali je tako. I na kraju krajeva, ne može se sve stavit u excel tablicu... Neke stvari će i kad se propišu i dalje ostat u sferi subjektivnog općeg dojma.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

I dijete sam dva pravnika.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

I oprosti mi, ali dijete koje nije ometalo nastavu baš ni jedan jedini put u nastavnoj godini ja još srela nisam.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

A zašto sad na kraju srpnja? Zašto niste odmah po dodjeli ostali s razrednicom popričati, očitovali se pismeno da vam nije jasno iskomunicirano na čemu trebate poraditi i što se promijenilo u odnosu na prošlu godinu i da želite pismeno objašnjenje.Ili kako već neka ta procedura ide. Sad je gotovo.
    Posljednje uređivanje od pikula : 27.07.2015. at 22:10

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je tu mač spominjanje pravne bitke
    ako će lunas na ovo krenuti u bitku onda će ih voditi više od sulejmana veličanstvenog
    samo do kraja osnovne
    i stvarno to nije stvar oko koje bi se trebalo prosipati toliko žuči i toliko se nervirati

ali istina je da je ocjenjivanje dosta neujednačeno
    i da bi možda trebalo postojati više ocjena
    barem 5 kao i iz znanja
    pa ok, ako nije za 5, onda je za 4, ali ne odmah za 3

a i što se tiče te tuče
    ne znam što ste se svi za nju uhvatili
    očito se nikad niste ni vi ni vaše dijete susreli s osobom koja zajaše
    i da prostite prca cijeli dan, pa iz dana u dan, pa ideš kući, hoćeš se maknuti, ali on i dalje nastavlja malterirati
    da maltertirati, jer ako ti netko kaže u svađi da si glupan to je dječje natezanje, ako ti cijeli dan, viče da si glupan, i to učitelj vidi pa ne reagira, pa ti to nastavi govoriti putem kući
    e pa ako mu da ćepu razumijem
    ne opravdavam, ne potičem, ali majku mu, neki razumiju samo jezik sile
    Posljednje uređivanje od aleksandra70vanja : 27.07.2015. at 22:43

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    A zašto sad na kraju srpnja? Zašto niste odmah po dodjeli ostali s razrednicom popričati, očitovali se pismeno da vam nije jasno iskomunicirano na čemu trebate poraditi i što se promijenilo u odnosu na prošlu godinu i da želite pismeno objašnjenje.Ili kako već neka ta procedura ide. Sad je gotovo.
    Napravili smo tocno ovo sto si napisala. I sad istice rok za dalje.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kako to da su u školi saznali za tuču?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i mislim da bi se vladanje trebalo strože ocjenjivati
    i trebala bi svoje pravno znanje usmjeriti na pitanje problematičnog razreda
    što stručne službe škole rade u vezi toga
    je li stalo na tom izvarednom roditeljskom
    ili će se nešto dalje poduzimati
    jer ako je problem u 4. razredu u svakom višem će biti sve gori i gori
    a nije rješenje da drugi učenici smiruju one problematične
    to je posao stručnih službi škole
    koje često ne rade svoj posao kako treba
    ali nekad im nije ni za zamjeriti kada im za sve roditelji lupaju na vrata i preispituju njihove odluke
    ne postupke svoje djece, nego njihove poteze i odluke
    a jbg. treba mirovinu doživjeti

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, još jedno, :ina_niz:

mi smo, sad se ne sjećam, da li ove ili prošle godine, na početku dobili kriterije za ocjenjivanje vladanja i morali smo potpisati da smo upoznati sa istima

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    meni je tu mač spominjanje pravne bitke
    ako će lunas na ovo krenuti u bitku onda će ih voditi više od sulejmana veličanstvenog
    samo do kraja osnovne
    ovo sam i ja pomislila,
    majkmumu trebat će ti tim sloković/prodanović tamo negdje u sedmom razredu.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mene zapravo fascinira volja i energija za pravne bitke.
    Jedino mi je zao sto je sva ta energija (po meni ) za trazenje dlake u jajetu.
    Kad si razmislim kako bi takva energija i znanje trazenja rupa u pravilnicima i zakonima mogla donjeti dobrobiti za svu djecu da je usmjerena na neku drugu temu...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Kad si razmislim kako bi takva energija i znanje trazenja rupa u pravilnicima i zakonima mogla donjeti dobrobiti za svu djecu da je usmjerena na neku drugu temu...
    Debeeeeli potpis.

Bolje bi bilo bar 10% te energije usmjeriti doma na rad s djetetom. Jer dijete je četvrti razred završilo. Sad će se u petom brzo vidjeti da li je problem bila učiteljica (dajbog - to je najjednostavnije rješenje) ili štogod drugo. Ali djetetu treba jasno i glasno dati do znanja da njegovo ponašanje UTJEČE na njegove ocjene i da to u svom vlastitom najboljem interesu treba riješiti. Što ga briga za drugu djecu? (Isuse, 1000 puta sam to rekla svom mlađem sinu koji je razredni borac za pravdu, pa nadrapa za druge... Jedva se nekako uspio srediti, ali tek kad je na vlastitoj koži osjetio posljedice svog ponašanja.)

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

I onda dolazimo do totalnog srozavanja učiteljske profesije jer učitelji, mnogi, idu linijom manjeg otpora i podijele petice i uzorna vladanja.
    A oni rijetki koji ne pokleknu završe na sudu?!?
    Inače se na kraju 8. Razreda iz svakog 8. Razreda bira učenik razreda, a od svih njih učenik generacije.
    Učenik generacije je dijete koje ima najveća postignuća u školi i na natjecanjima.
    Ocjena iz vladanja nije presudna, a pogotovo ne ona iz 4. Razreda.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ja sam to pitala, vidi lunasin odgovor na prvoj stranici, mislim treci post.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ja sam istog mišljenja. Pobogu, ocjena iz vladanja je potpuno subjektivno kategorija koja se određuje "analitičkom ofrljotkom" bez ikakvog kriterija. I ne, nije istina da su učitelji i profesori glupi i lijeni i da im se ne da provoditi pedagoške mjere. Naravno da ima i takvih situacija, ali to je posljedica nepostojanja općih kriterija na nivou države.

Moja djeca pokrivaju cijeli spektar ocjena iz vladanja. Ali te ocjene uopće ne podliježu istom kriteriju, ma ne podliježu nikakvom i zašto bih ja time glavu razbijala. Nema veze sa životom. Osim ako se neki ideali ne ganjaju, a to ne smatram previše zdravim, pa se time i ne bavim. A reagiram na sve na što mi se djeca žale, a kako ih imam dosta, tako ima i dosta žalbi. Samo što su mi reakcije češće usmjerene na djecu jer su i problemi češće njihovi, a ne nešto izvana. Oni su ti koji moraju s nečim živjeti. Ja im mogu savjetovati samo kako da sebe promijene ili prilagode ili kako da nešto zanemare i ne trzaju. Na probleme izvana reagiram tamo gdje treba reagirati. Ponekad uspješno, a ponekad neuspješno.
    Al na ocjenu iz vladanja sigurno ne trzam. Pa makar ne dobili nagradu u šbbkbb situaciji...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Opet ne razumijem kako su mu snizili ocjenu... Nije ni imao ocjenu uzoran, već je jednostavno ocijenjen ocjenom dobar. Ovi argumenti pero, marko i janko su bili gori a imaju uzoran su mi na nivou djeteta od 5 godina...
    I ne postoji procedura za ocjenjivanje vladanja. Jednostavno ne postoji i to nije dobro, ali je tako. I na kraju krajeva, ne može se sve stavit u excel tablicu... Neke stvari će i kad se propišu i dalje ostat u sferi subjektivnog općeg dojma.
    Ali samo pero i marko su dobili pohvalnicu jer su oni uz 5,0 imali i uzorno vladanje iako je s njima bilo jednako "problema" kao i s mojim sinom. Samo što oni imaju veze s vijećima i još neke veze, pa im se nitko nije htio zamjerati.. A mene to žulja. Da mi je sin prošao s 3,4, ili da ima makar jednu četvorku, odnosno da me je netko nekada upozorio na to da postoji mogućnost da baš on dobije dobro vladanje, ne bi bilo problema. Ali on nije dobio tu famoznu pohvalnicu samo zbog toga što je dobio dobro vladanje. A vladanje, svi smo se složili je subjektivna ocjena.

Izgubio je i eventualnu mogućnost da jednog dana na kraju 8.r. dobije tu nagradu. Prošo voz, jer iako prođe sve s 5,0 i dobije uzorno vladanje od sada na naprijed - ova ocjena u 4.r. ga u tome onemogućuje.
    I sad reci da je to pravedno.

Povrh toga, moj sin je nauštrb sebe stavljen s lošim učenicima da ih smiri. Pa samo zbog ove njegove žrtve je zaslužio uzorno vladanje, kaj ne?

Procedura postoji, samo je se nitko ne drži. Sve je raštrkano po zakonima, pravilnicima, statutima...

Izrečene ped. mjere se svakako mogu staviti u tablicu. Ali ih NIJE BILO!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i mislim da bi se vladanje trebalo strože ocjenjivati
    i trebala bi svoje pravno znanje usmjeriti na pitanje problematičnog razreda
    što stručne službe škole rade u vezi toga
    je li stalo na tom izvarednom roditeljskom
    ili će se nešto dalje poduzimati
    jer ako je problem u 4. razredu u svakom višem će biti sve gori i gori
    a nije rješenje da drugi učenici smiruju one problematične
    to je posao stručnih službi škole
    koje često ne rade svoj posao kako treba
    ali nekad im nije ni za zamjeriti kada im za sve roditelji lupaju na vrata i preispituju njihove odluke
    ne postupke svoje djece, nego njihove poteze i odluke
    a jbg. treba mirovinu doživjeti
    Već sam napisala da su nakon predavanja stručne osobe na tom roditeljskom neki roditelji bili jako nezadovoljni jer se spominjalo njihovo dijete poimenice (koje je obično bilo isto uzorno) i zahtjevali su ponovni hitni sastanak po mogućnosti s djecom, da se čuje i njihova strana. Jer je nemoguće da se toliko puno djece u toliko kratkom vremenu toliko pokvari.

O onda su se učitelji ipak predomislili jer im se nije dalo pilati (moja opaska).

I nakon toga nam je rečeno da su se svi popravili i da su ok.

Godina se opasno približavala kraju, i mi smo svi jedva čekali da se završi agonija s tom razrednicom. bilo je zaista mučno slušati i nju i kad djeca pričaju o njoj. Ona bi im cijeli sat govorila šta su loše napravili par učenika. Nakon tog negativizma ispredavala je što je trebala. Učenici bi još malo divljali, ona bi još više vikala i tako u začarani krug.

Ja sam vidjela prave profesore, tj, učitelje u akciji (nastavi). Nema negativizma na taj način. Počne se s nečim pozitivnim u vezi gradiva. Čim se primijeti da koncentracija pada, prelazi se na nešto drugo prije nego dođe do nečega.
    Djece ima puno. Neki odmah sve skuže, neki zaostaju, a najmanje je prosjeka. Ovim jačima se zadaju dodatni zadaci i čeka se slabije. Ne možeš ti nekome tko ti riješi ispit u roku od 5 minuta ne pustiti ga da makar nešto švrlja po papiru, nego očekivati od njega da sjedi ostalih 40 minuta mirno.

Biti učitelj je biti vođa a ne biti vođen. A ovu su bome vozali.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne razumijem. Da je sin prosao sa 4 ili ima jednu cetvorku to bi promjenilo njegovo vladanje ? Tj. moglo bi se drugacije gledati na njegovo vladanje samo zato sto mu je uspjeh manje uspjesan?
    Vladanje odvojeno od ocjena znanja. I netko sa 3 moze imati uzorno vladanje.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Već sam napisala da su nakon predavanja stručne osobe na tom roditeljskom neki roditelji bili jako nezadovoljni jer se spominjalo njihovo dijete poimenice (koje je obično bilo isto uzorno) i zahtjevali su ponovni hitni sastanak po mogućnosti s djecom, da se čuje i njihova strana. Jer je nemoguće da se toliko puno djece u toliko kratkom vremenu toliko pokvari.

O onda su se učitelji ipak predomislili jer im se nije dalo pilati (moja opaska).

I nakon toga nam je rečeno da su se svi popravili i da su ok.

Godina se opasno približavala kraju, i mi smo svi jedva čekali da se završi agonija s tom razrednicom. bilo je zaista mučno slušati i nju i kad djeca pričaju o njoj. Ona bi im cijeli sat govorila šta su loše napravili par učenika. Nakon tog negativizma ispredavala je što je trebala. Učenici bi još malo divljali, ona bi još više vikala i tako u začarani krug.

Ja sam vidjela prave profesore, tj, učitelje u akciji (nastavi). Nema negativizma na taj način. Počne se s nečim pozitivnim u vezi gradiva. Čim se primijeti da koncentracija pada, prelazi se na nešto drugo prije nego dođe do nečega.
    Djece ima puno. Neki odmah sve skuže, neki zaostaju, a najmanje je prosjeka. Ovim jačima se zadaju dodatni zadaci i čeka se slabije. Ne možeš ti nekome tko ti riješi ispit u roku od 5 minuta ne pustiti ga da makar nešto švrlja po papiru, nego očekivati od njega da sjedi ostalih 40 minuta mirno.

Biti učitelj je biti vođa a ne biti vođen. A ovu su bome vozali.
    Ok, bilo je sto je bilo. U petom ih dolazi 10 razlicitih pa sto vam dopadne za pojedini predmet.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    I ja sam istog mišljenja. Pobogu, ocjena iz vladanja je potpuno subjektivno kategorija koja se određuje "analitičkom ofrljotkom" bez ikakvog kriterija. I ne, nije istina da su učitelji i profesori glupi i lijeni i da im se ne da provoditi pedagoške mjere. Naravno da ima i takvih situacija, ali to je posljedica nepostojanja općih kriterija na nivou države.

Moja djeca pokrivaju cijeli spektar ocjena iz vladanja. Ali te ocjene uopće ne podliježu istom kriteriju, ma ne podliježu nikakvom i zašto bih ja time glavu razbijala. Nema veze sa životom. Osim ako se neki ideali ne ganjaju, a to ne smatram previše zdravim, pa se time i ne bavim. A reagiram na sve na što mi se djeca žale, a kako ih imam dosta, tako ima i dosta žalbi. Samo što su mi reakcije češće usmjerene na djecu jer su i problemi češće njihovi, a ne nešto izvana. Oni su ti koji moraju s nečim živjeti. Ja im mogu savjetovati samo kako da sebe promijene ili prilagode ili kako da nešto zanemare i ne trzaju. Na probleme izvana reagiram tamo gdje treba reagirati. Ponekad uspješno, a ponekad neuspješno.
    Al na ocjenu iz vladanja sigurno ne trzam. Pa makar ne dobili nagradu u šbbkbb situaciji...
    Nije istina. Pedagoške mjere postoje. I postoji točno propisana procedura za izricanje istih. Između ostalog treba obavijestiti roditelje i oni imaju pravo očitovati se.

Ali tu treba točno opisati događaj zbog kojeg se mjera izriče. Npr. ovaj jednokratni sukob ne bi po nekoliko kriterija spadao u to.

Uzmino za primjer Kazneni zakon. Ne može ti netko izreči kaznu bez optužnice i bez tvog očitovanja. I bez pravnog lijeka.

Ja kužim da je nepravnicima glupo što je toliko papirologije. Ali postoji razlog.

Da je mom sinu izrečena bilo koja pedagoška mjera, ja bih se mogla očitovati na to. Možda bi bila s pravom izrečena možda ne, ali u svakoj slučaju bih shvatila puno ozbiljnije sve ovo.

A ovako - dati mu dobro vladanje, bez valjanog razloga (jer ova 4 razloga to nisu) samo da ne dobije pohvalnicu je NISKO.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ok, bilo je sto je bilo. U petom ih dolazi 10 razlicitih pa sto vam dopadne za pojedini predmet.
    Sve zajedno, dolazi samo 2-3 novih. Većina ostaje ista. A nekoliko ih zna jer je išao na neke dodatne predmete.
    Mislim da će u svakom slučaju biti bolje.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ako su ga zapisali, ako je imao opomene - to jesu pedagoške mjere.

Uostalom, evo pa čitajte, koga zanima, ovo je iz statuta jedne škole, a vjerojatno sve škole to imaju slično napisano: http://www.sips.hr/stranice/pedagoske_mjere.pdf
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 28.07.2015. at 15:26

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne razumijem. Da je sin prosao sa 4 ili ima jednu cetvorku to bi promjenilo njegovo vladanje ? Tj. moglo bi se drugacije gledati na njegovo vladanje samo zato sto mu je uspjeh manje uspjesan?
    Vladanje odvojeno od ocjena znanja. I netko sa 3 moze imati uzorno vladanje.
    Ma nisi me razumjela. Kod nas se daje pohvalnica samo ako su ispunjena dva uvjeta: 5,0 i uzorno vladanje. Da je imao jednu 4. ne bi mogao dobiti pohvalnicu i s uzornim vladanjem. Ovako je zakinut za pohvalnicu samo zbog dobrog vladanja.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pa izvukao je lekciju. Game over.

A i meni je vrijeme da na ovoj temi kažem over and out.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ako su ga zapisali, ako je imao opomene - to jesu pedagoške mjere.

Uostalom, evo pa čitajte, koga zanima, ovo je iz statuta jedne škole, a vjerojatno sve škole to imaju slično napisano: http://www.sips.hr/stranice/pedagoske_mjere.pdf
    Nisu to ped. mjere!!!

Članak 164.
    Na pokretanje postupka, voĎenje postupka i donošenje rješenja o pedagoškoj mjeri
    primjenjuju se odredbe Zakona o općem upravnom postupku

Članak 167.
    Nakon provedenog postupka z
    a izricanje pedagoške mjere ovlašteno tijelo moţe postupak
    obustaviti ili izreći odgovarajuću pedagošku mjeru. U jednom se postupku moţe izreći samo jedna
    pedagoška mjera.
    Pedagoška mjera izriče se rješenjem

Članak 168.
    Protiv rješenja o izrečenoj pedagoškoj mjeri učenik odnosno roditelj ima pravo žalbe.
    O žalbi protiv rješenja o izrečenoj pedagoškoj mjeri opomene odlučuje razredno vijeće.
    O žalbi protiv rješenja o izrečenoj pedagoškoj mjeri ukora odlučuje nastavničko vijeće.
    O žalbi protiv rješenja o izrečenoj pedagoškoj mjeri opomene pred isključenje i odgojno
    -obrazovnog tretmana produţenog stručnog postupka odlučuje ravnatelj.
    O žalbi protiv rješenja o izrečenoj pedagoškoj mjeri isključenja iz Škole odlučuje Ministarstvo
    znanosti, obrazovanja i športa.

Članak 169.
    Ţalba se podnosi pisano ili izjavom u zapisnik u roku do 15 dana od dana primitka rješenja o
    izrečenoj pedagoškoj mjeri.
    Žalba se podnosi tijelu koje je donijelo rješenje.
    Žalba odgaĎa izvršenje rješenja o izrečenoj pedagoškoj mjer

da ne kopipejstam dalje

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa izvukao je lekciju. Game over.

A i meni je vrijeme da na ovoj temi kažem over and out.
    Pa ja sam napravila zaključak, tj. rezime još na drugoj stranici, ali vi se raspisale dalje

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    I onda dolazimo do totalnog srozavanja učiteljske profesije jer učitelji, mnogi, idu linijom manjeg otpora i podijele petice i uzorna vladanja.
    A oni rijetki koji ne pokleknu završe na sudu?!?
    Inače se na kraju 8. Razreda iz svakog 8. Razreda bira učenik razreda, a od svih njih učenik generacije.
    Učenik generacije je dijete koje ima najveća postignuća u školi i na natjecanjima.
    Ocjena iz vladanja nije presudna, a pogotovo ne ona iz 4. Razreda.
    Kod vas je tako. A kod nas je to učenik koji je svih 8.r prošao s odličnim i svih 8.r imao uzorno vladanje. A s ovom dobrom ocjenom iz vladanja za njega je prošao voz...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Debeeeeli potpis.

Bolje bi bilo bar 10% te energije usmjeriti doma na rad s djetetom. Jer dijete je četvrti razred završilo. Sad će se u petom brzo vidjeti da li je problem bila učiteljica (dajbog - to je najjednostavnije rješenje) ili štogod drugo. Ali djetetu treba jasno i glasno dati do znanja da njegovo ponašanje UTJEČE na njegove ocjene i da to u svom vlastitom najboljem interesu treba riješiti. Što ga briga za drugu djecu? (Isuse, 1000 puta sam to rekla svom mlađem sinu koji je razredni borac za pravdu, pa nadrapa za druge... Jedva se nekako uspio srediti, ali tek kad je na vlastitoj koži osjetio posljedice svog ponašanja.)
    Ako ćemo tako, mene fascinira kako ste se vi raspisali oko ovako trivijalne teme i koliko vremena trošite na pisanju ovdje.

S obzirom da sam pravnik, meni nije problem napisati 1-2 dopisa.

Ako ga drugo dijete zadirkuje cijeli dan, naravno da to utječe na njega.

Ako mjesecima sjedi u klupi s učenicima koji ga cijelo vrijeme ometaju, naravno da to utječe na njega.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ali ne kuzim zasto si nezadovoljna da se dobro vladao u skoli? Zasto mora biti uzoran? Ne kuzim sta je lose u dobrom vladanju?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pravniku, dakle, nije nikakav problem napisati 1-2 dopisa.

Ako je tebi dlaka u jajetu to što je moj sin koji je imao jednako znanje kao pero i marko zakinut za pohvalnicu, zbog subjektivnog viđenja razrednice koje je zakonski neutemeljeno - meni nije.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

DA LI JE NETKO PROŠAO DALJNJU PRAVNU PROCEDURU? ILI ZNA IZ DRUGE RUKE KAKO SE TO ZAVRŠILO?

PS.Oprostite na vikanju, htjela sam samo da bude uočljiv post, jer mene ovo u biti zanima.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, još jedno, :ina_niz:

mi smo, sad se ne sjećam, da li ove ili prošle godine, na početku dobili kriterije za ocjenjivanje vladanja i morali smo potpisati da smo upoznati sa istima
    Wow!
    Ovo sam u biti čula još od jedne mame. I to je ok. Tako treba. Onda makar znaš šta te očekuje.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Nama su te kriterije citali svake godine na prvom roditeljskom - moram se sjetiti toga ove godine da izbjegnem taj roditeljski i gubljenje vremena na to.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Cuj ne bih rekla da je zakonski neutemeljeno, a subjektivno vjerojatno - jest.
    Postoje objektivi parametri koji su podlozni subjektivnoj procjeni. Odnosno , sve je u ocima promatraca.
    Kod ocjene vladanja vise nego u drugim podrucjima.

ali ono drugo sto sam ti napisala... Ili je dijete bilo primjerenog vladanja pa je nepravedno dobilo samo dobro. Ili nije. Trebalo bi biti svejedno da li je dijete 5,0 ili 3,5.
    Primjeren je ili dobar neovisno o ocjenama.
    Posljednje uređivanje od sirius : 28.07.2015. at 15:53

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pravniku, dakle, nije nikakav problem napisati 1-2 dopisa.

Ako je tebi dlaka u jajetu to što je moj sin koji je imao jednako znanje kao pero i marko zakinut za pohvalnicu, zbog subjektivnog viđenja razrednice koje je zakonski neutemeljeno - meni nije.
    I jest , u pogledu zivota i kakvih sve nepravda ima u raznim sustavima ovo mi zapravo nije vrijedno spomena.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Nama su te kriterije citali svake godine na prvom roditeljskom - moram se sjetiti toga ove godine da izbjegnem taj roditeljski i gubljenje vremena na to.
    Na takve uvijek posaljem muza. : zjev:

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

isuse, objasnila vam je žena osam puta. došla sam samo vidjeti o čemu se tu još priča i stalno se vrti ukrug, a nitko savjeta nema. dakle natuknice za one koji slabije kapiraju

- važno joj je jer nije upozorena na tu mogućnost
    - važno joj je jer je mali smirivao situaciju i nije pismeno upozorena za niš
    - važno joj je jer misli da je nepravedno
    - važno joj je jer je dijete zakinuto za mogućnost da bude nagrađen bude li svih osam razreda uzoran i odlikaš zbog ovog dobrog vladanja

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I jest , u pogledu zivota i kakvih sve nepravda ima u raznim sustavima ovo mi zapravo nije vrijedno spomena.
    Eto, mene ovo žulja. Da ne, ne bi ni otvorila temu.
    Ako bi tebi bilo svejedno da je tvoj sin žrtvovan za dobrobit svih, i na kraju on ispašta, tko sam ja da ti sudim.
    I ne kužim zašto pišeš ovdje ako ti ovo nije u domeni interesa.
    Forum je pun bitnijih tema...

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Na takve uvijek posaljem muza. : zjev:
    Moj je jednom zaglavio na roditeljskom sa predavanjem psihogice o nenasilju u skoli, pa se od tada ne da preveslati.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ninochka prvotno napisa Vidi poruku
    isuse, objasnila vam je žena osam puta. došla sam samo vidjeti o čemu se tu još priča i stalno se vrti ukrug, a nitko savjeta nema. dakle natuknice za one koji slabije kapiraju

- važno joj je jer nije upozorena na tu mogućnost
    - važno joj je jer je mali smirivao situaciju i nije pismeno upozorena za niš
    - važno joj je jer misli da je nepravedno
    - važno joj je jer je dijete zakinuto za mogućnost da bude nagrađen bude li svih osam razreda uzoran i odlikaš zbog ovog dobrog vladanja
    E, hvala ti od srca!
    Skoro su mi suze počele teć kad sam vidjela da me netko razumije.

Znam da sam puno puta rekla iste stvari. Ali stalno se postavljaju ista pitanja.
    Posljednje uređivanje od lunas : 28.07.2015. at 16:00

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Eto, mene ovo žulja. Da ne, ne bi ni otvorila temu.
    Ako bi tebi bilo svejedno da je tvoj sin žrtvovan za dobrobit svih, i na kraju on ispašta, tko sam ja da ti sudim.
    I ne kužim zašto pišeš ovdje ako ti ovo nije u domeni interesa.
    Forum je pun bitnijih tema...

Mislim da koristis pregrandiozne termine: zrtvovanje, dobrobit svih, ispastanje djeteta...

A pisemo to bas da probas shvatiti da je to prilicno nevazno i da na to ne bi trebala trositi energiju.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •