Drage RODE, trebam vaše mišljenje, znam da ovdje ima puno iskusnih roditelja.

Načelno sam zadovoljna školom. Moje dijete je do sada bilo odlično (i to 5,00) i vladanje je bilo uzorno. Međutim ove godine je dobio „dobro“ vladanje.
Razlog tome je što je:
1. bilo općenitih poteškoća u vladanju uečnika 4.r. na koje je razrednica cijelu godinu upozoravala (a mi mislili da se njega to ne tiče jer on smiruje situaciju),
2. što je u prvom polugodištu imao upisane dvije bilješke iz jednog predmeta: „često ga treba opominjati“ i „ponašanje“, (nije se slagao s učiteljem - u 2. polugodištu se promijenio učitelj iz tog predmeta, i odmah se promijenilo sve - bolje ocjene, više motivacije i time i vladanje),
3.iz drugog predmeta bilješke: „popustio u radu“ i „ u bilježnici nedostaje dio gradiva i izostao kontinuirani rad“ (što se uopće IMO ne odnosi na vladanje)
4. fizički sukob s jednim učenikom (nije izrečena pedagoška mjera, sukob izvan nastave i izvan škole ).

Mi nikad nismo upoznati s konkretnim kriterijima na temelju kojih se ocjenjuje vladanje.
Moje dijete nikad nije dobilo negativnu pedagošku mjeru.
Nikad nismo upozoreni na to da mu je vladanje „dobro“. Baš suprotno, tijekom cijele godine davalo nam se do znanja da je on uzoran učenik. Još je i premješten da sjedi s učenicima koji ometaju nastavu, a kako bi pozitivno utjecao na njih, odnosno kako bi se ovi smirili.

Ovom ocjenom onemogućava mu se da eventualno na kraju 8.r. dobije nagradu za odličan uspjeh i uzorno vladanje tijekom osmogodišnjeg školovanja. Naravno da ne mislim i ne očekujem da sve nadalje prođe s 5, ali sama činjanica da ga se zbog ovakve subjektivne ocjene zakida u startu, mi se ne sviđa.

Da li ima smisla nešto poduzimati? Kakva su vaša iskustva?