marta prvotno napisa
I ja sam istog mišljenja. Pobogu, ocjena iz vladanja je potpuno subjektivno kategorija koja se određuje "analitičkom ofrljotkom" bez ikakvog kriterija. I ne, nije istina da su učitelji i profesori glupi i lijeni i da im se ne da provoditi pedagoške mjere. Naravno da ima i takvih situacija, ali to je posljedica nepostojanja općih kriterija na nivou države.
Moja djeca pokrivaju cijeli spektar ocjena iz vladanja. Ali te ocjene uopće ne podliježu istom kriteriju, ma ne podliježu nikakvom i zašto bih ja time glavu razbijala. Nema veze sa životom. Osim ako se neki ideali ne ganjaju, a to ne smatram previše zdravim, pa se time i ne bavim. A reagiram na sve na što mi se djeca žale, a kako ih imam dosta, tako ima i dosta žalbi. Samo što su mi reakcije češće usmjerene na djecu jer su i problemi češće njihovi, a ne nešto izvana. Oni su ti koji moraju s nečim živjeti. Ja im mogu savjetovati samo kako da sebe promijene ili prilagode ili kako da nešto zanemare i ne trzaju. Na probleme izvana reagiram tamo gdje treba reagirati. Ponekad uspješno, a ponekad neuspješno.
Al na ocjenu iz vladanja sigurno ne trzam. Pa makar ne dobili nagradu u šbbkbb situaciji...