Pokazuje rezultate 1 do 50 od 163

Tema: Je li "princeza" pozitivan role model?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Istekao mi edit. Ma i trnoruzica, sto 100 godina leži i ceka poljubac... neka i nje.
    Nekad sam mislila da moj sin nece imati ni jednu oružje igracku. Sad ima cijeli arsenal, od maceva do pistolja.
    I nije agresivan, nije svadjalica i nekako ne vidim ga kao bulija. A k tome i bez problema ode na igranje u kucu kod tri decka sa sestrinim rozim papucama jer drugih u tom trenu nije imao.
    Iako je roza "zenska" boja, vaznija mu je igra nego boja, vazniji sadrzaj nego forma.
    I to smatram nasim obiteljskim uspjehom.
    Iako okolo trci sa pistoljima.
    Mozda sam fulala ceo topik al poanta je da su obiteljske vrijednosti ono sto ostaje. Ne roll modeli sa tv-a.

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Apropo bajki, kaj mislite jesu li bajke od Grimma ili od Peraullta prikladnije za djecu? U Charlesovim bajkama koliko se sjecam nije sve tako ruzicasto, Crkvenkapica je sluzila kao upozorenje djeci na pedofile, trnoruzica je bila u vanbracnoj vezi itd...

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Mozda sam fulala ceo topik al poanta je da su obiteljske vrijednosti ono sto ostaje. Ne roll modeli sa tv-a.
    Ne, baš si skroz na temi o kojoj razmišljam, kao i ostali odgovori.
    Jasno je meni da je biti princeza, biti lepa, i biti obožavana, (i biti šefica ) prilično uobičajena faza u razvoju, i da većina nas kao deca prvo prođemo sve te sterotipe i bajke da bismo kasnije u hodu odbacivali ponešto a ponešto zadržali.
    I ne smeta mi što je ona pola dana Pepeljuga, a pola mačka ili triceratops ili mala beba koju mlađi brat hrani na cuclu, ili štagod. Dokle god joj princeze nisu jedina preokupacija ja sam zadovoljna.

Više me onako, filozofski gledano, zanima odakle ta tuđa fascinacija odraslih osoba princezama i pratećom mitologijom i stereotipovima.
    Zašto je mojoj familiji bitno da moja ćerka trajno bude i ostane samo i jedino princeza - godinama?
    I koliko se takav tretman računa u "obiteljske vrednosti"- stalno smo u raskoraku sa rodbinom, jer ja za razliku od njih ne dopuštam da mi "princeza" skače po glavi-i ovo "skače" mislim u doslovnom smislu .
    I koliko moje obiteljske vrednosti mogu da pobiju združeni uticaj svega ostalog što šalje suprotne vrednosti kao bitne?
    I naravno, zašto Ana, Elsa, Merida, Rapunzel i ostale pozitivne junakinje moraju biti princeze (ili bar poglavičine kćeri i sl.)?
    Zar njihove pozitivne osobine nisu dovoljne bez pratećeg pedigrea?

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nemam nista protiv toga da bude princeza dokle god odgajam i ratnicu i znanstvenicu.

Odlicno receno, dijelim stav.

Istekao mi edit. Ma i trnoruzica, sto 100 godina leži i ceka poljubac... neka i nje.
    Al' zato Auroru u "Maleficent" ne treba nitko poljubiti.
    Mojoj se bas to dopalo.

Citiraj larmama prvotno napisa
    Meni je zanimljivo bilo cuti kad je moja ucila o Sparti i Ateni i doma mi rekla
    Znas mama ja bi puno rađe živjela u Sparti nego Ateni jer su u Ateni zene ostajale doma, nisu se mogle obrazovati, a u Sparti su mogle sve pa cak i u vojsku. Bas se je vidjelo da su raspravljali o tome u skoli.

Moja je slicno rekla, jedino je relacija bila Kreta - Atena, morala je napisati sastavak o tome koji grad-drzavu bi odabrala i zbog cega (4. razred), pa je napisala jako lijepo da bi radije zivjela u antickoj Kreti jer su zene bile samostalnije u obitelji, mogle imati same svoj business i nisu o njima sasvim ovisile.

Citiraj Mima prvotno napisa
    Ne znam, meni je baš zanimljivo što se u razredu moje kćeri apsolutno sve djevojčice maskiraju u princeze za fašnik, a onda u kasnijim razredima ove naprednije u vještice, a bebaste opet u princeze, ali sve kompletno, uključujući i one koje nemaju nimalo princezasti karakter
    Identicno!
    E. "bebaste" frendice su godinama princeze na karnevalu (ukljucujuci i ovaj kad su imale 11 god.). E. je iz kostima Belle iz "Ljepotice i zvjeri" presla u Harryja Potter kostim

BTW, izmedju 9-11 godine je pocela micati sve raznorazne igracke, kostime, torbice, plastove... nastavite niz... vezane za princeze, Barbie i (!) Hello Kitty.

Jedino sto je "princezasto" ostalo u njoj je ljubav prema baletu, a tu stvarno ima mogucnost biti "prava" princeza (u ovoj dobi, to je dovoljno).
    (BTW, njena prva glavna uloga je bila princeza Peach iz videoigrice SuperMario ).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •