Pokazuje rezultate 1 do 50 od 163

Tema: Je li "princeza" pozitivan role model?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Po meni svakako treba razlikovati djecje igre i uzivljavanja od onoga sto rade odrasli i familija.

Ja mojoj nisam branila igracke i igre koje je zeljela, sto znaci da je u jednom periodu svaki dan bila u haljini u vrticu (da bude "lijepa"), za maskembal (znaci otprilike dva mjeseca ) je bila princeza u haljini iz ducana (kao i skoro sve cure iz vrtica), ima rajfove s krunama, carobne stapice, kosu ponekad nosi spletenu na stranu "kao elza" itd. Isto kao faza kad se htjela igrati s bebama a ne super-cool setom bagera, kipera, dizalica i ostalih autica koje smo joj takodjer kupili - naravno da sam joj pustila da se igra s onim sto zeli. Kad je htjela lakirane nokte kao ostale cure u vrticu, dobila je i dozvolu da joj teta nalakira (a onda sam to pocela i ja). Ono sto nisam dala je da se cijeli dan vrti oko toga, da je doma u kostimu od budjenja do spavanja, da su sve biljeznice, olovke, stvari i odjeca na Elzu/HK/Minnie itd. Jer mislim da ipak treba od pocetka poticati dijete da vidi razliku - jedno je igra, drugo je "pravi" zivot, u kojem nije elza ni snjeguljica, ni beba (makar mi na svako pitanje odgovarala s "gugu-gaga" ), i necemo za svaku glupost placati 2-3x vecu cijenu jer ima sliku else na sebi (ovo vise ide na borbu protiv konzumerizma, ali nekako se povezu te teme u zivotu).

Rodbina je srecom razumna (i ne petlja se) pa nemam problema da me netko sabotira u dijelu u kojem uredjujemo zivot koji nije igra - jer ne bi dala da se prema njoj i u ostalim zivotnim situacijama ponasaju kako pulinka pise da se odnose prema njenoj.

PS - s 5,5, u doba najjaceg Elsa ludila u vrticu - moja je odjednom odlucila da zeli nositi samo plavo i traperice
    Posljednje uređivanje od sillyme : 13.08.2015. at 07:54

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Baš sam iznenađena koliko vas princezu doživljava negativnije (od mene).
    Svoju stariju zovem tako, ali iz sasvim drugog razloga-sva je nježna i svijetla i krhka (tako djeluje) i ima umilne pokrete (za razliku od mene).
    Inače, nikad nisam bila ljubitelj princaze i bajki, a tako nije ni ona, ni sestra joj. Elzu su gledali, ali kao i svaki drugi crtić. Draži su im životinjski, tipa Madagaskar. Za maškare nisu nikad bile princeze (nisu ni tražile), barbie (na moju žalost ) nije THE igračka.
    Razmažene nisu sigurno, a i pojam princeze, koliko vidim, gledaju kao i ja. Haljine ponekad oblače, ali ne glume da su princeze, više je to neki rođendanski party u pitanju.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Po meni svakako treba razlikovati djecje igre i uzivljavanja od onoga sto rade odrasli i familija.
    Evo, ja ovo nisam umela ovako lepo da sročim , inače bi išlo odmah u uvodni post.

Dakle, ja sam, kao i svi, imala svoje planove i uzore za decu , ali sam ipak ćerki kupila krunu a sinu pištolj (sa onim gumenim strelicama) čim su dostigli 3+, tako da sam očigledno vrlo fleksibilna i nedosledna u svojim stavovima...Jednako im oduvek dozvoljavam i da po potrebi, kruna i pištolj zamene korisnike, pa imam i slike dvogodišnjeg sina sa rajfom i dvogodišnju ćerku sa omiljenim bagerom...
    I retko kad mi smeta bilo šta iz dečje mašte, dokle god se ne mlate, prave požar ili sl. (mada su onomad "zakucali" tetku na krst, "kao čika Bogu" - e, TO me je ostavilo bez reči izvesno vreme!)

Ali lagano dolazim u sve ozbiljnije sukobe sa rodbinom, i mlađom i starijom, koji i dalje žele porodičnu princezu po svaku cenu, slično kako je Tangerina opisala: princezi je nominalno dozvoljeno sve (i ono što u stvarnom svetu nije i ne bi trebalo biti dozvoljeno), sa druge strane joj se na svakom koraku nameću zabrane tipa "princeze to ne rade", za totalno nebitne sitnice.
    Pretrčavanje preko ulice, udaranje drugih i vikanje na njih je princezi dozvoljeno, dok čačkanje nosa i plakanje na rastancima- nisu!
    Kada se tu doda sve očiglednije zakidanje njenog mlađeg brata, situacija postaje vrlo nemila, a vrtić dodatno ohrabruje sve moguće vrste rodnih stereotipova od kojih se meni diže kosa na glavi.
    Naravno, svi moji argumenti kod rodbine doživljavaju samo podsmeh, i ja konstantno balansiram između ideje "ne uskraćuj deci odnos sa rodbinom" i ideje "bolje distancirani odnosi nego štetni", jer odnosi lagano počinju da prevažu prema "štetnom".
    Jer mi je dosadilo da ćerki ponavljam kao papagaj da u stvarnom svetu niko neće misliti da je princeza samo zato što ONA to misli- a tužno mi je kad je stvarnost stavi na svoje mesto...
    Trenutno sam u fazi distance, da ne kažem izuzetne ogorčenosti.

Ali da skrenem na vedrije, mojoj je Šrek 2 (naleteli slučajno na tv-u) bio totalni šok : "Ali, ali, MAMA, ona je htela da ostane ružna i debela sa onim debelim zelenim Šrekom??ZAŠTO???" A zla dobra vila joj je bila poslednja kap- ona je naravno veliki fan dobrih vila...

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Meni je najjace kad mladji (3g) kaze starijoj (6g) "Nisam ti vise prijateljica" a ona se rasplace

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •