Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 59

Tema: Spavanje na trbuhu

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    May 2009

Početno Spavanje na trbuhu

Neka me prosvijetli netko u mojoj nedoumici...

Dakle...

Spavanje na trbuhu kod bebe stare 3 mjeseca je dobro ili nije???

Moja M. voli tako spavati i u tom položaju odspava po 2-3 h. Kada ju stavim na leđa, probudi se za pola sata.

Čitala sam da takav položaj (uz još neke uvjete) uzrokuje SIDS i to najčešće između drugog i četvrtog mjeseca... Malo mi je to čudno, jer ona lako okrene glavicu kamo hoće, plahta joj je zategnuta...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ne bih znala je li dobro ili nije, ali moji su oboje spavali na trbuhu. kad se J rodio, u điru je bio bok, a kad se M rodila, onda su bila leđa.
    s time da meni nikako taj bok nije logičan bio, jer je neprirodan skroz, i beba treba neki podupirač za spavanje na boku. tako da ta opcija, za mene, nije dolazila u obzir.
    isto tako, odmah bi se budili na leđima, a na trbuhu bi se nekako ušuškali i spavali. kod moje djece to mi je bio najprirodniji položaj i činilo mi se, da mogu, da bi ga sami izabrali

kakva je danas "moda" za spavanje beba, ne znam
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 02.02.2011. at 15:59

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

mislim da nije ključno to da li može okrenuti glavu, da li se fizički može ugušiti zbog takvog položaja već samo spavanje na trbuhu zbog određenih događanja u tijelu nije dobro

pišem to ovako jer mi je već kroz maglu to što sam iščitavala

radi se i o usporenom krvotoku, slabijoj opskrbljenosti kisikom... ma tako nešto...ajde neka netko tko zna napiše da ne baljezgam

zbog tih stvari bebe i spavaju mirnije na trbuhu

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

ZO, čini mi se da ne spava mirnije radi tih stvari, već kada beba zaspi, trza se i budi (naravno da sada, ima još Moorov refleks, ak se tak piše). Kada ju stavim na leđa, trzne se i probudi jer nema nikoga (čitaj mene), kao da hvata prazan zrak, a kada je na trbuhu, kada se trzne zagrli madrac, nema praznog zraka...

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

nemam sad vremena guglati, ali potrudit ću se iščupati to što sam iščitavala

isto tako govore o mogućnosti " charlie chaplin " nogu ako dijete spava valjda većinu vremena na trbuhu

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

meni je fizijatrica rekla da nije dobro, da beba treba spavati na boku (mislim da je to sad generalna uputa). a moj klinac se isto tako sam namještao na trbuh kao jako mala beba ( prvi put je u taj položaj došao kad je imao 1.5 mj) i tako je nabolje spavao, pa sam ovisno o tome koliko mi je i samoj u toj trenutku falilo sna/ili sam imala snage za uspavljivanje, dopuštala takvo spavanje/vraćala na bok.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja svog nikad ni nisam stavljala na trbuh spavati, ne zato sto sam mislila da je lose nego eto, nisam. Tek kad se sam poceo okretati s leda na trbuh i kad je sam odlucio spavati na trbuhu pustila sam ga, nikad ga nisam namjestala. Do neke 2,5 godine bi zaspao na trbuhu onako s nogama skvrcenim, guza gore. Glavica mu ej pravilna tj. nije spljostena jer je, i dok je pavao na ledima, uvijek okretao glavu lijevo ili desno.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

A. sam stavljala spavati po školski, na bok ili na leđa. Čim se mogao sam okrenuti, spavao je na trbuhu. Z. sam nakon mjesec dana stavila spavati na trbuh, čim joj je zacijelila ključna kost (napukla na porodu). Ona je od početka mogla okretati glavu dok leži na trbuhu.

piknjica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Kažu da spavanje na trbuhu kod male bebe nije dobro jer tako udiše zrak bogat svojim izdahnutim zrakom koji onda nepovoljno djeluje na centar za disanje u mozgu.

Jedna američka studija je pokazala da se broj djece umrle od SIDS-a drastično smanjio od kada su uvedene preporuke spavanja na leđima.... Spavanje na boku se isto ne preporuča jer se dijete lako prevali na leđa...

Moja je spavala na leđima. Kad se počela okretati sa leđa na trbuh, počela je spavati na trbuhu. Ja, majka paničarka, redovito sam je okretala na leđa, često i više puta noću. Odustala sam s nekih osam mjeseci.

Sad "samo" provjeravam disanje...

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

evo na brzaka nešto malo:

http://www.judzks.ba/Default.aspx?tabid=471

tajuska avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

moja jako dugo, pa valjda do nekakvog 9 mjeseca nije htjela spavati drugacije nego na trbuhu (bilo na nama ili u kreveticu). ili na boku, ako je imala sisu u ustima iz svih drugih polozaja bi se budila ili cim bi je spustili ili nakon par minuta. i eto, ziva, zdrava, ne primjecujem ikakve probleme zbog toga. naravno, to je bilo bez jastuka i uvijek sam pazila da je plahta dobro zategnuta.

vitika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

moji su oboje nakon dva tjedna spavali na trbuhu. na ledima su se stalno trzali i plasili sami sebe. onda bi to spavanje trajalo 15 min. na trbuhu su spavali mirno i duze. naravno, mogli su dizati glavicu. n je cak plakala kad bi joj se spavalo, a ona na ledima. onda bi ju samo okrenuli i odmah bi se smirila i zaspala.
    znam da pedijatri ne preporucuju spavanje na trbuhu, ali kod nas se pokazalo boljim.

katarinam avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011
    610

Početno

evo čitam vas sve i vaša iskustva pa me zanima generalno što točno tj. kakvo spavanje prakticiraju pedijatri za novorođenu bebu?

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Koliko znam, preporuka pedijatara je da novorođenče spava na leđima (ili na boku, ali s onim rolicama da se ne prevrne na trbuh).

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Djeca spavaju dulje na trbuhu, ali nekvalitetnije, Dijte se uvijek stavlja spavati na leđa zbog pravilnijeg disanja i položaja kralješnice, a kad se samo nauči okretati onda ga se ostavlja onako kako se samo namjestilo. Kaže moja ped i ja se toga držim i s trećim. A i to buđenje prestane kad beba malo ojača ako ju se stvarno stavlja na leđa.

anitak avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

moji nisu znali spavat ,ako nisu bili na trbuhu i dans kad imaju 6,5 i 4,5 god.najčešće spavaju na trbuhu!

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

topic se sad pretvorio u moje dijete spava na trbuhu, moje dijete ne

sumnja se na povezanost spavanja na trbuhu i SIDS-a, to nije niti dokazano koliko znam, govori se o povećanom riziku, ništa drugo

ne znači da će se dogoditi, ima drugih bitnih okolnosti koje tome mogu doprinijeti ( npr. nedonoščad ima još povišeniji rizik )

generalna preporuke je, prema onom što sam čitala i dobila odgovore, jest da je bebu bolje stavljati spavati na leđa ili na bok

ali svaki roditelj sam o tome odlučuje prema vlastitom nahođenju i informacijama

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Djeca spavaju dulje na trbuhu, ali nekvalitetnije
    ma ko to može znat. uostalom, bebe se jako brzo same prevrnu (ajme meni još se sjećam tog prvog puta s oboje, imali su oko 3 mjeseca, kad ih staviš na trbuh u krevetić, a nađeš ih na leđima, il obratno ) i onda uglavnom spavaju onako kako im odgovara, na boku nikad, najčešće na trbuhu.

ajd na leđa, ali ovo na boku je meni totalno čudno. s tim rolicama, beba se ne može pomaknut. i položaj je totalno neprirodan, nekako i ruke i noge... ne znam, meni je ta preporuka za spavanje totalno nelogična.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

mnogo sam citala o spavanju djece i znam sve rizike za SIDS. Moji su do 6. dana zivota spavali na boku, od tada iskljucivo potrbuske na na insistiranje moje mame i jos nekih meni bliskih osoba. Ja sam u tom periodu bila jako iscrpljena i emotivno uzdrmana i pristala sam na to. Oni i dan danas a 3 im je mjeseca nocu spavaju iskljucivo potrbuske. Po danu su mi na ledjima, malo na boku. Smatram da treba istrajati da djeca spavaju na boku i to naizmjenicno na oba. Ja nisam istrajala.

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Ako je to preporuka pedijatara, onda nemamo o čemu razgovarati i slušati ih u potpunosti..., a opet najnovija istraživanja svašta pokazuju...(http://www.mojezdravlje.ba/novost/70...rvih-6-mjeseci)...

Koliko i kada ih trebamo slušati...

Kada su M. prvi dan donijeli (rodila cr), rekli su...'mama dijete bljucka'...i tako je i dan danas. Sada ona može okrenuti glavicu i kada ju stavim (ako bi ju stavila) na leđa spavati, okrenula bi se i bljucnula, pa bi postojala veća mogućnost za gušenjem. Nije mi se jednom dogodilo, ali naravno ja sam ju stalno nadgledala (neznam jer radi toga što ju dugo čekam) + jer kada je to prvi puta napravila i danas sam u strahu. Ona nezna kada će se pobljuvati, pa da okrene glavu na stranu (da zna, još bi tražila i lavor...)

Dakle, veća (češća)je mogućnost da se uguši u svojoj hrani nego od CO2...

Teško je govoriti o tome, jer nikada neznaš što će se dogoditi i u pitanju je život mog malog djeteta (ne daj Bože da
    se desi) i čojek bi sve učinio da do toga ne dođe, ali možda je to samo pretjerivanje ili griješim. Neznam, stvarno, ali tu i tamo dijete staviti da spava na trbuhu, mislim da nema opasnosti i da pedijatri malo možda pretjeruju kada strogo zabranjuju.

Smeta me što postoji 'moda' za spavanje...

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja sam svoju djecu stavljala spavati na leđa. Moj najstariji je spavao na leđima i dan danas spava na boku ili na leđima, nikada potbuške. Kćer se već s mjesec dana okretala na trbuh i danas spava većinom na trbuhu. Najmanji spava kao da kleći s riticom u zraku ili na trbuhu. Ja sam ih uvijek stavljala na leđa, a kad bi se sami pomaknuli i namjestili nisam ih ispravljala.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

što se tiče beba postoji " moda " u vezi mnogih stvari

na roditelju je da odluči čemu vjerovati, a čemu ne

svatko na temelju procjene donosi svoju odluku jer nema jednoznačnog odgovora

ja ih nisam stavljala spavati potrbuške, spavali su na leđima, glavom okrenuti na stranu, nakon toga su se sami počeli okretati na bok, a danas znaju zaspati na trbuhu kada se okrenu

naravno da ih neću usred noći prevrtati

Onavi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Moj se probudi čim se okrene na stomak

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Ja ne bih, moj je 5,5 mj i još mu ne dam da spava na tibi

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Šimac prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ne bih, moj je 5,5 mj i još mu ne dam da spava na tibi
    Možda će se uskoro sam okrenuti

Ja svog bebača od 2.mj. stavljam na trbuh, u početku rijetko, a sa 4,5 mjeseci skoro svaku večer jer mi je tako ljepše spavao. Sad se sam okrene na leđa valjda mu tako paše.

Onavi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

10 dana nakon mog zadnjeg posta moj mileni je sam počeo spavati na stomačiću....sa točno 8miseci i 4dana.
    i sad samo tako spava...ako stavim leć na leđa on se sam nakon nekog vrimena okrene_presmišno mi je gledat ga kako spava na stomačiću

Ana5577zd avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

moj ima misec i tjedan dana i dosad sam ga stavljala na bok......al sam primjetila da mi na trbuhu bolje spava......stavim ga nekad na trbuh...uglavnom preko dana kad ga mogu nadgledat......noću krenemo sa bokom....s tim da promjenim stranu nakon svakog hranjenja....al pred jutro ga znam stavit na trbuh...

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Isto, negdje od 4 mj. spava na trbuhu. Badava ga okrećemo, ma kakvi, neda se mali ni pod razno. Čitavu noć prespava na trbuhu, nekad i sa guzom u zraku. Odustali smo od okretanja jer se on uvijek vrati na trbuh i ljuti se ako ga okrećemo. Ima 6 mj. i već puže lagano i vježba i ustvari to mu je najdraža poza i kad je budan i kad spava. Stalno je na trbuhu ili na sve četiri. Možda sveukupno provede na leđima pola sata tokom dana kad je budan.
    Kad zaspiva okrene se na bok, ali ubrzo zatim eto ga na trbuhu i tako spava i spava, ko top. Curka mi je pak bila posve drugačija, ona pak nikada nije spavala na trbuhu, njoj su leđa bila zakon i dan danas. Sva se raširi i raskomoti i tako spava.

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

I moja beba spava na trbuhu od kad ima mjesec I pol, sad ima skoro 9mj.
    Isto smo primjetili da je puno bolje spavala, nije se trzala, nije hrkala na trbuhu. Na pocetku naravno da smo ju pazili I okretali usred noci na bok ali poslije malo vremena smo je pustili da spava

amsterdam avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2013

Početno

moj je do 7-8 mj isključivo noću spavao na leđima, sad ga znam staviti na trbuh ali se on ionako tražeći cicu okrene..preko dana sam ga znala staviti na trbuh spavati jer bi ga mogla nadgledati...taj SIDS me prepao skroz pa sam uvijek budno pratila dali diše...iako je dulje spavao nisam se nikad usudila ostaviti ga za noćno spavanje na trbuhu...a moja mama se čudom čudila

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

da i ja podijelim svoje iskustvo. kad sam je prebacila na trbuh s njezinih 2 mjeseca, curka je prvi put zaspala po danu u komadu. do tad se budila svakih 10 min. ja sam prvih nekoliko spavanja lezala kraj nje i gledala dise li. sad mi to smijesno. uskoro sam se ohrabrila i stavila je na trbuh i po noci. preporodili smo se svi skupa. sad s 8 mjeseci pocela je prebacivat se na bok. ne mogu rec da se SIDSa nisam bojala. no uvijek bi mi bilo lakse kad mi je tata pricao da su nas uvijek stavljali na trbuh i nikakvih problema..

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Citiraj aliana79 prvotno napisa Vidi poruku
    sad s 8 mjeseci pocela je prebacivat se na bok.

Isto, I moja se pocela prebacuvat na bok I tako spavat ima 20tak dana

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Citiraj marusha99 prvotno napisa Vidi poruku
    Isto, I moja se pocela prebacuvat na bok I tako spavat ima 20tak dana
    nekak mi se cini da joj je vruce na trbuhu i da joj je zato lakse na boku. kad su bile opake vrucine, na popodnevnom spavanju sam ju cak nasla dva puta na ledima

Platica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Evo i moga iskustva
    Moj bebač je do nekih mjesec dana spavao na boku (tako su nam u bolnici rekli), i nakon svakog podoja bi ga okretala na drugu stranu. Ali je bio "tezak" za zaspat navecer samo tako, nakon pustog uspavljivanja na sve nacine, taman kad bi pomislili evo zaspao je, spustimo ga u krevetic on otvori oci, lezao bi s poluotvorenim ocima jako dugo a ja bi ga non- stop gledala i na kraju bi ga prenijeli u krevet s nama. I onda jednoga dana ga stavim na stomak nakon sto je zaspao meni na prsima (otkrili smo da mu je to omiljeni nacin za zaspati) i samo ga spustim onako na stomak i nije se ni pomakao!!! Od tada ga nocu stavljamo spavat na stomaku jer na boku ne izdrzi puno, maše rukama pa se razbudi. Preko dana spava na leđima ili na boku, jer mi i nije stalo da po danu spava dugo (kod njega dugo znaci 2-3 sata max). Preko noci se budi 2-3 puta na podoj i opet na stomak. Na pocetku sam jedva spavala, jer me bilo strah, on stalno vrti glavom lijevo-desno, pa sam bila u strahu da se ne "zabije" ravno, međutim mali je bas zilavko pa mu se to ne desava, a i dr.nam je rekla da je čvrst. Evo tek sinoc (a spava na stomaku oko 3 i pol tjedna) sam ja zaspala tako da me tek on probudio za podoj, inace sam non-stop "spavala" s jednim okom otvorenim
    Priznajem, nije mi bilo drago što sam bila ko "onesviještena" i sto ga nisam niti cula a kamoli provjerila tih 3 sata, ali mi je pasalo da odspavam par sati bez buđenja svako malo...

YellowSky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

moj mladji je spavao iskljucivo na stomaku dok nije poceo sam da se prevrce - i jedino je tako zeleo da spava. ja sam rezonovala - ako dete spava na ravnom i tako mu prija - nema razloga za neku paniku. Zasto bih detetu verovala da zna kad je i koliko gladno, ali ne u kom polozaju mu prija da spava?

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

moji sva trojica od rođenja spavali na trbuhu

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Ima li razlike ako na trbuhu zaspi na meni pa je onda prebacim na bok? Jer ponekad dok ju čekam da začori ulovim i sebe da sam zaspala na pola sata. Može li štetiti?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

nema veze

1 Mandarina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Nama je na pocetku to bio jedini nacin da i ja ubijem oko. Na leđima bi jako jako kratko spavala. Stavila bi je na trbuh, al onda bi ja strazarila...

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Događa li se i vama da vam dijete zaplače u REM fazi sna, ono kao da sanja noćnu moru? Moja ima dva mjeseca. Mislim da je još prerano za more.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Čini se da neće spavati nikako osim na meni.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Čini se da neće spavati nikako osim na meni.
    Nisam znala da djeca mogu drugacije spavati . :D

1 Mandarina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Hoće svoju mamu i gotovo :D

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

A mama hoće svojih pet minuta.

Nego, smijem li je pustiti da si žvače ruku ako će se tako sama uspavati?

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Ona ne može zaspati. Danas čak ni uz mene. Stalno je nešto. Ili podrig, ili plinovi, ili kenja, ili neki nemir. Svaki put kada krene REM prene se za 5 minuta i gotovo sa svakim pokušajem spavanja. Ako ne odspava bar malo do navečer bit će je nemoguće smiriti.
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 03.08.2015. at 13:08

1 Mandarina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Treba naći caku za uninati je. Kad je moja bila tako mala, zaspala bi il na cici il potrbuske na meni pa bi je uz minimalni tramak prebacila na stomak i tako bi spavala dosta dugo. Ako bi bila na leđima, 5min i u plac...kad je ta caka prestala funkcionirati, uninali bi je u njihalici, dali cucu i pokrili dekicom preko glave (mogla je disati i rukicom maknuti dekicu s lica), isto bi jako brzo zaspala...pa je i to prestalo...pa samo njihanje il bi cicala, a ja bi se igrala s njenim prstima, mazila ih, pa bi je to uspavalo...to je palilo dosta dugo...najnovije je cuca+dekica. Dekicu stavimo srolanu s jedne strane i ona se okrene bocno, zagrli je, prebaci nogu, zagnjuri glavu...svaki put nesto

1 Mandarina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Ako nema cucu, rucica ju smiruje

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ovako nekako http://www.babyfaq.info/crying/swaddle.php

Bitno je da ne bude preslabo, kako bi se beba micala cijela, kao svežnjić, ali ni prečvrsto, naravno Zato su najbolji elastični materijali, tetra je dovoljno elastična.
    Praksom naučiš koliko vremena beba voli biti zamotana. Nevjerojatno ih smiruje taj osjećaj sigurnosti koji dobiju kad im ručice i nožice ne vitlaju naokolo.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Možda bi za nju swadling bio prava pomoć. Kako je toplo, možeš koristiti tetru. Neke bebe naprosto cvatu kad ne bude same sebe pokretima.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Moj najstariji jevolioćošak dekice,i sad senajrađe tak uspava, ima samo 14 god., klinci ti su vrtili cice, majce, kosu frkali, svašta, sve u svemubili loši spavaći, ali to su klinci s dermatitisom pa nijeni ćudno

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •