Ja sam prvo pokusala bez suda, ali kako nije funkcioniralo zavrsili smo na sudu.
Naravno, kod tebe ce mozda sve stimati pa necete morati na sud iako radi nekih kasnijih birokratskih stvari je jednostavnije kad imas sudsko rijesenje koje sadrzi 3 stvari-s kime dijete zivi, odredjene dane kada dijete vidja roditelja s kojime ne zivi i iznos alimentacije.
To sto otac djeteta radi samo sezonski nije razlog da uplacuje alimentaciju samo tih 5 mj, on je duzan skrbiti za dijete svih 12 mjeseci u godini. Npr. sud nezaposlenom roditelju za tako malo dijete odredjuje da mjesecno mora uplacivati oko 950kn roditelju s kojim dijete zivi i ne tice ga se kako ce naci te novce. Dijete treba hranu, higijenske potrepstine, odjecu, obucu, igracke... bez obzira na sve i duznost je roditelja s kojim dijete ne zivi sudjelovati u troskovima. Ne smije se zaboraviti primjerice rezije. I dijete trosi struju, vodu, plin, gorivo za auto...
Sto se tice iznosa najbolje da sama procijenis... Mislim da ispod 1000kn mjesecno ne bi smjela pristati. Kako ce dijete rasti i troskovi ce biti veci pa racunaj na to. Npr: Placat ces vrtic, neku aktivnost na koju ce ici, ici cete na izlet, ljetovanje, u kazaliste, pokloni za rodjendane, zeljet ce imati odredjene igracke, bicikl, role...
Po mojim kriterijima bi iznos alimentacije trebao biti oko 1500kn. Dakle, trecina neke prosjecne place.