Vidi rezultate ankete: Biste li pružili sklonište izbjeglicama kod sebe?

Glasači
90. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
  • Da

26 28.89%
  • Ne, iako imam mogućnosti

33 36.67%
  • Ne, jer nemam mogućnosti

21 23.33%
  • Ne znam

10 11.11%
Stranica 19 od 54 PrviPrvi ... 9171819202129 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 901 do 950 od 2743

Tema: Lica djece migranata s novinskih naslovnica

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj lunja prvotno napisa Vidi poruku
    Humans of New York izvjestava ovih dana s grckih otoka i dalje, tragom migranata
    da, jako dirljive priče, a pogotovo mi je legla prva, tj to što je za sugovornika odabrao momka kakve na slici vidimo, pa mnogi komentiraju "gle momci u najboljoj snazi, zašto se nisu ostali borit?". Kad čitaš njegovu priču, kako su mu ubili brata i poslali im glavu doma, pretukli oca i svaki dan ga tražila policija, kako da se taj momak bori protiv svih tih ljudi? Naravno da će bježat kud ga noge nose.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Tako je. A bilo ih je i bez marame. Moja poznanica jednu takvu vozila s iz Zg na Breganu.
    vidila sam ih ja i na snimkama, cure obojane kose u plavo,bez marama itd...

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    A što je onda kad drugi ugovaraju brak za tebe i ne možeš postaviti svoje uvjete? Koliko znam tako se stoku prodaje, uvjete dogovaraju kupac i prodavač.
    mislim da takva situacija nije u Siriji, to je i razlog što te žene ne žele u, za njih nazadne, monarhije: Katar,Saudijsku itd.... priznajem da o razlikama u islamu nisam imala pojma ali bome u zadnjih par tjedana dosta čitam pokušavajući skužit što i kako...komplicirano do bola...

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    da, jako dirljive priče, a pogotovo mi je legla prva, tj to što je za sugovornika odabrao momka kakve na slici vidimo, pa mnogi komentiraju "gle momci u najboljoj snazi, zašto se nisu ostali borit?". Kad čitaš njegovu priču, kako su mu ubili brata i poslali im glavu doma, pretukli oca i svaki dan ga tražila policija, kako da se taj momak bori protiv svih tih ljudi? Naravno da će bježat kud ga noge nose.
    komentiraju iz svoje perspektive i s osvrtom/usporedbom na '91vu kod nas...da je drugačije,jest, ali vjerujem da su ostali oni koji su morali: ljudi koji rade u bolnicama i institucijama koje se brinu da oni koji su tamo zaglavili (iz siromaštva ili nekog drugog razloga) prežive i da nešto ipak funkcionira... onda kad pogledaš,nisu li liječnici oni koji su trebali ostat? a ne stalno prozivat samo momke u najboljoj snazi...
    Posljednje uređivanje od zasad skulirana : 29.09.2015. at 11:55

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

http://www.telegram.hr/price/telegra...ivjeti-s-nama/

To je to:

To su izbjeglice, uglavnom pogođene ratnim strahotama, od kojih će veliki dio ostati i kao migranti, odnosno budući građani zemalja Europske unije. Zato je nužno paralelno početi s procesom integracije, da se ne bi ponovile pogreške iz prošlosti i ti naši budući građani ostali vječni socijalni slučajevi. Treba ih što prije integrirati, jer će kao radnici i stručnjaci sve ono što je u njih uloženo jednog dana dvostruko vratiti”.

A što se tiče vjerskih sloboda, treba ih ograničiti na mjeru u kojoj ne zadiru u ljudska prava.
    Pa nije vjerska sloboda ugovorit brak 9-godišnjoj kćeri ili hodati cijelu godinu kao maškara.
    Imali smo već tu temu o zabrani nikaba u Francuskoj prije dosta vremena. Ja u tome ne vidim neki veliki problem, ne može u Europi i točka.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

di se moze procitat da sirijke ne zele u bogate zemlje zaljeva? ja sam citala da one njih ne zele primiti nego salju novcanu pomoc drugim zemljama za prihvat

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Mnog imaju o mnog čemu krivu predodžbu, pa često u svojom predodžabam odu u jedan ili drugi ekstrem. Ali istina je obično negdje u sredini.
    U lagerima po Njemačkoj stanje je trenutno takvo da dolazi već sada gotovo svakodnevno do sukoba na nacilonalnoj ili religijskoj osnovi, sijevaju i noževi. Najnovije u Kasselu prije dva dana, kraval njih 400tinjak, 14 ozlijeđenih. 1500 lljudi pod jednim "krovom", 20 različitih nacionalnosti. Pokazala se vrlo brza potreba i ove ljude u nevolji koji su došli ovdje između njih samih razdovjiti i po nacionalnoj i religijskoj osnovi. Krenule su grupe po gradovima naoružane sa noževima i sličnim pomagalima rješavati osobno sukobe. Sa druge strane Sirjski izbjeglice zahtejvaju bolje uvijete, jer, citiram jednu Sirijku na tv-u, nismo došli u Njemačku da živimo u lagerima.
    Posljednje uređivanje od šafran : 29.09.2015. at 14:04

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Kod tog je li nešto ovakvo ili onakvo uvijek se pitam postoje li primjeri u suprotnom smjeru. Postoje li muški wc-i s upozorenjem "ovaj wc može čistiti žena". Ne? Zašto ne?

Moraju li muškarci pokrivati kosu? Ne? Zašto ne?

Moraju li muškarci tražiti halal? Da. Zašto to da?

Znači, zašto neke stvari vrijede samo za žene, ali ne i za muškarce?

Koje su opet stvari koje vrijede za muškarce, ne i za žene? One autoritativne, zar ne?

Ali sad sam offtopic...
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 29.09.2015. at 19:12

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Problem je u tome što ovdje na ovoj temi nekolicina pokušava prikazati ovaj egzodus sačinjen od samih finih, visoko educiranih judi, , kulturnih, tolerantnih koji se po razmišljanjima, stavovoma i uvjerenjima ne razlikuju mnogo od nas, i samo čekaju da se integriraju. Međutim, istina je da su takvi u vrlo velikoj manjini, a ne većini kako bismo mi to željeli. Netko je to pustio kroz medije i mnogi su se u Hrvatskoj na to upecali kao ribice. Njemačka broji 83 mil. ljudi, 4 gospodarstvo u svijetu. Oko 27% u populaciji onih od 25 - 34 godine završe neku višu školu ili univerzitet.
    Ali, naša riječ je ovdje ionako irelevantna, vrijeme će pokazati, kao i uvijek.

RIječi eksperta sa desetljećima iskustva procjenjuju da se je vrlo mali broj voljan doista i integrirati . ALi, to ionako nije nikakva novost, samo još jedan problem više s obzirom na veliku količinu najednom.
    To je realnost. A ne ona šačica koji su iznimka u odnosu na tisuće ili milione. Da li Njemačka u tome vidi problem. Naravno, da vidi. Ali ne i nepremostiv. Za Njemačku ova situacija nije na nivou sedmog svjetskog čuda.

Bilance religijskih sukoba među izbjeglicama su do sada poražavajuće. Da, istrgunti listove kurana i baciti ih u smeće, čak i u zahod nije u redu, ali u našem društvu se radi toga ne tolerira ići u pohod sa namjerom da se uništi, demolira i ubije. Međutim Dr. Zekeriye Altug, voditelj vanjskog odsijeka Tursko-Islamske Unije (DITIB) u Njemačkoj smatra da takvo ponašanje moramo naučiti tolerirati. I to smije slobodno izjaviti u toku diskusije na javnoj televiziji bez da mu itko skoči za vrat. Diskusija je nastaljva u mirnom i uljudnom tonu dalje.

Hrvaska sa time nema iskustva. I to se osijeti u svim hrvatskim medijima. Izbjeglice iz Bosne nikad nisu bile strano tijelo koje se treba integrirati. Živjeli smo u istoj državi , mješali se, svađali se, mirlili, razbijali i ponovno sastavljali veoma veoma dugo prije 90tih i rata. A i danas nakon rata. To je jedna sasvim druga kategorija i posve je naivno i pogrešno sa svih, i socijalnih i političkih i pvijesnih aspekata te dvije okolnosti trpati u isti koš.

Čisto kao jedan od primjera Turske. Doseljenička mreža muslimana je vrlo razgranata u Njemačkoj i novi pridošlice mogu sasvim lijepo ovdje funkcionirati bez da znaju riječ njemačkog , drugim riječima getoiziraju se sami, o čemu sam već ranije pisala, ne getoizira ih Njemačka niti zapad, ponovno posve pogrešne pretpostavke nekih ovdje koji sa realnošću u ovom slučaju nemau niti najmanje iskustva niti praktičnog znanja, osim preko novina, uglavnom sa hrvatskog i engleskog govornog područja.
    U Njemačkoj na primjer velika većina Imana (božjih poslanika) koji su nositelji svojih zajednica oko kojih se svi okupljaju, ne znaju riječi njemačkog. Poslani su od truske, plačeni su od turske, žive ovdje i predvodnici su i moralne vertikale svojeg iseljeničkog naroda ovdje u Njemačkoj. Da, i ovdje postoje paralelna društva u društvu, ali zasluga za to nipošto ne ide samo na račun Njemačke i Nijemaca.

I sve je to samo dijelić onoga što nazivamo našom dužnošću i voljom za integracijom.
    Koliko i Hrvatska ima tolikog kapaciteta za toleranciju, pokazat će također vrijeme. A tolenacije i strpljenja treba veoma, voma mnogo.

Maeđutim, Nijemci ni ovaj puta nisu zaboravili da je 14 miliona Nijemaca prije 70 godina bilo u bijegu, bili su i oni, ne tako jako davno ratne izbjeglice. Samo osobne priče silovanja tih tada djevojčica, tjeraju čovjeka na rub razuma. A tek bebe, dojenčad...U svakom od njih mnogi su vidjeli samo nacistu kojeg treba ponizit, degradirat, uništit.
    Bila je to najveća migracija od atičkog doba.
    Sve ima svoje korijene i povijest, i svoje danas, kako i zašto, samo ih treba poznavati da bi se o moglo sagledavati neke situacije i događaje sa što je moguće više aspekata.

Datum pristupanja
    Jul 2015

Početno

Ah, ja se opet toliko slažem sa Safran da već mogu staviti automatski like na svaki njezin post .

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ne znam, ovo s wc-om možda zaista ima te neke vjerske konotacije pa ja padam s Marsa, ali uopće ne vidim zašto bi se samo iz takvog natpisa zaključio takvo što i da je to zbog pripadnika islama? wc-i su i u zapadnom svijetu podijeljeni na muške i ženske (što baš i nije nužnost), i ni ja nisam uopće navikla vidjet muškarca u ženskom wc-u.
    Baš je ljetos na trajektu jedan član posade očito zadužen za čišćenje bio u wc-u kad sam izašla iz kabine, bome sam ga makinalno pogledala onako u stilu: šta će ovaj ovdje?
    Posljednje uređivanje od vertex : 29.09.2015. at 21:01

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

baš sam i ja to pomislila - ne bi mi palo na pamet da to pise radi muslimana, ja bi pomislila da pise radi mene

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Meni prvo padaju na pamet muslimani, bas zato sto ih vidjam da rade (u WC-u) ono sto ne rade u hodniku ili cafeu. A sama sebi ne padam na pamet jer mi je nekako svejedno. Mozda djelomicno i zbog toga sto tu u mojoj okolini sve cesce iskacu obiteljski WC-i, WC-i koji nisu rodno i spolno opredijeljeni... itd. Mislim, ionako su ili samo za jednu osobu, ili imaju pregrade pa mi je, zapravo, skroz svejedno tko obavlja nuzdu u 'sobici' do moje.

angel 1 avatar
    Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Slažem se šafran s tvojim postovima. Dosta sam vremena provela u Njemačkoj, mama je jedno vrijeme čak živjela u kvartu gdje su prevladavali Turci pa smo se svega nagledali... Dok brat je imao radnog kolegu Turčina-kurda koji je bio fenomenalan tako da tko se zeli integrirati moze to napraviti odlicno, a tko ne zeli - ne moze ga ni drzava natjerati. Vrijeme ce pokazati sto ce biti s ovima sto sada dolaze...iako sad u novinama nažalost vise prevladavaju losiji primjeri...

http://croexpress.eu/vijest_mobile.php?vijest=5289

http://www.telegram.hr/politika-krim...racati-natrag/

Naspram ovih dobrih..
    http://www.index.hr/mobile/clanak.as...lack&id=844731

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Da, i ovo je na žalost samo dio opisanog problema koji već sad eskalira. Naime šef Svezne Njemačke policije upozorava da razlog naislja u izbjegličkim kampovima osim malog prostora su i okorijele kriminalne strukture koji pokušavaju nametnuti svoja pravila. Nasilja traju tjednima, negdje i mjesecima kao u Hamburškom kampu. Formiraju se etničke grupe prema religiji ili klanskoj strukturi i sukobljavaju se noževima, štangma, žicama ..Uprvi plan iskaču prvenstveno sukobi i obračuni koji su motivirani ili religijski ili politčki.

Prisiljvaju žene na pokrivanje, muškarce na molitvu. Islamisti, salafisti u kampovima pokušavaju nametnuti svoje vrijednosti i poredak. Upozoreno je da se kršćani po hitnom postupku moraju staviti pod posebnu zaštitu jer su upravo oni najčešće cilj masivnih prijetnji. Ali upozorava da zaštitu treba što hitnije pružiti i drugoj grupi unutar samih muslimana , ženama, mladima, djeci koja su došla sama bez obitelji, samo što se tu se količina nasilja trenutno može samo procijeniti, pošto i žene i djeca iz straha značajno rijeđe prijavljuju slučajeve prisile, zlostavljanja i silovanja koja se događaju po tim kamovima.

U svakom slučaju prema prvim procijenama oko 53 000 od ovih koji su ušli sada u zemlju nemaju uopće što ovdje tražiti i biti će vraćeni po kratkom postupku u domincilnu zemlju, međutim procijena je da će do kraja ove godine realno biti moguće vratiti tek 12 000.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ha ha baš mi je drago da je netko napisao ovo za WC, uopće ne mislim da to ima veze sa vjerom.

MM je znao voditi našu curu na WC kad su negdje vani, pa ju je naravno vodio u ženski, i onda mi je pričao kako se ispričavao jer su ga žene gledale u šoku.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    MM je znao voditi našu curu na WC kad su negdje vani, pa ju je naravno vodio u ženski, i onda mi je pričao kako se ispričavao jer su ga žene gledale u šoku.
    a zar nije nepisano pravilo da vodiš djete u Wc kojem pripadaš, a ne kojem dijete pripada???

i ja kad su gužve volim u muški zaći

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

hm, ja redovito ulazim u muški kad su ispred ženskog uvijek redovi a u muškom nikog...pa nisam luda čekat...još sad kako sam trudna,muški mi je u muškom prepustio red..

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

majke ti mile, koje je ovo ludilo nastalo.
    hrvatski socijaldemokrati mašu zastavama, viču hrvatska, hrvatska i pozivaju na domoljublje.
    a njemački plaše ljude s izbjeglicama ko s baba rogama.

Problem je u tome što ovdje na ovoj temi nekolicina pokušava prikazati ovaj egzodus sačinjen od samih finih, visoko educiranih judi, , kulturnih, tolerantnih koji se po razmišljanjima, stavovoma i uvjerenjima ne razlikuju mnogo od nas, i samo čekaju da se integriraju
    to nitko na ovoj temi ne tvrdi.
    a sad, koliko se razlikuju od nas, to je već zanimljivo pitanje. nije hrvatsko društvo sačinjeno od samih finih, kulturnih, tolerantnih i visokoeduciranih ljudi. za njemačko se ne bih štela miješati.
    i ovo mi je zanimljivo:
    Mnog imaju o mnog čemu krivu predodžbu, pa često u svojom predodžabam odu u jedan ili drugi ekstrem
    .
    glavno da ti sve znaš a po meni, ovi tvoji zadnji postovi, bliže se drugom ekstremu. al, kako smo vidjeli na primjeru pčelice i seni, i kad misliš da si najjasnije napisao nešto, čar forumske komunikacije je taj da te drugi možda skroz naopako shvate. djelomice iz načina pisanja, a sigurno više iz načina čitanja. tako da možda te ja jednostavno ne razumijem.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    tako da možda te ja jednostavno ne razumijem.
    Pitaj mene, mislim da ja razumijem

Ja bi to ukratko rekla ovako - ljudima u nevolji treba pomoći, ali ne smije im se dozvoliti da nastave provoditi teror koji neki od njih smatraju sasvim normalnim (npr. to tlačenje žena).
    Meni sad nije jasno smatra li ovdje netko da toga uopće nema među imigrantima ili im je to prihvatljivo, njihova kultura, njihova stvar.
    I ne mislim pri tom na WC bonton, nego na ugovaranje brakova, nasilje u obitelji i sl.

Sorry, jučer sam na HTV3 gledala film Strankinja pa sam još pod dojmom...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa ne znam, ne kužim se u pravila o javnim vecejima

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ti forumaši koji misle da će priča s izbjeglicama biti sama pjesmica i da tu uopće neće biti nikakvih problema su uglavnom proizvod mašte nekih drugih forumaša.
    Pa valjda je jasno kao dan da je cijela situacija iznimno zahtijevna, i sad i dugoročno.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Jesmo sigurni da u muškim wc-ima to ne piše? I zašto imamo muške i ženske wc-e? Dok ih imamo, ovakav natpis je meni skroz ok.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Jesmo sigurni da u muškim wc-ima to ne piše? I zašto imamo muške i ženske wc-e? Dok ih imamo, ovakav natpis je meni skroz ok.
    X

Asocijacija - prije dosta godina, na aerodromu u Abu Dhabiju vidjela sam najbolji natpis na wc-u: na ženskom zahodu pisalo je "Ladies", a na muškom "Men"

Mi smo to svom stilu protumačili ovako: "Sve su žene dame, ali svi muškarci nisu nužno gospoda."

A sad ozbiljno - mnogi ljudi se ne osjećaju ugodno ako wc-i nisu spolno razdvojeni. Mene ne dira, ali nisam sigurna da bi se mm osjećao ugodno da je pisoar u zajedničkom šekretu. Ne čini mi se da je tu riječ o segregaciji nego je više stvar navike. Hoće li se ubuduće to mijenjati - vidjet ćemo.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    Meni sad nije jasno smatra li ovdje netko da toga uopće nema među imigrantima ili im je to prihvatljivo, njihova kultura, njihova stvar.
    I ne mislim pri tom na WC bonton, nego na ugovaranje brakova, nasilje u obitelji i sl.

.
    naravno da toga ima među imigrantima.
    a kad smo kod ugovaranja brakova, imam jednu anegdotu :D
    dakle, dobar prijatelj mog šogora, živi u švicarskoj, porijeklom s kosova, on je sigurno rođen u švicarskoj, a nisam sigurna jel prva ili čak druga generacija rođena u švicarskoj. biće prva. nema veze.
    on završio arhitekturu, ima svoj biro, žena isto neki faks završila, rane 30-te. i oni imaju ugovoreni brak. lani su bili kod nas u dalmaciji, ja skoro na pod pala kad su to rekli. malo je reć da sam bila u šoku. ono, izgledaju normalno, normalno se ponašaju, normalan odnos imaju, hebate, a ugovorilo im ženidbu kad su se rodili. pitam, ja, a šta da ste se zaljubili u nekoga? a kažu oni, da ne znaju, da bi onda valjda bilo drugačije, al se nisu. zaljubili.
    e sad, ja stvarno ne znam što s tim.
    kako uopće to zabraniti. i koji je tu u stvari tako veliki problem?
    jednostavno, nisam sigurna da to može ići odozgora. zabrana. možeš zabraniti burku u javnosti, to da. i jesam za to. to ipak utječe i na ostale, nije ti ugodno pričati sa čovjekom kojemu ne vidiš oči. a nasilje je zabranjeno ionako.

al ne možeš nekoga natjerati zabranom da promijeni svoj stav. imaš primjer roma, njihov stav o ranoj udaji, napuštanju školovanja...bez obzira na zabrane i zakone. ajd nekako tu osnovnu školu završe, al dalje je lutrija. ko je kriv, ne znam. nekako mi želudac govori da je ipak krivnja na našem odnosu prema romima, a ne u njihovoj tradiciji. da bi se oni brzo navikli na druga pravila da imaju jednaku šansu. brzo se čovjek na bolje navikne. pjevali bi romske pjesme, plesali u folkloru, učili jezik, a u svim ostalim stvarima živjeli bi kao mi. preporuka - odličan dokumentarac "razred".

kad vidiš oko sebe da ljudi žive kako žive, kad imaš jednaku šansu, društvo će samo evoluirati. ne možeš izvana na to utjecati. uvoditi na silu demokraciju. kad u drugoj-trećoj generaciji imigranata 60% djece odbije uć u ugovoreni brak jer se zaljubilo u njemicu, priča će se mijenjati.
    a ne znam.
    ipak većina njih, kao ona kaaina somalijka, nešto rade, imaju neke obrte, djeca im idu u zapadne škole, plaćaju poreze. sigurno da treba paziti na radikalizaciju islama, to uvijek padne na plodno tlo kad su nesretni ljudi u pitanju. al to je već pitanje službi sigurnosti.
    a da ćemo se svi, naročito mi ovdje, u hrvatskoj, morati naviknuti na drugačija lica na ulicama, hoćemo. šta, u rijeci sve skupa na ulicama vidiš tri crnca i to sva trojica igraju u nk rijeci. i za njima smo se bome okretali na cesti u početku

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Cvijeta, dobro kažeš, posebno je istinito ono da se lako čovjek navikne na bolje.

Nemam problema s ugovaranjem brakova (mislim, baš me briga kako tko nalazi partnera), dok god to ne znači i da žena ne smije bježati iz takvog braka čak i ako je muž zlostavlja. A sumnjam da obitelji koje ugovore brakove čim im se djeca rode toleriraju razvod A bojim se da u takvim brakovima ima nasilja jer se mužu daje prevelika moć pa to završi loše (po ženu). S tim imam problema, jer se slažem s onim da nasilje u obitelji nije privatna stvar.

Što se wc-a tiče ( ) gledam na to da su muški i ženski razdvojeni više zbog praktičnosti, iako mi ne smeta ni kad su zajedno (kod nas je to čest slučaj u maleckim kafićima).
    Ali napomena o tome tko čisti wc mi i dalje djeluje vrlo nepotrebna u svijetu gdje ne postoje muški i ženski poslovi i gdje se treba dobro paziti da se pri natječaju za posao ne zakine jedan spol i sl.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    Ali napomena o tome tko čisti wc mi i dalje djeluje vrlo nepotrebna u svijetu gdje ne postoje muški i ženski poslovi i gdje se treba dobro paziti da se pri natječaju za posao ne zakine jedan spol i sl.
    Tu je zakonom zabranjeno zakidati zbog spola, pitati o spolu, bracnom stanju, seksualnoj ili rodnoj orijentaciji, broju djece, vjeri i bilo cemu sto bi naznacilo interes za bilo sto iz navedene, a i jos brojnih drugih grupa. Zakon se provodi, a poslodavci izrazito paze da ni slucajno ne naznace da ih zanima nesto navedeno. Ne trazi se nikad cistacica ili stolar, nego osoba za ciscenje ili stolariju, itd. Autobuse vozi tko stigne, a i kamione, a i zahode peru muskarci i zene.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ok, baba bi se zvala Mandy, valjda, a ovaj s metlom Peter.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Pa da Kaae, i kod nas je tako ako si zaboravila Nije čistačica nego osoba za čišćenje.
    Zato i ne vidim razloga za naknadno naglašavanje tko gdje čisti.
    A ispalo je i da ti natpisi o spolu osobe koja čisti ne moraju biti tu samo zbog vjerskih razloga (s čime se ne slažem, mislim da su potrebni prvenstveno iz vjerskih razloga). A to je za mene previše podilaženja i ustupaka skupinama koje još uvijek imaju problema s ravnopravnošću spolova.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Po pitanju integracije, mislim da moramo krenuti od sebe. Ok, oni u Europi i trebaju shvatiti da su žene i djeca! ravnopravni po pitanju osnovnih ljudskih prava, da toleriramo folklor i marame, ali odjeću za specijalne jedinice i plahte preko glave ne.
    Ali moramo shvatiti da nije sve što mi nudimo med i mlijeko kulturološki. Oni ne plaše svoju djecu sveučilišnim profesoricama strojarstva i ne zgražaju se zapravo toliko ženi pilotu koliko prizoru isprednoćnog kluba ili puba gdje curice gole do promrzlosti jedna drugu zovu ho* i bitc* itsl. E to je za njih babaroga o kojoj nije loše razmisliti, tek toliko. Lako je reći oni su primitivni, a mi napredni- treba brvno u svojem oku prvo....

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    Po pitanju integracije, mislim da moramo krenuti od sebe. Ok, oni u Europi i trebaju shvatiti da su žene i djeca! ravnopravni po pitanju osnovnih ljudskih prava, da toleriramo folklor i marame, ali odjeću za specijalne jedinice i plahte preko glave ne.
    Ali moramo shvatiti da nije sve što mi nudimo med i mlijeko kulturološki. Oni ne plaše svoju djecu sveučilišnim profesoricama strojarstva i ne zgražaju se zapravo toliko ženi pilotu koliko prizoru isprednoćnog kluba ili puba gdje curice gole do promrzlosti jedna drugu zovu ho* i bitc* itsl. E to je za njih babaroga o kojoj nije loše razmisliti, tek toliko. Lako je reći oni su primitivni, a mi napredni- treba brvno u svojem oku prvo....
    Ja sam i krenula od sebe, nisu mi pale na pamet ove mrzle curice, ali imas pravo sto se toga tice. Doduse, nitko ni ne kaze da je nase drustvo savrseno, daleko od toga. Ali je u svakom slucaju bolje od onog u kojem se zlostavlja 2/3 populacije.

Jel'da da je Strankinja pretuzna
    Ali je barem film pa se tjesim ajde nije sve tako crno. Ali mene dokumentarci dotuku, gledala sam nedavno No burqas behind bars, e tu sam se isplakala ko kisna godina. Ne znam ni sama zasto gledam takve stvari...

Safran, ne ljuti se, raspravljamo. Dobro cvijeta kaze, trebas vidit Pikulu ga temi o gej brakovima ili kucanicama
    Posljednje uređivanje od Pcelica Mara : 01.10.2015. at 08:40

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Nema se tu šta puno razumijeti, ali činjenica jest da nije jednostavno pratiti kad čovjek nije upućen, a želi uporno prikazati kao da jest. Naravno da mi nimalo nije svejedno niti meni niti jednom građaninu Njemačke da se tako nešto odigrava u našoj neposrednoj blizini u srcu Europe. Da li ima potrebe da ispričam što se događa tu u lageru pored Munhena gdje kao zaštitar radi brat prijatelja, ili možda moram osobno otići tamo i to si malo pogledati da bi se osobno uvjerila kako njemačke vlasti ne plaše narod baba rogama. Intereasno je da te tako malo zaboli što se u srcu Europe upravo u ovom trenutku svakodnevno krše ustavom zagrantirana prava.

U ovakvim momentima relativiziranje u toliko neukusnoj količni mi je degutantno. Ali hvala forumašicama koje me uvijek podsjete na to gdje pišem, tipični klanski mentalitet šačice, naime. Ti Cvijeta ne vidiš koji to ustvari tu tako veliki problem u ugovorenim brakovima u srcu Europe? Pa hajmo to ozakonit ili još bolje ubacit u ustave, pa da vidimo što će se desit, pogotovo u jednoj Njemačkoj i to recimo baš sada.

Ne vidiš jel ne znaš i zapravo te se ni ne tiče nešto specijalno, nije tvoja socijlano-društvena-ekonomska egzistencija u pitanju nakon bijega iz takvog braka, ukoliko, jasno imaš muda za pobjeć. Izllaziti sa pojedinačnim pozitivnim ili neutralnim slučajevima malo tu i tamo jednako je bomabstičn-senazacijskim novinama, kojih, ne boj se, ima i u Njemačkoj. Ali njih nitko iole informiran o temi ne uzima za ozbiljno.

Kažeš nasilje je zabranjeno ionako. Stvarno. I to je garancija za što? Kao najednom ne znaš koliko je nasilje vješto pronaći rupu u zakonu. Koliko je samo zapadnoj civilizaciji trebalo da stigne tu gdje je, i pod koju samo cijenu, da bi se to sve samo tako jednom, dvije rečenice stavilo u ladicu: sve je to relativno, je u najmanju ruku žalosno. Samo srećom, neki članovi na ovom forumu ne odlučuju, barem ne po pitanju Njemačke.

P.S.
    Inače dobra ti je fora sa ovim kako moža ne razumiješ, kako bi si mogla dati oduška

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Gledala sam strankinju sad. More isplakala
    Ako ja ikad vidim mojeg oca muslimana odgojem ateista izborom da se ispriča, kaže oprosti...
    I kad mali kaže evo daje, ujaka, a on ga ...
    I onda su sve tradicije i vjere iste. Nisu.
    Pročitajte Cijena obraćenja. Ugledni irački Musliman koji se obratio na kršćanstvo. Knjiga usput opisuje povijest cijeog tog područja jer se on skriva po Jordanu, Siriji na putu do Europe gdje sad drži predavanja još uvijek pod policijskom zaštitom.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

I da, usput da spomenem ono Cvijetino i još nekih ovdje koji su se upecali na to kako se radi o mladim i većinom obrazovanima. Prema procijenama njemačkog zavoda za zapošljavanje, danas je upravo bila njihova službena press konferencija na tv-u, naravno ne samo o stanju s obzirom na izbjeglice, ali utjecaj će imati svakako. Uglavnom, da skratim, radi se u većini slučajeva ljudima koji nemaju nikakav certifikat u obrazovanju, plus naravno ne znaju niti jedan od službenih svjetskih jezika. Već sada se pripema teren za javnost koja mora biti upoznata sa činjenicom koliko će koštati izobrazba i integracija tih izbjeglica (koji će dobiti azil) u društvo, naravno.
    Posljednje uređivanje od šafran : 30.09.2015. at 17:32

Datum pristupanja
    Jul 2015

Početno

Meni je prirodno da kada dolaziš domaćinu prihvaćaš njegove zakone (bar one osnovne koji će ti omogućiti normalan suživot). Koliko je samo primjera gdje su ljudi završili u zatvoru u stranim zemljama jer nisu poznavali njihova pravila ili običaje, naravno koji su suprotni od onih u zemljama iz kojih su došli, ali opet, ako si u Kini ponašati ćeš se po njihovim pravilima, ako odeš u Dubai pripaziti ćeš na ophođenje, itd... Svakako će ova kriza biti zanimljiva, upravo kada se dobiju realniji podaci i prestanu senzacionalistički naslovi po novinama...

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

I nagradno pitanje za kraj. Nije li pravo i sloboda izbora, temeljno ljudsko pravo i sloboda?
    To pravo i sloboda je u svom korijenu sasjećeno ukoliko ti partnera ugovara roditelj i to još od rođenja.

Pošto smo došli do točke da propitujemo temeljna ljudska pava i slobode, što se mene tiče game over.

Ja sam napisala što sam imala napisati na ovu temu. A i sasvim se dovoljno načitala ovdje. Radije bih da nisam.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj šafran prvotno napisa Vidi poruku
    I nagradno pitanje za kraj. Nije li pravo i sloboda izbora, temeljno ljudsko pravo i sloboda?
    To pravo i sloboda je u svom korijenu sasjećeno ukoliko ti partnera ugovara roditelj i to još od rođenja.

Pošto smo došli do točke da propitujemo temeljna ljudska pava i slobode, što se mene tiče game over.

Ja sam napisala što sam imala napisati na ovu temu. A i sasvim se dovoljno načitala ovdje. Radije bih da nisam.
    Joj, šafran...Koja je ovo logička vratolomija. Ti si skeptična prema izbjeglicama, s pravom ili ne, svejedno, jer se bojiš, (opravdano ili ne, u ovom kontekstu svejedno) da će oni ugovaranjem brakova i sličnim običajima ugroziti temeljna ljudska prava i slobode? A sad nagradno pitanje za tebe, što je s pravom na život (izbjeglice iz ratnih područja), pravom na rad, pravom na dostojanstven život (ako se radi o ekonomskim migrantima)? Nisi li upravo ti došla do točke da propituješ temeljna ljudska prava?

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Joj, šafran...Koja je ovo logička vratolomija. Ti si skeptična prema izbjeglicama, s pravom ili ne, svejedno, jer se bojiš, (opravdano ili ne, u ovom kontekstu svejedno) da će oni ugovaranjem brakova i sličnim običajima ugroziti temeljna ljudska prava i slobode? A sad nagradno pitanje za tebe, što je s pravom na život (izbjeglice iz ratnih područja), pravom na rad, pravom na dostojanstven život (ako se radi o ekonomskim migrantima)? Nisi li upravo ti došla do točke da propituješ temeljna ljudska prava?
    evo

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Osvrnula bi se na prvo na dostojanstven zivot ako se radi o ekonomskim migrantima, sto je spomenula jeniffer. Pa nemoze njemacka zbrinuti sve ekonomske izbjeglice iz svih zemalja koje su na putu od Sirije do njemacke. Sto je upitno u tome da oni, za razliku od izbjeglica, nisu pozeljni? Dok se nisu otovrile granice da propuste izbjeglice, vrijedili su zakoni koji su ogranicavali ulazak u neku zemlju- njemacku, austriju, kanadu itd. I tada to nitko nije stavljao u pitanje. Zasto Kanada uzima kvalificiranu radnu snagu? Paaaametna Kanada. Tko je planirao migrirati, gledao je gdje moze sa svojim kvalifikacijama. Ovdje na forumu se raspredalo o tome kakve zakone ima Irska, sa kojim kvalifikacijama se tamo ima sanse itd. I nitko nije bacao drvlje i kamenje na zemlju, zakone i politicare, jer eto nemogu doci u zeljenu zemlju, dobit vizu, posao, skrasiti se i ostati. A sad kad se ekonomski migranti guraju kroz granice sa izbjeglicama, u vlakovima i busevima. sad imam osjecaj da se skoro pa izjednacavaju sa ratnim izbjeglicama. Pa eto i oni su jadni....Da, jer putuju, pa ih bole noge, morki su, smrznuti, gladni. Ali, oni ne bjeze za sacuvaju goli zivot, oni samo love priliku da imigriraju u vrijeme kad se mogu prosvercati do njemacke, a nemoraju imati posao koji ih tamo ceka, cak se ni nemoraju brinuti od cega i kako ce zivjeti od prvog dana kad stignu, jer ce ih njemacka hraniti, obuci i dati ih krov nad glavom...makar to bio sator. A da ih nema takvo more, bilo bi vise resursa za ratne izbjeglice. I tako nas susjed Pero se mozda nije mogao domoci neke "obecane" zemlje, recimo amerike, jer nije dobio vizu, al turcin Mohamed si je lijepo kupio sirijski pasos za 700€, pa put pod noge.
    Posljednje uređivanje od Uh-puh : 23.10.2015. at 23:39

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Uh-puh prvotno napisa Vidi poruku
    Osvrnula bi se na prvo na dostojanstven zivot ako se radi o ekonomskim migrantima, sto je spomenula jeniffer. Pa nemoze njemacka zbrinuti sve ekonomske izbjeglice iz svih zemalja koje su na putu od Sirije do njemacke. Sto je upitno u tome da oni, za razliku od izbjeglica, nisu pozeljni? Dok se nisu otovrile granice da propuste izbjeglice, vrijedili su zakoni koji su ogranicavali ulazak u neku zemlju- njemacku, austriju, kanadu itd. I tada to nitko nije stavljao u pitanje. Zasto Kanada uzima kvalificiranu radnu snagu? Paaaametna Kanada. Tko je planirao migrirati, gledao je gdje moze sa svojim kvalifikacijama. Ovdje na forumu se raspredalo o tome kakve zakone ima Irska, sa kojim kvalifikacijama se tamo ima sanse itd. I nitko nije bacao drvlje i kamenje na zemlju, zakone i politicare, jer eto nemogu doci u zeljenu zemlju, dobit vizu, posao, skrasiti se i ostati. A sad kad se ekonomski migranti guraju kroz granice sa izbjeglicama, u vlakovima i busevima. sad imam osjecaj da se skoro pa izjednacavaju sa ratnim izbjeglicama. Pa eto i oni su jadni....Da, jer putuju, pa ih bole noge, morki su, smrznuti, gladni. Ali, oni ne bjeze za sacuvaju goli zivot, oni samo love priliku da imigriraju u vrijeme kad se mogu prosvercati do njemacke, a nemoraju imati posao koji ih tamo ceka, cak se ni nemoraju brinuti od cega i kako ce zivjeti od prvog dana kad stignu, jer ce ih njemacka hraniti, obuci i dati ih krov nad glavom...makar to bio sator. A da ih nema takvo more, bilo bi vise resursa za ratne izbjeglice. I tako nas susjed Pero se mozda nije mogao domoci neke "obecane" zemlje, recimo amerike, jer nije dobio vizu, al turcin Mohamed si je lijepo kupio sirijski pasos za 700€, pa put pod noge.

Uh puh, ništa nije upitno što ti pišeš. Upitno je prodavati muda pod bubrege i reći - ne želim da dođu jer se brinem za ljudska prava njihovih žena. Onda brate reci, ne možemo ih sve zbrinuti, ne želimo ih sve zbrinuti, nemamo ih dužnost sve zbrinuti, (umetni koji god razlog hoćeš); ali nemoj pričati da je to zbog njihovih ljudskih prava. uvredljivo je i po pitanju inteligencije, i onako, ljudski,

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj šafran prvotno napisa Vidi poruku

Izvoliš

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nadajmo se da si žena od riječi.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Sta si mi do sad sve izdjelila, a sad se vise ne bi igrala Da pisem floskule, da sam se upecala, da relativiziram u neukusnoj kolicini, da ne marim za ljudska prava. Al nis mi to ne smeta, sve u duhu rasprave. A kad krene cmoljenje o klanovima klanskom mentalitetu, e to brate e podnosim. i to dok dosta njih tebe potpisuje. To jedino priznajem pikuli kad se recimo jedina jadna svadja s nas sto oko gej braka. Npr.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    .... Al nis mi to ne smeta, sve u duhu rasprave. A kad krene cmoljenje o klanovima klanskom mentalitetu, e to brate e podnosim. i to dok dosta njih tebe potpisuje. To jedino priznajem pikuli kad se recimo jedina jadna svadja s nas sto oko gej braka. Npr.
    veliki potpis. jezim se tih cmoljenja i lamentiranja o "groznom" rodinom forumu u kojem se kakti, ljudi klanovski nesto ovo, pa nesto ono...

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

It is I :

baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Zanimljiva i aktuelna tema. Malo sam "prelistala" postove i vidi se da pratite događanje i imate svoj stav i mišljenje.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Citiraj baka prvotno napisa Vidi poruku
    Zanimljiva i aktuelna tema. Malo sam "prelistala" postove i vidi se da pratite događanje i imate svoj stav i mišljenje.
    Obično to tako bude na internetu.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Jos samo da dodam kako ne mislim da su ove curice problem naseg drustva nego ono sto dovede do toga da se roditelji ne bave svojom djecom pa ona imaju kocijaski vokabular i ulicarske manire.
    Iskrivljene vrijednosti, lazni moral, pohlepa, moc kapitala... imamo i mi na cemu poraditi.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Pa Pcelice, vidjela sam. Iako se većinom ne slažem sa Pikulinim stavovima po tom pitanju, interpretacija napisanog, način i nivo zaključivanja i kultura komunikacije nekih forumaša izlazila je široko iz definicije onoga što se naziva diskusijom, a još manje intelektulanim promišljanjam, a još manje sa onim što se smatra pod lijevim , a interesantno radi se uvijek o istim članovima. Možda je Pikula oguglala na to, ali netko tko usporedi način izvještavanja javnosti o recimo aferi Volkswagenu ili ruskom bombardiranju Sirije i tako već godinama, nije.

Apsolutno sve hrvatske javne platforme doslovce šopaju hrvatsku javnost iskrivljenim, loše interpetiranim, loše prevedenim, neobjektvinim, senzancionalističkim teorijama zavjera svakodnevno. I to u tolikoj količini da je takav obrazac postao valjda toliko integriran u društvo da se više niti ne prepoznaje kao strano tijelo. Oni koji ga i prepoznaju najednom postaju strano tijelo u takvom društvu, društvu koje je postalo uvjereno pošto ga se svakodnevno u to uvjerava, da je tako i u svim ostalim društvima. Platforma toga je postao i ovaj forum. Pretpistavljam da je to i razlog nepisanju, ili odlasku dosta forumašica koje sam nekad zbilja rado čitala.

Vertex, budi bez brige, o temi na ovom topicu se neću više očitavati. Obrazložila sam samo Pcelici kako ja vidim problem komunakcije ovdje.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

odlasku s ove teme ili foruma generalno? čini mi se da si ipak tu nedovoljno dugo za vući takve zaključke....(osim ako nisi bila pasionirani čitač i prije registracije....)

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

http://www.gatestoneinstitute.org/65...grants-housing

nedavno sam i sama postavila to pitanje, ali nije bilo odgovora - biste li primili izbjeglice u stanove koje iznajmljujete. evo gradske vlasti u Hamburgu smatraju da imaju pravo oduzeti vlasnicima prazne stanove da u njih smjeste izbjeglice. Zamislite da se to sjete npr u Dubrovniku, gradska jezgra je preko zime skoro prazna. Tu se stvarno postavlja pitanje do kud sežu ljudska prava, čisto onako filozofski... Imamo li svi pravo na blagostanje? Ili ga ima samo onaj koji posegne za njim? A mi koji pasivno gledamo, ko nas šiša?
    Posljednje uređivanje od Angie75 : 01.10.2015. at 09:30

baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    http://www.gatestoneinstitute.org/65...grants-housing

nedavno sam i sama postavila to pitanje, ali nije bilo odgovora - biste li primili izbjeglice u stanove koje iznajmljujete. evo gradske vlasti u Hamburgu smatraju da imaju pravo oduzeti vlasnicima prazne stanove da u njih smjeste izbjeglice. Zamislite da se to sjete npr u Dubrovniku, gradska jezgra je preko zime skoro prazna. Tu se stvarno postavlja pitanje do kud sežu ljudska prava, čisto onako filozofski... Imamo li svi pravo na blagostanje? Ili ga ima samo onaj koji posegne za njim? A mi koji pasivno gledamo, ko nas šiša?
    Koliko sam razumjela, tu govore o napuštenim poslovnim zgradama i zemljištima na kojima bi privremeno improvizirali smještaj za izbjeglica preko zime. U Zagrebu recimo smjestimo majke i djecu u tvornicu Kamensko, bivše radnice im šivaju robu ili ih uče šivati, a obližnje Rodine instruktorice im drže poučna predavanja.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •