Vidi rezultate ankete: Biste li pružili sklonište izbjeglicama kod sebe?

Glasači
90. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
  • Da

26 28.89%
  • Ne, iako imam mogućnosti

33 36.67%
  • Ne, jer nemam mogućnosti

21 23.33%
  • Ne znam

10 11.11%
Stranica 21 od 55 PrviPrvi ... 11192021222331 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,001 do 1,050 od 2743

Tema: Lica djece migranata s novinskih naslovnica

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    sto ti "kamencici" koji ne tvore ma ni 5% populacije, zuljaju, to je zaista vrlo interesantno.
    Ma nema kućanica niti jedan posto

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Ja cula di su im zene! Kolegina zena ide ovih dana u izbjeglicki kamp u Jordan u kojem su samo zene i djeca onih koji su krenuli put Europe. Sta tamo tocno ima, saznat cemo kad es vrati.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    Ma nema kućanica niti jedan posto
    Ima ih 7%, vec godinama :statisticarka: .

To je medu svim odraslima, i muskima i zenskima: 33% penzici, nesto zaposleni, nesto nezaposleni, nesto se skoluje, a 7% kucanice. Kad bi se izdvojile samo zene, bilo bi ih jos. Al to je cijela RH, i sve dobi. Kad bi izdvojili urbano, do cca 45-50 god. bilo bi manje. Uh. Sto sam dosadna. A ne mogu si pomoci. Uglavnom nije 1% .

On topic, ajme, sto reci... Ne mogu danas o tome .

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj angel 1 prvotno napisa Vidi poruku
    Evo jedan izvještaj iz Kolna -mm se sinoć čuo s frendom koji tamo živi... Kaže da ih ima jakoo puno i svaki dan dolaze novi i da bi uskoro stvarno mogli poceti spavati i po ulici.. Pa ubrzano traze nove smjestajne kapacitete.
    Sto se tice one Nijemice koju tjeraju van iz stana...to je neka druga prica-vec je prije 10 mj trebala izaci iz tog gradskog stana, a sad je ona sama pozvala novinare da valjda iskoristi situaciju i napuhala pricu s izbjeglicama pa jos novinari...
    Uglavnom tamo su isto ljudi podjeljeni-od onih koji donose stvari i pomazu do onih koji bi ih sve u konc.logore (kao njegov šef). Izbjeglice kaze ima ih od svukud i sad su čuli da i oni iz Iraka, Afganistana tj bilo koje zemlje gdje se imalo ratuje ce moci ostati. Isto tako da ima jako puno sukoba izmedu njih samih i da nisu zadovoljni smjestajem, hranom, da im smeta sto moraju cekati u redu na hranu ( kao u kantini npr)... Priča da nije mogao u poštu tri dana ući jer je bio red po ulici... Pa si misli šta je sad ovo ? Kaže da im je drzava valjda odobrila neku naknadu za telefone pa su svi pohrlili kupili najnovije smartphone po 100eur uz pretplatu na 2 g i salju dole svojima.
    I jos malo crnog humora za kraj: kaze da je jako puno Roma iz Srbije došlo s izbjeglicama pa ga je jedan žicao na cesti i kaze ovaj : 'mene tamo u Srbiji svaki dan tuku pa je došao ovamo.' A pita ga on pa dobro šta ćeš ti ovdje radit kad dobiješ azil? Kaže R : ' kako šta? Će da obijam kuće !'
    Očekivano, ima tu svega, a i ovi a la carte zahtjevi su također bili za očekivati, i zapravo se ne trebamo previše tome čuditi.
    Osnovni problem je u tome što veliki dio Europe ne poznaju pobliže kulturu Arapa i njihovo društvo koje se općenito u svojim korijenima, tradiciji, povijesti nastanka i razvoja značajno razlikuje od od zapadnog, ali i od afričkog i turskog. To nije niti u najbogatijima (Katar, Bahrein, Kuvajt) niti će još manje u onim siromašnim promjeniti niti MTV niti internet.

Arap nije jednako Turčin, Afrikanac ili Kosovar, samo zato što dolazi iz ratom ugroženih područja ili neimaštine. U tom kontekstu nacionalni ponos, religijska uvjerenja, potreba za zaštitom kulturne baštine i sa materijalnih i još više onih nematerijalnih aspekata, moglo bi se reći, čak izraženija i utisnutija kod jednog velikog Arapa, nego kod velikog Hrvata.
    Često se javlja još jedan aspekt gdje vrlo često u samim postavkama prosječni Europejac i Amerikanac griješe. Prosijećni Arap ne misli da njega treba spasiti i pomoći mu.

A koliko je i nama u Europi problematično uspostaviti neku socijalnu, gospodarsku i teoritorijalnu koheziju, pratimo već unazad 60 godina, kada je taj proces započeo.

A čitav manevar je očigledno odigran iz više razloga, osim onih promatranih sa striktno humanog, i onog drugog, ekonomskog aspekta. Jedan od njih je i donošenje jednog jedinstvenog zakona o azilu na niovu EU. Ali to sa priličnom vjerojatnošću nije još sve.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj Uh-puh prvotno napisa Vidi poruku
    Ja cula di su im zene! Kolegina zena ide ovih dana u izbjeglicki kamp u Jordan u kojem su samo zene i djeca onih koji su krenuli put Europe. Sta tamo tocno ima, saznat cemo kad es vrati.
    Bit će interesanto čuti, javi kad se vrati.

U međuvremenu članak o izbjeglicama u Jordanu:
    syrische flüchtlinge in jordanien

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Još dva člnaka o sirijskim izbjeglicama u Jordanu.

Jedan neizmjerno optimističan, na momente podsjeća na neku od bajki iz 1001 noći:
    frankfurter allgemiene - sirijske izbjeglice u Jordanu

I jedan utoliko realističniji:
    suddeutsche zeitung - sirijske izbjeglice u Jordanu

angel 1 avatar
    Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Evo i jedan link na hrvatskom
    http://www.croexpress.eu/vijest.php?vijest=5346

angel 1 avatar
    Datum pristupanja
    May 2010

Početno

I ovo-teško će se oni odreći svoje kulture..
    http://croexpress.eu/vijest_mobile.php?vijest=5342

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Da, i onda još imamo 2 miliona Ukrajinaca u bijegu na koje su neki mediji u zadnje vrijeme zaboravili.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Citiraj angel 1 prvotno napisa Vidi poruku
    I ovo-teško će se oni odreći svoje kulture..
    http://croexpress.eu/vijest_mobile.php?vijest=5342
    Mislim da će im tvrtke u budućnosti izlaziti u susret jer kada je novac u igri gleda se samo da se kupcu ugodi.

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da će im tvrtke u budućnosti izlaziti u susret jer kada je novac u igri gleda se samo da se kupcu ugodi.
    Na zalost, hoce.
    Pocinje se pisati o stvarima kojih sam se pribojavala. Ajde, posto je tema sad aktualna, pise se i u hrvatskim medijima malo i o tome sta se desava u njemackoj.
    I sta ce sad takvi koji ne podnose da se zena prema njima ponasa kao da su ravnopravni?. Gledat ce da se grupiraju, ostanu unutar sebe, gdje i dalje mogu njegovati takve "vrijednosti". Gdje ce raditi bez da sretnu jos koju ravnopravnu zenu? Integracije unutar enklava nema.
    Onoj plavusi je nakon tog iskustva sigurno na pameti bilo: ah joj, pa to su eto te razlike u kulturi...aha! Pa da, treba imati razumijevanja. Oni ce sada zivjeti medju nama...treba se naviknuti....moram instriurati i svoju kcer.

I kako se sad dobro osjecati kao zena ....sa zenskim djetetom? I opet es nastavlja ono sto je vec desetljecima prisutno- stigmatizacija migranata ....i ne bez povoda. U hrpi njemackih i austrijskih clanaka se tematizira strah koji se sve vise siri.
    Ovo je jedan od takvih clanaka. E sad, jel bolje da se takvi clanci i oni o nasilju i silovanjima u izbjeglickim kampovima objavljuju ili ne?

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali, ne mozemo ocekivati da će se ljudi promijeniti preko noći. Kako?
    Ljudi su dugo izvan svog doma, danima/mjesecima su hodali, ostali bez sve imovine, strah ih je i za sebe i za svoje vrijednosti. Kakve god da one jesu vrijednosti se ne mozemo odreć preko noći, jer eto, oni koji su nam ponudili gostoprimstvo to od nas očekuju...to je proces koji će trajati godinama.
    Nemam vremena procitati sve te članke, ali mislite da su u istoj situaciji koju su prošli sirijci evropljani, da ih je hrpa sada u kampovima, mislite li da ne bi bilo netrpeljivosti, sukoba, krađa...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

A sta ces instruirati kcer? i to prije nego upozna malog sirijca u skoli ili vrticu? Mislite da je dobro svoje strahove prenositi na djecu? Prije nego vam se ista ruzno dogodilo?

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    A sta ces instruirati kcer? i to prije nego upozna malog sirijca u skoli ili vrticu? Mislite da je dobro svoje strahove prenositi na djecu? Prije nego vam se ista ruzno dogodilo?
    Pa svakako da bude oprezna...kad za to bude vrijeme. Na mene nitko nije prenosio strahove. Sto mislis odakle mi?
    (Dosla sam nemajuci pojma o stvarima koje se ovdje spominju)

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Sve to stima bubica, ali to budi strah. I na osnovu dugogodisnjeg iskustva sa slicnim mentalitetima koji vec jesu ovdje, namece se strah da se oni tih svojih vrijednosti nece htjeti odreci.
    Posljednje uređivanje od Uh-puh : 03.10.2015. at 19:44

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

A mozda su i ti mentaliteti nastali s nekim razlogom?

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

strah izaziva strah, i tako naokrug
    pitanje je čiji je bio prvi

a ovo za kćer, kao da ja mojoj kazem - pazi se draga roma, jer oni vole ženiti, cak ne ni eniti, nego živjeti s četrnaestogodisnjakinjama...????

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Nisu Pikula. Previše je to relativiziranja i zanemarivanja brdo aspekata i činjenica, ali naravno da se može i to, i to je dio demokracije i hvala nebesima da jeste tako!

Inače ja ovdje u Njemačkoj ništa od tog velikog straha i panike ne vidim niti čujem. Jedno je imati strah, a drugo zahtjevati od izbjeglica da uvažavaju i poštuju ZAKONE zemlje u koju su došli, i to nije podložno niti raspravi niti relativizaciji. Vjerujem da bi u istoj situaciji postupila i Vlada RH, i to sa punim pravom.

Danas je inače i Dan ujedinjena Njemačke i evo baš je predsjenik Njemačke izjavio, citiram: moguće je, svi mogu posati Nijemci, bilo Thüringeri, Hessenci, Turci ili Sirijci. Bila bi to jedna drugačija, bolja Njemačka. - kraj citata.
    Posljednje uređivanje od šafran : 03.10.2015. at 20:09

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Bubica, svatko prema vlastitom nahodjenju. Ona ce upoznati druge etnije i steci svoje dojmove pricala ja njoj ista ili ne. Ali mislim da cu je uputiti tamo negdje u pubertetu sto je karakteristicno za odredjene etnije, a sto mozda nije isprve viddljivo.

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Ma vidi ti njega! Svi mogu postati Nijemci?! A zasto bi to oni htjeli? To ko da trazi od njih da se odreknu identiteta. Je to on mozda lijepo mislio, al je formulirao malo nezgodno.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Inače interesantan mi je taj način razmišljanja ljudi koji su u životu imali vrlo malo dodira sa značajno različitim kulturama, uvjerenjima i vrijednostima, a kamoli sa njima živjeli dugi niz godina, neki i čitav svoj vijek, u društvenoj i socijalnoj zajednici.
    Većinom se polazi od toga da su isključivo izbjeglice i migranti (imigranti) istraumatizirani od strane dominicilnog stanovništa. No, to i nije uvijek baš tako.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Pa naravno da mogu. Biti Nijemac u svom najširem kontekstu, ne znači odreći se svog identiteta.

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Kuzim kaj mislis, al mislim da i ti razumijes kad kazem da mnogi to ne postaju
    Posljednje uređivanje od Uh-puh : 03.10.2015. at 20:27

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Da, savršeno

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Da se ispravim, jer ovako napisano se može lako izvući iz konteksta. Da, razumijem savršeno o čemu govoriš.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Proširit ću još malo citat.
    U svom obraćanju ne zahtjeva ništa manje od nove definicije pojma nacija na osnovi temeljnog zakona. U jednom otvorenom društvu ne radi se o tome da li je to društvo etnički homogeno, nego o tome da li ima zajedničke temeljne vrijednosti. Ne radi se o tome, od kuda tko dolazi, nego o tome gdje želi ići i sa kojim se političkim poretkom identificira.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Na zalost, hoce.
    zašto na žalost? što bi trebali reći: odbili ste ženskog agenta,žao nam je ali ne možemo vam prodati stan....yeah right....
    da se razumijemo,ovdje se priča o poslovnom odnosu, ne nekoj situaciji s ceste....
    sad za idući put znaju prvo pitat i provjerit tko je kupac pa znat agenta kojeg spola mogu poslat, kad im se već tržište u kojem posluju tako mijenja...
    business etiquette je važno poznavati u bilo kojoj branši,vrlo lako možeš uvrijedit nekog poslovnjaka ili klijenta ako ne znaš njegove običaje tako da tkogod želi "seal the deal" itekako proučava kulturu i običaje onog s kim posluje....

mene su npr. uvijek nervirali francuzi koji bi me na prvu odma išli cmakat i to 3x (ovisi o regiji,neki i 5).....na početku bi ustuknula pa sam onda naučila da je to kod njih tako normalno i da se to tako radi (čak i pri upoznavanju)...nije to bilo u Fr nego kad bi došli ovdje...
    Posljednje uređivanje od zasad skulirana : 03.10.2015. at 21:20

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ako se radnja događa u Evropi onda se to ne zove business etiquette nego diskriminacija ženskog spola
    kako bi se reagiralo da ja dođem i ne želim razgledati stan jer mi ga pokazuje agent crnac
    ili židov
    ili indijac
    ili gay
    jel se to može opravdati mojim osobnim uvjerenjem?

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Citiraj zasad skulirana prvotno napisa Vidi poruku
    zašto na žalost? što bi trebali reći: odbili ste ženskog agenta,žao nam je ali ne možemo vam prodati stan....yeah right....
    da se razumijemo,ovdje se priča o poslovnom odnosu, ne nekoj situaciji s ceste....
    sad za idući put znaju prvo pitat i provjerit tko je kupac pa znat agenta kojeg spola mogu poslat, kad im se već tržište u kojem posluju tako mijenja...
    business etiquette je važno poznavati u bilo kojoj branši,vrlo lako možeš uvrijedit nekog poslovnjaka ili klijenta ako ne znaš njegove običaje tako da tkogod želi "seal the deal" itekako proučava kulturu i običaje onog s kim posluje....

mene su npr. uvijek nervirali francuzi koji bi me na prvu odma išli cmakat i to 3x (ovisi o regiji,neki i 5).....na početku bi ustuknula pa sam onda naučila da je to kod njih tako normalno i da se to tako radi (čak i pri upoznavanju)...nije to bilo u Fr nego kad bi došli ovdje...

pa eto, tebi francuzi dali ljubavi pa ti bilo nezgodno, a ovaj ponizio zenu jer nije dostojna cak niti da mu posreduje u iznajmljivanju stana.
    Ma slati ce oni muskarce, prilagodit ce se. Ali time se podrzava diskriminacija. Nece se taj stav nicime moci iskorjeniti. Takav jedan primjerak nece za par godinica koje je proveo u njemackoj doci kuci svojoj zeni i smatrat ju sebi ravnom. A niti njegov sin svoju. A diskriminacija zena me jednostavno izludjuje, dobijem bjesnilo u sekundi. Uh, evo vec sam luda!

Datum pristupanja
    Jul 2015

Početno

Citiraj kajsa prvotno napisa Vidi poruku
    ako se radnja događa u Evropi onda se to ne zove business etiquette nego diskriminacija ženskog spola
    kako bi se reagiralo da ja dođem i ne želim razgledati stan jer mi ga pokazuje agent crnac
    ili židov
    ili indijac
    ili gay
    jel se to može opravdati mojim osobnim uvjerenjem?
    X

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Taj predsjednik Njemačke zvući sasvim neupućeno.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I bilo bi super, ako već Nijemci koji sve to proživljavaju ne paničare, da ne paničarimo ni mi ovdje i da se ne kljukamo strašnim pričama i prognozama.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Ovo je sad već malo previše posve nepotrebnog relativiziranja i banaliziranja oko vrlo ozbiljnih stvar, naime temeljnih načela demokracije i sekularizma.

No, nadovezat ću se na Kajsu. U Njemačkoj, zemlji sa poprilično dugim stažom entičke, moglo bi se danas čak reći inherencije, nitko od nikoga ne očekuje da se promijeni preko noć. Ta promijena se zapravo uopće niti ne očekuje ukoliko nije u suprotnosti sa Ustavom SR Njemačke. Ali da, ukoliko nije u stanju živjeti, raditi i dijelovati u skladu sa zakonima i Ustavom SR Njemačke, i to odmah i sada, u tu svrhu postoje zakonom predviđene sankcije, svejedno radilo se o građaninu Njemače, azilantu, imigrantu, izbjeglici. Dijelovanje mimo ustava i zakona koji ovdje vrijede ne trpi čekanje da netko promijeni svoje osobne temeljne vrijednosti lii da se prestane identificirati sa društvenim poretkom koji nije u skladu sa istim tim Ustavom.

A kada se počnu propitivati temljene vrijednosti jednog demokratkog i sekularnog društva, osjvedočili smo se nedavno u Hrvatskoj kuda to može odvesti.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Na zalost, hoce.
    Pocinje se pisati o stvarima kojih sam se pribojavala. Ajde, posto je tema sad aktualna, pise se i u hrvatskim medijima malo i o tome sta se desava u njemackoj.
    I sta ce sad takvi koji ne podnose da se zena prema njima ponasa kao da su ravnopravni?. Gledat ce da se grupiraju, ostanu unutar sebe, gdje i dalje mogu njegovati takve "vrijednosti". Gdje ce raditi bez da sretnu jos koju ravnopravnu zenu? Integracije unutar enklava nema.
    Onoj plavusi je nakon tog iskustva sigurno na pameti bilo: ah joj, pa to su eto te razlike u kulturi...aha! Pa da, treba imati razumijevanja. Oni ce sada zivjeti medju nama...treba se naviknuti....moram instriurati i svoju kcer.

I kako se sad dobro osjecati kao zena ....sa zenskim djetetom? I opet es nastavlja ono sto je vec desetljecima prisutno- stigmatizacija migranata ....i ne bez povoda. U hrpi njemackih i austrijskih clanaka se tematizira strah koji se sve vise siri.
    Ovo je jedan od takvih clanaka. E sad, jel bolje da se takvi clanci i oni o nasilju i silovanjima u izbjeglickim kampovima objavljuju ili ne?
    Niti će našim muškarcima to teško sjesti. Čitam na forumu komentare o poslodavcima, pa se i žena i muškarac slože da su ženski poslodavci najgori. Radim u određenom smislu na istom mjestu i moje je iskustvo da su ženski i muški podjednako dobri/ loši, samo je ženskih manje, pa je i uzorak na osnovu kojeg se mišljenje kreira manji.

Ili za ženske vozačice u par navrata da su grozne vozačice, a ipak ne vidim da su žene za volanom bile u najgorim prometnim nesrećama. Obično su to mladi klipani.

Ovo društvo već je debelo instruirano, i sada stiže pojačanje. Ne znam je li me strah ili me ljuti.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

pa eto, tebi francuzi dali ljubavi pa ti bilo nezgodno, a ovaj ponizio zenu jer nije dostojna cak niti da mu posreduje u iznajmljivanju stana.
    Ma slati ce oni muskarce, prilagodit ce se. Ali time se podrzava diskriminacija. Nece se taj stav nicime moci iskorjeniti. Takav jedan primjerak nece za par godinica koje je proveo u njemackoj doci kuci svojoj zeni i smatrat ju sebi ravnom. A niti njegov sin svoju. A diskriminacija zena me jednostavno izludjuje, dobijem bjesnilo u sekundi. Uh, evo vec sam luda!
    A meni od toga još je gore kada žena ne prepozna diskriminaciju već je naprotiv podržava. Mrak na oči.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

@safran, pa baš me zanima hoće li ova agencija biti sankcionirana ako napravi ustupak čobanima za otvorenu diskriminaciju vlastite zaposlenice.

edit: Jao, kako me nervira ovaj limit od samo dvije minute.
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 04.10.2015. at 07:35

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

I mene.

Čalanak na hrvatskom nije posve potpun. Ovdje ima više:
    Fluechtlingsfamilie-redet-nur-mit-maennlichem-Maklerl

Između ostaloga, nakon što je taj događaj opisala na svom facebook profilu, bila je nazivana naci -droljom i to od grupe Nijemaca. Žena je CDU zastupnica, bilže se i izbori.
    Zamjenik predsjenika CDU-a poziva na sankcioniranje.
    Prati ću što će se dalje događati oko tog slučaja.
    No, i ovo je svakako jedan od pokazatelja koliko je opasno poigravati se propitivanjem zapadnih temeljnih vrijednosti.

olja avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

http://hr.n1info.com/a75453/Kolumne/...ra-vijest.html

Dezulovic o cekivanim promjenama uslijed "rijeka" izbjeglica.
    Posljednje uređivanje od olja : 04.10.2015. at 10:24 Razlog: dodavanje opisa linka

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Ne stignem pisati pa mi je žao da da neke postove ne mogu replicirati na vrijeme, nema smisla da vraćam diskusiju, pa ću sažeti nešto od onoga što sam htjela reći.

Naskitah se po Zapadu, uključujući i prekooceanski dio pa ne pišem samo teorijski.
    Postoje zemlje s visokim postotkom imigranata koje su uspješnim politikama u svoje društvo uspjele integrirati veliki broj osoba i porodica iz čitavog svijeta. Međutim, to ne znači da su se uvijek svi uspjeli integrirati.
    Ne trebaš dolaziti iz bliskoistočnih ili afričkih zemalja da bi ti vrhunac iseljeništva bio kretanje u krugu vlastitih sunarodnjaka bez ikakve namjere da naučiš jezik zemlja domaćina. O različitim mafijama koje su se izvezle iz zemlje/regije iseljavanja ili su se uspješno povezale u zemlji domaćinu je izlišno pisati.

Dakle, iseljavanje, integracija, suživot nešto je u čemu se zemlje i društva svakodnevno i dalje traže, promišljaju, prilagođavaju svoje politike. Navike, kulture, vrijednosti itd. različite su i unutar istih država, a ako neće između različitih kontinenata ili vjera. Trenutno je aktualno pitanje muslimana, ali prije 20 godina ti isti zapadnjaci pitali su se što s Balkancima "koji u značajnijoj mjeri tuku žene i djecu, skloni su nasilnijem rješavanju sporova, nešto su lijeniji od prosječnog zapadanjaka, više od prosjeka navikli na život na socijali" itd.

Iseljavanja, useljavanja, strah domicilnog stanovništva, nepovjerenje, dobri i loši primjeri utjecaja na njihove živote od strane "drugih" ...nisu ništa novo.

Trenutno su u svijetu gorući problemi radikalne islamske skupine. Ne ulazeći u razloge njegova nastanka i jačanja, smatram da je to novi fašizam protiv kojeg se ostatak svijeta treba ujedinjeno boriti, pod kojim pate istradavaju i zapadnjaci, ali i sami žitelji tih država, sunarodnjaci tih istih "boraca za slobodu", a zapravo teorista, ubojica i koljača.

O religijama ne mislim ništa dobro. I slažem se da nisu sve religije jednako diskriminativne. Ali jednako tako ne bih generalizirala. Ne živim u Njemačkoj. Ali sam imala prilike raditi po muslimanskim zemljama, uključujući Irak, Jordan, Palestinu itd. Blisko sam surađivala s mnogim obrazovanim žiteljima tih država, ali sam jednako tako boravila i u manje razvijenim djelovima i sretala prosječne stanovnike. Osobno nemam niti jedno loše iskustvo koje pamtim u ophođenju tih ljudi prema meni kao ženi. Čak sam se pripremala i na to da se npr. sa mnom neće svi htjeti rukovati, ali naišla sam samo na dobrodošlicu i neizmjerno poštovanje, rukovali su se, pozivali me doma, pričali o osobnim životima, stavovima, strahovima.
    Nisam se slagala sa svime što sam vidjela, neke stvari nisam mogla pojmiti...
    Ali jednako tako ne bih mogla pojmiti ni da me netko u selu moje bake vrati 100 godina unazad. Mislim da bih se sekirala oko istih stvari. A ponekad se zbog njih sekiram i ovdje danas.

Svijet ide naprijed. Ljudi koji bježe od nečega i naseljavaju druge zemlje bit će integrirani.
    Neki. Oni će naučiti jezik, nastojati prihvaćati norme i vrijednosti, uklopit će se vremenom. Ili njihova djeca.
    Neki neće. Neki će živjeti od socijale. Neki će krasti, neki će se udružiti u kriminalu, neki će se htjeti vratiti doma.

Omjer ovisi o politici zemalja domaćina, ali - i o tome na koji će se način krize u matičnim zemljama imigranata rješavati.

Jer biti ljut na Zapad, ma koliko to općenito zvučalo, sasvim je legitiman čin stanovnika Iraka, Libije, Sirije...

Strah je opasan. Ljutnja ništa manje.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Ne stignem pisati pa mi je žao da da neke postove ne mogu replicirati na vrijeme, nema smisla da vraćam diskusiju, pa ću sažeti nešto od onoga što sam htjela reći.

Naskitah se po Zapadu, uključujući i prekooceanski dio pa ne pišem samo teorijski.
    Postoje zemlje s visokim postotkom imigranata koje su uspješnim politikama u svoje društvo uspjele integrirati veliki broj osoba i porodica iz čitavog svijeta. Međutim, to ne znači da su se uvijek svi uspjeli integrirati.
    Ne trebaš dolaziti iz bliskoistočnih ili afričkih zemalja da bi ti vrhunac iseljeništva bio kretanje u krugu vlastitih sunarodnjaka bez ikakve namjere da naučiš jezik zemlja domaćina. O različitim mafijama koje su se izvezle iz zemlje/regije iseljavanja ili su se uspješno povezale u zemlji domaćinu je izlišno pisati.

Dakle, iseljavanje, integracija, suživot nešto je u čemu se zemlje i društva svakodnevno i dalje traže, promišljaju, prilagođavaju svoje politike. Navike, kulture, vrijednosti itd. različite su i unutar istih država, a ako neće između različitih kontinenata ili vjera. Trenutno je aktualno pitanje muslimana, ali prije 20 godina ti isti zapadnjaci pitali su se što s Balkancima "koji u značajnijoj mjeri tuku žene i djecu, skloni su nasilnijem rješavanju sporova, nešto su lijeniji od prosječnog zapadanjaka, više od prosjeka navikli na život na socijali" itd.

Iseljavanja, useljavanja, strah domicilnog stanovništva, nepovjerenje, dobri i loši primjeri utjecaja na njihove živote od strane "drugih" ...nisu ništa novo.

Trenutno su u svijetu gorući problemi radikalne islamske skupine. Ne ulazeći u razloge njegova nastanka i jačanja, smatram da je to novi fašizam protiv kojeg se ostatak svijeta treba ujedinjeno boriti, pod kojim pate istradavaju i zapadnjaci, ali i sami žitelji tih država, sunarodnjaci tih istih "boraca za slobodu", a zapravo teorista, ubojica i koljača.

O religijama ne mislim ništa dobro. I slažem se da nisu sve religije jednako diskriminativne. Ali jednako tako ne bih generalizirala. Ne živim u Njemačkoj. Ali sam imala prilike raditi po muslimanskim zemljama, uključujući Irak, Jordan, Palestinu itd. Blisko sam surađivala s mnogim obrazovanim žiteljima tih država, ali sam jednako tako boravila i u manje razvijenim djelovima i sretala prosječne stanovnike. Osobno nemam niti jedno loše iskustvo koje pamtim u ophođenju tih ljudi prema meni kao ženi. Čak sam se pripremala i na to da se npr. sa mnom neće svi htjeti rukovati, ali naišla sam samo na dobrodošlicu i neizmjerno poštovanje, rukovali su se, pozivali me doma, pričali o osobnim životima, stavovima, strahovima. Ovo napominjem zato što sam negdje pročitala generalizaciju o tome kako će se doseljeni imigranti ponašati prema zapadnim ženama.
    Nisam se, naravno, slagala sa svime što sam vidjela, neke stvari nisam mogla pojmiti...
    Ali jednako tako ne bih mogla pojmiti ni da me netko u selu moje bake vrati 100 godina unazad. Mislim da bih se sekirala oko istih stvari. A ponekad se zbog njih sekiram i ovdje danas.

Svijet ide naprijed. Ljudi koji bježe od nečega i naseljavaju druge zemlje bit će integrirani.
    Neki. Oni će naučiti jezik, nastojati prihvaćati norme i vrijednosti, uklopit će se vremenom. Ili njihova djeca.
    Neki neće. Neki će živjeti od socijale. Neki će krasti, neki će se udružiti u kriminalu, neki će se htjeti vratiti doma.

Omjer ovisi o politici zemalja domaćina, ali - i o tome na koji će se način krize u matičnim zemljama imigranata rješavati.

Jer biti ljut na Zapad, ma koliko to općenito zvučalo, sasvim je legitiman čin stanovnika Iraka, Libije, Sirije...

Strah je opasan. Ljutnja ništa manje.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam hoću li postom fulati ceoi fudbal
    ali bila sam na jednom predavanju
    gdje se dotakla i ova tema mada apsolutno nije imala veze s predavanjem
    ali naravno da svi o tome govore
    i ovdje se raspravljalo jesu li to isključivo politički izbjeglice, ljudi koji bježe od rata ili tu ima i faktora ekonomske migracije
    slovenska javnost se uvrijedila na komentar izbjeglice da ne bi ostala u sloveniji
    postavilo se, po meni i ispravno pitanje, ako bježiš od rata, ako bježiš da sačuvaš živu glavu, čudan mi je stav da ti slovenija nije dovoljno dobra
    ok radilo se o ženi, koja, možda (a možda je opet u pitanju moja predrasuda) nema namjeru raditi, već se oslanja na socijalnu pomoć, znači bježi u zemlju u kojoj je ona puno izdašnija
    na tom predavanju sam čula podatak o izbjeglici, liječniku, specijalistu, kom je ponuđen posao u jednoj našoj bolnici i koji je to odbio riječima da nema namjeru raditi za te novce za koje rade liječnici u hrvatskoj
    ne znam, možda je to vama ok, svatko ide gdje mu je bolje
    i naši liječnici bježe u njemačku i švedsku
    ali uspoređuju se ovi izbjeglice s onima našim iz nedavnog rata
    ne znam da su ljudi koji su iz srbije, bosne došli u hrvatsku (i oni koji su iz rh išli u susjedne zemlje) govorili da neće raditi za tu crkavicu
    ako si došao s dvije vrećice, ako i s toliko, i nudi ti se posao u struci
    za ne neke lude novce, ali za novce s kojma možeš osigurati pristojnu egzistenciju sebi i svojoj obitelji
    odbiti s takvim komentarom
    u zemlji koja je silne novce potrošila za pomoć tebi i tvojim sunarodnjacima

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ljudi istovremeno mole boga da im izbjeglice ne ostanu u zemlji i vrijeđaju se što ovi neće da ostanu. Bit ću otvorena, meni je to infantilno.
    Naši ljudi su itekako birali kamo će ići, ako su išli vanka, barem oni koje poznajem i oni za koje sam preko njih čula. Evo, obitelj momka koji je tijekom rata stanovao kod nas je u Londonu, ne samo neposredna, nego i puno njihovih rođaka.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mole boga da ne ostanu oni koji računaju na soc. pomoć, nudi se ostat onom tko bi mogao raditi
    e sad je li to infantilno, licemjerno ili kakvo god može se komentirati
    samo je li fer da zemlja koja je toliko od svoje sirotinje uložila u pomoć tim ljudima nije vrijedna da se u njoj ostane raditi

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    mole boga da ne ostanu oni koji računaju na soc. pomoć, nudi se ostat onom tko bi mogao raditi
    e sad je li to infantilno, licemjerno ili kakvo god može se komentirati
    samo je li fer da zemlja koja je toliko od svoje sirotinje uložila u pomoć tim ljudima nije vrijedna da se u njoj ostane raditi
    alex ljudi su u prolazu, koliko su zapravo profitirali od nas (ne znam je li se itko zadržao više od 48h)? po ovoj tvojoj logici nameće se paralela s odljevom mozgova: je li fer da zemlja koja je toliko od svoje sirotinje uložila u obrazovanje tih ljudi nije vrijedna da se u njoj ostane raditi!?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u prolazu, isključivo u švedsku i njemačku
    da, u pravu si, i naši ljudi idu tražiti bolje
    od onog što se ovdje nudi
    ali onda barem ne formuliraj tako da ne bi radio za ono za što ljudi ovdje rade

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Da, nakon rata u Siriji ili života u Afganistanu ne smiješ, naravno, imati nikakve želje osim golog života. I tek ako si ponizan i vidljivo ponižen, onda si valjda po guštu Balkancima?

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Evo dva izvještaja UNHCR-a o razlozima dolaska Sirijaca u Europu (nije dugo):
    http://www.unhcr.org/560523f26.html
    http://www.unhcr.org/55eec7a36.html

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Da, nakon rata u Siriji ili života u Afganistanu ne smiješ, naravno, imati nikakve želje osim golog života. I tek ako si ponizan i vidljivo ponižen, onda si valjda po guštu Balkancima?
    Mislim da alex fali zahvalnost.

Koju je npr. mogao pokazati i onaj koji nije zelio unajmiti stan od plavuse. Sigurno mu je prevoditelj rekao da je to tu tako da te zena smije gledati u oci, al on je radije odbio stan. Dakle, napaceni covjek, koji je jedva izvukao zivu glavu, raspamecen od srece sto je zajedno sa obitelji na sigurnom i sto su svi na broju, zivi i zdravi, dokopali se te njemacke, pocinju novi, siguran zivot itd. I sad taj zapocinje gungulu jer se prema njemu ne odnosi sa postovanjem koje od jedne zene ocekuje?! Gdje je tu zahvalnost? Ja ju ne vidim nigdje. Vidim insistiranje na onome sto on hoce i onome sto je u njegovoj kulturi normalno. A tesko da nisu znali u kakvu kulturu dolaze i kakav je polozaj zene u europi. Dakle, jedna zemlja mu je dala utociste, a on tek sto je krocio u zemlju namece svoje (da prostite) retardirane stavove o tome gdje je jednoj europljanki mjesto.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Samo ove godine je 3000 ljudi poginulo na Mediteranu. I takvim ljudima, koji su se na tako nešto odlučili, se onda prati kojim su tonom i što točno rekli. Jer su valjda iz hira krenuli, voze im se passati pa im napeta Njemačka.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Uh puh, ne zanima me prepričavanje anegdota. To nema nikakvu vrijednost.
    Prepričat ću ti ja anegdota o Hrvatima da ćeš se odreć naroda i države.
    I o Nijemcima koji po dalmatinskim valama zaborave sav njemački red.
    I o čemu god i kome god hoćeš.

Hebate, koliko su ih snimili kako zahvaljuju po Hrvatskoj. Pa mora li baš svaki? Možete li onih prvih sto zapamtit?
    Posljednje uređivanje od vertex : 04.10.2015. at 18:11

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •