Vidi rezultate ankete: Biste li pružili sklonište izbjeglicama kod sebe?

Glasači
90. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
  • Da

26 28.89%
  • Ne, iako imam mogućnosti

33 36.67%
  • Ne, jer nemam mogućnosti

21 23.33%
  • Ne znam

10 11.11%
Stranica 41 od 55 PrviPrvi ... 31394041424351 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 2,001 do 2,050 od 2743

Tema: Lica djece migranata s novinskih naslovnica

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    Europa je i ovo : https://en.jrs.net/index
    Naravno.. Stoga i kažem, vrijeme će pokazati koliko smo spremni kroz dogledno vrijeme biti slični Sarajevu ili kao Sarajevo.
    Ljudski je pomoći. Humanitarne organizacije vrište i vrše svoj pritisak s jedne strane, političari politiziraju svoje s druge, crkve propovijedaju svoje s treće. A milijarderi imaju neke svoje sasvim pete agende, po dobrom starom ljudskom običaju.

No, ono što u svim društvima na ovom planetu ima jedinu i stvarnu moć, jest novac. A to znaju i šeici.

A usput rećeno, interesantno je da oni koji takvu moć posjeduju u najvećim količinima, najmanje su je spremni dijeliti, svejedno dolaze li sa zapadne ili istoće strane.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Nekako mi se namece pitanje, je li integracija uopce moguca ? Jesmo li kao drustva (dakle govorim o drustvima generalno, jer pojedinaca ima svugdje ovakvih i onakvih ) toliko razliciti na svim nivoima da je suzivot nemoguc ?
    Napravimo malo odmak od Islama i Muslimana.

Suživot jest moguć, pitanje je samo kakav.

Već sam puno puto pisala koliko je Munchen šarolik grad, nema nacije koje nema u Munchenu. ALi nema ni zajednice koje nema oko koje se svi okupljaju.
    Međutim bilo bi još okej da se okupljaju oko tih zajednica s vremena na vrijeme kada se nešto organizira, slavi... Međutim ta grupiranja, svatko svome prisutna su svugdje, pa čak i u vrtićima, školama, dječjim igralištama.

Rusi sa Rusima, Poljaci sa Poljacima, Indijci sa Indijcima, Talijani sa Talijanima, Brazilci s Brazilcima, Česi sa Česima...Dakle pretežno Kršćani i Katolici..svima im je zajedničko na prvom mjestu animozitet prema Nijemcima, a zatim prema ostalim nacionalnostima.

Posebno su interesantni mješani brakovi. Neću po statistici koja je poražavajuća također, nego evo samo u mojoj okolini raspao se gotovo svaki miješani brak u proteklih 10 godina. I ova dva još koja se drže, s obzirom na odnose, ne vjerujemo da će ni oni opstati.

Predugo živim ovdje, otvorena i komunikativna sam osoba, pripadam onim ljudima kojima se drugi ljudi brzo i lako otvaraju bez da uopće išta pitam, od onih koja vrlo lako sazna privatne misli drugih ljudi, a da me to uopće ne zanima, i to je ono što me u ovih 15 godina života ovdje naučilo. Vuk dlaku mijenja, ali čud nikada. Ljudski rod nakon svih silnih ratova i pokolja nije naučio ništa. Niti će ikad naučiti.
    Posljednje uređivanje od šafran : 18.01.2016. at 04:36

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Izuzetci postoje, apsolutno. I mi pripadamo tom izuzetku. Ali mase ostaju mase, a znamo kako i ćime se one najlakše pokreću.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj Uh-puh prvotno napisa Vidi poruku
    rehab, na pitanje da li je integracija moguca- integracija donekle da, asimilacija ne. No to nitko niti ne trazi.
    Integracija (tu bi sad mogla nadrobit, ali probati cu ukratko: Ovi koji nisu radikalni i koji su obrazovani, njih necemo niti primjetiti, osim opticki.
    Ovi drugi: djeca koju dohvati da ovdje prodju bar nekoliko razreda skole nauciti ce njemacki i to je to. Raditi ce i drzati se "svojih", strogo prakticirajuci vjeru i blagodati vlastite kulture. Ovi koji su dosli kao odrasli, nauciti ce mozda koju rijec njemackog i isto tako boraviti u svojoj etnickoj zajednici, mrzeci zapad. A kad mama bude isla u skolu na informacije, povest ce svoje 8-godisnje dijete da joj prevodi, ili uopce nece otici. A nije da mama ima priliku nauciti njemacki...nema. Jer ne smije raditi, a ni njoj samoj ne pada na pamet druziti se sa nevjernicima. Mala djeca ce ici u muslimanske vrtice gdje (prema studiji nedavno) skoro uopce ne uci njemacki, nego im se usadjuje mrznja prema zapadu, potice se segregacija.
    Grubo receno: ovi slicniji nama se nece isticati, ovi drgi ce samo uroniti u gomilu takvih istih koji su vec ovdje i nastaviti zivot koji su vodili npr. u Afganistanu- sa svim, po nas, losim stranama te kulture. I to ne moze nitko promijeniti.
    To je kako stvari stoje što se tiče nemuslimanskih zajednica, tj. točnije ljudi koji dolaze iz podneblja i sredina gdje su osim sekularizma sveprisutne i kršćanske vrijednosti.

Ovo što piše Uh-puh tiče se zajednica tj. ljudi koje dolaze iz sredina otisnutih Islamom, i na žalost doista jest tako.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Pacifizam je plemenit, nada u čovječanstvo također. Generaliziranje loše.
    Samo što eto samo 20 godina od završetka domovinskog rata, ponovno se rasplamsava "lokalna ljubav" između Purgera i Dalmatinaca.
    A niti u Njemačkoj nije drugačije, ili gdje drugdje u svijetu, na žalost.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Jedan potresan članak:http://www.n24.de/n24/Nachrichten/Pa...mehr-aus-.html

Na njemačkom je, pretpostavljam da vas malo zna njem. pa ću samo ukratko: socijalna radnica, zaposlena u Hamburgu, za rad u uredu s imigrantima; dakle za pomoć oko azila, oko naručivanja liječnku isl.
    Došla puna entuzijazma na to radno mjesto, željna pomoći, da bi se potpuno razočarala, i ono što je meni najgore: prestala nositi usku odjeću, oblači isključivo široke stvari, ne ide više podzemnom na posao (kolegica doživjela maltretiranje), izbjegava određene dijelove grada, i pazi da se ne smiješi, da ne bi tko to krivo protumačio. Omalovažavanje od strane muških imigranata, a 65-70% ih je mladića 20-25 g, a 90% ih se tako ponaša, zviždanje, komentari na arapskom.. I nikome se ne može požaliti, jer nitko tu ništa ni ne može..radi i ne može sebi doći koliko je to naopako..

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

angel1, u isto vrijeme..

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Uh-puh prvotno napisa Vidi poruku
    Radi se o masi u kojoj se nalazi natprosjecno puno nasilnika i kriminalaca od kojih nam prijeti opasnost. .
    sad ću ja kao rehab, naglas razmišljati, s pitanjima. malo nabacano, al nadam se da ćete me shvatiti.

u principu, na tragu sam pikulinog posta, iako iz različitih početnih pozicija.

vi koji živite u njemačkoj, mi u hrvatskoj, mi koji ovdje raspravljamo, ne bavimo se time, i bez ikakvog smo realnog utjecaja na tijek budućih zbivanja...
    jedino što radimo, što možemo raditi, jest razmišljanje o situaciji, komentiranje, odnosno življenje vlastitog života u odnosu na situaciju.

odabir - život u strahu ili ne. što nam donosi strah? strah u odnosu na milijun novopridošlih izbjeglica, strah od njihove neintegracije, strah od budućih naraštaja?
    kako ćemo se mi kao osobe, zajedno s našim budućim naraštajima, odnositi prema tim ljudima ako nam je početna točka - strah? kako ćemo im uopće pružiti mogućnost integracije, ako im "prilazimo" sa strahom?

je li strah realan, strah od muslimana? strah od muslimanskog terorizma? je. na ovom topiku je prezentirano kako je taj strah nešto što nema alternative. moramo se bojati. inače smo naivni. ne mislim sad na pojedinačne postove, nego generalno. straha mora biti. dojam postova na topiku jest da je to nešto sasvim objektivno, presude su tu, sve je jasno i sve se zna, i oko događaja u koelnu i oko (ne)integracije, a svaka suzdržanost - ono, čekajte malo, ajmo prvo vidjeti što se doista i kako dogodilo, osuđene su na propast.

ali, ajmo ovako. sjećate se onog pilota koji je izvršio samoubojstvo tako što je cijeli avion srušio i u smrt odveo, koliko, 150 putnika?
    zamislimo što bi se desilo da je pilot bio musliman? koja je razlika? razmišljam na glas, ništa ne tvrdim. samoubojica, poubijao 150 nedužnih ljudi.

mediji kažu - luđak.

ili, u americi, svako malo se netko maši oružja i poubija pol školskog razreda.

luđaci.

a ovi su normalni, kao?

zašto se u slučaju muslimana bojimo cijelih nacija, vjere?
    a u slučaju ovih "naših" - ne?

današnji problem islama je terorizam. i bedaste su mi usporedbe sa spaljivanjem vještica od prije toliko godina.
    no, sjetimo se recimo IRA-e. terorističke organizacije. to nije bilo tako davno.
    koliko je IRA poubijala nedužnih ljudi? s političkim ciljem ujedinjenja s irskom. koja je razlika između ire i alkaide ili isila? osim (vrlo bitne, naravno) što ira, bar za sad, ne predstavlja problem.

isto tako, ono što me osobno brine je dojam da potpuno amnestiramo našu, europsku krivnju. niti za neuspjele integracije, niti za cijelu ovu situaciju s izbjeglicama. samim time, negiramo i mogućnost utjecaja. i opet dolazimo do istoga, kad nemaš utjecaja (ili misliš da nemaš utjecaja) ne preostaje drugo nego - bojati se.

i ja se bojim, isto. najviše se bojim - straha.

angel 1 avatar
    Datum pristupanja
    May 2010

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

.
    Posljednje uređivanje od Angie75 : 18.01.2016. at 13:20

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Pa možda zato što, jer kako netko napisa: svi muslimani nisu teroristi, ali svi teroristi jesu muslimani?

i možda se ne bojimo, ali bolje da znamo s čim možemo računati, pa da odma oblačimo široko i ne izlazimo navečer, i izbjegavamo grupice na cesti, nego da nas iskustvo tome pouči..malo se gorko šalim..

i, da pazimo da se ne nasmijemo na cesti da ne bi tko to protumačio kao poziv..
    Posljednje uređivanje od Dijana : 18.01.2016. at 13:49

angel 1 avatar
    Datum pristupanja
    May 2010

Početno

http://www.croexpress.eu/vijest.php?vijest=6540
    Evo jos malo..
    Sadašnje statistike pokazuju da ih je od 1,1 mil koliko ih je uslo u Njem 40% ratnih izbjeglica iz Sirije

angel 1 avatar
    Datum pristupanja
    May 2010

Početno

To je u ovom drugom članku
    http://croexpress.eu/vijest.php?vijest=6533

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    sad ću ja kao rehab, naglas razmišljati, s pitanjima. malo nabacano, al nadam se da ćete me shvatiti.

vi koji živite u njemačkoj, mi u hrvatskoj, mi koji ovdje raspravljamo, ne bavimo se time, i bez ikakvog smo realnog utjecaja na tijek budućih zbivanja...
    jedino što radimo, što možemo raditi, jest razmišljanje o situaciji, komentiranje, odnosno življenje vlastitog života u odnosu na situaciju.

odabir - život u strahu ili ne. što nam donosi strah? strah u odnosu na milijun novopridošlih izbjeglica, strah od njihove neintegracije, strah od budućih naraštaja?
    kako ćemo se mi kao osobe, zajedno s našim budućim naraštajima, odnositi prema tim ljudima ako nam je početna točka - strah? kako ćemo im uopće pružiti mogućnost integracije, ako im "prilazimo" sa strahom?

je li strah realan, strah od muslimana? strah od muslimanskog terorizma? je. na ovom topiku je prezentirano kako je taj strah nešto što nema alternative. moramo se bojati. inače smo naivni. ne mislim sad na pojedinačne postove, nego generalno. straha mora biti. dojam postova na topiku jest da je to nešto sasvim objektivno, presude su tu, sve je jasno i sve se zna, i oko događaja u koelnu i oko (ne)integracije, a svaka suzdržanost - ono, čekajte malo, ajmo prvo vidjeti što se doista i kako dogodilo, osuđene su na propast.

ali, ajmo ovako. sjećate se onog pilota koji je izvršio samoubojstvo tako što je cijeli avion srušio i u smrt odveo, koliko, 150 putnika?
    zamislimo što bi se desilo da je pilot bio musliman? koja je razlika? razmišljam na glas, ništa ne tvrdim. samoubojica, poubijao 150 nedužnih ljudi.

mediji kažu - luđak.

luđaci.

a ovi su normalni, kao?

današnji problem islama je terorizam. i bedaste su mi usporedbe sa spaljivanjem vještica od prije toliko godina.
    no, sjetimo se recimo IRA-e. terorističke organizacije. to nije bilo tako davno.
    koliko je IRA poubijala nedužnih ljudi? s političkim ciljem ujedinjenja s irskom. koja je razlika između ire i alkaide ili isila? osim (vrlo bitne, naravno) što ira, bar za sad, ne predstavlja problem.

isto tako, ono što me osobno brine je dojam da potpuno amnestiramo našu, europsku krivnju. niti za neuspjele integracije, niti za cijelu ovu situaciju s izbjeglicama. samim time, negiramo i mogućnost utjecaja. i opet dolazimo do istoga, kad nemaš utjecaja (ili misliš da nemaš utjecaja) ne preostaje drugo nego - bojati se.

Ti brkaš racionalan strah i paranoju.
    Strah je temeljni osjećaj ljudskog postojanja. On nas drži na oprezu, drži nas budnim i čini nas jačim. Kako kod djece tako i kod odraslih. Paranoja je jedna sasvim druga kategorija.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Probajmo malo bliže. Ako nemaš ništa protiv da ti Rijeka jednog dana sliči na Sarajevo, okej. To je tvoj izbor.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ništa ja ne brkam. to je moje mišljenje. ti imaš pravo na svoje, a ja na svoje. samo toliko.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

A koliko je situacija Sarajevo izgledna ili neizgledna kroz par desetljeća ukoliko se ovo dopusti, govori i činjenica da je u jednoj od najtolerantnijih i liberalnih zemalja Europe zarežala ovog puta i lijevica.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku

mediji kažu - luđak.

luđaci.

a ovi su normalni, kao?

Cvijeta, pomijesala si kruske i jabuke. Americkog ludjaka i njemackog pilota trebala bih se bojati onoliko koliko bih se trebala bojati svakog covjeka kojeg sretnem na cesti. Ono, nikad ne znas kada ce nekome puknuti film i hoces li bas ti biti taj koji ce imati nesrecu da se nadje na krivom mjestu u krivo vrijeme.
    IRA je nas problem onoliko koliko su cetnici u Domovinskom ratu Ircima bili problem. A ima isto toliko i veze sa al quaidom i sl.organizacijama. Sredstva su im mozda bila ista, ali ciljevi potpuno razliciti.
    Islamska drzava je nesto drugo. Dakle, postoji grupacija koja ima teznju cijeli svijet staviti pod svoju cizmu i koja jasno, vise puta, porucuje i dokazuje da nigdje nismo sigurni od njihovih teznji i djelovanja. Dali su nam do znanja da smo mi njihovi neprijatelji i da je njihov krajnji cilj da nas uniste. Normalno je da su svi na nogama.
    U jednoj stvari si u pravu. U strahu su velike oci, a to nije dobro. Uz sve realne opasnosti, treba ostati racionalan i ne dozvoliti da strah rezultira iracionalnom mrznjom.

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Slozila bi se sa rehab.
    Pilot je bio psihicki bolestan, to sto je ucinio je bio proizvod poremecenog uma POJEDINCA.
    Iza teroristickih napada je organizacija kojoj je cilj pobiti sve ne-muslimane (osim toga svako vrijeme/epoha, ima svoje probleme. Mi trenutno imamo ovaj). A naravno, ne pise izbjeglicama i ostalim muslimanima na celu koliko je tko radikalan. Pa si na oprezu kod svakog. I tu dolazimo do toga kakve ce im sanse domace stanovnistvo dati da se integriraju. Nece im dati. Vrlo jednostavan odgovor. Ustvari, Sirijci jos imaju neku sansu, ali Afganistanci bas i ne. A da bi domaci razlikovali koji je sirijac a koji ne, opet treba doci do komunikacije koja ce biti otezana zbog predostroznosti tj. straha. Da bi se kod domacih razgradio strah, potreban je bliski kontakt sa izbjeglicom/migrantom, trebaju se upoznati, a do toga nece doci kod ovih sto se zatvaraju u svoje etnicke enklave (bili oni radiklani ili ne). A domacima to isto nece biti vrijedno rizika. Pa tko jos razmislja na nacin- ja cu tom xy prici otvorenog uma, pa cemo vidjeti da li je zainteresiran da mi bude prijatelj ili da me prezire/pljune/ubije (sto je naputak koji imaju radiklani muslimani). Uspjesne price o integraciji ce biti u manjini.
    Dovoljne su i same kulturoloske razlike da bi domace stanovnistvo zakljucilo da to nije bas sipmaticno drustvo za njih. Sto bi ja zapocela sa ajmo reci jednom muslimanskom obitelji koja prezire zapadnjacki nacin zivota i degradira zene? Dakle samo te dvije stvari.
    A tu jos dolaze i svi ovi izgredi o kojima pisu novine. Izbjeglice postaju neprijatelji i to je cinjenica. Drzava nema nacina da stiti svoje stanovnistvo. Dosli su, primljeni su, smjesteni, dobijaju financijsku pomoc takvu da se tamo neki austrijanac koji je godinama na birou rada i zivi na egzistencijalom minimumu, prima za glavu i onda neki od njih prave nerede. Ljudi se osjecaju golo i bespomocno. Dosle su mase iz kojih nije iskocio tek poneki nenormalan, nego puno njih.
    Neki drugi demonstriraju jer jelo nevalja, treci opet jer ih nije docekao stan i posao, a znaju kud su dosli. Dosli su u drzavu koja ih nece ostaviti cijeli zivot u satorskom naselju u kojem ce docekati i praunuke. Birali su ju svjesno, jer su znali sto pruza. Vidjeli su te mase u kojima su i sami krocili. I sad ima da pristojno sjede i cekaju dok im se ne obradi zahtjev za azil jer to jednostavno traje. Zanijela sam se, bolje da prestanem....

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Uz sve realne opasnosti, treba ostati racionalan i ne dozvoliti da strah rezultira iracionalnom mrznjom.
    .. ili iracionalnom empatijom.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

A Europa je kriva za današnje stanje na Bliskom istoku koliko i Židovi za drugi svijetski rat i NSDAP u Njemačkoj.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Inače ta krilatica, zapad je kriv za sve, a koja je prije svega krenula od sve divnih i civiliziranih organizacija poput al-qaeda, Talibana, Hamasa i slično, a na koju su se mnogi upecali i proširli je poput požara medijima ponavljajuči kao papige, će nas i koštat glave, ako se malo ne trgnemo. Terorističke grupacije i organizcaije u tom dijelu svijeta postoje još od 50-tih godina prošlog stoljeća kao recimo na terotiruju Palestine. Ali to trenutno nije udica sa kojom se peca, pa se rijetko gdje i spomenu neke druge strane medalje.A tek nastajanje Boko Harama nema veze sa zapadom. Ili kako je izronila uopće al-Qaeda nemajući veze sa zapadom, već sa Rusijom i Afganistanom, i to kao reakcija na poziv, pazi sad, palestinskog teologa iz Pakistana Muđahedinima da se ustanu i brane islamske vrijednosti. Što je bio početak postavljanja temelja Džihadu u Afganistanu.
    I tako redom i tome slično..

Drugim riječima po toj logici je i za posljednji rat na Blakanu zapravo kriv zapad. Ne znam samo na što bi ličila Hrvatska danas da se nisu umješali Ameri.Iako se u stvarnosti više radilo o pomoći Bosni i Hercegovini od koje je i Hrvatska profitirala. Iako se priča može i tu okrenuti pa okriviti Amerikance za današnje stanje u BiH i Sarajevu.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Mozemo li otvoriti jos jedan paralelni topic na ovu temu? Nesto kao sto postoje religiozni i ireligiozni topici? Zanima me citati i pisati o ovoj temi, ali ne na ovaj nacin gdje se samo prepucavamo, jer se ocito necemo nikad sloziti niti oko bazicnih stvari. Htjela sam ovih dana pisati isto ovako dugacke postove, nisam cak htjela niti lupetati iz svoje glave, nego sam trazila podatke... Cak sam zvala prijatelje znanstvenike koji se bave i predaju o migracijama... I na kraju sam odustala, sama sebi rekla da nema smisla i da necu pisati. Ali, ako ima interesa da se podijelomo, pa svatko nastavi u svom taboru, otvorimo drugi topic . Ako nema, lijepi pozdrav svima.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

I evo ga, opet poziv na podijele i tabore..

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

To nije poziv nego ocita cinjenica. Pogledaj samo posljednje dvije stranice. Tko pise? Odustale smo i Zuska i Cvijeta i ja.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

A vi ste tko ovdje? Neko mjerilo, neprikosnovena vertikala? Osim toga, sama činjenica da pozivaš na podijele i prejudiciraš tabore govore same za sebe.
    A nivo rasprave je da već u sljedećem trenutku negiraš ono na što si upravo pozvala.

I onda se čudimo stanju u svijetu. Mašala.

Ja se ne želim dijeliti u tabore. Stoga, lijepo pozdrav i od mene.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Bubilo, to kao da je dijana tamo na izborima trazila svoju temu jer je jedina glasala za hdz ako ti se pise, pisi. Sad smo mi tu u manjini, al nema veze, mozemo mi to i, ne brigsj, safrsn se svako malo pozdravi, al nam se i vrati nazad lol
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 19.01.2016. at 07:21

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ma razgovaramo (napokon opet) normalno, zašto bismo se sad tu dijelili?
    Ali o krivnji Zapada, interesantno je što kaže Žižek:

Došlo je vrijeme, smatra Žižek, da se ostavimo ljevičarskih mantri kojima se kritizira eurocentrizam, unatoč (djelomičnoj) odgovornosti Europe za situaciju u kojoj su se našle izbjeglice.

Globalni kapitalizam trijumfirao je širom svijeta, pa je ironija antieurocentrizma u tome što se, u ime antikolonijalizma, Zapad kritizira upravo u povijesnom trenutku kad globalnom kapitalizmu više nisu potrebne zapadne kulturne vrijednosti kako bi glatko funkcionirao. Ukratko, zapadne kulture vrijednosti pokušavaju se odbaciti upravo u vrijeme kada, kritički reinterpretirano, mnoge od tih vrijednosti (egalitarizam, temeljna prava, sloboda medija, socijalna država itd.) mogu služiti kao oružje protiv kapitalističke globalizacije. Jesmo li već zaboravili da je cijela ideja komunističke emancipacije, kako je to predvidio Marx, u potpunosti 'eurocentrična'?

Kao idući tabu koji valja odbaciti Žižek navodi onaj da je bilo koja kritika islamske desnice primjer 'islamofobije'. Dosta više s tim patološkim strahom mnogih zapadnih liberalnih ljevičara koji se boje da će ih se proglasiti krivim za islamofobiju. Primjerice Salman Rushdie bio je optužen za nepotrebno provociranje muslimana i stoga proglašen (u najmanju ruku djelomično) odgovornim za fatvu kojom je osuđen na smrt. Rezultat je očekivan: što se zapadni liberalni ljevičari više koprcaju u svojoj krivnji, muslimanski fundamentalisti više ih optužuju da su licemjeri koji pokušavaju zatajiti svoju mržnju prema islamu.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Mi nismo nitko ovdje. Mi smo samo zadnje tri koje smo nesto pisale sto se ne slaze sa stavovima koji su dominantni posljednje dvije stranice. Ne zanimaju me tabori, nego rasprava, diskusija. Ako ako nema diskusije, nego samo monologa, onda zelim raspravljati s onima s kojima mogu, ili ne zelim uopce.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Cvijeto kako razgovaramo kad nema nikoga .

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Uglavnom, do ponoci sam potrosila vrijeme za forum, pisat cu drugi put .

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

pa bubilo, otvori, tko ti brani? Oprosti, pišeš ko uvrijeđena mlada. Ja osobno nisam nikad tražila istomišljenike, samo kulturno komuniciranje bez vrijeđanja.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Meni je jasno da se ljudi boje. I isto ne bih uspoređivala pilota i terorizam, jer psihotičnih heteroagresivnih pojedinaca je uvijek bilo i biti će, a terorizam koji se danas odvija doslovno svako malo je vrsta rata koji je na taj način došao i k nama.
    I ove grupne krađe i zlostavljanja su zastrašujuća- kad se čovjek sjeti svjedočanstava sa Tahrir trga u Kairu jeza ga prođe.
    Ali, ne da nisu sve izbjeglice takve nego ih je zaista malen broj- pipkača, napadača i terorista. I ja sam sigurna da će Njemačka naći načina da se s takvima obračuna. Takvim potenciranjem straha nece se prihvatiti nitko, a integracija je onda ne teška, nego nemoguća. A ti ljudi su već tu. Pa racionalno, što je za nas bolje?
    Eradikacija zapada od odgovornosti za stanje na Bliskom istoku ne drži vodu- uostalom stavila je Zuzka onaj super intervju s Lupige gdje svaki zapadnjak ima mogućnost osvjestiti koliko košta njegov mobitel. I čije ručice kopaju po rudnicima. A kad onda te iste ručice narastu pa nam dodju na vrata kasno je za čuđenje što su različiti od nas, ne poštuju žene i nikad nisu išli u glazbenu školu.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    I ja sam sigurna da će Njemačka naći načina da se s takvima obračuna.
    ono što mene brine je deportacija za koju sam na nekoliko mjesta čitala da je prilično otežana postojećim zakonima koji prilično idu u prilog azilantima, od bolesti koju mogu razvlačiti do unedogled, ovog, onog, na kraju se to otegne i problematikusi ostanu gdje i jesi i s tim zakonima debelo računaju.
    s druge strane čitam da ih 200-300 svakodnevno vraćaju. kud, kamo? u domicilne zemlje ili u zemlje EU gdje su prvo kročili/registrirali se?
    jer, to su stvari u kojima stvarno ne smije biti milosti i gdje se treba djelovati "a-cap!" za primjer drugima. je li to moguće s trenutnim zakonima u njemačkoj ili azilanti prijestupnici imaju previše prostora za manevar?

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ni meni taj dio nije jasan, jer moj šogor i šogorica su nakon rata bili izbjeglice u Njemačkoj. Smješteni kod njegovog oca koji je gastarbajter već 30 godina. Tamo se oženili i dobili dijete, mali rođen u njemačkoj bolnici. I svejedno su imali datum kad su morali napustiti Njemačku, i tako su došli tu. Nije im palo na pamet da se na dan deportacije sakriju. Kamo, uostalom?
    Tako da mi je nevjerojatno da Nijemci to ne mogu ishendlati. Mislim da je problem u tome što je masu izbjeglica došlo s lažnim papirima, ako su i imali kakve. U Spiegelu je pisalo, na temu ovog kaosa u Kölnu, da su policajci čak i tražili papire od ovih pipkača, ali su ih oni pred njima podrapali i govorili "sutra ću dobiti nove"

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    Eradikacija zapada od odgovornosti za stanje na Bliskom istoku ne drži vodu- uostalom stavila je Zuzka onaj super intervju s Lupige gdje svaki zapadnjak ima mogućnost osvjestiti koliko košta njegov mobitel. I čije ručice kopaju po rudnicima. A kad onda te iste ručice narastu pa nam dodju na vrata kasno je za čuđenje što su različiti od nas, ne poštuju žene i nikad nisu išli u glazbenu školu.
    Upravo u ovakvim rečenicama leži problem koje daju naslutiti da ekia sa zapada dođe tamo, orobi, podjarmi, iskoristi, i nitko im ništa ne može. Međutim, epoha kolonijalizma je davno iza nas.
    Danas je situacija takva da loklani šerifi, glavešine, mafija u poptunosti infiltrirana u vladajuću strukturu tih zemalja i pod blagoslovom vladjauće strukture sami zovu taj isti zapad i nude im svoj vlastiti narod kao roblje.
    Takva je situacija od Konga nadalje. Stoga se radi naprosto o licemjerju ili nedostupnosti svim informacijama prozivati i kriviti isključivo zapad za to.
    Mnoge zapadne firme posebno mi je poznato za njemačku, švedsku i nizozmesku prelaze na shemu fair trade upravo da bi to spriječile, što je često u toj mreži korupcije može stajati glave. Njihovi vlastiti lideri ne žele fair trade za svoj narod.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

sad sam malo utrpala u isti koš one koji ne ostvaruju pravo na azil s onima koji ostvaruju ili ne, svejedno, a uz to su i prijestupnici.
    za prijestupnike takve vrste valjda ipak nema podilazećih zakona ni milosti.
    da, angie, lažni papiri su problem, a birokracija i bez toga spora.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    je li to moguće s trenutnim zakonima u njemačkoj ili azilanti prijestupnici imaju previše prostora za manevar?
    Na žalost, da imaju i to je upravo, kako je Angie citirala Žižeka, lijevica zakuhala, kojoj i ja sama pripadam.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Da nadopunim jer ovako ispada da mrze vlastiti narod. Ne, ne mrze, nego između ljubavi prema narodu i prema novcu, izabrat će novac, laku, brzu i veliku zaradu, a fair trade to ne nudi..
    Posljednje uređivanje od šafran : 19.01.2016. at 09:22

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ja ću malo filozofirati ako smijem
    Meni se čini da je upravo ta hiperregulacijapropisima jedan od uzroka stanja. Stvarnost ne podnosi sistem:problem= vijeće=agencija= propis.
    Mislim da od osnovnih škola do azila sve ima protokol, povelju i vijeće za svaki najmanji problem i da se takp višestruko podjeljenom odgovornošću europa približava onome što smo mi usavršili a to je sustavno izbjegavanje osobne odgovornosti.
    I zato se problemi gomilaju, institucije sastanče, a osobno na kraju ostane da otrpi i azilant i njegov susjed i carinik i volonter itd
    Sjećam se kad sam 89 ulazila na Londonski aerodrom i stala pred onog stričeka koji je pročitao garantno pismo odmjerio nas i rekao Može. Fju. Koje olakšanje.
    Taj čovjek je imao osobnu odgovornost i diskrecijsko pravo da nas vrati doma ako misli da treba i odgovornost da mu je glava na panju ako zezne. I tako je i izgledao.
    E to nije ugodno, ali ne ide ni ovako očito, da se socijalna radnica boji nasmiješit na svojem radnom mjestu. To sustavno ne valja.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj šafran prvotno napisa Vidi poruku
    Upravo u ovakvim rečenicama leži problem koje daju naslutiti da ekia sa zapada dođe tamo, orobi, podjarmi, iskoristi, i nitko im ništa ne može. Međutim, epoha kolonijalizma je davno iza nas.
    Danas je situacija takva da loklani šerifi, glavešine, mafija u poptunosti infiltrirana u vladajuću strukturu tih zemalja i pod blagoslovom vladjauće strukture sami zovu taj isti zapad i nude im svoj vlastiti narod kao roblje.
    Takva je situacija od Konga nadalje. Stoga se radi naprosto o licemjerju ili nedostupnosti svim informacijama prozivati i kriviti isključivo zapad za to.
    Mnoge zapadne firme posebno mi je poznato za njemačku, švedsku i nizozmesku prelaze na shemu fair trade upravo da bi to spriječile, što je često u toj mreži korupcije može stajati glave. Njihovi vlastiti lideri ne žele fair trade za svoj narod.
    što se mišljenja tiče sklonija sam se složiti s tvojim (da nije sva, posebno ne isključiva krivnja u zapadu) nego sa sašinim gore.... međutim, kad napišeš "nedostupnosti svim informacijama" automatski impliciraš da su tebi sve informacije dostupne i da ti znaš bolje.
    puno je pretenciozno raspravljati na taj način i rekla bih da je način komunikacije glavni kamen spoticanja na ovom topicu, a ne razilaženje u mišljenju
    ovo stvarno dobronamjerno govorim, nije mi namjera biti tutor ni patronizirati pa se unaprijed ispričavam.
    i žao mi je što bubilo ne želi više pisati na ovoj temi, jako me zanima što je saznala od svojih izvora.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Nedostupnost svih infomacija i licmjerje je prije svega vidljivo u medijima i kod mnogih novinara koji su izazvali potpunu pomutnju svojim prije svega subjektivnim pisanjem.
    Mislila sam da se to podrazumjeva.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

pa saša je to spomenula, ne neki novinar. ali ok ako se kužimo.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

A ona se referirala na intervju na koji sam se referirala i ja.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja uopće ne tvrdim da je na zapadu SVA krivica, nego da i on ima svoje prste i dio odgovornosti.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    E to nije ugodno, ali ne ide ni ovako očito, da se socijalna radnica boji nasmiješit na svojem radnom mjestu. To sustavno ne valja.
    točno to. ako nemaš povjerenja da će te tvoj državni aparat zaštititi, a na vanka sve i dalje izgleda kaotično, onda je slijedeći korak da pojedinci ili grupe uzimaju stvar u svoje ruke.
    ne znam zašto se njemačka policija te noći ponašala šlagirano?
    slušam sinoć "otvoreno" i ona gošća govori da je policija imala dojavu da će se dogoditi napad, ali su podrazumijevali svake druge vrste sem ove.
    baš bezveze da se nisu mogli snaći u trenutku i djelovati ako je bilo moguće.
    to je ono što mene plaši, ne sama ta pojava.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

nemam previše vremena obrazložiti što sam htjela reći s pilotom i IRA-om
    u smislu odgovora na neke postove da je opasnost od muslimana stalna, da se odnosi na izbjeglice koji su došli u europu i koje je lako radikalizirati, a odnosi se kako na ove tako i na buduće naraštaje.
    s irom sam samo htjela reći da, iako u ovom povijesnom trenutku islamski terorizam predstavlja prijetnju, nisu muslimani izmislili terorizam.
    evo, jedan članak
    http://balkans.aljazeera.net/vijesti...mani-teroristi
    dakle, svi, uključujući i mene, ćemo kao iz puške, ako nas neko pita što je danas najveća prijetnja sigurnosti, ispaliti - islamski terorizam. a je li baš to tako?
    eto, u americi ispada da su veća prijetnja rasisti.

ponavljam, razmišljam naglas i bistrim mišljenje.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ma ja razumijem i što Cvijeta želi reći, ali mi je to opet relativiziranje problema s kojim se definitivno susrećemo.
    Zanimljiva mi je i komentatorica Višnja Starešina, koja je u Otvorenom rekla sljedeće:
    Sinkronizirani napadi zlostavljanja žena u Njemačkoj za Silvestrovo ukazali su na dimenziju problema, kao i nerazumijevanja. Osim sigurnosnog i političkog pitanja, izbjeglička kriza ima i dodatni aspekt mogućeg i izvjesnog
    importa džihadističkih i islamističkih projekata u Europu, rekla je Starešina. Ti napadi su iz europske perspektive bili seksualna zlostavljanja, a iz njihove pokazivanje nadmoći nad protivnikom, kao i ponižavanje Njemačke i pokazivanje vlastite organiziranosti.

A tim više mi je muka jer su policajci kod nekih privedenim našli ceduljice gdje su im bile ispisane poruke tipa "želim te je...", "hoćeš me poljubiti" i sl. na njemačkom i arapskom. Znači definitivno organiziran napad, s ovim ciljem podebljanim gore

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    M
    A tim više mi je muka jer su policajci kod nekih privedenim našli ceduljice gdje su im bile ispisane poruke tipa "želim te je...", "hoćeš me poljubiti" i sl. na njemačkom i arapskom. Znači definitivno organiziran napad, s ovim ciljem podebljanim gore
    Vijest je odavde http://www.focus.de/schlagwoerter/themen/d/drohzettel/

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •