cvijeta73 prvotno napisa
sad ću ja kao rehab, naglas razmišljati, s pitanjima. malo nabacano, al nadam se da ćete me shvatiti.
u principu, na tragu sam pikulinog posta, iako iz različitih početnih pozicija.
vi koji živite u njemačkoj, mi u hrvatskoj, mi koji ovdje raspravljamo, ne bavimo se time, i bez ikakvog smo realnog utjecaja na tijek budućih zbivanja...
jedino što radimo, što možemo raditi, jest razmišljanje o situaciji, komentiranje, odnosno življenje vlastitog života u odnosu na situaciju.
odabir - život u strahu ili ne. što nam donosi strah? strah u odnosu na milijun novopridošlih izbjeglica, strah od njihove neintegracije, strah od budućih naraštaja?
kako ćemo se mi kao osobe, zajedno s našim budućim naraštajima, odnositi prema tim ljudima ako nam je početna točka - strah? kako ćemo im uopće pružiti mogućnost integracije, ako im "prilazimo" sa strahom?
je li strah realan, strah od muslimana? strah od muslimanskog terorizma? je. na ovom topiku je prezentirano kako je taj strah nešto što nema alternative. moramo se bojati. inače smo naivni. ne mislim sad na pojedinačne postove, nego generalno. straha mora biti. dojam postova na topiku jest da je to nešto sasvim objektivno, presude su tu, sve je jasno i sve se zna, i oko događaja u koelnu i oko (ne)integracije, a svaka suzdržanost - ono, čekajte malo, ajmo prvo vidjeti što se doista i kako dogodilo, osuđene su na propast.
ali, ajmo ovako. sjećate se onog pilota koji je izvršio samoubojstvo tako što je cijeli avion srušio i u smrt odveo, koliko, 150 putnika?
zamislimo što bi se desilo da je pilot bio musliman? koja je razlika? razmišljam na glas, ništa ne tvrdim. samoubojica, poubijao 150 nedužnih ljudi.
mediji kažu - luđak.
ili, u americi, svako malo se netko maši oružja i poubija pol školskog razreda.
luđaci.
a ovi su normalni, kao?
zašto se u slučaju muslimana bojimo cijelih nacija, vjere?
a u slučaju ovih "naših" - ne?
današnji problem islama je terorizam. i bedaste su mi usporedbe sa spaljivanjem vještica od prije toliko godina.
no, sjetimo se recimo IRA-e. terorističke organizacije. to nije bilo tako davno.
koliko je IRA poubijala nedužnih ljudi? s političkim ciljem ujedinjenja s irskom. koja je razlika između ire i alkaide ili isila? osim (vrlo bitne, naravno) što ira, bar za sad, ne predstavlja problem.
isto tako, ono što me osobno brine je dojam da potpuno amnestiramo našu, europsku krivnju. niti za neuspjele integracije, niti za cijelu ovu situaciju s izbjeglicama. samim time, negiramo i mogućnost utjecaja. i opet dolazimo do istoga, kad nemaš utjecaja (ili misliš da nemaš utjecaja) ne preostaje drugo nego - bojati se.
i ja se bojim, isto. najviše se bojim - straha.