Misli da je ono što je Seni htjela reći s tim, da su takve mjere (valjda pronatalitene) zamišljene za domicilne žene, i kao, da su domicilne žene tako većinski odabrale to bi bilo ok. Ali, one su i dalje odlučile raditi i rađati manje djece, a imigrantice nisu. Nego su na kraju one iskoristile „dobrobiti socijalnog sustava“. I sad, zašto se migranticama prigovara što sjede doma i rađaju, kad zakonodavac to ionako želi i za „svoje žene“, ne samo imigrantske.
I ja moram priznati da mi se taj dio prigovora koji se odnosi na neintegriranje imigranata, dakle samo kad se izvuče taj dio „imigrantske žene su ekonomski neaktivne i puno rađaju“ (a čini mi se da se to često „prigovara“ kao jedan od primjera neitegracije) – mi nije jasan. Zato što troše javni novac? Pa neka se promijene zakoni, pa nemojte nikoga stimulirati. Ili šutite. I ja oko sebe imam Janjevke koje imaju po petoro, šestoro djece, imaju doplatak, imaju novac od grada. Pa što? Tko meni brani da rodim 6-etoro djece, dobivam doplatak i 4 x 54.000 kn? (ulazim u opasno područje). Osim toga, sve su divne žene, baš se lijepo družimo na vrtićkim radionicama i ugodno pročaskamo kad se sretnemo.
Nego, ovo za jezik. Meni to zbilja nije jasno, kako je moguće da država ne utječe na to. Imam prijateljicu, koja je doselila u Hrvatsku iz Beograda, rođena je Srbijanka. Zaljubila se i doselila dečku. Na kraju su prekinuli, nije se udala, ali ostala je živjeti ovdje. Dobila je posao, ali nakon x vremena nije više mogla boraviti i raditi bez državljanstva. Morala je ići polagati i jezik, i ustav, i svašta nešto… ispravite me tko zna točnije. Neki dan u novinama, kažu u Britaniji – „oko 190.000 žena govori malo ili nimalo engleski jezik, iako desetljećima žive u Britaniji. Oko 40.000 tih žena uopće ne govori engleski jezik. Prema tome, nije začuđujući podatak da je 60% žena porijeklom iz Pakistana ili Bangladeša ekonomski neaktivno", rekao je Cameron. On smatra da muslimanske žene daju alarmantnu sliku prinudne rodne segregacije, diskriminacije i socijalne izolacije od glavnih tokova života u Britaniji. „Sada je na migrantimna da poboljšaju svoj engleski jezik ako žele da ostanu u Engleskoj ili podnesu zahtjev za dobijanje državljanstva", napisao je Cameron. On je dodao da će to pomoći muškarcima muslimanima da prekinu da sprečavaju integraciju muslimanki, svojih supruga, sestara i kćerki, ili će se suočiti sa posljedicama.
Sada je red? A žive desetljećima? Desetljećima žive bez državljanjstva? A imaju pravo na socijalne naknade? Ne kužim.
Što drugo mogu zaključiti nego da je društvo krivo?