Btw. plin se općenito smatra najisplativijim energentom za grijanje, pogotovo ako imaš centralno etažno grijanje, ali ako štajaznam imaš centralno na drva (jer ti u ulici nema plinovoda) i dobro izoliranu kuću, možeš imati manje troškove nego kod grijanja na plin.

Nama su troškovi grijanja (centralno etažno na plin, stan dvosobni, cca 65 m2, klasična gradnja u maloj zgradi i pvc stolarija) bili niži dok su djeca bila u boravku, pa su odlazili sat vremena ranije i vraćali se u prosjeku 2 sata kasnije nego sada, kad je grijanje programirano da se pali u 13h, a ne u 15h. Bilo je grijanje i skuplje dok sam bila na porodiljnom pa je radilo cijeli dan. Nije svejedno ni kakva je godina - ima toplih zima, ali i ledenih jeseni. Kod nas je grijanje povezano na termostat i sat, što je recimo u zgradama na toplanu nemoguće izvesti.

Ali sad je to grijanje ispalo komplicirano kao nuklearna fizika.... Nije tako, ali ima previše nepoznanica da bi se moglo donositi općenite zaključke. Grijanje starog stana u centru Zagreba gdje imaš 3m visoke stropove može biti jako skupo, a opet - ako ti je posao blizu i ne plaćaš prijevoz, može ti se to isplatiti. Sve ovisi o konkretnom slučaju. Isplati se biti podstanar (tj. ne investirati u vlastitu nekretninu) dok ne otkriješ što zapravo trebaš. Ali nije to uvijek moguće. Onako je kako sirius piše - negdje dobiješ, negdje izgubiš. Ako imaš stalni posao na jednom kraju grada i vlastiti stan na drugom, pomiriš se s putovanjem ili razmisliš o preseljenju.

Još nešto: ja sam iz malog grada. Da sam tamo mogla dobiti posao, moj izbor bi bio živjeti tamo bar dok djeca ne bi napunila desetak godina ili do kraja osnovne škole. Mala mjesta imaju puno prednosti za obiteljski život, a osim toga djecu ti čuva cijela ulica. U velikom gradu nije tako, ali opet ima nekih drugih prednosti. Ne možeš imati sve dobre stvari u isto vrijeme i na istom mjestu.

Sorry, previše slova... Over & out.