Oprosti, ali pretjeruješ i omalovažaš cijeli ostatak Hrvatske.
Sve što si navela, nude i druga mjesta - veća i manja. Čak imaju i bolje uvjete za život, zasigurno s manje stresa.
Samo jedan detalj - ja sam jučer u ZG išla na sastanak s jednig kraja grada na drugi. Vozila sam se sat vremena jer nisam mogla javnim prijevozom, a taxi mi je preskup. I kad asm došla tražila sam pola sata parking....
Liječenje je kvalitetno i u drugim bolnicama, čak možda i prije dođeš na red nego u ZG... Znam nekoliko ljudi koji su tražili termine i dobili ih prije (bilo za magnetnu ili za neki drugi pregled) u drugim mjestima. A svi liječnici u Hrvatskoj studiraju na istim fakultetima.... Rijeka, SPlit, Dubrovnik - krasni i stručni ljudi...
A kad se ono tvoje dijete budi ujutro da bi išla u školu?! Ne bih rekla da joj je pod nosom... Nije promet u Zagrebu toliko idealno organiziran kako se misli. Zona tramvaja pokriva vrlo malo grada, ostalo su vlakovi, autobusi ili pješice... Pa treba sve to uskladiti... A tek cijena prijevoza ako nisi u prvoj zoni...
Među najboljim srednjim školama i djeci koja dolaze na državna natjecanja su gotovo uvijek djeca iz Čakovca, Pule, Splita, i mnogih drugih manjih gradova... Nisu samo iz Zagreba.
Sve te kulturne manifestacije i koštaju. Malo je Zagrepčana koji redovito odlaze u kazališta, na koncerte... mislim da Lisinski nije posjetilo 95% ljudi koja živi u gradu...
Također, cijene svih tih slobodnih aktivnosti koje su navela (npr. u Zagrebu su mislim većinom slobodne aktivnosti 200, 250kn pa i više... možda je glazbena škola jeftinija, ali za ići u glazbenu trebaš živjeti blizu škole da dijete može pješice ili imati vozača koji će razvoziti djecu... u to treba uračunati trošak goriva, parkinga, vremena...) A u klubovima iz manjih gradova s kojim moje dijete igra, roditelji plaćaju 100 ili 150kn maximalno i to su se žalili da im je puno... A ima nas koji imamo više djece pa to ispadne velik trošak.
Nedavno sam bila u Valpovu. Milina. Djeci je sve nadohvat ruke. Vrhunska škola, bolje dvorane nego kod nas u ZG, motivirani profesori. Trgovine, kulturna događanja... Osijek je u blizini....
Tako da za preseljenje u Zagreb, treba dobro razmisliti, sve staviti na papir, usporediti. Nekima će biti bolje, a nekima lošije.
Ne treba idealizirati...