Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku

U Zagrebu posla ima.
Ima mogućnosti.
Sve ti je tu, pod nosom.
Bolji su uvjeti liječenja, školovanja, ma svega.
Nije ti čak ni auto nužan jer je javni prijevoz jako dobar.
Ima kulturnih događanja, zabave...
Kad pogledaš što nude kazališta, kina, Lisinski... naježiš se od sreće.
Često razmišljam o ljudima koji to sve nemaju nadohvat i čija djeca putuju i pješače satima da dođu do najbliže škole, a mi to sve imamo tu.
Ovdje djeca biraju srednje škole, glazbene, baletne, škole stranih jezika...
Divota, vjeruj mi.

Oprosti, ali pretjeruješ i omalovažaš cijeli ostatak Hrvatske.
Sve što si navela, nude i druga mjesta - veća i manja. Čak imaju i bolje uvjete za život, zasigurno s manje stresa.

Samo jedan detalj - ja sam jučer u ZG išla na sastanak s jednig kraja grada na drugi. Vozila sam se sat vremena jer nisam mogla javnim prijevozom, a taxi mi je preskup. I kad asm došla tražila sam pola sata parking....

Liječenje je kvalitetno i u drugim bolnicama, čak možda i prije dođeš na red nego u ZG... Znam nekoliko ljudi koji su tražili termine i dobili ih prije (bilo za magnetnu ili za neki drugi pregled) u drugim mjestima. A svi liječnici u Hrvatskoj studiraju na istim fakultetima.... Rijeka, SPlit, Dubrovnik - krasni i stručni ljudi...

A kad se ono tvoje dijete budi ujutro da bi išla u školu?! Ne bih rekla da joj je pod nosom... Nije promet u Zagrebu toliko idealno organiziran kako se misli. Zona tramvaja pokriva vrlo malo grada, ostalo su vlakovi, autobusi ili pješice... Pa treba sve to uskladiti... A tek cijena prijevoza ako nisi u prvoj zoni...

Među najboljim srednjim školama i djeci koja dolaze na državna natjecanja su gotovo uvijek djeca iz Čakovca, Pule, Splita, i mnogih drugih manjih gradova... Nisu samo iz Zagreba.

Sve te kulturne manifestacije i koštaju. Malo je Zagrepčana koji redovito odlaze u kazališta, na koncerte... mislim da Lisinski nije posjetilo 95% ljudi koja živi u gradu...

Također, cijene svih tih slobodnih aktivnosti koje su navela (npr. u Zagrebu su mislim većinom slobodne aktivnosti 200, 250kn pa i više... možda je glazbena škola jeftinija, ali za ići u glazbenu trebaš živjeti blizu škole da dijete može pješice ili imati vozača koji će razvoziti djecu... u to treba uračunati trošak goriva, parkinga, vremena...) A u klubovima iz manjih gradova s kojim moje dijete igra, roditelji plaćaju 100 ili 150kn maximalno i to su se žalili da im je puno... A ima nas koji imamo više djece pa to ispadne velik trošak.

Nedavno sam bila u Valpovu. Milina. Djeci je sve nadohvat ruke. Vrhunska škola, bolje dvorane nego kod nas u ZG, motivirani profesori. Trgovine, kulturna događanja... Osijek je u blizini....

Tako da za preseljenje u Zagreb, treba dobro razmisliti, sve staviti na papir, usporediti. Nekima će biti bolje, a nekima lošije.
Ne treba idealizirati...