I djeca najčešće nemaju problem s tim da na satu matematike časkaju s Perom umjesto da otkrivaju ljepote koordinatnog sustava. S tim dijelom najčešće problema imaju roditelji.
Je, bas zbog takvih kao ti sandra ne treba niti spominjati da netko ima IP.
jer ocito izlaganje nosi samo negativu za to dijete, a nikako ne nista pozitivno.
jer vjerovala ili ne cak i mali Pero koji ometa nastavu moze biti dobar razredni kolega kojeg djeca vole.
moze biti empatican, moze biti zabavan, moze biti 1000 stvari, a ne samo " mali koji ometa nastavu/ima IP".
U cemu je onda problem sa Perom i smanjenim testom.
ako je to dio njegovog IP-a?
Kao sto sam vec 100% napisala ako Pero ugrozava fizicki drugu djecu, i agresivan je prema njima, tada ucitelj i skola treba razmisliti o asistentu.
Za ovo ostalo, da Pero ometa drugu djecu koja i sami imaju problema. Takav je zivot. Nema idealnih uvjeta pogotovo ako je 20 + djece u razredu.
IP i smanjeni test nisu problem (dakako, IP obuhvaća mnogo više nego smanjenje testova), pogotovo ako je jasna potreba njegova provođenja (a u prvom postu forumašice očito to nije bilo transparentno), problem vidim u ponašanju (iz prvog postu sam zaključila da se ponašanje, koje uključuje maltretiranje, ometanje nastave i razmetanje, nepromijenjeno nastavlja dvije godine, pa zato mislim da je priča mnogo šira od IP). Ja sam tu priču bespotrebno proširila i iskarikirala pa se zbog toga ispričavam.
Ma sve ok. Kazem , i ponasanje je vrlo sirok pojam. Ali ako je ucenik agresivan i ugrozava druge unatoc trudu ucitelja tada bi strucna sluzba trebala poduzeti mjere. Koje su mjere, oni znaju. Prvo dijete poslati na obradu ( ako vec nije bilo) i tada traziti asistenta koji bi mu pomagao .
Pa nije Pero jedina osoba sa IP-om.
Niti je nuzno da se Pero ponasa tako kako se ponasa jer ima / treba IP.
Ako to premasuje kompetencije ucitelja trebala bi strucna sluzba odraditi svoj posao.
Pa ali učtelj je plaćen da radi u razredu s IP, za to je školovan, to mu je poziv. Ako nije dorasao zadatku, onda to nije posao za njega. Mislim po čemu ti sudiš da učitelj nema kompetencije rješavati disciplinu u razredu ili da nije odgovoran za atmosferu u razredu...
Iiii - dolazimo opet do toga da nemaju pravo ni na informaciju O SEBI. Jer i to zadire u TUĐU privatnost.Njih zanima informacija O NJIMA. Žele da znaju kako bi ONI mogli dobiti tu "povlasticu", da biraju vreme testa.
Objasniš djetetu da je ono (ja bi mu rekla i "na sreću", da shvati da je lakše njemu, nego djetetu s IP) dijete bez ikakve potrebe za prilagođavanjem načina ispitivanja i zato piše testove na regularan način.
Za neko konkretno dijete za koje je tvoje primijetilo drugačiji pristup, kažeš: očito ima potrebe da ga se ispituje na drugačiji način, o tome donose odluku učitelji, roditelji i drugi stručnjaci.
Posljednje uređivanje od vertex : 07.09.2015. at 16:17
Krivo sam citirala, prva rečenica "mog" teksta je zapravo dio citata.
Ja se potpuno slažem sa tobom da treba tako reći.
Ali ako kažeš detetu tako, i još upotrebiš ono "na sreću", zar se neće to opet protumačiti kao "ponižavajuće" ka detetu sa IP-om?
I opet nisi izbegla upoređivanje sa konkretnim detetom, što je opet zalaženje u njegovu privatnost, jer moraš objasniti da je jedno konkretno dete koje je bilo povod za pitanje po nečemu drugačije?
Mislim, ja sam to i rekla svom detetu, ali kao učiteljica, ne bih smela upotrebiti takav rečnik, ako sam dobro shvatila mimu i sirius, tačnije, ne bih kao učiteljica ni smela da komentarišem nikog drugog osim samo dete koje pita.
Ali dobro, kada to napišeš TI, nekako zvuči valjda drugačije nego kada to napišem ja na stranom jeziku i sa svojim kognitivnim ograničenjima.
Da, to je tako. Iako je ona Mimina prijateljica koja je htjela u invalidska kolica ipak jača :D
Pa sad, ovo je moje nesvrstano mišljenje :D, ali ako sam ja dobro shvatila Mimu i sirius, nije u kontradikciji s njihovim "neka gledaju svoja posla".