Ne verujem da će mi se bolje posrećiti.
I ne mislim da uvek mora dobiti odgovor "zašto ovaj ili onaj...", uostalom, i kod kuće ponekad dobije odgovor "zato što ja to tako kažem".
Ali mislim da je nezdravo po celokupne odnose u razredu da deci koja primećuju neke trajne i objektivne "različitosti" ( ne mogu se setiti bolje reči trenutno) odgovor generalno bude "da ih se ne tiču drugi".
Jer to jednostavno nije način na koji ljudi žive.
Ljude se uvek tiču drugi. O čemu najčešće pričamo, nego o drugim ljudima?
Šta je drugo život u zajednici, nego život SA drugim ljudima?
Dokle bismo stigli da nas se ne tiču drugi?
(Uostalom, to je glavni argument suseda kada u javnost izbije neki slučaj porodičnog nasilja, samoubistva, lošeg socijalnog stanja itd.: "da ih se ne tiče kako žive drugi" i da "gledaju svoja posla".)
I mislim da se u većini slučajeva može naći neki kratak i fer odgovor, koji neće rušiti ni privatnost ni dostojanstvo deteta sa IP-om, ali neće biti ni trajno samo "zato što učiteljica tako kaže". Pogotovo mislim da je to lakše dok su deca u nižim razredima.
Zašto dete sme da šeta po razredu? Zato što mu je potrebno više kretanja na času nego drugima.
Zašto sme da odbije test? Zato što se ne oseća dovoljno dobro danas da bi ga radio.
Zašto ima manje zadataka na testu nego drugi? Zato što su mu dati teži zadaci...itd.

Odgovori s citatom