Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 99

Tema: VjeronAuk - da ili ne?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno VjeronAuk - da ili ne?

vječna tema, zar ne?

Centar za građansku hrabrost ovaj tjedan pred upis prvašića u škole pokreće akciju “Sekularna hrabrost” kojom želi informirati roditelje prvašića, ali i osnovnoškolske djece o njihovim Ustavom zajamčenim pravima na ireligiozni svjetonazor.

Ako imate dodatnih pitanja i nedoumica, javite se slobodno: Savjetovalište

Prvi dan našeg sekularnog tjedna poklanjamo - letak o pravu roditelja osnovnoškolske djece na informirani izbor o vjeronauku!

(slobodno šaljite link na letak dalje, na fejs ili putem maila svima kojima bi bio bitan)

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Da barem ja ovdje imam tako neke aktivne sekularne hrabrosti - zivim u Italiji i pitanje vjeronauka je grozno lose rijeseno u drzavi koja ima "Papu za po doma". Mi imamo rupu u rasporedu vec u vrticu! Zato cu ja svejedno lajkati autoricu topica!

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

pozdravljam inicijativu i u potpunosti podržavam nastojanja da takva diskriminacija nestane

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ja svog prvašića nisam upisala na vjeronauk, te sam rekla da ako će s vremenom sam izraziti želju za tim predmetom da može. smatram da vjeronauku nije mjesto u školi (primila sam sve sakramente, studirala teologiju). pedagogica je rekla da djeca koja ne idu na vjeronauk imaju organizirani sat ''nečega'' u školi, te da nisu prepuštena sama sebi - OŠ Kralja Tomislava, Zagreb.
    Posljednje uređivanje od willow_tree : 07.05.2013. at 22:23

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

divno, willow, ajd vidjet cemo kako će to izgledati u praksi

do tada ako budete imali želje i vremena, da upišete na neku humanističku radionicu? gdje će se malo osnažiti za školu?

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Ja sam danas vidjela neki link za Slobodnu školu i odmah počela razmišljati kako kod njih sigurno neće biti problema tipa gdje s djetetom za vrijeme vjeronauka.
    A onda sam shvatila da je to blesavo razmišljanje (iako sam čitala Summerhill i sviđa mi se koncept) i da nema razloga tražiti druga rješenja kad je redovna, državna škola ta koja mora mom djetetu omogućiti kvalitetan sadržaj umjesto rupe i sjedenja po hodnicima.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Akcija Sekularne hrabrosti nastavlja se i danas: s riječima ohrabrenja svim ireligioznim (a možda još neodlučnim) roditeljima.

Sutra su upisi prvašića u škole - time i posljednji dan akcije!
    Posljednje uređivanje od mama courage : 08.05.2013. at 12:41

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

ja sam svoju prvasicu upisala na vje.njoj je tamo super sve odlicno ,divno i krasno...noooo...kako ona nece ici na pricest ,krizmu dobro razmisljam da ju ispisem u drugom raz.no stvarno nisam pametna...organizirano za taj sat nista nemaju,a ne zelim da jedina bude zakinut pricesti a jos je premala da objasnjavam zasto i sl...
    Posljednje uređivanje od lidać2 : 08.05.2013. at 16:03

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Što Vam Centar za građansku hrabrost nudi četvrtog dana svoje akcije, pogledajte na ovoj stranici: tjedan Sekularna hrabrost.

Trešnjevka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2014

Početno

Pozdrav, približava se i nova upisna godina. Mi ćemo u OŠ kralja Tomislava na Trešnjevci. Nekako se nadam kako će se možda javiti roditelj sa prvašićem u ovoj zoni koji ne namjerava dijete upisati na vjeronauk. Ili bar da čujem iskustva o toj školi. Vidim da je netko napisao kako tamo imaju organiziranu aktivnost...
    Mi smo još k tome i jednoroditeljska obitelj. Razlikujemo se, vidite, u više stavki od nekog prosijeka. Ne želim ići protiv svojih uvjerenja, ali tjeskobno mi je razmišljati o mogućem stresu za dijete koje se već u startu izdvaja iz kolektiva na ovaj način.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Moj prvašić ide na vjeronauk. Dugo sam vagala dati ga ili ne, i odlučila da prvi razred ide, a poslije sam odlučuje (bilo me strah da bude žalostan jer velika većina ide, pa nek vidi taj prvi razred kak je na vjeronauku). S tim da smo mi vjernici, samo se ne vidimo u KC. I sad dečko jedva čeka da završi razred pa da više ne mora ići. Moram priznati da je meni to idealan rasplet problema "vjeronauk ili ne".

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Kod nas ista stvar samo sam ja promijenila mišljenje, nisam više protiv, ipak je to neka kultura koju bih željela da zna, ja vjerujem, ali ne i u crkvu, s obzirom da nije to lako odvojiti neka ide dokle će biti sve ok, ako počnu kakvi problemi uvjek može odustati.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mi smo upisali dijete na vjeronauk da ne bude samo na hodniku za vrijeme sata.
    bio bi jedini koji ne ide, a lutanje prvasica po hodnicima nije mi bilo prihvatljivo.
    ispisali smo ga krajem treceg , i od tada je jos uvijek jedini koji ne ide iz razreda ( sad je 5 razred).
    zapravo , uziva zato sto ima rupu u rasporedu dok drugi moraju biti na satu.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Trešnjevka prvotno napisa Vidi poruku
    Ili bar da čujem iskustva o toj školi. Vidim da je netko napisao kako tamo imaju organiziranu aktivnost...
    Koliko vidim, u spomenutom postu se samo navode riječi pedagogice koja kaže da imaju "nešto" organizirano. To može biti točno, ali u praksi uopće ne mora biti. Tako su i meni rekli na upisu u školu (nije K.T.), i još mi dijete nije jedino u razredu koje ne ide, pa je bilo svega kroz prva dva razreda - i boravka u knjižnici, ali i sjedenja na satu, sjedenja na hodniku, i sl. Tek je ove godine situacija znatno bolja (ako nije u knjižnici, provede taj sat sa susjednim razredom koji je tad vani), ali mislim da je to zato jer sam malo više inzistirala na nekakvom konkretnom rješenju.
    Hoću reći, malo je vjerojatno da će škola sama od sebe smisliti rješenje za manjinski broj djece, obično postoji nekakvo rješenje koje ide po inerciji, pa koliko vam je to prihvatljivo. A ako nije, treba inzistirati na nečem boljem.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

a kaj ima loše da i prosjedi u učionici kad je vjeronauk, ako ne smeta drugima?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa ako ne zelim da sluša vjeronauk, onda definitvno ne želim da sjedi na tom satu.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    a kaj ima loše da i prosjedi u učionici kad je vjeronauk, ako ne smeta drugima?
    Pa roditelji koji žele da dijete sluša vjeronauk će ga upisati na vjeronauk.

Ne upisuju ga zato jer ne žele da to uči i sluša. Kraj priče.

I neprihvatljivo mi je da netko govori da tamo djeca ne uče ništa loše...To je istina samo za djecu koja su iz katoličkih obitelji. Za sve ostale - to je jednostavno neprikladno. Nije primjereno. I treba poštivati želju roditelja da djeca to ne slušaju. Kad već imaju pravo da ne odaberu vjeronauk.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

u razredu mojeg klinca ima njih hrpa koja ne ide na vjeronauk, separiraju se kako žele , većinom se po nekom parovima igraju ( vrlo često je to muško-ženska grupacija) ili čitaju u knjižnici, ali ima jedna mala koja je druge nacionalnosti, kože, vjere...., i ona je najćešće na satu vjeronauka, ne na svima , ali kad poželi je tamo, sluša kolko hoće, radi ak hoće ak ne šuti i misli si svoje, ćesto znaju imati kvizove, i tada ona se sama priključuje u grupu u koju hoće , veli klinac da mala zna ponekad o nekim temama više nek oni koji su tu stalno.

Kod klinke samo jedna mala ne ide na vjeronauk, onda taj sat provede s učiteljicom, ili u drugom razredu sudjelujući na nekom od njihovih sati, jer je u tom razredu i njena frendica iz vrtića.

Teica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Joj…, mi se upisali na vjeronauk i sad nam je koma s vremenom jer dvaput tjedno ga imaju kao predsat…

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Pa roditelji koji žele da dijete sluša vjeronauk će ga upisati na vjeronauk.

Ne upisuju ga zato jer ne žele da to uči i sluša. Kraj priče.

I neprihvatljivo mi je da netko govori da tamo djeca ne uče ništa loše...To je istina samo za djecu koja su iz katoličkih obitelji. Za sve ostale - to je jednostavno neprikladno. Nije primjereno. I treba poštivati želju roditelja da djeca to ne slušaju. Kad već imaju pravo da ne odaberu vjeronauk.
    E upravo ovako! Savršeno objašnjenje, ništa drugo ne treba dodati.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

ja sam apsolutno sigurna da nećemo upisati vjeronauk
    i apsolutno sam sigurna da ću insistirati da škola organizira gdje će moje dijete biti dok traje vjeronak

a čim se pojavi predmet religije svijeta, nema problema, upisat ću i duplo..

jednostavno ne prihvaćam da mi dijete ide na vjeronauk jer škola ne zna/ne želi naći rješenje..

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

najbolje vam je odma kod prijava pitati kak i gdi s decom koja ne idu na vjerkas

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj mama pticica prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam apsolutno sigurna da nećemo upisati vjeronauk
    i apsolutno sam sigurna da ću insistirati da škola organizira gdje će moje dijete biti dok traje vjeronak

a čim se pojavi predmet religije svijeta, nema problema, upisat ću i duplo..

jednostavno ne prihvaćam da mi dijete ide na vjeronauk jer škola ne zna/ne želi naći rješenje..
    X

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mali je sad 4. razred. nije uopće bilo dileme ići ili ne jer mene boli njonja za crkveno učenje. i odbijam se, samo zato da se ne razlikuje, povinovati nečemu kontra svojih načela. bio je jedan od troje koji ne idu. i uopće ga to nije diralo. dva puta je odsjedio na satu (i da, smetalo me..a i on je imao primjedbe takve da bolje da su bile samo poluglasne :D ) ostalo je bio u knjižnici
    sad ih ne ide jedno 5-6. od 4 vjeronauka u dva rasporeda samo je jedan usred satnice ove godine

mala kreće sad na jesen i isto tako mi je ne pada napamet dati na vjeronauk. makar bila jedina. na hodniku nije, a čujem li da je, reći ću njezinoj razrednici nek ju izvoli ksupit sa sobom u zbornicu jer ionako niš ne radi taj sat kad je vjeronauk

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    najbolje vam je odma kod prijava pitati kak i gdi s decom koja ne idu na vjerkas
    Naravno da to treba pitati odmah pri upisu, ali nije sigurno da će odgovor biti provediv u praksi.
    Nama je više puta rečeno da su djeca za to vrijeme u knjižnici, ali nam pritom nitko nije rekao da knjižničarke često nema, ima stručna usavršavanja, ili mora ići na zamjenu u neki razred, ili je pratnja na školi u prirodi, i sl. A kad nje nema, knjižnica je zaključana. Tako da smo imali svakakvih situacija u prva dva razreda.
    Napokon se iskristaliziralo rješenje, ako knjižničarke nema, djeca su s učiteljicom iz boravka ili vani sa susjednim razredom.

Sek@ avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Moja starija ne ide na vjeronauk. Sad je 2.razred i za vrijeme vjeronauka je u knjižnici s učiteljicom. Tako ni mlađa koja će na jesen u školu neće ići. Nikad djeca nisu bila na hodniku i van kontrole-barem u našoj školi.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

moj ne ide, uz još troje djece, budu sa svojom učiteljicom na hodniku ili u knjižnici, te pričaju ili crtaju. zadovoljna sam jer je pod nadzorom i vrlo zahvalna učiteljici jer ona nije dužna taj sat čuvati klince, pa čak i ako "niš ne radi" taj sat kad je vjeronauk.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bome je dužna ... ona je u školi odgovorna za djecu, pa tako i obvezna paziti na njih ako nisu pod nadzorom na nastavi

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj ninochka prvotno napisa Vidi poruku
    bome je dužna ... ona je u školi odgovorna za djecu, pa tako i obvezna paziti na njih ako nisu pod nadzorom na nastavi
    Nažalost, u praksi to nije tako. Učiteljica često uskače, ali za rješenje problema smještaja djece treba to riješiti s ravnateljicom/ravnateljem i stručnom službom. Učiteljica često nije dovoljna.

Moji su išli (i još idu) na vjeronauk, ali dok su bili u nižim razredima, njihovi kolege koji nisu pohađali vjeronauk išli su u knjižnicu kad je bila otvorena. U razredu starijeg sina spas je bio asistent u nastavi koji je uredno i od svoje volje pazio i zabavljao učenike koji nisu išli na vjeronauk u vrijeme kad se održavala nastava tog predmeta za ostale. Kapa dolje čovjeku! Škola se baš nije pretrgla da se generalno riješi to pitanje. Bilo je kao i kod tanje_b - nije se moglo sa 100% sigurnošću računati na knjižnicu.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 17.02.2014. at 15:02

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj ninochka prvotno napisa Vidi poruku
    Zapravo i nije. Skola nije vrtic.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moj je bio u boravku prvi i drugi razred. one njih ne smiju izbaciti iz razreda kako su nas izbacivali jer tada dijete nije pod nadzorom. tako mi je ona sama rekla (pričam o nižim razredima) dakle prema toj logici, ne mogu niti ne znati gdje su im djeca između 1. i 5. sata koliko su u školi

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Po školskoj logici , roditelji su se dužni pobrinuti za dijete taj sat ako ne ide na vjeronauk.
    Naša učiteljica je u to vrijeme ispravljala testove i sl. a djevojčica koja nije išla na vjeronauk je sjedila ispred razreda.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja mislim da nisu dužni niti roditelji niti učiteljica, nego škola (dakle - ravnateljica/ravnatelj)

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i ja bih se složila da je škola...a tom analogijom sljedeća je razrednica (ponavljam, u nižim razredima)

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne može učiteljica biti dužna raditi nešto što joj njen pretpostavljeni nije zadao da radi, i ne ulazi joj u satnicu.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, satnica. i to stoji... a ništa, onda ako mi slučajno kažu da ja moram brinuti o svom djetetu 2. ili 3. sat, to će joj defintivno biti i zadnji sat u tom danu u školi. jer ću je ja brižno odvest doma

ja cijelo vrijeme mislim da se NE MOŽE nikako namjestiti raspored da je svima prvi ili zadnji sat, a onda čujem da se vjeroučiteljici ne da imati rupe u danu..e pa ne da se ni meni

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

djeca moraju biti pod nadzorom, a kak će to škola organizirati-mene se ne tiče.
    isto to sam rekla i u školi kad sam djecu ispisala iz vjeronauka. meni je svejedno-neka bude vjeronauk zadnji sat, ili prvi, ili usred rasporeda-ali je tad netko dužan na djecu paziti.
    djeca u školi ne smiju biti bez nadzora!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj suncokret prvotno napisa Vidi poruku
    djeca moraju biti pod nadzorom, a kak će to škola organizirati-mene se ne tiče.
    isto to sam rekla i u školi kad sam djecu ispisala iz vjeronauka. meni je svejedno-neka bude vjeronauk zadnji sat, ili prvi, ili usred rasporeda-ali je tad netko dužan na djecu paziti.
    djeca u školi ne smiju biti bez nadzora!
    ali u to vrijeme dijete ni ne treba biti u školi, može slobodno doma... isto ko što moj ide doma kad ostali imaju talijanski...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod nas su djeca bila s učiteljicom u kabinetu, no to nije samo od sebe došlo nego su roditelji iz jednog od razreda otišli kod ravnatelja i on se čudom čudio zašto nisu s učiteljicom. I eto od tada su bili s učiteljicom. To govorim o nižim razredima dok je još bio boravak.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

meni neće biti ni najmanji problem ići do ravnatelja - ako treba, uopće...
    radi se o mom djetetu
    Posljednje uređivanje od mama pticica : 17.02.2014. at 19:41

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Moj zajedno s još jednim djetetom ide u susjedni razred i tiho se igra, crta ili čita strip.

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

u našem trećem razredu četvero djece ne ide na vjeronauk (ljubljanica) i tu ima raznih načina zabave: knjižnica, pedagogica, učiteljica, hodnik.... ali ja nekako ne brinem više. ispalo je puno bolje nego sam se nadala pri upisu.
    puno više me brine moje mlađe dijete koje želi u svemu sudjelovati i voli vjerske teme. već nekoliko dana raspravljamo zašto marija nije rodila curicu isusicu jer bi to bilo zabavnije i tko je rodio prvog čovjeka na svijetu.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj dalmatinka prvotno napisa Vidi poruku
    ali u to vrijeme dijete ni ne treba biti u školi, može slobodno doma... isto ko što moj ide doma kad ostali imaju talijanski...
    naročito ako je dijete putnik i putuje školskim autobusom....

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj dalmatinka prvotno napisa Vidi poruku
    Ne smije. Djeca iz nižih razreda ne smiju napuštati školu usred nastave. Provjereno prije par tjedana

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mama pticica prvotno napisa Vidi poruku
    meni neće biti ni najmanji problem ići do ravnatelja - ako treba, uopće...
    radi se o mom djetetu
    ma znam, ne bi ni meni da mi je trebalo. Nego je poanta kako se onda odmah našlo riješenje. Kao da to nisu znali odmah.

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Mi nismo vjernici i moja curka neće na vjeronauk ali zapitkuje povremeno o vjeri pa razgovaramo ali me zanima ima li netko kakavu preporuku za zanimljive slikovnice/knjigice za djecu koja kreću u školu na temu različitih vjera.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj enchi prvotno napisa Vidi poruku
    Mi nismo vjernici i moja curka neće na vjeronauk ali zapitkuje povremeno o vjeri pa razgovaramo ali me zanima ima li netko kakavu preporuku za zanimljive slikovnice/knjigice za djecu koja kreću u školu na temu različitih vjera.
    Pa sad... Religije svijeta (Mozaik knjiga) je literatura za nešto starije i za odrasle. Evo je: https://www.google.hr/search?q=relig...ta%3B345%3B500

Inače, ako se dobro sjećam (a davno je to bilo, nemam više te knjige doma) u Enciklopediji u slikama za najmlađe bilo je nekoliko stranica i o religijama, ako se dobro sjećam. Postoje dvije knjige - za 4-7 godina i za 7-12 godina. Prolistaj u knjižnici i eventualno posudi, nemoj to kupovati jer unatoč relativno dobrom materijalu, prijevod je očajan.

Posudi iz knjižnice nešto od te literature, pokaži djetetu neke sakralne građevine kad budeš u prilici i polako ćeš to širiti, ovisno o interesima i pitanjima djeteta.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Teica prvotno napisa Vidi poruku
    Joj…, mi se upisali na vjeronauk i sad nam je koma s vremenom jer dvaput tjedno ga imaju kao predsat…
    ako ga želite ispisati, to svakako učinite do kraja školske godine. tj. do početka sljedeće godine ga morate ispisati. ako škole krene, već je kasno.

ako treba, mogu ti šprancu poslati.

naša udruga će najvjerojatnije na jesen krenuti s humanističkim radionicama (jednom tjedno) u jednoj zg školi. sad smo u dogovorima.

i da još nešto, jer vidim da još uvijek neki roditelji misle da se radi o općoj kulturi... vjeronauk nije nepristrano informiranje o religijama svijeta, nego konfesionalni vjeronauk jedne određene religije. to je odgoj u duhu vjere i približavanje djece bogu i crkvenom nauku. (tako vam i piše u programu kat. vjeronauka za oš). benigne pjesmice u nižim razredima su još možda zabavne, ali sve ima svoju svrhu, jer da nemaju ne bi se taj predmet održavao u školama i to od tog uzrasta. tako da dobro razmislite odgovara li ono što se na vjeronauku uči i vašem, obiteljskom, svjetonazoru.
    Posljednje uređivanje od mama courage : 18.02.2014. at 13:38

Trešnjevka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2014

Početno

Zavidim ljudima na odlučnosti.
    Solo mama ateistkinja - imamo izazove, a da nismo ni krenuli s učenjem i zadaćama.
    Nekako se nadam kako će ljudski razgovor na samom početku, prilikom upisa, pomoći da se ti izazovi ne pretvore u borbu.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •