Citiraj marijanada prvotno napisa Vidi poruku
čim je s vinobranom ionako je nezdravo, nemoj žaliti i baci. Ja radim u staklenkama, sve na hladno, zatvorim čepove, stavim u hladnu vodu i zagrijavam da voda samo šumi, ne smije kipiti. Kad je poklopac na staklenkama jako vruć da ne možeš držati prst, isključim vatru i ostavim tako dok se sve ne ohladi, pa pospremim na tamno. Nema konzervansa, hermetički je zatvoreno, a ja sretna jer moji imaju nešto zdravo od mojih ruku.
Ja radim ovako kao marijanada već duži niz godina (a i moja mama). Do sada mi je samo jedna teglica krastavaca propala (u zadnjih preko 10 godina). Pasterizacija je odlična. Nikakav vinobran ili konzervans. Čak znam staviti u pećnicu pa na 90 stupnjeva 90-120 minuta. I nije mi se ništa pokvarilo (prošle godine sam radila hrpu miješane salate pa sam dio stavila u vodu, a dio u pećnicu - oboje je ostalo sačuvano i isto po okusu).