I mene je taj post od CL ' povukao za jezik' ...
Dakle odgajateljice ne rade 5 sati vec imaju 8 sati kao i svi drugi. Od toga je 6 sati neposrednog rada s djecom, pol sata je pauza koju odgajatelji ne koriste jer nemaju kad i kome ostaviti djecu ( kao što radnici u uredu ostave papire ili stranke da čekaju, ili radnici u dućanu kutije..). Ostalih 1,30 odlazi na : pisanje-planiranje ( tromjesečni, mjesečni, tjedni i dnevni plan + svakodnevni osvrt-bilježenje kako su djeca reagirala na ponuđene aktivnosti i kako koje dijete napreduje),na radne dogovore jednom tjedno po 1 sat, na vijeće odgajatelja 2-3 sata mjesecno, tim 2 sata mjesecno, interni aktiv 1-2 sata mjesečno, roditeljski sastanci, individualni razgovori..permanentno stručno usavršavanje.. To sve odgajatelji odrađuju nakon odrađenih 6 sati s djecom što je vjerovala ili ne jako zahtjevno i iscrpljujuće fizički i psihički jer ih je jednostavno puno previše na jednog odgajatelja.. Pa kada kolegica ode na bolovanje onda rade i po 10 sati s djecom bez pauze za jelo, a na wc može otici ne kad zeli vec kad joj navrati spremačica i onda brzo trci nazad jer ako se ne daj boze nekome nesto dogodi onda svi prvo pitaju gdje je bila teta..
Pa kada u jasličkim grupama imas 20-ak i vise 'pelenaša' i sama si i moras presvuci dijete i otici u fizicki drugu prostoriju ( kupaonu) i ostaviti ostale same bez nadzora i moliti boga da u tom trenutku netko nekog ne grize, cupa, štipa, gura, udara jer ne možes reagirati.. Pa ih moras 20 + obuci/skinuti za van ( pogotovo zimi), skinuti za spavanje, nahraniti..utješiti.. A uz sve to moraš provoditi i odgojno-obrazovni rad..
Stvarno mi je ružno kad netko omaložava posao koji nije probao.. Eto izdvoji jedan dan kad si na godišnjem pa provedi cijeli dan u grupi pa vidi sama na svoje oči iz malo drugog kuta.. Mnogi koji su vidjeli su rekli ..ja to nikad ne bi mogla raditi..nema tih para!
Osim toga za tih 6000kn odgajateljice su išle na fax.. One bi isto tako mogle reći kako radnik u banci ima plaću 8000kn i više a samo brine o tvom novcu ? Pa te pitam ja da li je tebi vrijednije tvoje dijete ili novac ? I koju i koliku odgovornost ima jedan odgajatelj i jedan radnik u banci/uredu/dućanu ?