Ne znam što se uspoređuje, možda nisam sve pažljivo čitala. Zar je netko nešto dobro o HDZ-u ovdje pisao? HDZ je toliko notorna činujenica...
Ne znam što se uspoređuje, možda nisam sve pažljivo čitala. Zar je netko nešto dobro o HDZ-u ovdje pisao? HDZ je toliko notorna činujenica...
Notorna cinjenica koja je premocno osvojila vlast - i svima je to ok.
Jer je dosadno pricati o njihovoj korupciji.
Dosadno nama 20 ovdje ili dosadno najčitanijim medijima?
Koje čita koliko ono građana od preko 50% onih koji nisu izašli na izbore? Nitko... jer čitaju 24 sata i Gloriju. Daj se nemojmo zavaravati da je HDZ pobijedio jer su pisali o Katarini Peović.
A da, mnogima su komunističke ideje iznimno odbojne, kao put u pakao popločan dobrim namjerama, a neki sigurno misle da ni namjere nisu dobre. Ono, povijest je to puno puta potvrdila. Koji se komunizam razvio dobro po ljude, koji je postigao tu pravdu i jednakost? Još kad svaki drugi post počne s "a čujte, ne znam ništa o ekonomiji...". Ne znam ni ja, ali barem smatram da mi je to nedostatak, a ne maltene prednost, i još primjedbe tipa "ja sam inženjer, pa onda sigurno znam sve što treba znati i o ekonomiji jer sam pametna". Mo'š mislit. Ono, ima se što znati o ekonomiji, nije da je banalna, i ima se što znati o tome kako utječe na lijepe stvari koje želimo ljudima - slobodu, ravnopravnost, blagostanje...
betty, to da je HDZ osvojio izbore je naprosto činjenica, a emotivni odgovori na tu činjenicu u individualni. Ja sam sigurna da su meni podjednako grozni kao tebi, a to šta si ti ogorčena, a ja nisam, rezultat je osobnih razlika među ljudima.
Posljednje uređivanje od vertex : 06.07.2020. at 10:57
Ne znam gdje iscitavas ogorcenost.
Nisam ogorcena, nego iznimno zabrinuta i zapravo preplasena normalizacijom korupcije. Netom nakon sto je kninska kraljica uhapsena, istraga se siri na mnoge suradnike i upravo stranka koja ju je iznjedrila i podrzavala cijelo vrijeme pobjeđuje na izborima. Vise od 50% potencijalnih biraca ne vidi nikakav problem u trenutnoj vlasti, pa nisu ni izasli na izbore.
Meni je sve skupa zastrasujuce i premalo me tjesi cinjenica da nam je sa Skorom ili Mostom u vlasti moglo biti i gore.
HDZu ce, s ovolikom politickim kapitalom, jos vise narasti krila. Stranka s toliko korupcije, koja je toliko imuna na afere, s politickim kapitalom kakav ima... pa evo ne znam. Bolje da nitko ne gleda kakav motor je ispod te haube.
Recimo da RF i KP nisu bili dio koalicije Možemo uopće i da nitko nije čuo za njih nakon predsjedničkim izbora.
Je l ti misliš da bi netko od ovih 50% koji nisu izašli na izbore, izašli i glasali za Možemo?
Bubilo, pokusaj iskoraciti van paradigme da ja navijam za Mozemo i da smatram da su trebali pobjediti na ovim uzborima.
Pokusaj na trenutak pogledati cinjenicno stanje (broj mandata), izlaznost i na temelju toga donijet neke zakljucke.
HDZ je ostvario povijesni rezultat i to nakon 15 smijenjenih ministara, borg afere, nabave zrakoplova, kninske kraljice itd itd itd.
Moj zakljucak je da je vecini ljudi to ok. Malu utjehu vidim u pluraritetu sabora, ali je trend oprastanja i ignoriranja afera iznimno zabrinjavajuci.
Ne znam cemu cudjenje, pa razvlacili su se i drugi ljudi i stranke koji nemaju nikakve sanse dobiti iole ozbiljniju poziciju u Saboru, zasto bi Mozemo bilo izuzeto ?
Pojavili su se kao nova opcija, sasvim je jasno da ce se odmah naci na udaru (kao sto su se nasli i mnogi drugi), pogotovo kad je rijec o ekonomskim idejama za koje ja osobno stvarno nikada nisam mislila da ce se ikada vise naci u necijem programu.
HDZ je vec prozvakana prica, veca bi vijest bila da NIJE bilo nikakve korupcijske afere u njihovom mandatu.
Mislim da je njihova premocna pobjeda rezultat nekoliko faktora :
- Andrej Plenkovic je izuzetno jaka medijska pojava i licnost, imponira svojim stavom, samouvjerenoscu i sigurnoscu i kraj njega mlaki, bezidejni i bezkarakterni Bernardic, koji je navodno trebao biti lider opozicije, nije imao nikakve sanse
- HDZ je ugurao izbore dok se jos ne vide svi razarajuci ucinci koje ce pandemija korona virusa ostaviti na drzavi. Uspjeli su uloviti glasove na tome dok se stozer jos nije do kraja kompromitirao
- SDP, kao najjaca oporbena stranka, nije uspio napraviti upecatljivu i ucinkovitu kampanju, nismo vidjeli nijedno novo lice, niti jednu prepoznatljivu ideju i nisu uspjeli motivirati svoje birace da izadju na izbore
- Skoro se do kraja izblamirao svojim neprimjerenim izjavama i ocajnim izborom ljudi na listama. Na taj nacin nije uspio otrgnuti veci komad kolaca HDZ-u
- Most i Pametno su osvojili mandate u skladu s ocekivanjima, nisu napravili neki veci iskorak s kojim bi uzeli veci broj glasova HDZ-u i SDP-u. Mozemo! je ispalo zvijezda izbora ali za mene osobno je njihov broj mandata u potpunosti ocekivan (jedino iznenadjenje za mene je njihov rezultat u 11.izbornoj jedinici). Uzeli su dobar dio glasova SDP-u.
Ukratko : HDZ-ovi disciplinirani biraci, Skoro i Most koji su propustili uzeti veci dio glasova HDZ-u, ocajno los SDP ciji je dobar dio biraca ostao doma, a ostatak dao svoj glas strankama Pametno i Mozemo!, pandemija korone kroz koju su sjajno vodili i jos se nisu stigli dovoljno iskompromitirati (iako su poceli) i eto rezultata. I ono najvaznije do svega - na ovim izborima je glasalo manje od polovice biraca.
Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 06.07.2020. at 11:32
Betty, slažem se s tobom, i ja sam zabrinuta. Žao mi je zapravo što je tako ispalo, ali očekivano je. Ne znam jel problem u tome što je ljudima to okej, nadam se da nije. Nadam se da je problem samo to što su toliko ogorčeni da nemaju više za koga glasati. 'Samo', jel. I to je naravno problem, ali bacilo bi ipak drugačiju sliku na društvo.
Problem je i u tome što je HDZ ogromna stranka. Brzinskim guglanjem - 220 000 članova, a SDP kao druga najveća 35 000 članova. To je 220 000 glasova u startu, velika brojka. Pa nek svatko nagovori još saamo jednog, a neki možda i dva člana obitelji ili prijatelja, broj dolazi do pola milijuna glasova.
Bb, da krenula sam od stednje i rekla sam da se demonizirala jer se stranke konstatno uspoređuju. Pa je tako potnecijalno oporezivanje stednje izazvalo snazne rekacije dok pljacka koja se dogodila (past tense) od strane vladajuce stranke dobiva anemincni: meh...
Ja sam i ovdje vise puta apelirala da se razgovara o opcijama koje imaju izglede za osvojiti vlast, ali je to bilo potpuno neinteresantno. Neisteresantno je i u mom okruzenju, iako znam da to nije reprezentativno, jednostavno se podrazumjeva da nas kriomoce pljackaju a mi, kao kakva financijski ovisna supruga zlostavljaca, slegnemo ramenima i kazemo: a sta ces, barem mi hrani djecu.
Meni nije dovoljno reci da se podrazumjeva da je HDZ korumpiran i da to i vrapci na grani znaju. Jer ako je tako, onda mi nemamo nikakav problem s korupcijom.
A što bi se dogodilo da se nas 20 ovdje zgražalo oko korupcije?
A sta ti mislis da samo nas 10 koje ovdje tipkaju citaju? Mislis da su sve te koje citaju izasle na izbore ili su slegle ramenima i rekle da se nece zamarati time kad svakako ne mogu utjecati na rezultat? Ili nisu izasle jer trenutno na politickoj sceni nema stranke koja savrseno artikulira njihovu politicku i ekonomsku misao, uz lica koja su im simpatica?
Ja mislim da vecina glasaca misli da je HDZ trenutno najbolje sto imamo. I da su zato pobjedili. Mozda smo se samo zbog toga trebali malo zgrazati nad HDZom.
Posljednje uređivanje od betty blue : 06.07.2020. at 11:57
Tema se razvila u onom smjeru u kojem je bila zanimljiva forumasicama. Nitko se nije bunio na komentare o Bruni Esih, koja takodjer nije imala sanse osvojiti vlast, ali zacesalo je kad se progovorilo o Mozemo (koje je, btw, imalo vise sanse za uci u vlast nego Esih). I uopce, komentiralo se ono sto nam se ucinilo interesantnim u tom trenutku. Nije nasa zadaca da politicki utjecemo i informiramo dio javnosti koja cita ovaj forum.
Meni je bilo zanimljivije razgovarati o novim opcijama. I odlučila sam se za jednu od njih, mogu reći da mi je koristila rasprava. Meni je drago da su Možemo i Most dobili priličan broj mandata, drago mi je da je centar dobio ova 3, a nitko od njih nije moja idelana opcija, iako sam za jednu glasala. Bilo bi dobro da oni mogu surađivati tamo gdje imaju zajednički stav i interes.
Ne znam što reći o ovim zadanim temama. Tko je htio, mogao je pisati.
Ja se uopce ne sjecam raprave o B.Esih. U svakom slucaju, drago mi je da nije usla u sabor, zao mi je sto je i Hasanbegovic usao. Z.Troskot također. I D.Dretar, ali me njega nekako nije previse strah, a ovih drugih jeste.
Drago mi je i da Maras nije usao. Jer je dosadan.
I redikuli poput Pernara.
Drago mi je bilo vidjeti Bandicev rezultat. Bas obecavajuce! Bit ce zanimljivo usporediti nakon kampanje za lokalne izbore koja pocinje za tri dva jedan... U mom kvartu su vec pocela kozmeticka popravljanja.
I da, drago mi je i da je Dalija konacno kapitalizirala svoju politiku i da postoji i ta liberalna centristicka opcija, al moram reci da mi je onaj njihov preformans u petak (kojeg nisam komentirala jer ionako previse agitiram za "svoje") bio totalni cringe. Ono bacanje registratora uz Puljka kao naratora...second hand sram.
Rezultati izbora duboko su zabrinjavajuci. Iako je nacelno dobro da Skoro ne ulazi u vlast, a bome ni Most kako stvari stoje, mene uzasava cinjenica koliko je desnica mjesta osvojila.
U tom smislu je i nasa mala rasprava na Rodi signifikantna jer zapravo pokazuje koliko su “teski” lijevi biraci i koliko zapravo uopce cesto nisu lijevo- kad govorimo o ekonomskim konceptima. Ipak mislim da je veliki uspjeh platforme Mozemo, veci od predvidjanja bilo koje ankete, jasan znak da ima ljudi koji su spremni i zeljni promjene. Po onom sto sam cula- Mozemo je izvuklo jako puno mladih na biralista sto me dodatno raduje. Zagreb koji je najbolje upoznao Mozemo i ljude iz platforme kroz vise od deseljeca borbe za javni prostor i interes je jasno pokazao komu vjeruje. Ponosna sam na svoj grad. Strepim od jeseni i svega sto nam nosi. Jedva cekam lokalnr izbore i konacni pad MB, jedva cekam da Mozemo na primjeru gradske vlasti pokaze kako se transparentno i u svrhu svih gradjana moze voditi politika.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Dijelim mišljenje sa sasom da su rezultati zabrinjavajući u smislu nevjerojatno jake desnice. Ipak, mislim da sad kad se iz HDZ-a odvojila većina ekstremnih, da je barem svjetonazorski blaži. Ono što sam ja previdjela jer ne pratim više politiku da je Marijana Petir prešla u HDZ. Nije mi jasno kako ona nije kod Škore ili u MOST-u završila.
Veseli me za Zagreb da je zaista Možemo iskočio kao važna opcija. Broj preferencijalnih glasova za MB u tradicionalno njegovom području - Dubrava, Sesvete, Dugo Selo je zbilja poražavajuć za njega. I ne mogu ne čuditi se nekim prelascima SDP-ovaca u tu stranku.
(Za Marijanu Puljak, da nema muža na istoj listi bih rekla Puljak. A Puljakova bi teško preko mojih usta prešlo, da je ne znam kako lokalni izraz. Onda bi gospodin valjda bio Puljakin ili Puljakovin ili... Ali naravno da je najpristojnije reći gđa Puljak)
Menu se to zipper ne čini. Restart ima prilično loš izbor zastupnika. U svakom slučaju je u prošlosti dok je bio u oporbi imao jači saziv.
ni uz najbolju volju ne vidim koje pozitivne promjene zastupaju škoro, haso i most. Osim ako ne mislimo da je ono sto Hrvatskoj nedostaje: zamatanje u trobojnice, the pjevač koji ne plaća porez, domoljubni kič, izlazak iz EU-a, klerikalizam i zeljka martic koja i stilski i sadržajno progovara kroz raspudice.
dakle ostaje možemo, Puljak i Orešković za koje mi je kako drago da su ušle u sabor.
Jel netko zna, ili mozda ima djecu te dobi koja znaju, sto znace oni Mileticevi emojiji?
Ono vatra vatra vatra, hrvatska, molitva, bicepsi. To mu je bila temeljna preizborna poruka za koju je rekao da samo mladi razumiju jer je to jezik mladih.
Mislim da dosta griješimo kad zaključujemo da oni koji nisu izašli nisu izašli zato jer "nemaju za koga", "SDP nikako da pokaže nešto dobro" i sl.
Bojim se da sva ta silna masa ljudi ne bi izašla na izbore ni da im se vlastita mama kandidira. "Tamo vani" je jednostavno previse ljudi koji misle da ih se to uopće ne tiče. Ne da su rezignirani, ne da su razočarani, ne da misle "iako ne mogu ništa promijeniti", nego misle "nemam ja ništa s tim, mene politika uopće ne zanima".
To je skroz drugi par rukava.
I da, forum vjerojatno ne čita samo nas 10-20 koje tu pišemo, ali ne čita ih brate ni puno više. Pričamo možda o stotinu ili ajde par stotina ljudi u vrh glave valjda, u usporedbi s par stotina tisuća ljudi kojima je jučerašnji dan bio "a zar se danas nešto važno događa?".
A koja nam je opcija, osim ne glasati za HDZ? Koji su konkretni potezi?
Ja sam se u pravom životu potrudila objasniti nekim članovima svoje obitelji koji su inače glasači HDZ-a zašto je njihov izbor loš, ne znam što bih još mogla.
Sumnjam da bi itko odustao od glasanja za HDZ zbog nečeg što je pročitao na forumu.
Znaci li to sa je onda vecini ljudi dobro?
Meni je tesko donijeti zakljucak sto motivira ljude na izlazak na izbore, buduci da sam okruzena ljudima koji vrlo ozbiljno dozivljavaju to svoje pravo (od krajnjih desnicara koji se vec 30 godina izborima bore protiv nove jugoslavije do onih slicnih meni samoj). U svakom slucaju, poznajem vrlo malo onih koje politika ne zanima. Za onu sacicu koju poznajem, rekla bih da jos nisu shvatili da se politika bavi njima, tj nisu jos uspjeli povezati posljedicu s uzrokom. Ali ne mogu tvrditi da je to univerzalni razlog zasto politike nije interesantna vecini hrvata.
Nekima je dobro, nekima nije. Oni kojima dobro, nije imaju svoje vlastite načine na koje se snalaze i trude da im bude dobro, i te načine ne nalaze u "formalnim putevima". Odnosno, svejedno im je tko je na vlasti, oni će svoj put probiti kroz uvjete kakvi god jesu ili nisu.
HDZ se s Plenkovićem jako pomaknuo ulijevo i došao u uljuđeni centar. Upravo je to micanje iznjedrilo DP i Most. Preostali glasači HDZ-a i mnogi neodlučni imaju dojam da je sad sve u redu, u Europi smo, korupcija je pod tepihom. Prašina tek tu i tamo izviri s Kalmetom i sličnima.
Ja bih voljela da se javi neka glasacica HDZa- a vjerovatno ima koja medju nama forumasicama, i da kaze zasto je HDZ bio njen izbor. Ja isto ne razumijem kako glasati za stranku koja je toliko nvejerovatno korumpirana- fakat bi me zanimala okosnica te odluke. Za Skoru i Most mi je jasnije, Skoro je poticao ksenofobiju pa su se svi koji osjecaju slicno mogli zakaciti, a Most klerikalizam- pa je opet jasno. Ali HDZ evo stvarno ne kuzim.
Ovakvo sto moze napisati samo zlonamjerna ili debelo neinformirana osoba. Buduci da u svim ovim proteklim godinama zajednickog forumasenja nisam stekla dojam da si zlonamjerna, zakljucujem da si ipak neinformirana.
Ja sam se zaista potrudila prije izbora, procitala sam programe stranaka, upratila suceljavanja, intervjue, fb stranice i na temelju toga sam donijela svoju odluku.
Nikako ne vidim kako Most nudi zamatanje u trobojnicu, domoljubni kic, izlazak iz EU, klerikarizam i slicno. Dapace, Most je i u oporbi i u kampanji nudio vrlo konkretne prijedloge zakona, vukao poteze i bili su vrlo aktivni i odlucni za korisne promjene.
130 amandmana podneseno je u saboru i bili su medju najaktivnijim saborskim zastupnicima.
Za vrijeme korona krize predlozili su 12 konkretnih mjera za pomoc gradjanima i poduzetnicima.
Za vrijeme kampanje najavili su konkretne poteze za koje ce se zalagati : izmjena izbornog zakona, dopisno i elektronicko glasovanje, preustroj regionalnih i lokalnih jedinica, hitni zakon o obnovi grada Zagreba, temeljita evaluacija stanja u obrazovanju, itd.da sad ne nabrajam dalje.
Ne vidim kako ti je to uspjelo promaci.
moram priznati da ni ja nisam vidjela klerikalizam u njihovom programu, izjavama...
HDZ glasači su vjerni i glasat će za njih kako god i što god radili. Oni jednostavno imaju vjerno biračko tijelo koje ne talasa (osim vjerojatno njihovih najdesnijih birača koji rade otklon kad naiđe netko desniji zanimljiviji).
Oni koji su razmišljali, promišljali i kalkulirali glasati za Možemo, pa odustali zbog programa, učinili su upravo to - razmišljali, promišljali i kalkulirali. HDZ biračko tijelo to ne radi.
Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 06.07.2020. at 15:56
Most se nikako ne moze strpati u isti kos sa DP, Desnom ligom i kako li se vec sve nazivaju rigotine krajnje desnice.
I slazem se sa Cokoladom da je HDZ zauzeo poziciju centra, puno vise nego sto je desno. Iako se deklariraju kao desnicari, po njihovim stavovima se to nikako ne bi moglo reci. Centralni liberali umotani u celofan od deklarativne desnice - tako bi ih ja nazvala. Kolinda je se rijesila tog celofana cim je izasla iz hrvatske politike, isto to ocekujem i od Plenkovica.
I mislim da su time osvojili birace, usput leteci na krilima uspjesnog rada korona stozera. Pa, ako sam dobro procitala, sam Beros je imao vise preferencijalnih glasova od Plenkovica.
Imajte na umu da se prosjecni hrvatski birac rijetko zamara citanjem programa koje nude stranke, a svjetonazorska pitanja su kod nas jos uvijek hit za razliku od razgovora o ekonomiji, reformama i slicno. Ekonomska pitanja se obicno svedu na floskule tipa "otvorit cemo 200 000 radnih mjesta, podici cemo minimalac na 5000 kuna" i to je dovoljno prosjecnom biracu da se niti ne zapita kako i otkud. U tom kontekstu je i odjeknula Peovickina ideja o "preraspodjeli" (ne oduzimanju, ali rekli bi kod nas na jugu, nije g..no nego se pas posr'o) ustedjevine sa racuna gradjana. Ono, cekaj malo, ovi mi daju, a ti mi oduzimas?
A novinari svojim pitanjima i djelovanjem poticu takav diskurs - imajte na umu da su pitanja pobacaja i silovanih zena upravo oni potezali, a nitko od kandidata nije gradio kampanju na tome niti potezao ta pitanja.
Uglavnom - HDZ je ocito ponudio najbolji paket prosjecnom biracu - uspjesan korona stozer, umjereni svjetonazorski stavovi, marketinski uspjesno prezentiran gospodarski uspjeh, bez gafova kakve su imali ljevica i krajnja desnica i to je bilo dovoljno za uspjeh.
HDZ je isturio Plenkovića iznad svih - gledajte me, uljuđen sam, elokventan, šarmantan, poliglot, ja i šarlmišel, oslobodio sam vas primitivnih desničara...ko me ne bi volio!
Mislim da je jedno od najboljih objasnjenja cisto ovo sto je, mislim, bubilo napisala (mozda sam sad to izmislila, ali netko sigurno jest), da HDZ ima 220,000 clanova, sto nikako nije malo na 3,859,481 biraca. Clanovi stranke su valjda dovoljno zainteresirani za stranku da bi izasli na izbore i zaokruzili bas nju. I onda stvarno ako jos imaju rodbine i prijatelja, to je vec stvarno poveci broj. Pogotovo kad manje od pola birackog tijela izadje na izbore.
Ovo s HDZ-om je relativno usporedivo sa situacijom u SAD-u, gdje Republikanci nastupaju i glasaju uglavnom u nekom jedinstvenom, hipnotickom transu, a svi koji nisu orijentirani desno nisu i automatski orijentirani lijevo. Desnima je bitno da njihova strana zadovoljava jedan do dva kriterija vezana uz svjetonazor i to je to. Ne-desnima, koji ukljucuju i stvarnu ljevicu, je bitno puno vise toga sto automatski znaci da se kohezija razvodnjava i da se na izborima dogadja svasta. U 2016-oj su, recimo, Demokrati koji su originalno glasali za Sandersa su, kad je on izasao iz trke, u velikoj vecini dali glas Trumpu. Ima li to logickog smisla? Nema. Ali eto, naljutili su se sto nije "njihov ne-Trump" pobijedio pa su iz revolta otisli na drugu stranu. Nazalost, mislim da je stvarno sasvim realno za pretpostaviti da ce u studenom opet Trump/Republikanci prevagnuti na izborima jer su vise jedinstveni od ne-desnih i glasacima koje "ne zanima politika" lakse iskacu iz pastete. Tako je i Hrvatima iskakao Plenkovic vise od puno drugih lica.
Plus, vjerujem da brdo Hrvata ionako "zna" samo za HDZ i SDP pa je, u ovoj situaciji, bilo prilicno za ocekivati da ce se trgnuti na izbore samo ovi kojima je HDZ drazi. Drugo je zahtijevalo previse angazmana ono, trebalo je valjda procitati negdje tko je tko i koji broj mu pripada na listi. Ako se u obzir uzme jos i prosjecna nezainteresiranost prosjecnog Hrvata za promjene (sto je uzrokovano ovom ili onom ili trecom povijesnom cinjenicom), onda je, nazalost sve jasno.
Mene su Mozemo! bas prvi put stvarno zainteresirali, do te mjere da bih se prvi put pokrenula vise nego samo zaokruzivanjem glasa, da sam blize. Ovako ne mogu preko moralnog nacela da je apsolutno pogresno sudjelovati u politici tudjim pimpekom i plotom. Bas mi je zao da nisam mogla dati glas prvi put iz daljine, a u nadi da mi to cetiri godine kasnije vise ne bi ni dozvolili.
Klerikalizam je, koliko znam, pokušaj da Crkva preko svojih predstavnika izravno utječe na društvo i politiku. Most vidim kao skupinu obrazovanih konzervativnih katolika koji idu u tom smjeru. To ne znači da im je gospodarski program loš, da su primitivci ili lopovi. Jednostavno su na desnom spektru, a od HDZ-a su se udaljili jer ih smatraju korumpiranim hinjenim katolicima.
Ne znam, možda griješim (sad je nebitno sviđa li se to meni ili ne).
Ako ces nazivati Most klerikalcima na temelju toga sto ih cini skupina obrazovanih konzervativnih katolika, onda mozemo tako nazvati apsolutno svakog katolika koji se bavi politikom ? Uostalom, koje su to klerikalne katolicke poteze oni povukli ?
Mislim, da ne bude zabune, Mostu se ima sto predbaciti. Ona scena s javnim biljeznikom je po meni bila totalni promasaj i cirkus. Ali pogledajte njihove amandmane, prijedloge i intervjue - a bili su vrlo, vrlo aktivni. Ne moze me nitko uvjeriti da su oni klerikalna stranka.
Kako Most nije klerikalna stranka kad sam dragi Bog osobno neda da se Most ugasi
Ne zamjeri na šali![]()
Posljednje uređivanje od Kanga : 06.07.2020. at 18:26
Kad pogledaš tko je 2014/15 iza njih stajao, onda je potpuno jasno da je to Crkva i njene organizacije te tadašnje nezadovoljno krilo HDZ-a.
Zar se Most sam ne naziva demokrscanskom strankom?
Uvijek kad cujem to "demokrscanski" mislim se - kako bi se kod nas dozivljavala neka demoislamska stranka koja promice islamske vrijednosti.
Ne znam cemu uopce isticanje religijskog opredjeljenja u djelovanju stranke. Zar crkva ne bi trebala biti odvojena od drzave?
Joj, Rehab...guglaj malo tko ih je okupio i usmjerio te što su članovi takve vrlo heterogene skupine mislili jedni o drugima.
Posljednje uređivanje od Kanga : 06.07.2020. at 18:42