V to stvarno ne razumijete ili nas zezate kao Božo Hrvatsku?
V to stvarno ne razumijete ili nas zezate kao Božo Hrvatsku?
ja ne razumijem, al priznajem da sam paglu
razumijem da su oni s hdz
ali ne razumijem ovaj igrokaz
Nije to igrokaz nego je MOST nejedinstven, i oni se međusobno ne mogu sporazumijeti sa kim će ići, a svakom od njih je jasno da su propali ako se raspadnu.
uopće ti ne znam odgovoriti na to Mima.
Most nisam nikad lajkala. i bila sam sigurna da su u ljubavi s desnicom.
ali da kužim zašto su imali ovu zadnju predstavu gdje su sve već kao dogovorili sa Zokijem, ne kužim. zašto? da Božo ispadne vjerodostojniji u izjavama kako je on htio da se mama i tata pomire? pa svi smo znali da će poć s HDZom. osim onih spomenutih glasača Mosta koji su istom vidjeli novo, svježe, kompetenetno lice hrvatske politike. e pa te stvarno ne raumijem i ti me nekako najviše i ljute.
Pa ako izjaviš da ćeš osnovati vladu sa nekim tko pristane na sve tvoje uvjete, i on pristane, kako ćeš mu onda reći da ipak nećeš?
Mislim, ja bih rekla da je Zoki baš zato pristao biti sve što Most hoće.
Ja sam tu most priču ovako shvatila
HDZ karakteriziraju najviše dvije stvari: a) konzervativna opcija i b) lopovluk (foteljaški, rođo ,ko je jamija jamija i ostali poznati izrazi)
i onda se pojavio Most koji bi HDZ konzervativnu opciju, ali ne i lopovluk
samo što u javnosti nisu rekli mi smo konzervativni, nego to kao nije bitno, samo su naglasili da su protiv lopovluka
sami ne mogu ništa, to im je jasno
SDP nije njihov broj cipela da se na glavu postave
i onda zamišljaju da će bit nekakav korektivni element Karamarku, dakle da je HDZ na vlasti ali da oni iznutra reagiraju na malverzacije s novcima
I to je, mislim, istina, ali nisu svi u Mostu niti za konzervativnu opciju.
Dakle rekla bih da je moguće da je igrokaz služio i tome da Most dobije HDZ bez Karamarka i kompromitiranih likova.
Mislim da je konzervativni dio Mosta svjetonazorski, a posebno po ekonomskom programu konzervativniji i desniji od HDZ-a, a mislim da u Hrvatskoj postoji dosta jaka snaga takve orijentacije, i pretpostavljam da je toj grupici bio cilj neka vrsta prevrata u HDZ-u. Bumo vidli. Pitanje je hoće li svi zastupnici Mosta pristati uz takvu grupu.
Na temu igrokaza i unaprijed poznatog ishoda, linkam osvrt još jednog psihijatra (s FB).
pa ne znam baš. meni se kao pretjerivanje čini i govoriti u terminima bijesa i mržnje kao što cijenjeni govori.
a valjda smijemo imati mišljenje o Boži i njegovim pajdašima. i smiju nam se ne sviđati.
na temelju onog što i kako pričaju, a uostalom i na temelju sasvim subjektivnog dojma.
ispada da ako smatramo da je Božo os starta naginjao udesno da smo paranoični hejteri. nema to nikakve veze s tim što je isti bio u Hrastu, a suradnici su mu iz Grozda. Yeah. Ima smisla.
ne, ne bi trebalo
žalosno je kada se nema novca ni za zajedničku ampulu
a nema se
neka se tu štedi, nemam ništa protiv
imam puno protiv da se 1,5 mj zavlači cijela nacija
da stoje projekti
da se troše novci za gluposti
i da će se i dalje trošiti
imam puno protiv
jesam naivna što mislim da bi se nešto moglo ovdje promjeniti
ikada
i što si dopuštam da me takve stvari iznerviraju
sasa, a nemojmo počinjat s "valjda imam pravo". Jasno je da imaš pravo, i da ti ga nitko ne uskraćuje. Također, sa svojim mišljenjem si u udobnoj većini na temi, a i u Hrvatskoj.
pa kako hoćeš. ne znam što sad s tom udobnom većinom želiš reći. jel opet počinjemo s nišama?
mislim da se trenutno puno udobnije osjećaju oni koji u Boži vide nešto friško, dobro i optimistično. ja se danas, pri pomisli na novu vladu, osjećam izrazito neudobno.
Ma da, baš ja počinjem s nišama.
Pa i meni je neugodno s ovom vladom u nastajanju.
A nije mi bilo ugodno ni nekidan s Milanovićem u igri.
aleks, ovo isto ne razumijem. rezultati izbora su takvi kakvi jesu. i kako bi ti sad složila nabrzaka tu vladu? i što bi se tako spektakularno desilo da je stvar bila rješena prije mjesec dana? ili prije 15 dana? ništa.
uglavnom, mislim da su mima i tang u pravu.
no, i dalje stoji da jučerašnji preobrat je toliko neuvjerljiv da je bilo za očekivati da izazove bijes i razočaranje birača. milanović sve potpiše, da im 7(!) ministarstava, ovi traže 8, hnb i dudi (??), ovaj na sve pristane, a potpisi praktički već na listi hdz. a koji su sve zahtjeve mosta odreda odbili.
kako to tumačiti?
šta ti vertex kažeš?
i, ne mislim da smo u udobnoj većini u hrvatskoj. na ovom topiku da, al jučer sam gledala malo karamarkov fejs, i komentare i hvalospjeve.
Milijan Brkić evo izjavljuje: "AKO JE BOG S NAMA, TKO ĆE PROTIV NAS?!" Da se smrzneš. Hvata me strah.
ja je ni ne bih slagala
zato se ni ne primam posla kom nisam dorasla
za razliku od nekih
hoćeš reći da je normalno da se mjesec i po oni natežu, sad hoće ovo, sad hoće ono, pa bi tripartitnu, pa bi nestranačkog premijera, a pnda bi božo bio malo premijer, pa bi ovo pa bi ono
a ni sami ne znaju što bi
ali oni koji s njima upravljaju jako dobro znaju
to je klasična retorika hdz-a prije i neposredno nakon izbora.
dakle, neovisno o ovoj situaciji, prije 3-4 mjeseca je bilo posve izvjesno da će hdz osvojiti vlast.
samostalno.
tu pak most ništa nije kriv.
most može biti korektiv hdz-a i u tom pogledu može biti samo bolje, a ne gore nego da je hdz bez mosta došao na vlast.
plus, sad smo u eu, ne može se baš vratiti ona retorika devedesetih. a nadajmo se niti ovo o čemu priča tang, lopovluk i rodjački dogovori. u toj mjeri.
iako, da, nemojmo se zavaravati - nisu isti. ne, nikako nisu isti. koliko god imao i grešaka i mana - sdp nije jednako hdz.
evo sto ja mislim o bozi i ekipi i novoj vladi
a sto nas ceka![]()
e. ja ko božo, od navečer do ujutro on promijeni koaliciju, a ja raspoloženje :D
Nemam pojma što se događalo i ne tumačim nikako. Eventualno slažem različite scenarije što se sve mogo dogoditi.
U svakom slučaju, ne vidim razlog da vjerujem Milanoviću više nego Petrovu.
Inače, malo ljudi koje smo slušali ovih dana kao analitičare su mi zvučali suvislo. Neki koji jesu su Aleksandra Kolarić, Milan Račić, i neočekivano, Davorko Vidović i Franjo Gregurević u jednoj emisiji Otvorenog.
Eto , imamo mandatara.
Nitko ga ne zna, nitko ga ne razumije.
Nadam se da su glasaci Mosta i HDZ-a zadovoljni sa ovim dodatnim faktorom iznenadenja.
Jucer sam se zbedirala ovim jadom ali danas u firmi smo se svi redom sprdali s BP i Mosto, s tim da inace nesto ne komentiramo politiku ali danas smo svi bili inspirirani na kavi i sastancima, pa me oraspolozilo![]()
Bit ce materijala za dobru zahebanciju iducih par godina na Vasu, Kosica i ine njihove moralne, duhovne i intelektualne "vertikale" koje cemo ocito cesto slusati u iducem periodu...
Gledam ljude oko sebe, sve neke mlake reakcije. Iskreno.... poslje onolikog đumbusa, i meni se nekako fućka. Predsjednica na faxu, a premjer na instrukcijama hrvatskog. Ok.
Kaže voditelj Otvorenog - nema sposobnost služenja hrvatskim jezikom
Ja sam iskreno zadovoljna. I baš kako je netko rekao, nebi me toliko veselilo da je HDZ odnio pobjedu sam ispred SDPa, već se nadam da će uz MOST kao "korektor" stvari ipak izgledati puno bolje. A još je i Karamarko maknut iz fokusa, milina... Kada se samo sjetim Milanovićevih ispada, tajnih razgovora, bahatosti prema predsjednici, zaista bolje nije niti zaslužio.
Je, sigurna sam da ce stvati izgledati puno bolje kad poduzetnici krenu popravljati npr. zdravstvo i socijalnu politiku.
zanima me koju ce kolicinu empatije pokazati.
Da ne kazem da mi je prestrasno imati mandatara Hrvata koji je roden u Hrvatskoj , odrastao u Hrvatskoj i sluzbeno zivi u Hrvatskoj zadnjih deset godina , a ne govori svoj materinji jezik.
Vrlo je ocito da se njime ne sluzi na poslu ( u Hrvatskoj ) i u svojoj obitelji . E, sad, nadam se da su drugi imaju puno vise optimizma od mene. Jer meni je teska ironija da uz HDZ stoji netko kome ocito u svakodnevnom zivotu domovina bas ne znaci puno , osim kao materijal za poduzetnicke ideje i projekte. Vodenje drzave nije samo ekonomski projekt, od kojeg se ocekuje zarada.
covjek je menader. i ne brine o ljudima nego zaradi firme i svom bonusu. a mjesecna placa mu je barem na razini polugodisnje premijerske.
uz to, ne govori hrvatski i sebe predstavlja kao kanadanina. ne znam kako ce to veliki domoljubi i branitelji provarit, ali hadeze ocito zna sto radi i s kojim ciljem. zna se, jel
bojim se kako ce nam zavrsiti zdravstvo, obrazovanje i kultura. a socijala je propala cim je most iskocio
Ja mislim da smo nadrapali. Uz zdravstvo i socijalu sto drugi govore, rasprodati cemo i vodu. A ako to kao narod dozvolimo nadrapali smo. Dobro je onaj napisao: Dobili smo stecajnog upravitelja. A to se sve znalo jos kad je onaj amer bio u hrv. Nisu ga izabrali ni hdz ni most nego je njima receno koga da kazu...
Evo da i ja dodam malo smajlića....
slušam radio stojedan, kako nam prevode govor novog mandatara... Ajoj veselja!
i za utjehu svima, jučer sam se vozila tramvajem s jednog na drugi kraj Zagreba, bila u bolnici par sati....dakle sasa, seni i co. su jako, jako velika manjina...dakle predsjednicu nam je poslao sam bog, milanovica, pusic i SDP treba sve strpati u zatvor, jer su nam komunisti pokrali zemlju...
eto, ne brinite, stvarno nas je malo, a još smo i grupa, niša i dijaspora. Pa nas to valjda u startu diskvalificira, da ne moraš replicirati sadržajem, lakše je etiketiranjem.
a sad se vozim na jug, pa će biti još zanimljivije.
Lingvisti imaju razloga za veselje, treba proraditi na novoj definiciji riječi koalicija. Savez meni ne zvuci dobro, ne vuče li vam to na savez komunista?
Možda će biti potrebna jedna opširna revizija jezika. Možemo početi s riječju građevina.![]()
Meni je upravo nevjerovatno da je netko kao premijer izašao po prvi put pred kamere i nije do kraja izvježbao te tri jednostavne rečenice. Ili se barem ispričao što ne govori jezik savršeno.
pogotovo što su cijeli dan najavljivali da je "netko stručan"
ali naravno, to su sve stvari preko kojih bih ja lako prešla, iskreno da je počeo govor sa "gde ste bre ljudi" ili tako nečim ja bih bila oduševljena
ali sam a priori skeptična prema bilo kome koga je odabrao, ili na koga je pristao Tomislav Karamarko
Ja zbilja ne bi sporila njegovu stručnost i poslu kojim se bavi.
No, zar ga to kvalificira za mjesto premijera?
Ne znam... je imam strašan poriv da sve prodamo i odemo van. Nažalost, nije moguće.
Vidjet ćemo. Ja mu dajem šansu.
Svakako, ako se okonča proces, imat ćemo na vlasti koaliciju u kojoj je HDZ, a da predsjednik HDZ-a nije na premijer. Zanimljivo , ako ništa drugo.
S ovakvi premijerom, imat ćemo i šansu da se vlast vrati parlamentu, a da vlada bude izvršna vlast.
Imamo šanse i da se dvije velike strane iznutra reformiraju i demokratiziraju. Pa da ne klimaju svi kako veliki vođe kažu.
I tako...
A da se osvrnem na većinu i manjinu...
Istina, nisam točno rekla da su žestoki protivnici Mosta većina i u zemlji. Ponijela me rečenica tj. što sam napisala da je na temi većina takvih . Međutim, ni u državi nikako niste manjina, usprkos dojmovima iz tramvaja (složit ćemo se da ta statistička metoda nije previše pouzdana).
SDPovih glasača je više nego HDZovih. Plus Mostovi koji su bili uvjereni da će Most s SDPom. Nemamo podatke koliko je takvih, ali moglo bi se procijeniti na pola. Dakle, nije udobna većina, nego udobna polovina.
Posljednje uređivanje od vertex : 24.12.2015. at 11:27
Kako se ostali premijeri kvalificiraju za mjesto premijera?
Svatko je u svom prvom mandatu prvi put na tom poslu, i sigurno nema iskustva u vođenju države.
Teza da netko nema empatije jer je poslovnjak je meni dosta zastrašujuća, i neistinita je.
Ako je njega HDZ kotaktirao prije više mjeseci radi suradnje, onda mislim da je moguće da će HDZu ova situacija dobro doći kao alibi za neke poteze koje su htjeli napraviti, ali nisu imali petlje.
Ja sve pišem neke dobre scenarije kojima se nadam, a mislim da su mogući. Ne znači da nisam spremna i na crne scenarije, koji su također mogući.
Ne pratim dubinski... Dakle suradnja. Dakle i to smo riješili. Ja mislim da smisao mandatara Oreškovića nikako nije jačanje parlamenta, nego omogućavanje vučenja konaca od strane Karamarka i HDZ-a, odnosno mostovskog hrasta i grozda.
pošto budući premijer nema bazu ni umreženost, bez koje kao političar nemaš ni snagu, ni moć. No vidjet ćemo za nešto mjeseci.
Kada govorim o manjini naravno da ne mislim na SDP. Niti etikete idu SDP-u. One idu osobama.
uglavnom, iako nisam optimistična ko vertex i na momente cvijeta, moram napisat da ja osobno nisam ni zgrožena ni prestravljena
a pogotovo ne razmišljam o selidbi, vjerojatno iz komotne pozicije da mi, ako ćemo objektivno, nije nešto životni komod pretjerano ugrožen
pa se mislim, ne dam nikom gušta da se riješi ovakvih kao što sam ja
a za ljudska prava, solidarnost i društvene vrijednosti koje su mi bitne ionako se bori na različite načine, izbori i njihovi rezultati samo su jedan dio
O tome tko bi mene zadovoljio ne bih na forumu.
A oni koji bi privatizirali sve zivo, izmedu ostalog i javno zdravstvo, prilicno sam sumnjicava.
Mislim da jačanje parlamenta nema veze sa mandatarom, nego sa realnom činjenicom da HDZ nema natpolovičnu većinu u parlamentu, pa ne može računati na poslušno dizanje ruku kad se bude donosio neki zakon, nego bismo stvarno mogli doživjeti da se zakoni bruse i donose u Saboru.
Naravno, sve ovisi od toga kako će se ponašati 15 zastupnika Mosta, tj. hoće li se oni utopiti u HDZ-ovskoj glasačkoj mašini.
No, ja moram reći da novom mandataru ne bih dala šansu, i nadam se da neće dobiti povjerenje u Saboru.
Znam da je ovakvo biranje mandatara legalno i da se on ne bira na izborima, ali meni je ovo potpuno neprihvatljivo i djeluje mi kao izigravanje demokracije, jednostavno mi se ne sviđa, i nikad nisam mislila da predsjednik vlade može i treba biti nestranačka osoba i nekakav manager, mislim da mora biti političar i da ljudi kad idu na izbore biraju i budućeg mandatara. Ovako možeš staviti da ti kampanju vodi neka popularna osoba, a kad pobijediš staviš Zdravka Tomca za predsjednika vlade. Neprihvatljivo.
Meni su ovi izbori katastrofa. Obrazložit ću.
Prvo, predsjednik jedne od dviju najvećih stranaka odbio se JAVNO SUČELJAVATI. Dakle, u cijeloj kampanji nije bilo niti jednog javnog sučeljavanja glavnih takmaca. Zadnji koji si je tako nešto dopustio bio je Franjo Tuđman, autokrat iz 90-tih. U normalnom svijetu, politički protivnici sučeljavaju se i nadmeću.
Drugo, jedna od dvije najveće stranke biračima nije predstavila svoj EKONOMSKI PROGRAM, nešto što bi trebala biti osnovica kampanje u kojoj se natječeš za povjerenje onih koji ti prepuštaju brigu o državi.
Treće, takva ekipa - bez sučeljavanja i bez programa, s najgorim referencama koje može imati iz prošlosti u kojoj je dvaput bestidno pokrala sve što se dalo - dobije hrpu glasova. Dakle, okruženi smo gomilom ljudi bez mozga, morala i odgovornosti. I stvarno mi je teško shvatiti da bilo tko, tko ima zdrave oči i uši i malo soli u glavi, može htjeti HDZ na vlasti.
Četvrto, ekipa iz famoznog trećeg puta cijelu kampanju ponavlja kako ne žele razgovarati o svjetonazorima, nego o reformama. Pri tome niti jednu reformu nisu pojasnili ili opisali, o njima pojma nisu imali ni dan nakon izbora. Ali odbijanjem da govore o svjetonazorima, bez kojih je nemoguće formulirati i voditi politiku, odnosno političku kampanju kao nultu točku, svjesno su obmanjivali javnost, odnosno birače, jer su jako dobro znali zašto svjetonazor ne žele spominjati. Naime, ne bi dobili toliko glasova, barem ne od ljudi s liberalnim i lijevim stavovima od kojih su mnogi glasali sa Most. Prevaranti, kako ih drukčije nazvati?
Peto ću za sad preskočiti.
I na kraju, imam dojam da ovu igru uopće ne vode oni koje gledamo i da smo, ovim izborima, samo zadovoljavali formu. Ova igra Mosta bila je dno dna.
Osobno sam navijala i navijam za nove izbore. Sad kad su maske, barem djelomično, pale.
Posljednje uređivanje od Zuska : 25.12.2015. at 00:17