Aha, sad kužim na koju vladavinu prava misliš.
dijana, ja ih ne mrzim. no čak i da ih mrzim to ne bi bila tema. radi se samo o zdravom razumu.
primjerice. gospodin Horvatinčić je u svojih 60ak godina svojim prometalima ubio četvero ljudi.
iako nikada nije dobio zatvorsku kaznu tj. oslobođen je od krivnje moja zdrava pamet meni nalaže da je on ipak kriv, a da je naše sudstvo sporo/glupo i/ili korumpirano.
isto tako- novac je nestao, ne znam koliko je desetaka svjedoka svjedočilo što se događalo, nađena je pozamašna imovina neprijavljena, to su bili najbliži suradnici master majndu cijele priče. koji je također trenutno oslobođen optužbi. no zdrava pamet nalaže da je kriv. a bome da su i ovi okolo njega nešto znali.
ili Ivo nije kriv?
i još nešto, ti misliš da je Milijan sam napisao diplomski ili ti je svejedno što nije?
seni, ne bi se trebao ispričavati, ali je li u jednom demokratskom, višestranačkom društvu normalno da ravnatelj JAVNE televizije bude istaknuti komunist, posljednji predsjednik SSOH, koji se svog totalitarističkog naslijeđa NIKAD nije odrekao, a pritom od SDP-A kao sljednice SKH KUPIO hotel u Sloveniji za sitnicu od skoro MILIJUN eura, kojeg potom niti ne prijavi u imovinskoj kartici itd, itd. Totalni nelopov, jelda' A nitko ga do sada NIKAD nije pitao. pa dobro , Radmane odakle ti ta lova?
Kao ni Josipovića, odakle mu PET stanova? Valjda od knjiga i dirigiranja. A sasvim slučajno tata bio zapovjednik Dalmatinske brigade. itd.itd.
Ja se slažem da je naše sudstvo sporo/loše/korumpirano, samo to ide u oba smjera, a ne samo u jednom.
Da mojca, sanader je moj idol, kud ivo tud i ja.
dijana, molim te mi odgovori na pitanja. onako ne uokolo kao Davor nego jasno. recimo za Ivu. Diplomu. privatizaciju.
:ja sam mirno jezero:
a zašto ne želiš odgovoriti na pitanja? pa nisu teška.
Eto draga suncokret, vidiš zašto je lakše odmahnuti rukom i reći svi su oni lopovi..nisu svi..ni s jedne, ni s druge strane, jesu oni koji jesu...
i za sve se sazna, prije ili poslije, koliko god se mediji trudili prikriti..
Lustracija nisu ni gušteri, ni chemtrailsi..vrlo je stvarno provedena u gotovo svim post-komunističkim zemljama; u kojima nije, vlada žabokrečina, npr.
Hrvatskoj i Sloveniji..
Sasa, ja nisam, i neću glumiti suca. Ne bih ni da to meni netko radi. Neka institucije rade svoj posao.
Pa bome, fino si ti sudila na ovih par zadnjih stranica, i prozivala. Od Josipovića nadalje.
Inzistirala sam, ne zato što sam mislila da ćeš odgovoriti, nego jer sam znala da nećeš.
Baš kao što se Karamarko nije sučelio.
Dobar si vojnik HDZa. Koji me ničim nije uspio niti malo pokolebati u onome što sam u napisala da deduktivnom metdom jedino mogu zaključiti o hdzovcima. Samo ne smijem napisati.
Hvala ti sasa. Ja sam napisala sve što sam mislila. O tome je li neprihvatljivo, neka sudi admin, kao što i jest.
Niti sam ja pisala da te pokolebam. Znam i ja s kim imam posla, čitam vas već duže. Niti pišem radi vas koji tu pišete, već radi onih skoro tisuću pogleda onih, koji šute. S obje strane.
Posljednje uređivanje od Dijana : 26.12.2015. at 19:05
Ljudi, u kojem god smjeru gledali, samo nemojte koristiti tu frazetinu "neka institucije rade svoj posao" jer je to zapravo najveći problem naše države - to da institucije NE rade svoj posao. Čak ako i krenu s radom, dogodi se izvaninstitucijska intervencija, a koji put proradi i autokorekt. O prethodnom friziranju institucija prema svom ukusu da i ne govorim.
Posljednje uređivanje od čokolada : 26.12.2015. at 19:08
Pa znam čokolada, ali treba raditi na tome da pravosuđe uistinu i postane neovisno. Ako netko smatra da je pozvan u međuvremenu sam donositi presude, neka izvoli. Ja nisam.
Dobar je osjećaj da ti je tata bio zapovjednik dalmatinske brigade. Nisam još čula da su u bilo kojoj europskoj zemlji, niti zapadnoj, niti istočnoj, sudili ljudima koji su bili zapovjednici savezničkih armija i pokreta otpora u borbi protiv hitlera i fašizma, zbog činjenice sto su pripadali snagama antifašizma.<br>dapace odlikovali su ih i njima se ponosili.
https://www.youtube.com/watch?v=65MqFBKJmTY
puno je toga (još) na stolu
samo se primi u kolo
pa ja sam te samo tražila tvoje mišljenje. kužiš, kao ovo koje imaš o Ivi Josipoviću i njegovim stanovima.
Naravno, Dijana, a tko bira i potvrđuje drž.tužitelja, uskok, suce, ustavne suce?
Nama treba potpuno nova generacija političara, a kako kad tako uspješno odgajamo nove naraštaje partizana i ustaša koji se i nakon 70 g. još s nekim trebaju obračunati?
Posljednje uređivanje od čokolada : 26.12.2015. at 19:19
Oni koji šute kada nisi sasvim anoniman, znaju zašto šute.
Na anonimnim komentarima dnevnog tiska i interneta su jako glasni.
Oni koji šute kada nisu sasvim anonimni, znaju zašto šute. Na anonimnim portalima dnevnog tiska su jako glasni.
Pa ako se netko ponosi pokoljem širokobrijeških franjevaca, i ljudi na Kočevskom rogu, onda je to sigurno dobar osjećaj. Nije ni čudno da je potomku nekog iz takve brigade, "lijepa" kapa partizanka. Pod kojom su i četnici klali po Vukovaru. Sitnica.
To su bili zločini. I ne, nije im bilo suđeno za to, u pravu si. Naprotiv, stekli su ugled i imovinu u društvu. Kakvom društvu? Pravednom? Ili naopakom, jednoumnom i totalitarnom?
Ali si čula za ljude koji su bili zapovjednici u borbi protiv osvajača, fašista - četnika? Njima jest bilo suđeno. I to si vjerojatno podržavala.
Posljednje uređivanje od Dijana : 26.12.2015. at 19:38
Niti što vidim, niti te razumijem.
U nedostatku argumenata izvlačiš komuniste i zazivaš lustraciju, bez veze.
Ne želim se uopće spuštati na tu razinu razgovora, ne sudim ljude po tome gdje su im djedovi i očevi bili, ili po tome koje su funkcije u prošlom sistemu obavljali.
O tome bi mogli posebnu temu otvoriti, pa bi me na toj temi mogla uvjeriti da su pripadnici NOB-a bed guys, fašizam baš super, a samoupravni socijalizam je bio mrak u kojem su nastale sve one tvornice koje su razni vozači, cvjećari i bjelosvjetski hoštapleri uz blagoslov tadašnjih vladajućih garnitura "pokupovali"
Za ovu temu bi bilo sasvim dovoljno da odgovoriš na konkretna pitanja koja su ti postavljena, jer baš me zanima što je to do sada politička opcija koju biraš napravila pozitivnog, pa da i dalje zaslužuju ičiji glas na izborima. (I molim bez floskula da su stvorili Hrvatsku i ginuli na braniku domovine)
Posljednje uređivanje od suncokret : 26.12.2015. at 19:53
Dijana, ovo što i kako pišeš je dostojno onih portala "do not link". Problem je što si usvojila te gluposti bez ikakve želje da o njima promisliš i dođeš do neke barem približne istine. Ne samo da si ih usvojila, već ih reproduciraš dalje.
Nisam iznenađena, ali zbog onih koji ovo čitaju, evo kako je tekla priča, znanstveni članak koji spominjem rado šaljem mailom zainteresiranima.
Savez komunista Hrvatske 1990. raspisao je demokratske višestranačke izbore na kojem je pobjedu odnijela Hrvatska demokratska zajednica. To jest formalni silazak SKH s vlasti, no, sukladno Pickering i Baskin u članku “Succession from the League of Communists of Croatia”, brojka od 96.000 članova SKH-SDP koji su prešli u HDZ, dok je u tadašnjem SKH-SDP ostalo oko 46.000 članova, može upućivati i na drugi zaključak.
Dakle, bivša komunistička elita raspršila se dijelom na SDP-u, dobrim dijelom na HDZ, a dijelom i na ostale stranke, pa se SDP može smatrati sljednicom komunističke partije tek formalno i dijelom.
Pickering i Baskin zbog ovog masovnog prelaska komunista u HDZ sugeriraju da je transformacija iz jednostranačja mogla biti opisana i kao “otimačina bivših komunista”.
No, paradoks je u tome što je takav HDZ biračima vrlo uspješno uspio objasniti tko su komunisti (SDP), a tko antikomunisti (HDZ), poistovjećujući nacionalnost i patriotizam s antikomunizmom, budući da je u to vrijeme ključna polarizacija bila ona etnička. Rat je, kao što je poznato, HDZ-u omogućio subordinaciju svih političkih pitanja i programa spram nacionalne sigurnosti, a izborni sistem, kao i polupredsjednički sustav, omogućili su vladanje HDZ-u na centraliziran i autoritaran način, kao i daljnje slabljenje opozicije.
Sutim i citam i nijemo odmahujem glavom...
Dijanin nacin argumentiranja:
1. uhvatiti se jedne recenice i pjeniti se 1-2 stranice zbog te recenice i forme kojom je izrecena misao (da su biraci odgovorni za one koje izaberu) umjesto da se diskutira o sustini umjesto o formi
2. na svaki primjer malverzacije s hdz-ove strane, odgovoriti jednakim (ili zamisljeno jednakim) primjerom sa strane sdp-a
2.5 ili se pozivati na institucije koje ce odraditi svoj posao u procesuiranju kriminala (ha! ha! u Hrvatskoj! na velikim ribama!)
3. ignorirati direktno postavljena pitanja i odgovarati na pitanja koja joj odgovaraju
4. potegnuti komunjare
Cinjenica je da je hdz vodio drzavu daleko vise (duze) od sdp-a, da hdz u tome nije napravio dobar posao, da je Tudjman u 90-ima postao pariah, a dasak novog evropskog hdz-a utjelovljen u Sanaderu se pokazao jos trulijim... A sdp pod vodstvom Milanovica ispao nesposoban i toliko odbojan i arogantan da ce se naci malo tko tko ce im stati u obranu. Most je sad napravio bizarni zaokret i kao i sve male stranke koje su nekad pokazivale impresivni start (HNS, Laburisti, Orah), poceo je gubiti povjerenje javnosti. I dok se ne nadje netko fiskalno konzervativan i socijalno liberalan, mene u Hrvatskoj nema tko zastupati.
Ono sto ima smisla raspravljati:
- kako isplivati iz krize
- kako smanjiti namete obrtnicima i malim tvrtkama
- kako poticati (samo)zaposljavanje i prekvalifikacije i stjecanje znacajnog radnog iskustva
- kako smanjiti drzavni aparat
- kako poticati kreativnost rjesavanja (ekonomskih) problema na lokalnom nivou
- kako odgojiti tu novu generaciju politicara koji nece u demagogiju nego u stvarno rjesavanje problema
- kako se rijesiti diskusija koje samo vode u prazno, bilo ovdje, bilo u medijima opcenito
- kako drzati politicare odgovornima za ono sto rade ii ne rade
Ono sto nema smisla raspravljati:
- sta je ciji tata/dida/xxx radio 1941 ili 1971 ili 1991
- sta je tko pokrao (nazalost. tko ce im sta dokazati. to je gotovo, mozemo jedino raditi na institucijskim promjenama da se ne moze ponoviti - nauciti tu lekciju od povijesti)
- naganjati gayeve (kao sto to radi onaj biskup) - em pusti covjeka da zivi kako hoce, em imamo precih problema za rjesavati
- razne demagogije...
Opcija za koju sam ja glasala je napravila malo za Hrvatsku, u odnosu na ono što je mogla.
Ono što je gotovo uništila zauvijek je bilo povjerenje u domoljubnu opciju. I ja uopće ne bih imala problema da se sdp pokazao kao stranka koja hrvatskoj želi dobro, briga me kako se stranka zove i jesu li to (ne)reformirani komunisti, ako rade za boljitak naroda. Ali CIJELOG naroda, a ne samo svoje kaste i podrepaša. Ako misliš da je sdp tako radio, ok. Ja ne mislim. Ne misli to vjerojatno ni onih stotisuća iseljenih. A međuvremenu nam imaju obraza reći da je manje nezaposlenih. Na početku su se kleli da se neće pravdati hdz-om, a na kraju su činili ISKLJUČIVO to. Što je to ostalo od plana 21? Same laži. A najodvratnije što sam ikad čula bilo je "ili mi ili oni". Pa to je bio čisti poziv na građanski rat. I to nam je (bio, nadam se) premijer. Suzdržat ću se.
U Karamarka vjerujem. Vjerujem da je pošten (da nije već bi odavno bio u ćuzi i kompromitiran) i da je očistio stranku od lopova , da je odmjeren, i inteligentan. Nije "elokventan" kao Zoka, istina. I hvala dragom Bogu na tome. Dobar pokazatelj je i koliko su ga razapinjali u medijima. To znači kvalitetu, nikako suprotno. Znači da ga se boje, jer naši glavni mediji su lijevo režimski, miljaama udaljeni od bilo kakve neovisnosti.
Smatram da onaj kome je stalo da hrvatska država uopće opstane u ovim teškim vremenima, a ne završi opet u kojekakvim integracijama, (ja razumijem da mnogima od vas to uopće nije bitno, ili je čak poželjno) osim hdz-a nije imao izbora. A nije da sam i ja ushićena time.
Dijana, Karamarko inteligentan?
Milanović elokventan? Obojica su STRAŠNI u tim kategorijama.
Koje integracije? Misliš li da itko želi natrag u SFRJ?
Posljednje uređivanje od čokolada : 26.12.2015. at 20:21
Lustracija u Hrvatskoj nije provedena, jer bi se vise od pola vlade uključujući improvizaciju predsjednika Tuđmana našlo lustrirano.
Osim toga situacije u Poljskoj, Rumunjskoj nisu usporedive sa situacijom u bivšoj Jugoslaviji.
zuska, lijepo znanstveno napisano. Ali je činjenica da su" 25. lipnja 1991. prilikom izglasavanja Deklaracije o uspostavi suverene i samostalne Republike Hrvatske, zastupnici SDP-a napustili su sabornicu, ne želeći sudjelovati u donošenju te odluke". Ne HDZ, u koji je doista bio prešao velik dio komunista, već SDP.
Netko tko nikada nije niti htio hrvatsku državu, ne želi je (ili njegov veći dio), niti danas. Osim za zadovoljenje svojih materijalnih potreba, i potreba za moći. Što se mene tiče, u ove četiri godine nimalo više ne sumnjam u to. Na početku mandata sam, priznajem, čak i ja imala nekih nada i očekivanja.
Uzasno me nervira ovaj argument s iseljenima. Ljudi su se iselili jer smo dio Eu i recimo lijecnici vise ne trebaju kojekakve verifikacije diploma i specijlizacija, a ne zato sto je idilu koja je ostala nakon 8 godina Sanaderovog HDZa upropastio Zokica.
Kako tebi nije vec dosadno upotrebljavati argumente " gdje ste bili 91?"
Pa za svakog bi se u javnom zivotu i politici moglo naci SVŠTA kada bi se kopalo dovolno duboko. Ili cak samo plitko zagreblo. Koja vrazja Juga?! Pa to smo davno preboljeli . I mi ( obicna raja ) i SDP. Ili sam mutava pa ne vidim izmedu redaka?!
Nije provedena, kad je bilo pitanje golog opstanka države. Zato je Tuđman morao improvizirati i provesti "pomirbu". A obila nam se lažna pomirba o glavu. Neki su upuzali u rupe, čekajući tko će iz rata izaći kao pobjednik, pa će se već znati prikloniti, a oni "manje obrazovani" , pače i "smrdljivi" su izložili svoje kože, i danas imamo ćušpajz kakav imamo..
Cekaj, vrti mi se u glavi.
Dakle glasas za Hdz jer SDP ne voli Hrvatsku i koristi je samo kako bi sebe materijalno osigurao?
Kaj? Sanader, Roncevic, Jezic, Vidosevic, onaj iz Podravke, Crnjak.... Nastavi niz.
Evo- to je taj kratki spoj o kojem pricam.
I ti imaš obraza nakon ovakvog upisa tvrditi da bi nakon lustracije krenuli kao zdravo društvo naprijed??
Kao potomak obitelji u kojoj je bilo i partizana, i domobrana, i ustaša smaknutih u logoru nakon rata, kojoj nitko u obitelji nije bio na važnim "komunističkim" funkcijama, kojoj su se roditelji vratili iz iseljeništva, i ima vrlo jake hercegovačke korjene po majci otvoreno ću ti reći da je žalosno čitati to što pišeš.
Ne bih rekla da je to sdp ikad prebolio. I nije to više samo pitanje Juge, sad je to i pitanje love, opstanka krugova moći koji su isključivo u šakama bivših komunističkih struktura. Nije ni čudo, nešto što se plelo pedeset godina ne može se rasplesti u dvadesetak, još u uvjetima rata i kad se kleptoman prodaje pod domoljuba..nisu nam izgrađene demokratske strukture a nekima i odgovara da se ne izgrade.
pino,ne bih se ni ulogirala da te nisam vidjela.
Cinjenica da sam pregledavala temu neulogirana mi je omogucila (nazalost) da vidim Dijanine postove. Prvo mi je nick zazvucao poznato. Onda kad se branila da nema ban od ranije jer je nema dvije godine, shvatila sam u cemu je stos. Dijana je jedina osoba u mojoj povijesti forumiranja na koju sam stavila filter, tako da sad kad sam ulogirana ni ne vidim sto pise. Uvaljivala sam se u glupe rasprave s razlicitim osobama, cesto nisam znala prepoznati kad je dosta (žao mi je zbog toga), al Dijana je ipak uspjela jedina da ne pozelim procitati nijednu njezinu rijec, ikad.
Posljednje uređivanje od Jelena : 26.12.2015. at 20:35
Ali zasto onda zazivas lustraciju kad dobro znas da nije provediva? Zasto je potrebno zazivati strah od nove Juge kad znas da ideja nije provediva?
Uostalon tko zna što će biti za 50 ili100 g., zamisli kako mora da je Nijemcima i Francuzima 1945. zvučala ideja o EU u dalekom 21.stoljeću?
Moram priznati, da ovu logiku ne razumijem sasvim.
svatko je nevin, dok mu se ne dokaže da je kriv. Osim ako je Radman ili Josipovic?
Protiv Radmana je vođen proces? Biti predsjednik socijalističke omladine je zločin, kazneno djelo? Nekoga je ubio, nešto je ukrao? Slovenske i hrvatske vlasti ga krivično gone?
Josipović i supruga mu, su sveučilišni profesori dobrih karijera, on je uz to uspješan skladatelj, vjerojatno su nešto naslijedili od roditelja... Ne poznam ih osobno, samo glasno razmišljam, jer mi pet stanova (ne znam ni veličinu, ni ostale detalje) ne zvuči nesto osobito sumnjivo.
no bez obzira na to, nije mi poznato da je krivično gonjen, a nije mi ni poznato da i u jednoj zemlji na svijetu, sinovi i kćeri zapovjednika dalmatinskih ili sličnih brigada, ne bi smjeli biti vlasnici stanova.
Jelena
Razlog sto jos uvijek dodjem tu i tamo ovdje su ljudi kao ti
I imas potpuno pravo oko ignoriranja - uzivo se ne dam na takve diskusije - a bome necu ni online vise
Jel da sutim ili pitam?
Dijana spomenula si ako sam dobro shvatila ured u grskovicevoj te osobu koja je u njoj. A ko je sudjelovao u kampanji i kasnije bio s tom osobom?
iPad opet luduje: ispravak
uključujuči prvog predsjednika (ne improvizaciju)
Rimac mi se kao osoba ne sviđa, i loše je vodila kampanju. Ni kalmeta nije trebao biti isturen. To je HDZ platio lošim rezultatom. Ali kažem, tražim grešku karamarku. Mislim da ne trpi lopine, sam je rekao takvima je bolje da sami odu..vidjet ćemo što će biti.ja zasada ne vidim nikog boljeg od njega..ne, to nisu ni stier ni plenković..kad ih mediji zazivaju, možeš odmah znati da tu nešto smrdi..