Jelena pokusavam se kontrolirat s vremenom provedenim na netu pa ne stignem pratit portale.
Jel imas negdje neki link sto je Corusic rekao na temu novog Zakona nesto svjeze? Hvala.
ja se iskreno nadam da nikome nije ni u primisli zakon koji imalo podsjeca na Milinovicevo razdoblje jer to bi bilo strasno.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 04.01.2016. at 16:35
I moje prognoze su crne da ne mogu biti crnije
Lili, Milinovic je mila majka u odnosu na Corusica
casa
vrit, moram ici na cetvrto da dobijem tih soma eura
al, hbg, vjerojatno necu moci, jer ce mi zakonom biti onemoguceno...
i sad kad sam ovo napisala, jasnije mi je sto ce raditi to ministarstvo demografske obnove![]()
sto ima corusic novo govorit. zna se njegovo misljenje. a ono moze biti samo gore
Ćorušić za „Glas Koncila“ objašnjava: „U igri je veliki biznis. Stvorena je gotovo korporativna mreža državnih i privatnih klinika koje*rade te postupke uz pomoć farmaceutske industrije koja na tim postupcima dobro zarađuje. Primarni motiv je zarada, a potom ostalo.“ Dr. Ćorušić prepoznaje i svjetonazor koji stoji iza nakaznog zakona: „Neoliberalni koncept razvoja ljudskog društva formirao je i Zakon o pravu na roditeljstvo, na koje svaki pojedinac ima pravo. Takav koncept dijete koje je Božji dar prihvaća kao igračku, a dijete nije igračka…. Nažalost, kako smo tranzicijsko društvo, kod nas se uzima, čini mi se, sve ono najliberalnije, i to ono negativno. To što je predloženo u prijedlogu Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji nije izraz niti volje hrvatskoga naroda čija tradicija i svjetonazor počiva na kršćanskim korijenima…* manjina, bilo da se radi o ideološkoj, svjetonazorskoj ili interesnoj skupini, pokušava terorizirati većinu i nametnuti protuživotni stav koji nema uporište u široj hrvatskoj javnosti, a niti u znanstvenoj i akademskoj zajednici. K tome, može se pretpostaviti da je to uvertira za dalju liberalizaciju obiteljskog i drugih zakona koji rastaču hrvatski korpus."
Joj fuj!
Muka mi je od toga. Prestala sam tu temu citati jer mi je zlo od ovakvih.
Je l akademska zajednica podrzava i laziranje rezultata, a i prikazivanje sumnjivih statistika koje nemaju nikakvu ponovljivost?
Bilo bi super kad bi prepisivaca diplomskog stavili za ministra obrazovanja i znanosti.
To su te tradicionalne vrijednosti koje podupire hrvatska javnost.
Kad hoces usparat na lijekovima, reci da su neucinkoviti. A ovaj forum valjda zna da su ucinkoviti!
Hvala na textovima cure.
Procitala sam a joj ne pise nam se dobro
Meni je to u 21.stoljecu neshvatljivo da se ljude onemogucava da postanu roditelji-ono najveca zelja koju covjek moze imat i sad zbog tamo nekog....
tuzno pretuzno...
treba reagirat javno zustro, jasno i glasno.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 05.01.2016. at 08:10
Cure koje su upućenije u temu molila bih da mi pojasne - što je to zapravo što dotičnog smeta kod MPO? Koje su "kršćanske" vrijednosti pritom narušene? Zaista ne shvaćam? Jel problem u smrznutim embrijima ili čemu? Ako je - zašto?! Ukoliko neka nađe vremena da linka kakav članak, zahvalna sam unaprijed!
Tvrdi crkveni stav glasi da do začeća smije doći samo u spolnom odnosu muža i žene (nema vantjelesne oplodnje) pa što Bog da ili ne da. Nema ni "umjetnog" izbacivanja sjemena.
Mekši stav dozvoljava vantjelesno spajanje punktirane jajne stanice i spermija, ali bez, laičkim rječnikom, manipuliranja tj.traženja najboljeg "para" i bez njihovog zamrzavanja za sljedeće pokušaje.
Prema moralnom zakonu KC svaki oblik začeća drukčiji od sjedinjenje u bračnoj postelji je nedostajan.
Za katolike su moralno nedopustivi svi oblici medicinske oplodnje. Nije moralno opravdana unutartjelesna oplodnja kao sto je IUI ( intrauterina inseminacija) među bračnim partnerima, kao niti metode izvantjelesne oplodnje (Ivf).
Ukratko, po nauku KC, svi oblici mpo-a su nedopušteni.
http://www.glas-koncila.hr/index.php...&news_ID=20296
http://www.glas-koncila.hr/index.php...&news_ID=16994
Posljednje uređivanje od Inesz : 05.01.2016. at 16:38
Ali, zašto bi vlast jedne zemlje trebala razmišljati o bilo kakvim vjerskim zakonima i/ili običajima?
A, jesam naivna, zar ne? No, moje pitanje mi se čini sasvim razumno.
Zato sto stalno ispada da su HDZ ministri zdravlja / zdravstva teski konzervativci na tom pitanju, i odluke donose iz vlastitih uvjerenja... To je ono "svjetonazorsko" kod biranja stranke za koju ces glasati. Pobacaj, gej brakovi, MPO, vjeronauk u skoli (koji nam je doveo zapravo SDP) su stvari o kojima se odlucuje iz svjetonazorskih cipela, kojih drugih?
Je l se samo meni cini da su mnogi ljecnici desnicari? Sori, ako nekog vrijedam, mislim na lijecnike angazirane u politici.
Nakon ove rečenice mi se nije dalje dalo čitati.Osnovni je problem medicinski potpomognute oplodnje u tome što ona prebacuje čin oplodnje izvan područja ljudskog djelovanja (agere) i postavlja ga na područje činjenja (facere). Drugim riječima: rađanje više nije ljudski čin već postaje tehnički čin. Čini se da to nameće nekoliko pitanja: problem smisla, problem etike i problem prava ili zakonodavstva.
Osnovni problem medicinski potpomognute oplodnje nije nikakva agera niti facera, već neuspio pokušaj rođenja djeteta.
A problem smisla??? Smisao je dijete, ne vidim ja tu nikakav problem, već rješenje problema.
Bog ti da razum, inteligenciju i mogućnost, a ti sve to skupa profućkaš i čekaš još jedan čamac:
Sorry na cinizmu, sarkazmu i ironiji. Ali jedino mi je to prikladno za gore navedeni tekst.
Svjetonazoru nije mjesto u znanosti, u bolnici ga mogu imati samo pacijenti, a ne i bolnica u svom globalu.
Istekao edit, a nisam pojasnila čamac:
Poplava u BiH. Mujo ide ulicom a voda mu do koljena. Nailazi Haso camcem i kaze: -
"Hajd Mujo uskaci u camac."
- "Ne, Allaha mi. Ja sam veliki vjernik i Allah ce me spasiti."
Haso kaze: - "Cekaj ti Allaha, kad si budala." - i ode.
Voda presla Muji preko pojasa kad nailazi Ibro s camcem i kaze:
- "Hajde Mujo uskaci u camac."
Ibro kaze: - "Cekaj ti Allaha, kad si budala." - i ode.
Voda dosla Muji do grla kad nailazi Suljo isto camcem i kaze:
- "Hajde Mujo uskaci u camac."
Suljo kaze: - "Cekaj ti Allaha, kad si budala." - i ode.
Mujo se udavi i ode kod Allaha i pita:
- "O Allahu. Ja sam bio veliki vjernik a ti me nisi spasio"
Allah ga pogleda i kaze:
- "Pa znam Mujo i meni je cudno. Cekaj da pogledam u notes...
A-ha... Pa tri put' sam ti slao camac a ti si sva tri puta odbio
da te spasim."
Hvala na linkovima! Pojma nisam imala da su službeni stavovi KC takvi...
Problem je na koji se nacin brani stav crkve. Lažima i manipulacijom. Rezultata, vjernika i ostalih vjerskih zajednica.
Kad se donosio zakon iz KC su povukli sa sobom ostale vjerske zajednice koje uopce nemaju tvrdi stav prema MPO. Ali nisu trazili podrsku u zabrani/ogranicavanju MPO-a jer ne bi nikad dobili, nego su trazili podrsku svom stavu da se kod donosenja zakona vise trebaju konzultirati vjerske zajednice, sto se ekipici naravno svidjelo, ne razmisljajuci sto to nosi konkretno MPO pacijentima. Onda se to predstavljalo kao da imaju podrsku ostalih vjerskih zajednica.
Al na stranu MPO, Ćorušić i Milinović su lažirali rezultate lijecenja i na temelju toga ukinuli neke oblike lijecenja. To je cinjenica. Ne vidim sto bi ih sprijecilo da laziraju rezultate u nefrologiji ili kardiokirurgiji.
Prigodna priča: Razboli se zločesti i bahati kralj u nekom dalekom kraljevstvu pa ljudi širom kraljevstva počnu slaviti i veseliti se što će ga se napokon riješiti - svi osim mudre starice koja krene plakati i zapomagati. Dogodi se čudo i kralj ozdravi. Pozove on mudru staricu na dvor, nagradi je zlatom i upita kako to da se ona nije veselila njegovoj bolesti, a starica mu odgovori: "Sinko moj, pa kako da se veselim kada znam da me poslije tebe može snaći još veće zlo i nevolja?"![]()
Posljednje uređivanje od Kanga : 06.01.2016. at 14:30
Glas koncila - Impresum
OSNIVAČ: Nadbiskupski duhovni stol, Zagreb, Kaptol 31
IZDAVAČ: Nadbiskupski duhovni stol - Glas Koncila, Zagreb, Kaptol 8
Nadbiskupski duhovni stol je središnje upravno i savjetodavno tijelo Zagrebačke nadbiskupije koje pomaže Nadbiskupu u upravljanju nadbiskupijom.
Evo zadnje papinske izjave o MPO, čisto da ne bi bilo zabune: http://www.index.hr/vijesti/clanak/p...em/601195.aspx
Ja jesam vjernik i još k tome desno orijentirana, ali o MPO nisam iskreno nikada u životu razmišljala (tema nikada nije dotakla moj život), niti pratila rasprave ili stajališta Crkve o toj temi... Glas koncila u životu nisam pročitala... Iskreno, ja sam u svemu umjerena, pa i u svom "desničarenju" i vjerovanju... Tako mi je za sada najljepše![]()
Pardon, demantiram samu sebe, istekao mi edit. Poslije Benedikta, oglasio se i Franjo po pitanju asistirane reprodukcije: http://americamagazine.org/issue/pop...st-god-creator
Ista poruka, samo neznatno blaža retorika, bar što se tiče IVFa.
Intervju u Glasu koncila je službeni stav koliko je i službena objava recimo Ustavnih promjena u Večernjem listu. Crkva nije takav monolit kako to neki zamišljaju. Postoje službene objave, službeni nauk i neformalna medijska komunikacija.
problem nastaje kad umjereni daju svoj glas onima manje umjerenima,
a zatim ti manje umjereni građanima koji nisu bili tvoje sreće da ih mpo ne dotiče prave nepremostive životne promleme-mislim da je na to magriz mislila kad je napisala da bi trebala znati što u stvari zastupaš.
Sve navedeno u linkovima koje je Inesz postala ima uporište u ovim službenim vatikanskim dokumentima:
http://w2.vatican.va/content/john-pa...ium-vitae.html
http://www.vatican.va/roman_curia/co...n-life_en.html
A ovo je službeno priopćenje pape Franje: http://w2.vatican.va/content/frances...-italiani.html
Stav RKC je vrlo jasan i vjerujem da nije podložan (re)interpretacijama, pogotovo ne enciklika Ivana Pavla II (ako se ne varam, govor pape ex cathedra se smatra dogmom). Osobno nemam apsolutno nikakvih problema s time i poštujem tuđa uvjerenja, ali zašto bi stav jedne vjerske zajednice trebao utjecati na mogućnost liječenja bolesti svih građana države ili zašto bi religijsko uvjerenje trebalo postati dijelom legislative jedne sekularne države? Nitko (rimo)katolike ne tjera na IVF, trenutni im zakon pruža izbor kakav nama Milinovićev nikad nije ili Ćorušićev nikada ne bi dao.
A apropos Ćorušića i njegove moralne ambivalencije, meni nikako ne ide u glavu kako je moguće da netko tko se deklarira velikim i dubokim vjernikom može obavljati pobačaje, znajući da ga taj čin automatski ekskomunicira iz crkve. Može se danas pravdati kako je morao, kako onda nije imao izbora, ali zar nije bilo drugih grana medicine u kojima bi mogao zadovoljiti svoju "glad" za liječenjem i pomoći? Zar su npr. interna, oftalmologija ili generalna onkologija, u usporedbi s ginekološkom onkologijom što je u konačnici specijalizirao, toliko manje vrijedne? Da ja vjerujem u besmrtnu dušu i nekakav sud poslije smrti, ne mogu zamisliti da bi svjesno i opetovano radila stvari koje je osuđuju na vječno prokletstvo. Međutim, ne tako davno, prije svega desetak godina, taj je isti Ćorušić pjevao drugačiju pjesmu: http://www.index.hr/vijesti/clanak/g...ne/249851.aspx
Još kad čujem kako samouvjereno izjavljuje (laže!) kako postoji znanstveni konsensus kako život počinje spajanjem muške i ženske spolne stanice... mislim da ne postoji niti konsensus da konsensus postoji :/ Ali to je uistinu jedna druga tema, pitam se ima li - čak i na ovom filozofskom - potrebe za njom, tim više što smo mpo prožvakali uzduž i poprijeko uvijek s istim rezultatom - tema je zaključana.
Posljednje uređivanje od BigBlue : 06.01.2016. at 23:14
Kada sam izašla na ove posljednje izbore, prvenstveno sam glasala PROTIV stranke koja je bila na vlasti, a iskreno MPO mi je bila zadnja stvar na pameti... Isto kao što je tebi ili nekome drugome nešto drugo zadnja stvar zbog koje će odlučiti kome će dati svoj glas... Niti na kraj pameti mi nije nikoga zastupati, niti je itko od političara na našoj sceni idealan, ja sam se trudila odabrati manje zlo, u skladu sa svojim skromnim afinitetima...
Uopce nije nuzno da te se tice tudja nevolja i oni koji su im stavili ne sol vec fluorovodicnu kiselinu na ranu. Ali ako zdravlje definiramo kao najvaznije (a tu ce se vecina sloziti), moralo bi te se ticati da su i buduci i prosli ministar donosili zakone na temelju laznih rezultata i time diskriminirali dio pacijenata. Meni je to dno dna, kako se to danas lijepo kaze.
Posljednje uređivanje od Jelena : 07.01.2016. at 00:22
Mislim naravno na proslog HDZovog ministra zdravstva.
Ako se pretvarate da sve navedeno sami ne plaćate, članak postane sasvim zabavno štivo:
http://www.jutarnji.hr/piloti-placen...siti-/1492934/
Ma gotovo je, nema ti toga više.
Sad će ih Tim sve rastjerati.![]()
Meni je najgore sto se svugdje ima nesto za naci. A ostala ekipa koja radi i to za place poput mojih, prekovremeno, svakako jer se ne moze jos zaposliti neko ko radi. A za nenadane uvijek se nadje mjesta.
I ko na kraju najezi uvijek ekipa koja radi. Jer zbog reformi i sl. sranja koje treba prezentirati drugima, nema i dalje zaposljavanja. A da se dokaze vaznost postojanja natovare im jos posla preko glave
Procitala sam clanak i prije nego topik.
I sad tamo je sve nadrobljeno. I drzavni i javni i lokalni. Sve u jednoj kasi.
Je treba to sve srediti. Jednog dana mozda neko i hoce. Ali ovi jos pregovaraju. Jutros sam slusala vjesti u 7 na HR. I bla bla bla bla sastat ce se bla bla bla razmotrit ce bla bla bla....
I onda kada ce domovinska koalicija i most potpisati koalicijski sporazum. Onako kao crtica. Bez komentara i sl. I dalje bla bla bla vjesti iz svijeta hidrogenska bomba.
Sad cu biti kao zuta. U HR se to zove vidikova bomba ili fuzijska. Al ne nase novinarstvo nije u stanju koristiti nase izraze vec samo prevedi s engleskog. Pa eto i taj nesretni hidrogen nije vise vodik.
I onda vjesti iz kulture.
Vise nek krenu raditi. Mozda sam nestrpljiva ali ovih razgovora mi je vec pun kufer.
A crticu o koalicijskom sporazumu mislim da nemam snage ni komentirati.
navratio nam frend
star, ali ljevičar
naravno spomenemo izbore
kaže on, kako je glasao za most
ja ostala
kaže mislio je da će nešto promjeniti, ali sad kad je vidio što je zapraf most...
kaže do sad nikad nije glasao za sdp (glasao je za laburiste i takve stranke )
ali nakon ovog što je ispalo s ovim izborima, glasa isključivo za sdp dalje
Lajkam:
http://m.tportal.hr/vijesti/411476/K...-ministri.html
Osim "umjetno potpomognute"![]()
Ovo je zanimljivo:
http://www.jutarnji.hr/najjaca-organ...stri-/1494435/
"Za ministarstvo obrazovanja nismo poslali prijedlog jer za to mjesto načelno podržavamo Damira Jelića, ali ga nismo mogli predložiti jer on pripada karlovačkom HDZ-u, kazao je izvor iz stranke."
Za ubit se. Kakav ce to bit gradjanski odgoj. Za one koji su zaboravili:
http://m.24sata.hr/news/damir-jelic-...bortira-274675
Tj. nadam se da to MOST nece dozvoliti. Previse je ljudi iz tog sektora.