Kopirano iz 2 članka s portala. Mislim da mi se više sviđa nego ne sviđa, svakako bih uvela nekakve sankcije za neizlazak.
Belgija je jedna od pet zemalja članica u kojima je glasovanje obavezno. Uz Belgiju - tu su još i Grčka i Cipar te Luksemburg i Bugarska. A kad se nešto mora, a netko to ne radi onda je izvjesno da bi mogao dobiti po džepu.
Belgija je zemlja koja obavezno glasovanje ima od 1893., a predviđene su novčane kazne od 25 do 125 eura. Onaj tko u 15 godina četiri puta ne izađe na izbore, gubi pravo glasa na 10 godina, i ne može se prijaviti za posao u državnoj službi. Ipak, ne kažnjavanju jer se izlazak na izbore više smatra moralnom, nego zakonskom obvezom.
U Grčkoj je glasovanje obvezno, no nikakve sankcije nisu predviđene ako se to propusti. Cipar ima kazne od 340 eura, ali i zatvorske kazne, no neizlazak na izbore - vrlo se rijetko procesuira. Najviše kazne su u Luksemburgu i to do 1000 eura. Međutim, ondje je glasovanje obavezno za birače prijavljene u registar, a prijava u registar nije obavezna, i kazne se u pravilu, ne izriču.Portal GlobalPost objavio je kartu zemalja u kojima je glasovanje na izborima obavezno, navodeći i nekoliko zanimljivosti na tu temu:
•U Meksiku ne postoje službene sankcije za nedolazak na birališta, ali one koji ignoriraju izbore čeka svojevrsna društvena stigma.
•Australci koji se ne pojave na biralištima mogu se suočiti s kaznom od 17 do 44 dolara.
•Stanovnik Grčke koji odbija glasovati može imati problema s dobivanjem vozačke dozvole ili putovnice.
•U Boliviji glasači moraju dobiti pečat u glasačku iskaznicu. Onaj tko ga nema može biti suočen sa zamrzavanjem plaće!
Zemlje u kojima je glasovanje obavezno (uglavnom od 18. ili 21. godine života) su: Meksiko, Honduras, Kostarika, Ekvador, Peru, Bolivija, Paragvaj, Urugvaj, Argentina, Brazil, Panama, Dominikanska Republika, Belgija, Luksemburg, Grčka, Cipar, Libanon, Egipat, Kongo, Tajland, Singapur, Australija i Nauru (Izvor: CIA.gov The World Factbook).
Po mojoj okolini, zaključujem da na izbore ne izlaze oni kojima je dobro... srednja urbana klasa. Ah....
Zašto SDP nije pokrenuo ukidanje prava glasova dijaspori kad su bili na vlasti? (Kakvo suvišno pitanje zapravo).

.
.
).
Odgovori s citatom