Dobro je da kritički raspravljamo o programima bilo koje stranke. Pa i za Možemo je dobro da raspravljamo o tome što planiraju s porezima. U otvorenoj raspravi se često jave bolja rješenja. Ili bar, u ovom slučaju, možemo sebi iskristalizirati što nam je više, a što manje važno.

Kakvu točno transformaciju poreznog sustava Možemo nudi? Čitam program i koliko shvaćam plan je dodatni smanjiti oporezivanje onih s manjim prihodima, i smanjiti pdv, a povećati oporezivanje onih s većim prihodima. Mene zanima i o kojim brojkama se tu radi? Planira li se u proračun na ovaj način unijeti više ili manje novaca od poreza? Koliko? Ovako napisan program zvuči jako lijepo, ali je zapravo sve skupa poprilično nejasno i nekonretno. Naravno da raspravljamo misle li na jednu ili više nekretnina, na stopu od 36 ili 100%, kad ništa od toga ne piše.

Nadalje, većina bogatijih i uspješnijih ljudi koje ja znam (a ne znam najbogatije, Keruma i slične...), poduzetnici, iznajmljivači, što god, su te novce stekli iznimno se trudeći, radeći više od ustalih, ulažući svoj kapital, vrijeme, znanje, riskirajući, odvažujući se, zapošljavajući druge, i bitno doprinoseći proračunu već sad. Ja isto imam dojam da je ovo napisano u programu Možemo na neki način kažnjavanje tih ljudi.