Pa ja sto vidim oko sebe, a pričam doslovce oko sebe, to nikako nije “poduzetnik živi 1000 puta bolje”. Žive u nekoj mjeri bolje, ali ne baš 1000 puta bolje. 1000 puta bolje je valjda kad uspoređuješ Paris Hilton i obitelj koja živi u “kartonskoj” kutiji u slamu.

Ali i 3:1 mi se čini premalo. To bi recimo značilo da ako ja dobijem placu 7000 kn, da vlasnik moje firme treba što? Na kraju mjeseca zaraditi 21.000 kn?

Nisam baš sigurna da bi na svijetu bilo previše ljudi koji bi bili zainteresirani za poduzetništvo da bi im na kraju mjeseca ostalo 21.000 kn. Osim toga, oni su baš zato poduzetnici jer ulažu novac, riskiraju, odgovorni su da sklope nove poslove, da imaju ljudima za plaće... tko bi to radio za 20.000 kn? Osim toga, poduzetnik je taj koji će ponovo uložiti neki višak novca, u nove poslove, u nova radna mjesta...

Kad uzmeš npr. prosječnu tvornicu neke robe široke potrošnje, radnik u tvornici ima cca 4.500-5.000, a radi kroz svih 7 dana tjedno u 3 smjene. Brand manager u takvoj firmi ima između 10.000 i 16.000/17.000 kn plaću, radi od 8 do 16, od pon do petka. Dakle netko u marketingu ima 3x veću plaću od nekog u pogonu. Koliko bi onda vlasnik trebao zarađivati? I baš će držati cijelu tvornicu, zapošljavati par desetaka ili stotina ljudi za “neku siću”.

Kad pričamo o ovima koji žive 1000 puta bolje, pa to je ekipa koji su kapitalisti već 100-200 godina, koji prelijevaju dionice odavde tamo, kupuju i prodaju korporacije... nisu se preko noći obogatili. Naravno da im put do tolikih para baš nije popločen mirisnim cvijećem, ali nisu ni svi samo teški iskorištavači radne snage.

I nije netko tko je bogat/uspješan poduzetnik to samo zato jer mu je dano genima ili Bogom, nego jer mu je dano ocem/djedom/pradjedom... nekim obiteljskim financijskim kapitalom, ako ne s nekom posebnom materijalnom podlogom, onda barem onim što se zove “socio-kulturni” kapital, odnosno odskočna daska da imaš ovu ili onu mogućnost obrazovanja, stjecanja raznih vještina, kretanja u ovim ili onim interesnim, stručnim i sl. krugovima. Naravno, nije nemoguce odskočiti i bez odskočne daske, no svakako neki uspješni imaju dobre obiteljske temelje za to, nije samo do njih.