Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: zdrave pizze

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno zdrave pizze

evo nekoliko recepata za zdrave pizze za djecu

pizza od krumpira
    naribati krumpir pa ga staviti na papirnati ubrus da malo upije visak sokova. zagrijati ulje u tavi pa staviti ribani krumpir, oblikovati kao tijesto za pizzu. peci nekoliko minuta dok ne dobije zlatnosmedju boju pa okrenuti i peci s druge strane.
    staviti na "tijesto" kulutove svjeze rajcice, ribani sir i masline, te posipati origanom. zapeci u pecnici (staviti onako visoko u pecnicu)

pizza od kukuruzne krupice
    u lonac staviti 3 salice vode pa ostaviti da zakipi. dodati 1 salicu kukuruzne krupice, dodati malo soli, maslinovog ulja i persina (moze i zacinskog bilja, nasjeckanih suhih rajcica i sl.). kad je palenta kuhana nauljiti pliticu za pecenje i rasporediti palentu u okruglo tijesto. staviti namirnice po izboru i peci. evo nekoliko kombinacija za nadljev:
    -tikvice, paprika, tofu, bosiljak
    -grah, rajcica, maslinovo ulje
    -pesto, articoke, masline, sir
    -rajcica, grilani patlidzan, sir

pizza od integralnog tijesta
    500 g integralnog brasna
    1 vrecica suhe germe
    175 ml vruce vode
    2 velike zlice maslinovog ulja
    napraviti tijesto, pustiti da se digne, te razvaljati u okrugao oblik, staviti nadljev i peci

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

super

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

nije mi jasan ovaj ribani krumpir, kako oblikuješ tijesto u tavi? Je l se to raspada ili...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

tava je okrugla i samo rasporedis krumpit tanko po tavi. ne, ne raspada se, krumpir se poveze kad se spece i dobijes crvstu bazu za pizzu.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Meni isto nije jasno kak se napravi tijesto od tog krumpira, a i zasto bi przeni krumpir bio zdrav (ako sam dobro shvatila taj prvi recept).

Inace, ovo s palentom je jako dobra fora.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Meni isto nije jasno kak se napravi tijesto od tog krumpira
    zaista ne znam kako bih to bolje objasnila, pokusala sam vec dva put...
    meni je osobno ovaj recept s krumpirom najdrazi, ako vam se ne svidja ne morate ga isprobati
    ja to ne bih nazvala przenim krumpirom, to se radi na onoj debeloj tavi koja se samo tanko premaze maslinovim ili sezamovim uljem, pa bi se reklo da je to prije grilani nego przeni krumpir. a apsolutno je zdraviji od rafiniranog, bijelog brasna iz tijesta obicne pizze.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Mony prvotno napisa
    Meni isto nije jasno kak se napravi tijesto od tog krumpira,
    pa to ti je kao popečak od krumpira, samo velik ko tava.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

iliti spanjolska tortilja, samo u nju jos idu i jaja i zacini.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ova zadnja varijanta je najzdravija.
    O krumpiru bi se dalo razmisliti.

ja sam definitivno partiprejker!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Neki dan sam za Portal pisala o zdravoj prehrani: poslije kuhane hrane (na pari i u vodi), pečenje je najzdraviji način termičke obrade hrane i, ako ne naliješ pola litre ulja (što stvarno nije potrebno), uopće ne vidim zašto bi taj krumpir bio loš.

samo, kako sam ja ljenjivica - praktičarka, ja bih sve sastojke izmiješala u krumpir i pekla. poslije bih samo malo namazala pasiranom rajčicom da sliči na picu.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Zato što ima izrazito nizak glikemijski indeks što jako opterećuje gušteraču. I zato što krumpir sadrži alkaloide koji su kradljivci kalcija npr. iz kostiju. Stoga dijeci i nije potreban. No naravno sve to uzimamo samo kao upozorenje ako se ne jede vrlo često. Ni ga jedemo jednom u dva tjedna.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mi ga jedemo mooožda jednom u dva mjeseca, ali nisam baš sigurna u sve što se piše...
    Nisam tip "i kaj mi fali", ali ljudi su stoljećima odrastali na krumpiru i nisu znali za osteoporozu - umirali uspravni u devedesetoj.
    znači, kao i kod svega, potreban je balans.

Lea, jesi li ispljuvala prehranu na onoj anketi?
    Ajmo na pp.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj LeaB prvotno napisa
    Zato što ima izrazito nizak glikemijski indeks što jako opterećuje gušteraču. I zato što krumpir sadrži alkaloide koji su kradljivci kalcija npr. iz kostiju. Stoga dijeci i nije potreban. No naravno sve to uzimamo samo kao upozorenje ako se ne jede vrlo često. Ni ga jedemo jednom u dva tjedna.
    vjerovatno ako ga jedes kao sto je uobicajeno u ovoj nekoj kontinentalnoj prehrani koja se sastoji od jedan dan krumpir, drugi dan bijelo tijesto, a sve to uz hrpe mesa.
    ali u ovoj kombinaciji koju sam navela, pa jos ako se jede dva put na mjesec ko sto ga mi jedemo, mislim da je skroz ok.

Ova zadnja varijanta je najzdravija.
    O krumpiru bi se dalo razmisliti.
    mislim da su sve tri varijante jednako zdrave. zasto bi integralno brasno bilo zdravije od kukuruznog brasna? treba jesto sto raznovrsnije.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •