Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: fimoza i obrezivanje-molim savjete i iskustva

Marija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno fimoza i obrezivanje-molim savjete i iskustva

Dakle, mog Daniela po svemu sudeći čeka obrezivanje

On je imao suženje kožice još kao beba, ali nije imao nikakvih problema, i upute kirurga su bile-povući koliko ide radi čišćenja, a kasnije slijedi eventualno odljepljivanje. I kad smo se riješili pelena, kožica je bila još djelomično zalijepljena za glavić, ali se s čišćenjem i potezanjem (tu je već i on bio stručan ) na kraju sve odlijepilo i glavić mu je konačno s 4 godine ugledao sunce. S tim što nas je naša ped upozorila da se to zna ponovo zalijepiti.

On bi to sam povukao kod tuširanja, ja sam isprala vodom, smegma se baš i nije nakupljala i to je bilo to. Nekad je povukao kožicu potpuno, nekad djelomično, dok pred jedno mjesec dana nisam primjetila da unazad par dana povuče samo djelomično i onda smo vidjeli da se kožica više ne da povući, odnosno promjer otvora je svega nekih 4-5 mm, a rub kože bijel.

Drugi dan nakon kupanja je on pokušao povući malo jače, malo sam probala i ja, sve se prevuklo (potpuno bezbolno), ali se više nije moglo vratiti nazad, pa smo onda išli u Klaićevu da mu vrate kožicu. E to je bolilo Upute su bile: prevlačiti se mora koliko ide, nama nije više uopće išlo i otišli smo jučer na kontrolu kod urologa i on je konstatirao da se stvorilo vezivno tkivo, da je to posljedica upale (koju nismo nikad uočili, nije imamo temperaturu, a piškio je uvijek bezbolno i količinski isto, sad se grizem kako je to tako brzo nastalo-gotovo preko noći od potpunog povlačenja da toga da uopće ne ide) i da je obrezivanje neizbježno.

Mene grozno plaši što se to radi u općoj anesteziji, tješi me što ide isti dan kući i što ću moći biti s njim, onda se opet bojim koliko će ga sve to istraumatizirati s obzirom da je već 4,5...Pa sad molim mame koje su prošle kroz to da me malo utješe...

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

a nema šanse da još malo "vježbate"? možda se opet vrati staro stanje? :?

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Bio je članak tu na Rodi o tome, ako neko zna neka stavi link. Uglavnom piše da je prava fimoza jako rijetka, prečesto se to bezveze radi, a sama se kožica može moči prevuči kod nekih tek u pubertetu.
    Moj klinac ima 6g i ne da mu se povuči potpuno i savjetovali su nam da mu to oni (u opčoj anesteziji) ali to nije obrezivanje nego to oni samo rastegnu i malo zarežu. (E jesam objasnila, valjda kužiš šta mislim)
    Ja ga ne dam, pošto nema nikakvih problema ni upala, na operaciju uvijek stigne ako bude trebalo.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam nekad davno, kad mi je to bilo aktualno, citala da je ovo sto se vama dogodilo nazalost dosta cest razlog obrezivanja. zato se i upozorava roditelje da ne prevlace preko mjere.

mogu te utjesiti samo tako da ti kazem da je ta opca plitka, odmah ih bude, i da rana nije bolna.

pripremi ga na to da cete se morati pozdraviti vani, dok je jos budan i na to da ce mu piso biti poslije operacije skroz drukciji. kad je ivar lani sreo jednog decka obrezanog pisa na jednom rodjendanu u wcu, koje je to veselje bilo: oba su se derala u nevjerici: mi imamo istog pisu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a onda kad ancica dodje, za brzi danijelov oporavak , organizirat cemo natjecanje u pisanju u dalj. to ne mozes ni zamisliti.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ivka,

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Marija, ja ti na zalost ne mogu pomoci sa savjetima oko same operacije, nemamo slicno vam iskustvo. Drzte se.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

super je sto necete trebati preko noci ostati u bolnici, prije 5g se trebalo

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zar ne mogu s kremama to riješiti?

Odi na , tamo ima dosta informacija o obrezivanju i alternativama obrezivanju. Stvarno su se potrudili.

Ja bih svakako tražila barem drugo mišljenje prije nego što bih dala da mu režu tako osjetljivi dio tijela.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ajmo još jednom:

Zar ne mogu s kremama to riješiti?

Odi na http://www.nocirc.org/publish/, tamo ima dosta informacija o obrezivanju i alternativama obrezivanju. Stvarno su se potrudili.

Ja bih svakako tražila barem drugo mišljenje prije nego što bih dala da mu režu tako osjetljivi dio tijela.

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    kad je ivar lani sreo jednog decka obrezanog pisa na jednom rodjendanu u wcu, koje je to veselje bilo: oba su se derala u nevjerici: mi imamo istog pisu

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Marija, moj sin ima 6,5 i jos uvijek ne moze presvuci kozicu. Bar on tvrdi da ne ide dalje...
    Ne pada nam napamet ikakva intervencija.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dijana, imate isti problem ko marijin d. (parafimoza)?

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.nocirc.org/publish/pamphlet6.html

Should my son be circumcised? His doctor says he needs to be circumcised because...

He'll be cleaner.
    The foreskin protects the glans penis and urinary tract from dirt and contamination. Any boy can learn to wash his penis.

His foreskin is too tight.
    If your son is urinating, his penis is normal and is functioning. There is no cause for concern. A tight foreskin will resolve with sexual maturity.

His foreskin doesn't retract.
    A non-retractable foreskin (phimosis) is normal in infancy and childhood. The foreskin and glans are connected by a common membrane, and will separate as the child matures. If a foreskin is not retractable before puberty, the hormones of puberty will help the process - except in the one to two percent of males who will live their entire lives with a non-retractable foreskin. For them, this is perfectly normal.

His foreskin is red, inflamed, and itching.
    When the tip of the foreskin is red, it is protecting the glans and urinary opening (meatus). The cause must be determined. Causes include infrequent diaper changes, bubble baths, chlorinated water (swimming pools), soap on the foreskin, harsh soap or detergent on diapers or underwear, antibiotics, and concentrated urine from dehydration.

Drinking water, soaking in soap-free bath water, bacterial replacement therapy (liquid Acidophilus culture both ingested and applied to the foreskin 4-6 times a day), and air will all help healing.

He has white lumps under his foreskin.
    In some boys, during the process of the foreskin and the glans separating, white lumps form under the foreskin. They indicate that the separation process has begun. Once the separation reaches the tip of the penis, the accumulated smegma (sloughed cells) will be discharged naturally by the body and can easily be wiped away, if it is even noticed.

He has balanitis xerotica obliterans (BXO).
    Balanitis xerotica obliterans (BXO) is recognizable by a whitish ring of tissue at the tip of the foreskin, which constricts and prevents retraction. This is an uncommon condition affecting no more than 1% of boys by their fifteenth birthday. It is confirmed by biopsy. Conservative treatment by a physician for BXO with 1% Clotrimazole and 1% hydrocortisone cream mixed together and applied three times a day is usually effective. This treatment should be tried, as should more potent steroid creams, if necessary, before surgery is considered.

He sprays when he urinates.
    In most intact boys, urine flows out of the foreskin opening in a steady stream. During the process of penile growth and development, some boys go through a period where the urine stream is diffused. Boys, unlike their mothers, may take great delight in this phase. Rest assured, it is only a developmental phase and it requires no treatment.

His foreskin balloons when he urinates.
    Ballooning is a normal and temporary phase of penile development in some boys, and ballooning disappears as the opening of the foreskin increases in diameter. It requires no treatment.

His foreskin got caught in a zipper and needs to be cut off.
    While getting a foreskin caught in a zipper can be painful, there is no need to cut off more tissue, creating a larger wound. The zipper needs to be cut across the bottom and the teeth separated to release any caught tissue. The proper care then is to repair any tears in the foreskin. The foreskin protects the glans from zipper injuries and direct injury from other causes.

His foreskin is stuck behind the glans (paraphimosis).
    Paraphimosis is caused by premature retraction of the foreskin and it getting stuck behind the glans. The foreskin then acts as a tourniquet and blood gets trapped in the glans, causing it to swell. Squeezing blood out of the glans and using the thumbs to push the glans back inside the foreskin will bring the foreskin forward again. If needed, applying ice or the injection of hyaluronidase by a physician will reduce swelling.

He'll look like his father or the other boys.
    With more and more boys being kept intact, this is no longer an issue.

His foreskin is too long.
    Foreskins come in varying sizes. In some boys, it represents more than half the length of the penis. In others, it barely reaches the end of the glans. All variations are normal. There is never "too much" or "redundant" foreskin.

He's having anesthesia anyway, let's just circumcise him, too.
    If your son needs surgery for any reason, write across the consent form "No circumcision!" Tell your physician you will sue anyone who touches your son's penis during surgery. Foreskins have been forcibly retracted or amputated during a nonrelated surgery.

When is circumcision medically indicated?
    Frostbite: If the foreskin is frostbitten to the point of necrosis, partial or full amputation may be required.

Gangrene: Individuals with diabetes or chronic alcoholism have been known to have circulatory problems that result in gangrene of the foreskin. Circumcision is indicated in this rare condition.

Malignancy: Should a foreskin malignancy develop, circumcision is indicated. Malignancies are extremely rare and occur in older men (average age 67 years).

Irreparable trauma: If plastic surgery cannot repair a physical injury, circumcision is warranted.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Marija, nije to strasno, pol muskog covjecanstva to napravi u djetinjstvu. Buducoj zeni samo plus-higijena se lakse odrzava nego s kozicom.
    Moj brat je imao op. fimoze negdje pred skolu-bez posljedica. Nisam primjetila ni bilo kakve psihicke posljedice nakon toga. Glavno da ne ostaje u bolnici, a ne boli vise nego obicna upalica, mozda par dana.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na temelju onog što sam do sada o svemu tome pročitala, ne bih se složila. Ovo za održavanje higijene je već dugo poznati mit, a u svakom slučaju ni blizu dovoljan razlog. Umanjine osjet u penisu će djetetu biti dovoljno bitna stvar kasnije da se sve to skupa ozbiljno shvati sad.

Mislim, i velika većina žena kod nas, a priličan broj u svijetu, ima razrezanu i sašivenu međicu pa svejedno rezanje međice ne spada u kategoriju "ništa strašno".

No, da se vratim na temu. Marija, od srca vam želim da izbjegnete operaciju, a ako nije moguće, brz i što manje bolan oporavak.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Umanjine=umanjen

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    dijana, imate isti problem ko marijin d. (parafimoza)?
    Imali smo i jednu epizodu parafimoze prije par godina i vratili kozicu.
    MM ima stav slican onome u clanku na portalu:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=202&Show=1941
    I ne da dirati. A ja se mislim: ipak su to muska posla. I ne petljam se puno.

Marija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vedrana, čitam ove linkove i sva sam podvojena...pogotovo kad vidim jasno napisane komplikacije kojih se bojim, a ne želim ih ni u svojoj glavi verbalizirati
    I slažem se da se tome nikako ne bi trebalo pristupati rutinski kao što je kod nas s epiziotomijom...ali nekako nisam stekla dojam da se kod nas rutinski odlučuju na obrezivanje.

Od razloga koji bi kod njega bili indikacija za obrezivanje je definitvno bijela stvrdnuta koža, i taj stvrdnuti prsten je debljine između 1 i 2 mm. E sad ja ne znam da li je to balanitis xerotica obliterans ili je to vezivno tkivo (ili je to zapravo jedno te isto). Da li se uopće vezivno tkivo može smanjiti mazanjem s kortikosteroidnom kremom?

On je inače dvaput razbio čelo i prošao je s kopčicom, bez šivanja, ali stvara dosta debele ožiljke, baš onako s puno vezivnog tkiva. Kad je ranije uspjevao prevući kožicu preko glavića (ne sad nedavno kad je to završilo s parafimzom, nego prije dok je išlo bez problema) nikad nisam primijetila ni krv ni pucanje kože koje dosta mama spominje, on je pišonju stvarno jako natezao i beskrajno se divio i nisam imala dojam da ga išta boli ili smeta. Tako da si cijelo vrijeme mislim kad je to tako naglo nastalo da nismo skužili (jer je to bijelo zadebljanje postojalo prije epizode s parafimozom)

Za parafimozu su nam na hitnoj rekli da nije apsolutna indikacija za obrezivanje, nego samo ako se stanje ponovi nekoliko puta...

Ja isto vjerujem da se higijena može sasvim lijepo održavati i kad je prepucij sačuvan i mislim da je obrezivanje samo krajnja opcija i zato bi to voljela izbjeći...ali bojim se komplikacija u slučaju da se mora, a mi to izbjegnemo.

U svakom slučaju, dr. nam je rekao da se to može riješiti i na jesen, njega i tako nema do početka srpnja i imamo još malo manevarskog prostora za traženje drugog mišljenja. Samo ne znam kojeg bi doktora konkretno trebalo još pitati.

Ivarice, da li oni koriste onaj raspadljivi konac, ili konac koji se poslije vadi? Da li se može tražiti da obrezivanje učine maksimalno poštedno, da mu ne ogule baš sve? Koliko dugo poslije toga boli kad piški?

Ja se isto još nadam da ćemo izbjeći, i pod cijenu da ne budem najglasnija navijačica prilikom pišanja u dalj

Sinak to zasad sve dobro handla, kad sam mu objasnila što će doktori raditi komentirao je da će mu pišo biti golišav (već ga dugo nije takvog vidio pa se zaželio...). A vraćanje kožice nakon parafimoze isto zapravo nije bilo traumatično, osim što stalno spominje da bi htio ići opet samo kod te lijepe doktorice (mlada, zgodna, duga prirodno plava kosa do pola leđa)... ili je i to fiksacija određene vrste :?

Marija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dijana, da li je kod tvog sina isto postojalo zadebljanje na kožici? Što su ti rekli sad kod upisa u školu?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

marija, i ja isto nisam stekla dojam da se rutinski obrezuje. uvijek me iznenadi takvo pisanje po forumu jer osim sto je ivar jedan jedini put u zivotu oci u oci bio s obrezanim frendom, osim sto se na forumu decki obrezani zbog fimoze mogu na prste prebrojati, sjecam se i stava doktora u klaicevoj koji su jako protiv rutinskog obrezivanja, cak i protiv navlacenja do krajnjih granica, kako se cesto preporucuje. a na operaciju se odlucuju ne bas rado. jedna forumasica je nedavno imala isto slucaj parafimoze kod njenog sina i nisu joj preporucili obrezivanje.

konci su bili oni otapajuci, a nije ga nista boljelo dok je piskio.
    prije operacije doktor je rekao da ce pokusati ostaviti sto vise kozice, ali nema je uopce.

pretpostavljam da smo kod istog doktora pa ti ne mogu preporuciti drugog za drugo misljenje, ali svakako savjetujem da ga potrazis, mozda pedijatrica ima savjet? kao i svaka slicna operacija, poput vadjenja krajnika i sl, gdje su misljenja dosta oprecna, i s ovom ces cijeli zivot imati dvojbe i nikad neces biti nacisto. je li situacija sa zadebljanjem takva da mu otezava mokrenje, ima li posljedica po bubrege i sl? ili je rizik ponovne parafimoze pa je najogre sto se moze dogoditi toa ga se treba u tom slucaju mozda hitno operirati? ako je ovo drugo, onda mislim da se iisplati kupiti vrijeme

Marija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

On ne pokazuje da ga išta smeta niti boli niti peče. Pišo mu se malo napuhne kad piški, ali nije imao nekih problema (jedna urinarna infekcija prije 3 godine, nisu neki ponavljajući infekti). Ali opet tko može sa 100% sigurnošću reći da ne opstoji opasnost da se razvie refluks.

Jedino što relativno često čeka do zadnje sekunde da ide piškiti i onda mu zna malo pobjeći u gaće, ali oko toga nitko nije radio dramu, i više mi se čini da je to zato što mu je mrsko prekidati igru.

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Marija prvotno napisa
    Dijana, da li je kod tvog sina isto postojalo zadebljanje na kožici? Što su ti rekli sad kod upisa u školu?
    Nema zadebljanja.
    Na pregledu nisam bila s njim i malo sam se bojala toga, ali mi A. kaze da mu nisu gledali pisu.
    U vrijeme dok sam jos zbog toga bila zabrinuta, u par navrata sam molila pedijatricu da pogleda i kaze svoje misljenje, ali nekako je to uvijek izbjegavala i nije to smatrala potrebnim.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •