Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Kako zastititi novorodence od prehlada?

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno Kako zastititi novorodence od prehlada?

Nisam sigurna dal spada ovdje ali neznam gdje bi drugdje pitala...

Naime sto se vise pribliziva dan poroda mene sve vise i vise strah jer se ostvaruje ono cega sam se najvise bojala...

Moja mlada curka cim dode 9mj.pocne povlaciti prehlade po sebi...
    Od obicnog smrcanja,kasljukanja pa sve do jace temperature ...
    Tako unazad 3godine i doslovno nas drzi od 9mj.pa do proljeca...
    Uhvati ju nesto pa tjedan-dva vuce a onda par dana bude potpuno zdrava pa opet ispocetka...

Trenutno je u fazi zacepljenog nosa s kasljem...koji ju uhvati najvise u nocnom spavanju a onda ispovraca sav slajm i onda bude super bez temperature...
    Najcesce ju muci taj kasalj...

Beba bi se trebala roditi za 2tjedna i jako me muci kako nju zastitit...
    Seka joj se jako veseli i nemogu ocekivati da se u takvoj situaciji drzi podalje od nje...ali bojim se da se beba na kraju ne razboli...

Imam i stariju kcerku ,no kod nje se prehlade bas i ne ljepe cesto...

Dal je imao tko takvu situaciju da je imao bebicu i stariju djecu u ovo doba raznih prehlada?...
    Kako ste zastitili bebe a da ipak ne stavite ostalu djecu postrani ?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nikako.
    ako dijete ( starije) ide u vrtic, jedino da ne ide u vrtic da ne kupi klice.
    ali sad je veca, mozda ove godine bude bolje.
    ( uz higijenu ruku i nosa kad je prehladena)
    Posljednje uređivanje od sirius : 22.09.2015. at 21:43

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Proslu jesen sam mladu curku pokusavala jedan dio ostaviti kuci bas iz toga razloga da bude zdrava...ali onda dode period da starija dode iz skole i pocne zbilja nesto malo kasljuknut ili smrcnut a onda se na manju priljepi do te faze da zavrsi na antibiotiku...

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Pretpostavljam da ste počeli grijati i ne koristite ovlaživače?

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Ja bi rekla dojenje. Do P.-ovog 4-tog mjeseca sam prosla nekoliko temperatura , jednu gripu, stalne prehlade. Skupa s mužem. Gledali smo i nismo mogli vjerovati da to dijete nikad nije ni zašmrcalo.
    Kažu da beba dobije antitjela preko mlijeka za ono za što je majka bolesna, pa je valjda to bilo tako.
    Vjerujem da i ako se prehladi od sestre, opet ce pomoci dojenje da brze i lakse to prebrodi..

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Jos nismo....
    No predhodne zime smo koristili ovlazivace no nije nista pomagalo...

Redovito sam malenoj cistila nosek,pila je razne vitamine...zdravo se hrani (jedino je s vocem slaba) ...bas se trudim maximalno da se ne prehladi...
    cak na jaci vjetar (iako zna i toplo puhat) nedam joj da bude bas vani...
    Cim zahladi takoder bjezimo jer doslovno u takvim situacijama ...npr.bude vani duze dok je hladno sutra je 100% bolesna...

Cak sam pocela misliti da ju previse i stitim da bi ju jednostavno trebala pustiti..gledam djecu odkako je ovo zahladilo vecina jos nose kratke majice bez icega pa su zdrava...

Dok je bila manja redovito smo setale i po zimi i to na duze vrijeme i nikada joj nista nije bilo sve do pretprosle zime...nisam bila od onih mama koja po zimi nejde van...

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Apsu-nadam se da bude dojenje velika pomoc....
    Obje sam dugo, dugo dojila i kao sto kazes prilikom bolesti puno je dojenje pomoglo...

Samo ni jedna mi nije bila tako izlozena kao bebica...

Dao Bog da grijesim i da ce nas ove god.bolestine u manjoj mjeri hvatati...

Sani1612 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Moji su oboje prosle godine bili vrticarci.
    Prije rodjenja bebe smo puno pricali o prehladama i o tome kako lako mogu prijeci na bebu.
    Naucili su vise nego ikad do tad koliko je bitno prati ruke. Naucili su da ne ceprkaju po nosu i ustima.
    Stariji sin mi je kronicni bolesnik i njega dosta puta ostavim doma.
    Naravno vise zbog njega nego zbog najmanjeg. Jer on kad je bolestan bracu ne ljubaka i ne dira.
    Nama je ta prva godina zbilja prosla jako dobro po pitanju bebinih prehlada.
    Imao je samo jednu.
    Ali zato sam ja imala gripu, dvije crijevne viroze, konjuktivitis i par prehlada. Zbilja smatram da nam je dojenje uvelike pomoglo.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Najvažnije je pranje ruku.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

moj treći je rođen u sred zime, stariji klinci su naravno bili šmrkavi i kašljavi,nažalost, bio je prehlađen već 5-6 puta u svojih pola godine života (prvi put već sa tri tjedna), bojim se da ih ne mozes izolirati od toga,
    medjutim, svaka njegova prehlada je doslovno ostala na tome - prošla bi nakon 2-3 dana, bez ikakvih komplikacija, malo čišćenja nosića, fiziološke pripremi (moj savjet: kupiti običnu fizološku u velikoj boci pa sa špricom stavljati u nosić), podigni podnicu kreveta na malu kosinu radi lakšeg disanja i to je to...

znam da sam bila sva jadna kad ga je prvi put uhvatilo (najstariji brat, koji nije imao nikog doma da mu nosi bolešćine je prvi put zakašljao sa skoro 2 godine)
    da li radi dojenja, ne znam... ali za sad se malac prilicno dobro hrvao sa virusima...
    Posljednje uređivanje od buba klara : 23.09.2015. at 09:32

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Buba klara-ja se vec sada osjecam tako jadna na samu pomisao hoce li uhvatiti bebicu nekaj...
    ...Obje curke su prvi put uhvatile nesto tek oko 1god....

Od samog poroda i svega ostalog vise me strah tih bolestina...a nazalost utjecat nemogu...
    Ko za vraga eto i mene kasalj uhvatio...

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

lidac, kazu da simptomi prehlade znaju prethoditi skorom porodu

a sto se tice zastite, ne mozes ti puno bas, osim pranja ruku, dojenja i drzanja bolesnih podalje

moja srednja je dobila upalu pluca sa nepuna dva mjeseca, a starija seka u to vrijeme nije isla u vrtic
    najmladja je prvi put bila bolesna sa 12,5 mjeseci, prije toga nesto malo zastopan nosic
    a obje starije seke su isle u vrtic...pa si ti misli
    i da, sve su bile dojene
    nema tu pravila

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Ginger prvotno napisa Vidi poruku
    lidac, kazu da simptomi prehlade znaju prethoditi skorom porodu

a sto se tice zastite, ne mozes ti puno bas, osim pranja ruku, dojenja i drzanja bolesnih podalje

moja srednja je dobila upalu pluca sa nepuna dva mjeseca, a starija seka u to vrijeme nije isla u vrtic
    najmladja je prvi put bila bolesna sa 12,5 mjeseci, prije toga nesto malo zastopan nosic
    a obje starije seke su isle u vrtic...pa si ti misli
    i da, sve su bile dojene
    nema tu pravila
    X, ja bih dojila i to je to.
    Al ja nemam iskustvo s boležljivom djecom, pa možda nisam mjerodavna. Uz to muž kaže da sam previše nonšalantna, kad dođem problem tad ga rješavam, prije ne brigam.

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Uz to muž kaže da sam previše nonšalantna, kad dođem problem tad ga rješavam, prije ne brigam.
    Takav je moj muz i X puta mi zna rec da stvaram problem tamo gdje ga nema i samo se nerviram...

Sto je u potpunosti istina...u ovoj trudnoci sam toliko opterecena problemima kojih nema ali bi kao moglo biti a onda si stvorim kaos....

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Mi cekamo drugu bebu, opet u sezoni gripe.

Konkretno, to znaci da posjete opet moraju dobro prati ruke i da nema lizanja bebe od glave do pete. Nece ici na neka veca okupljanja gdje ce je dodavati iz ruke u ruku i - to je to. Brat joj ide u vrtic i nece prestati ici u vrtic. Mada, sto se vrtica tice, ne znam koje tajne imaju, ali ne vidim da se iz vrtica opcenito puno izostaje i nemamo cesto problema s bolestima (ne samo mi, nego cijeli vrtic). Kuc-kuc.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Moja ima 2.5 meseca i batu u vrticu. Vec pregrmeli jednu prehladu i mogu reci da se beba kao heroj izborila sa tim.
    Ja mislim da se ne moze uciniti nista posebno da se beba zastiti, cak mislim da je veca steta izolovati starije dete od sestrice (samo u nekom drugom smislu). Dojenje pomaze svakako, ali bolje se pripremiti na to kako se izboriti sa prehladom ako do nje dodje.
    Kod nas je upalilo podizanje uzglavlja na duseku u kreveticu, seckan crni luk u sobi, ispiranje nosica fizioloskim...

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

I jos nesto da dodam - moje iskustvo je da ako mama prva pobere virozu, beba ce proci odlicno. Sad je nama beca pokupila pre mene, pa onda nije dobila na vreme antitela, a prvog kad sam rodila ja sam imala grip i to na porodjaju, on nije dobio.

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Mene sada uhvatila prehlada...nemam temp.ali mi nos pun,pocela kasljati i preznojavati se...tamn onak kada obicna prehlada napadne...
    Pa se nadam da cu je se rijesiti brzo jer beba samo sto bebica nije stigla...

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Isto kao Lili, nisam paničar i nikada nisam poduzimala neke posebne mjere. Moje iskustvo je takvo da mi je svako sljedeće dijete sve zdravije, a ja sam (ne znam zašto) uvjerena da je to baš zbog klica koje starija djeca nose iz vrtića i dijete se postupno privikava na te klice i gradi svoj imunitet. Eto, ja sam si to tako skrojila u glavi , a tko će znati je li tako.

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

rehab-meni prva curka uopce nije bila sklona bolestima...
    sa drugom curkom stalno nesto...uopce nije za nista stekla imunitet...njoj da se jednom netko ispred lica zakaslje ili kihne drugi dan je gotova...
    Ili npr.samo da jedan dan bude vani na hladnijem vremenu sutra je gotova...
    Iako sam dok je bila manja ouno ,puno setala s njome bilo zima bilo ljeto...dok nije pocela oboljevati pa sada bas moram pazit...

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Kao sto sam se bojala...

Srednja curka pokupila bolestinu...jaki kasalj,temp....
    Bebi zastopan nosek par dana srecom ne jako...

Srednja cura sada uzasno cendrava i stalno hoce biti pored mene...a beba se stalno nacicava pa sam uz nju...
    Pokusavala sam srednjoj objasniti da nesmije biti jako blizu no ona vodi svoj inat i ljepi se uz mene...
    Svaki pokusaj udaljavanja ona se na kraju rasplace...

Sadase bojim da ne pokupil bebica...iako se nadam posto je bebici uhvatio prvo nosek.da.nece dalje od toga...

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ako ju i uhvati, bit ce prilicno blago zbog antitijela iz tvog mlijeka. U svakom slucaju, nemoj se bojati jer ionako ne mozes nista sprijeciti (a mozda se uopce ne razboli).

Datum pristupanja
    Nov 2015

Početno

Mi cemo za 8 dana 4 mjeseca i sve je bilo u redu do prije mjesec dana. Od tad vec tri puta imamo zacepljen nos, tesko spava, bude nervozna. Vidim da se to nikako ne moze sprijeciti. Jos joj je i tata jako bolezljiv od malena, tako da mislim da mi nema spasa po tom pitanju. Ima li to veze i s genetikom ili ne?

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

nema to ceze sa genetikom, samo sa izlozenoscu klicama i imunitetom..
    mi imali vec 2-3 prehlade, blaze nego kod starijeg brata, verujem zbog dojenja
    ne radim nista da sprecim, besmisleno je...

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Kod nas nakraju proslo sa antibiotikom,2 puta vadenje krvi i 4puta odlaska doktorici... od toga nas jednom poslali u bolnicu jer beba nije imala ni 3tj...

Koliki je tada izgledalo grozno proslo je...i nista laske od starije dvije...

Malecka imala temp.,gadno zacepljen nosek i kasalj....koji je iz nje male zvucao tako grozno...

A zanimljivo je to sto su svi bili bolesni skupa s muzem ,bakom i dedom a mene preskocilo...sto bi trebalo znaciti da ju je moj imunitet iz mlijeka trebao zastititi ali nikaj...

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj lidać2 prvotno napisa Vidi poruku
    Kod nas nakraju proslo sa antibiotikom,2 puta vadenje krvi i 4puta odlaska doktorici... od toga nas jednom poslali u bolnicu jer beba nije imala ni 3tj...

Koliki je tada izgledalo grozno proslo je...i nista laske od starije dvije...

Malecka imala temp.,gadno zacepljen nosek i kasalj....koji je iz nje male zvucao tako grozno...

A zanimljivo je to sto su svi bili bolesni skupa s muzem ,bakom i dedom a mene preskocilo...sto bi trebalo znaciti da ju je moj imunitet iz mlijeka trebao zastititi ali nikaj...
    A tko bi ga znao, ja nisam dojila malog, a seka je išla u vrtić i bila je dosta bolesna. I svi smo bili jako bolesni te zime (rodio se u 11 mj), ja čak i duplu upalu pluća (virusna koja se zakomplicirala u bakterijsku), a mali zdrav cijelo vrijeme.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Moja prvi put ništa, ja sam taj put bila lakše prehlađena.
    Drugi put me strefila prehlada na tjedan dana, užas, pečenje grla, temperatura, šmrkavost. Ona je imala jedan dan temp, kojiput zakašljucala. Idući dan ko rukom odnešeno, ni traga od prehlade. Meni se nastavilo slj par dana.

Biologija je nešto uistinu fascinantno.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •