Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 62

Thread: Jagode

talia7's Avatar

Default Jagode

kakve ideje imate za slastice s jagodama?
    Samo šećer ili šlag ili ....
    Ja napravim krem kao za princes krafne pa red krema, red jagoda... i na vrhu šlag u nekim finim staklenim čašama da se vide ti slojevi. Jagode izrežem na pola ili 3-4 dijela ovisno od veličine da malo puste sok po tom žutom filu.

Ja napravim prhko tjesto (ono za engleske pite), specem u kalupu u rolu, stavim kremu od vanilije gore i na kremu poslozim jagode (jagode prekrijem sa slojem dzema s malo limuna i ruma ...), sladoled of vanilije pored i eto veselja!

Druga ljetna varijanta se kod nas doma zove kolac u zdjeli i svi ga obozavamo

Ispeces biskvit od 5 jaja i nareze se na pola
    Donju polovicu slozis u steklenu zdjelu i dobro poskropis s likerom od narandze (ili sto god drugo volite)
    Na sloj biskvita stavis sloj kreme od vanilije (ja jos umuckam slag i mrvicu soka od narandze)
    Sloj jagoda (narezane na lijepe kriske)
    i ponoviti cijelu pricu
    Ohladiti u frizideru i to je to

Jagode u cokoladi
    - Oprati jagode i istaviti ih da se suse na kuhinjskom papiru
    - Rastopiti gorku cokoladu au bain marie (sto je kvalitetnije cokolada to bolje!)
    - U polurastopljenu cokoladu umjesati komadic maslaca (ne koristiti mlijeko - nastat ce kaos!
    - Eventualno staviti zlicu nekakvog likera ali tek nakon sto se umuti maslac u cokoladu
    - Jagode napiknuti na koktel vilice ili vilice za fondu u utunkati u rastopljenu cokoladu
    - Ostaviti u frizider da se cokolada ohladi i gotovo!

Treba jos ideja talia7

Osoblje foruma apricot's Avatar

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

MIJA 32's Avatar

sllliiiinnnniiiimmmm

A nista drugo mi je preostaje da ostavim korporativni zivot da se snalazi bez mene i da predjem u samostalne kuharice

evo bas sam htjela otvorit novu temu jer sam neki dan smislila super recept za zdravi sladoled.

pola kile jagoda sam izmiksala sa medom (moze i jecmeni slad, fruktoza i sl.) te dodala jedno 2 dcl jogurta i otprilike dvije velike zlice svjezeg kravljeg sira. zamrznula i doblila super fini lagani sladoled. vjerujem da je odlicno i sa ostalim sitnim vocem.

jos jedan omiljeni recept: izmiksati jednaki omjer jagoda i svezeg kravljeg sira, te malo zasladiti. dobije se krasna gusta krema. ja je obicno pojedem odmah iz zdjele ali moze se staviti u staklene case, ohladiti i ukrasiti jagodom.

Andora's Avatar

cime zasladis?

jadro's Avatar

majkoooooooooooooooooooo "perverzije"

a ja moram biti umjerena s jagodama da ne bi naskodile mom djetetu

Maxime, moze recept za to prhko tijesto?

Ines's Avatar

i za kremu od vanilije, molim recept

Osoblje foruma ivarica's Avatar

Quote Originally Posted by jadro
    a ja moram biti umjerena s jagodama da ne bi naskodile mom djetetu
    ma daaj!

talia7's Avatar

Maxime :D
    koja dobra spiza, aroma likera od naranče i jagode mljac!
    ...ali ovih dana recept od tridesetri sir i jagode ili taj djetalni sladoled, sigurna sam da je mljac

Mene zanima da li se i koliko secera stavlja na jagode u kombinaciji biskvit(bijeli)-jagode-slag? Naime, meni jagode uvijek ispadnu prekisele/nedovoljno slatke, pa se pitam ima li neki omjer? Ili da radije dodam i neku kremu? Thnx.

Deja2's Avatar

Posebno za debljanje:
    Beze kora, red tučenog slatkog vrhnja izmiješanog sa narezanim jagodama, pa ponovo ponoviti kora,šlag, završiti sa beze korom, sve premazati šlagom i ukrasiti jagodama.
    Dobro je da malo odstoji na hladnom, može se i zamrznuti, jer tako kore malo opuste i baš je neodoljivo! 8)

kikic's Avatar

MM ne voli jagode i ništa s jagodama :/ pa ja ako napravim kolač s njima pojedem ga sama

sorciere's Avatar

ja izmiksam jagode sa šećerom, i onda to pomiješam sa šlagom . mljac!

može se napraviti i običan biskvit u kalupu. na njega se naslažu jagode, i preliju preljevom za torte u koji se stavi i sok od jagoda (dobije boju), a ide i šećer - tako da nije kiselo. na to se naravno može natrackati šlag ...

korason's Avatar

a ovo:
    na dno kalupa za torte posloziti mlijekom namocene piskote
    na njih narezane jagode gore krema koja se napravi od 3 jogurta i 2 vrecice zelatine, 10-tak dekarama secera i na kraju se doda umuceno slatko vrhnje (05 l)
    sve treba odstajati oko 2 h u frizideru
    prosli sam put u kremu umijesala i jednu zdjelicu ricotta sira od 250 g i uopce nije bilo fuj

anchi pp's Avatar

JAGODE S PISTACIJAMA

Narežu se jagode na manje komadiće, malo se zašećere s vanilin šećerom (a može i bez toga), zaliju se amaretom (liker od badema),
    preko toga šlag, a po svemu se pospu nasjeckani pistaciji - čim više tim bolje!
    Kad bolje razmislim, što se tiče svih sastojaka vrijedi pravilo - čim više tim bolje!

TO je najbolji desert od jagoda!!! A kad prođe sezona jagoda, onda se radi s dinjom!

Jadro nema problema , pogledam recept doma pa ti posaljem

Anvi's Avatar

Meni su jagode najbolje sa šampanjcem i MM.

meni je najdraži šaum od jagoda - tko se boji sirovog bjelanjka, neka ne gleda:
    umute se jagode, šećer i bjelanjci u čvrsti šaum, stavi se malo u frižider i... umri od ljepote!

Anvi's Avatar

Ako šaum zamrzneš, imaš sladoled. Može bilo koje voće, meni najdraži od bresaka.

a kako se bjelanjak ponaša nakon odmrzavanja?

talia7's Avatar

A omjer bjelanjka i šećera, da bude onako fino i da se ne razljeva?
    Mislim da moja mama špinuje (valjda se tako kaže kad šećer malo rastopiš s vodom i onda onako vruće sljevaš polaku u umućeni bjelanjak). Meni taj bjelanjak treba makar ličiti na šaumpitu.

Anvi's Avatar

1 bjelanjak, 1 šalica šećera, 1 šalica voća je izvorni recept, ali ja stavim manje šećera jer mi ovako bude previše slatko.
    Kako se bjelanjak ponaša nakon odmrzavanja? Pa ne odmrzneš ga, pojedeš kao sladoled. Možeš ostaviti da malo opusti, onda je više kao krema.

Naravno da ga ne odmrznem skroz
    ali, razdvaja li se kruti dio od vode pa da djeluje degutantno, onako bljakasto?

talia, i ja nekad ušpinam šećer, ali kod ovoga s jagodama stvarno nije potrebno - na kraju je kao neki mousse, ali puno, puno slađe!

(talia, šic na mailing listu da te ukorim)

Anvi's Avatar

Nisam primijetila. Vjerojatno da ga pustiš stajati vani na sobnoj temp bi se razdvojio nakon nekog vremena, zato s njime lijepo odmah na -18 da se smrzne.

S obzirom da izbjegavam želatinu, neki dan sam eksperimentirala i uspjela napraviti nekakve zgusnute jagode kao preljev za biskvit (onaj za voćne torte). Uglavnom, jagode se narežu, pošećere, kad puste sok zakuhaju, kad malo omekšaju (5 minuta) smiksaju sa štapnim mikserom. Odvoji se malo soka i zamuti s par žličica gustina, zakuha s ostalim. Kad se malo ohladi stavi se na tijesto, pa u frižider da se skroz stisne. Kad je hladno premaže se s kremom od vanilije (ja iz vrećice) i poslažu svježe, nezašećerene jagode po tome.

A može recept za neku finu i jendostavnu tortu od jagoda, ali, ono, sa biskvitom i sve. Kumčetu je rođendan, a bojim se eksperimetiranja

MIJA 32's Avatar

I MM sutra rođkas pa bi mu napravila tortu s jagodama...neku novu.
    Može biti i komplicirana
    Imam neke "stare" recepte,ali ja bi nešto novo.
    Ajde pišite

Pa daj koji stari

Jednostavna zato jer mi se ne da dugo gnjaviti s njom, ionako se brzo umaram

Ili barem neku kremu u koju ću umiješati te jagode koje ću staviti između dva biskvita. Da ne stavljam u šlag jer će šlag biti izvana

Meni je super ova kupovna od dr oetkera (krema za tortu - vanilija) ali možeš i sama skuhati nešto tipa pudinga (vanilija, mlijeko, šećer, gustin) ako nećeš kemiju, ili tipa kreme za kremšnite (žutanjci s brašnom, šećerom i mlijekom, zakuhati, umiješati snijeg od bjelanjaka).

marta's Avatar

Preporucam ledeni vjetar. Mozda maaaalo komplikovano za prvi put, al s jagodama genijalno.

a di je taj vjetar, marta?

ja preporucam philadelphiju, pa dolje na donji sloj s keksima jagode, pa onda smjesa sa sirom. mmmmmmmm

evo philadelphije

[quote]TORTA PHILADELPHIA

200 g sira Philadelphia

marta's Avatar

ta se torta negdje vec spominjala, mozdaa ne pod tim idiotskim imenom. al mene od imena vise veseli jedino bozanstveni okus.

mozda apricot zna na kojem je to topicu, al dok se ne javi idem ja potraziti.

marta's Avatar

ne mogu naci, al mogu napisati recept.

"kore" se naprave tako da se istuce 5 bjelanjaka sa 11 zlica secera i 1 zlicom octa (obicnog alkoholnog) i onda se to ispece u okruglom limu za tortu. treba neki veci promjer. lim se moze namazati, ili se oblozi backpapirom. ja obicno radim 2 kore, znaci treba mi 10 jaja.

10 zutanjaka se izmiksa sa 4 zlice secera, 4 zlice gustina, 4 vanilina i 1 dl mlijeka. posebno se zakuha 1/2 l mlijeka, u to se dodaju zutanjci pa se sve skuha. kad se ohladi unutra se umuti 1 maslac.

zatim se izlupa 1/2 l slaga (moze i vise, ovo je minimalno).

pa se slozi:

kora, narezano voce (jagode i sumsko voce su moj favorit), krema, slag... i onda jopetsveiznova.

brane's Avatar

http://www.mama-mami.com/content/view/163/176/
    evo ovo ja radim s jagodama i to ću raditi danas sebi za rođendan koji je sutra

marta's Avatar

zaboravila sam naglasiti, u kore doista ne ide brasno, i tortu treba hladiti preko noci. jer onda sutra ko najfiniji sladoled.

MIJA 32's Avatar

Quote Originally Posted by branka1
    Pa daj koji stari

Jednostavna zato jer mi se ne da dugo gnjaviti s njom, ionako se brzo umaram
    Sorry dobila goste...u dve runde i sad sam tek sve završila,a krenula ti pisati recept :/
    Cure su ti već dale neke ideje...ja odoh spavat...napišem neki recept kad dođem k sebi...ubila se od posla.

Jelka evo recept za tijesto (iz Golog kuhara jer mi se zametnuo recept koji inace koristim):

Suho prhko slatko tijesto
    (za 2 x 30 cm)

25 dkg maslaca
    20 dkg secera u prahu
    malo soli
    50 dkg brasna
    4 zumanjaka
    4 zlice hladnog mlijeka ili vode

Maslac, secer i sol pretvoriti u kremastu pjenu, te dodati zumanjke i brasno. Dodati mlijeko ili vodu, lagano umijesiti kuglu tijesta (tjesto treba sto manje mjesati). Pustiti 1 sat vremena da odmara u frizideru.

dobro, dakle, napravila sam kremu samo od pudinga od vanilije i 2 žličice Gustina, ali ipak je bila malo pretekuća. torta je bila mljac, odlična, ali kako da ipak zagustim taj puding?
    Je li bolje da se stvai odmah vruć i čeka da se ohladi ili da prvo čekm da se malo ohladi kao što sam sad?

kalimero's Avatar

BRZA, FINA I LAGANA TORTA SA VOĆEM

AMERIČKA TORTA

FIL:
    I
    2 šlaga sa mlijekom izraditi
    4 bjelanjka - snijeg - posebno
    1/2 kg svježeg sira
    II
    4 žumanjka
    25 dkg šećera kuhati sa
    2 dcl. mlijeka oko 5 min. na laganoj vatri uz stalno mješanje

4 vrećice želatine malo mlijeka izmješaj i dodaj gornjoj masi II i još malo kuhaj , par minuta
    u toplu masu dodaj I izmješani šlag , snijeg i sir.

1 kg jagoda ili drugog voća - može i mješano voće

1 preljev za voćne torte
    0,5 l vrhnja za šlag + kremfiks

U modlu od torte sipati dio mase , razbacati narezane jagode , opet masa pa jagode pa masa.( oko 0,5 kg jagoda )

Ostaviti u hladnjak preko noći.
    Sutradan na tortu poslagati preostalo voće ( ili ananas, kivi ili dr.), preliti sa jednim preljevom za voćne torte , kad se stegne izvaditi tortu iz kalupa i ukrasiti šlagom.

Dobar tek.

Brzo i jednostavno, a fino.
    Oprati jagode (i malo usitniti ako treba). Skuhati puding od vanilije i preliti toplo preko jagoda, promiješati. Ostaviti da se ohladi i poslužiti sa šlagom ili bez (po volji).

Quote Originally Posted by marta
    ne mogu naci, al mogu napisati recept.

"kore" se naprave tako da se istuce 5 bjelanjaka sa 11 zlica secera i 1 zlicom octa (obicnog alkoholnog) i onda se to ispece u okruglom limu za tortu. treba neki veci promjer. lim se moze namazati, ili se oblozi backpapirom. ja obicno radim 2 kore, znaci treba mi 10 jaja.

10 zutanjaka se izmiksa sa 4 zlice secera, 4 zlice gustina, 4 vanilina i 1 dl mlijeka. posebno se zakuha 1/2 l mlijeka, u to se dodaju zutanjci pa se sve skuha. kad se ohladi unutra se umuti 1 maslac.

zatim se izlupa 1/2 l slaga (moze i vise, ovo je minimalno).

pa se slozi:

kora, narezano voce (jagode i sumsko voce su moj favorit), krema, slag... i onda jopetsveiznova.
    Marta, mogu li se koristiti kupovne kore (beze)? I koja kolicina mi treba?
    I treba li jagode seceriti ili je dovoljna slatkoca kreme? thnx.

marta's Avatar

nisam nikad koristila kupovne kore, al ne vidim zasto ne bi moglo. mislim da su ti dvije dovoljne. voce nikad ne secerim.

Evo jednog super kolača (može i torta, kako je ukalupite):

TIJESTO:
    150g mekog brašna
    75g margarina
    75g šećera
    1 jaje
    prašak za pecivo

Umijesiti.

KREMA:
    1/2l mlijeka
    2 pudinga od vanilije
    150g šećera (original recept je 200)
    3 kisela vrhnja (crvena)

Pudinge skuhati u mlijeku i dodati šećer. Kad prokuha, skinuti s vatre i dodavati vrhnje, jedno po jedno.

ODOZGO:
    cca 500g jagoda (ili nešto drugo)

Tijesto razvaljati u protvan (ili formu za tortu), na dno i po stranicama, na to preliti vruću kremu, po tome poslagati jagode (ili neko drugo voće) i staviti peći 70 minuta na 150°C.

Kada se ohladi, preliti preljevom za torte, a može i šlag, kako tko voli.

Brzi i meni omiljeni kolač sa jagodama:

6 žutanjaka izmiješati sa 20 dag šećera, dodati 10 dag griza i ostaviti da ostoji pola sata. Zatim umiješati 1/2 praška za pecivo i snijeg od 6 bjelanjaka i naravno ispeći (nekih 20-ak minuta na 180°C).

Na ohlađeni biskvit poslagati jagode (može i neko drugo voće - višnje, trešnje, kupine, maline - meni osobno je najbolji sa jagodama) i preko svega preliti 2 vruća pudinga od vanilije (ili sa okusom slatkog vrhnja).

Kad bolje razmislim imam još jedan omiljeni sa jagodama, potražit ću ga pa ga napišem ovih dana.

haribo's Avatar

mi smo juce imali obicni vocni kolac: biskvit (3 jaja, 3 zlice brasna, 3 zlice secera, malo pp) ispecen u kalupu onaj plitki za vocne torte, na biskvit istresti puding od vanilije (najbolje 2 pudinga skuhana gusce), pa onda naslagati jagode prerezane na pola i odgore preliti sa zelatinom (prozirni ili crveni preljev).

haribo's Avatar

iako volim kolace i torte od jagoda naradije ih jedem svjeze bez secera, a moze i ovako: nasjeckam dosta jagoda u zdjelicu i onda par kugli sladoleda od vanilije! :D mljac

Page 1 of 2 12 LastLast