Poštovane,
upravo sam razgovarala sa HZZO-om Zg Odsjek za roditeljske i rodiljne "problematike" i dobila dosta kosirnih info.
No ostalo je upitnika nad glavom.
Dakle nakon novog zakona od 01.07.2013. meni se događa ovo:
mm gubi pravo na 2mj za kćer do njene 8 god (rođ 08.09.2011)
ali još ima pravo za sina (rođen 14.04.2013) - tako mi je rečeno.
Te je gospođa nabrojala dokumente koje mora mm prikupiti:
-od posodavca suglasnost o korišenju roditeljskog dopusta (datum od do i podaci o djetetu o kojem se radi)-imate li primjer kako ovo izgleda??
-od poslodavca prosjek 6 plaći - kojih? unazad tog datuma planiranog porodiljnog ili mjesec prije ne ulazi u to?
-kopija rodnog L djeteta
-kopija računa tekućeg mm
Ima li to dublje info i primjer takve zamolbe za suglasnost koju bismo, pretpostavljam sami morali sročiti?
Dalje, pitanje je vezano za korištenje porodiljnih za naše 3 dijete (stiže kraj 11 ili poč 12 mj 2015).
Kako nam se isplati to "odigrati" a da ne izgubimo te mjesece za oca.
Ako sam dobro shvatil, mm mora uzeti roditeljski (2mj min ili koliko) prije isteka djetetove 1. god,da bi onda još mogli iskoristiti preostalo do 14mj roditeljskog dopusta. Što to u praksi znači? Ja prekidam roditeljski na 2 mj a on uzima ? i onda kada ja mogu započeti opet roditeljski? ili započinje on nakon navršene godine dana 3. djeteta?
Kako bi u ovom slučaju koristila ostatak svog roditeljskog do 3. godine (za 3.dijete) koji želim koristiti od navršene prve ali u obliku pola radnog vremena?
Unaprijed hvala!