Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 51

Tema: Motorički razvoj

Banned
    Datum pristupanja
    Aug 2015

Početno Motorički razvoj

Pozdrav cure, M ima 4 mjeseca i 10 dana , isključivo dojimo. Ona je već sa 2 mjeseca super držala glavicu , a sa 3 se već počela okretati sa leđa na trbuh , a koji put i sa trbuha na leđa. Sad se već okreće na veliko , ne mogu ju ni na sekundu ostavit samu. Kad se okrene s trbuha na leđa , unazad par dana počela je lamatat nogicama i dizat guzu kao da će puzat. Pa zanima me da li ju smijem pustiti da to radi , ne znam jel prerano ? Do sljedećeg pregleda imamo još skoro mjesec dana pa me zanima vaše mišljenje , vi mi uvijek date super savjet

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Naravno da je smijes pustiti da radi sto zeli, sve dok to sama radi i dok je na nekom sigurnom mjestu.

Banned
    Datum pristupanja
    Aug 2015

Početno

A misliš da bi mogla za koji mjesec propuzati ? Pitam jer mi svi kažu kako je dosta napredna , da će brzo i propričati jer isto guguće na veliko itd.... To sve pitam jer starija curka mi nije bila toliko napredna , ona je tek glavicu počela držati sa 3,5 mj. , okretati se počela tamo negdje 6. , 7. Mjesec , propuzala isto kasno negdje sa 8 ....

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Moze, a i ne mora. Stvarno je tesko za predpostaviti.

Moj je poceo lagano ustajati na sve cetiri s oko 4.5 mjeseca, a propuzao je s valjda 11. (Poceo se kretati po podu puno ranije, oko 6-7 mjeseci, ali army-crawl stilom, bez dizanja guze.)

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Moja će za tjedan četiri mjeseca, a još se ne okreće. :/

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Moja će za tjedan četiri mjeseca, a još se ne okreće. :/
    To je jako individualno. Isto kao što svi klinci ne prosjede ni ne prohodaju u istom mjesecu. Uostalom, nije isto da li se klinac rodio sa 4+ kg (kao moj stariji) ili sa 2kg porođajne težine kao moj mlađi. Startna linija nije na istom mjestu.

Ono što možeš činiti je da ju staviš na krevet i motiviraš (igračkom, dozivanjem) da okreće glavu, pa će se spontano i okrenuti kad bude spremna. Nemoj forsirati.

Banned
    Datum pristupanja
    Aug 2015

Početno

Žuta minuta, nemaš razloga za paniku , kažem moja starija curka se počela okretati tek sa 6-7 mjeseci, dotad je samo ležala i ni da bi se pomaknula , a onda ju nisam mogla zaustaviti. tak da, ne brini, sve ti je to individualno..

Datum pristupanja
    May 2014

Početno

Da li je itko imao situaciju da dijete ne zeli biti na trbuhu? Inace smo vjezbaci zbog losije kontrole glavice i lagane asimetrije. Uskoro ce tri mjeseca. Kad ga nosim za podrigivanje izravna glavicu i super je drzi, ali kad ga stavimo na trbuh place kao da ga koljemo i ne zeli uopce podici glavicu (zauzet je plakanjem valjda). I, da kad je na trbuhu ide u avion i kad mu ispravljamo ruke postane jos ludi. Probali smo i sa igrackama i da ga mi zovemo ali nista.

Imate li neki savjet?

Banned
    Datum pristupanja
    Aug 2015

Početno

Moja starija isto nije htjela biti na trbuhu , čim sam je stavila , odma bi počela vrištat. Zato se kasno počela i okretati , i s trbuha na leđa a i obrnuto, negdje sa 7 mjeseci. Ali nisam se nikad puno brinula oko toga , kad se počela okretati , brzo je i propuzala tako da nije ni morala puno provoditi na trbuhu. Svako dijete ti je individualno , tvoj vjerojatno isto ne voli taj položaj, nemoj ga siliti, stavljaj ga svakako na trbuh ali ako mu se ne sviđa, pusti ga, s vremenom će sam otkriti čari prevrtanja pa će biti ok.

Poslano sa mog C6603 koristeći Tapatalk

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj izluđena prvotno napisa Vidi poruku
    Da li je itko imao situaciju da dijete ne zeli biti na trbuhu? Inace smo vjezbaci zbog losije kontrole glavice i lagane asimetrije. Uskoro ce tri mjeseca. Kad ga nosim za podrigivanje izravna glavicu i super je drzi, ali kad ga stavimo na trbuh place kao da ga koljemo i ne zeli uopce podici glavicu (zauzet je plakanjem valjda). I, da kad je na trbuhu ide u avion i kad mu ispravljamo ruke postane jos ludi. Probali smo i sa igrackama i da ga mi zovemo ali nista.

Imate li neki savjet?
    Nosenje djeteta u slingu, marami, cemu god (a da nije losa verzija neke klokalnice gdje dijete visi objeseno za prepone) zadovoljava potrebu za boravkom na trbuhu, sto se tice jacanja istih misica.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

@uzluđena, moja ni sa 4 mj nije htjela bit na trbuhu baš nešto, tek sad s 5 mj situacija se popravila,
    od okretanja još ni traga ni glasa
    Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Nosenje djeteta u slingu, marami, cemu god (a da nije losa verzija neke klokalnice gdje dijete visi objeseno za prepone) zadovoljava potrebu za boravkom na trbuhu, sto se tice jacanja istih misica.
    Kaae, možeš li molim te pogledati ovo i reći mi je li to to?
    http://forum.roda.hr/threads/22094-N...=1#post2818210

Datum pristupanja
    May 2014

Početno

kaae, imas li neki konkretan prijedlog? Naime, na trzistu je toga masa, a ja sam totalno neiskusna po tom pitanju pa da ne fulam.
    Iako, patronazna mi je rekla da ako dijete lezi na trbuhu na nama da se to ne racuna. Da li je taj polozaj onda jednak kao u nekom slingu?
    Nije mi jasno kako mi i jedno i drugo dijete moraju vjezbati, svi dobe neku dijagnozu. Prvo me je to deprimiralo, a sad me strasno zivcira.

Kad ga dovedem na vjezbe onda mi zenska prigovara da mali ne drzi dobro glavicu i da vise trebam vjezbati, pa da ga dovedem naspavanog... Pa nisam ja kriva sto djete jos cesto spava preko dana. Ma, za poludit.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Moja isto ne voli da je na trbuhu. Jedino mozda ako je na nasim kolenima pa onako okrenuta na trbuh.

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Moj je na trbuhu htio biti tek kad se sam počeo okretati leđa-trbuh s pet i pol mjeseci. Dotad je vrištao nakon jedne minute na trbuhu, nikakva mu igračka nije mogla taj položaj učiniti podnošljivim na dulje od minute-dvije.
    E da, na pilates lopti na trbuhu je htio biti po par minuta jer se ljuljuškao naprijed-natrag, lijevo-desno, to nam je bila i vježba (hipertonus).

ivana.sky avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2014

Početno

Zasto bebe placu u tom polozaju?
    Dobili smo objasnjenje kojim smo se zadovoljili jer ima smisla. Oni su jos mali i ne znaju sta je ravnoteza i jos se ne znaju nosit sa djelovima svog tijela. Kad ih stavis na stomak glava vuce dolje, guzica ide u zrak i njih hvata panika pa placu. Nije lijep osjecaj padat na nos. Mozes ih ostavit da se deru dok sami ne skontaju sta trebaju ili im mozes pomoc... e sad, mi smo od fizijatrice dobili vjezbu kako je nauciti i pomoci joj da shvati sta treba raditi: stavimo ju na trbuh, pelenu preko guze koju dobro zategnes i koljenima ju opkoracis pa drzis zategnutu - da drzi zdjelicu na podlozi. Nagnes se i rukama joj drzis rukice - pazi bebe se oslanjaju na unutarnji bocni dio lakta, ne sami lakat, tako da ruke moraju biti malo sire od ramena i malo dalje naprijed.. znaci cetveronoske si iznad nje (i ja joj uvijek stavim ili neku igracku koja se dere ili crtic ispred da dize glavicu da gleda) ....sad dize glavicu ko prava, jedino jos rukice sama ne drzi naprijed u tom polozaju al naucit cemo i to
    Posljednje uređivanje od ivana.sky : 09.11.2015. at 16:30

Datum pristupanja
    May 2014

Početno

vikki i mi vjezbamo na lopti, ali i to mu ne pase.
    ivana.sky to i mi radimo ali na lopti, a umjesto pelene sluze nasa prsa. Objasnjenje koje ste dobili mi je ok.
    Koliko sam imala prilike skuzit, na trbuhu ne zele biti samo "vjezbaci" , a mozda je to samo slucajnost.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

kaae, imas li neki konkretan prijedlog? Naime, na trzistu je toga masa, a ja sam totalno neiskusna po tom pitanju pa da ne fulam.
    Iako, patronazna mi je rekla da ako dijete lezi na trbuhu na nama da se to ne racuna. Da li je taj polozaj onda jednak kao u nekom slingu?
    Nije mi jasno kako mi i jedno i drugo dijete moraju vjezbati, svi dobe neku dijagnozu. Prvo me je to deprimiralo, a sad me strasno zivcira.

Kad ga dovedem na vjezbe onda mi zenska prigovara da mali ne drzi dobro glavicu i da vise trebam vjezbati, pa da ga dovedem naspavanog... Pa nisam ja kriva sto djete jos cesto spava preko dana. Ma, za poludit.
    Broji se i lezanje na trbuhu odrasle osobe, ono kad se odrasla osoba zavali unazad, a beba lezi, dojeci ili igrajuci se u tom polozaju. I za to trebaju misici vrata, tako da se svakako vjezbaju i kad dijete tako lezi.

Za dijagnoze... naravno da ih ima, tj. da postoje djeca koja stvarno imaju motoricke poremecaje, ali recimo tu u SAD-u se stvarno uopce valjda nikad ne spominje distoni i vecina djece nema nikakvih problema. Dojenacke motoricke smetnje su uglavnom samo vezane uz tortikolis koji rjesavaju kiroprakticari i vjezbe, plus edukacija o nosenju djeteta, a ne ostavljanju da lezi u kreveticu na ledjima satima (ili u autosjedalici, kolicima... itd.)

Sto se nosiljki tice, ima ih puno na trzistu, a ni ne znam koje su sve dostupne tj. lako dostupne u HR. Neki od primjera su Ergo, Boba, Tula, vise manje bilo koji mei tai... bitno je da je dio u kojem beba sjedi, znaci u sto ide guza, sto sire - tako se dolazi u ispravan polozaj, gdje su koljena u ravnini s kukovima. Tu spadaju i marame i ring sling, jer i jedno i drugo lako poprima zeljeni oblik i prati djetetove linije tijela. Druga bitna stvar je nosenje 'prema van', koje se ne preporuca. Nedavno je i Ergo izbacio nosiljku koja kao funkcionira super za takve polozaje... ali ja osobno ne bih. Kad dijete gleda prema roditelju (sprijeda) ili u ledja odrasle osobe koja ga nosi (ako je straga), tad svojim tijelom prati tijelo odrasle osobe i jednom i drugom je tako automatski udobnije i anatomski ispravnije. Kad sjedi prema van, visit ce, kako god - to sto je neka nosiljka bolja od druge je nista nego slaba nijansa.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

@uzluđena, moja ni sa 4 mj nije htjela bit na trbuhu baš nešto, tek sad s 5 mj situacija se popravila,
    od okretanja još ni traga ni glasa

Kaae, možeš li molim te pogledati ovo i reći mi je li to to?
    http://forum.roda.hr/threads/22094-N...=1#post2818210
    Maca je objesila super linkove. Ovo tvoje lici na obicnu klokanicu (tipa baby bjorn i slicno) gdje je djetetu medju nogama samo nekoliko centimetara tkanine, sto znaci da zapravo visi, objeseno za prepone. Nema, nazalost, nikakve sanse da podignes koljena u razinu s kukovima u necemu tog oblika.

Datum pristupanja
    May 2014

Početno

Kaee, neznam da li sam te dobro shvatila, jer su meni sve te nosiljke i marame spansko selo. Marame se bojim jer nisam bas spretna, jos bi mi mali pao.
    Nama su fizijatri rekli da ga nosimo tako da gleda prema van, jer je bitno da rukice ima ispred sebe, tj da nisu rasirene. Nosimo ga u tzv. C polozaju, izgleda kao da smo od ruke napravili sjedalo, znaci nije svojim ledima naslonjen na nas trbuh. Kao totalnoj neznalici mislim da takav polozaj mogu dobiti jedino u nekoj marami,a nikako u klokanicama.
    Jos samo da se okurazim i probam maramu

Zao mi je sto nemam nikog oko sebe koji to koristi pa da posudim i isprobam (neznam kako bi mali reagirao) a i da me nauci. Ponavljam da sam totalni tudum za to

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Havala Kaae. Čini se da ću morati uzeti drugu nosiljku.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Kaee, neznam da li sam te dobro shvatila, jer su meni sve te nosiljke i marame spansko selo. Marame se bojim jer nisam bas spretna, jos bi mi mali pao.
    Nama su fizijatri rekli da ga nosimo tako da gleda prema van, jer je bitno da rukice ima ispred sebe, tj da nisu rasirene. Nosimo ga u tzv. C polozaju, izgleda kao da smo od ruke napravili sjedalo, znaci nije svojim ledima naslonjen na nas trbuh. Kao totalnoj neznalici mislim da takav polozaj mogu dobiti jedino u nekoj marami,a nikako u klokanicama.
    Jos samo da se okurazim i probam maramu

Zao mi je sto nemam nikog oko sebe koji to koristi pa da posudim i isprobam (neznam kako bi mali reagirao) a i da me nauci. Ponavljam da sam totalni tudum za to
    Ne znam nista o nosenju prema van, a da je anatomski u redu. Ako su fizijatri preporucili, pretpostavljam da znaju zasto i da su vam pokazali kako se to radi. Kod nosenja prema unutra, nije nuzno da su bebine ruke rasirene prema van, pogotovo dok je beba mala. Jedini polozaj u kojem beba gleda van, a da mi se cini prihvatljivim je tzv. buddha (pogledaj malo na netu). U klokanicama ne mozes svakako dobiti niti jedan polozaj osim onoga u kojem dijete visi objeseno za medjunozje.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Broji se i lezanje na trbuhu odrasle osobe, ono kad se odrasla osoba zavali unazad, a beba lezi, dojeci ili igrajuci se u tom polozaju. I za to trebaju misici vrata, tako da se svakako vjezbaju i kad dijete tako lezi.

Za dijagnoze... naravno da ih ima, tj. da postoje djeca koja stvarno imaju motoricke poremecaje, ali recimo tu u SAD-u se stvarno uopce valjda nikad ne spominje distoni i vecina djece nema nikakvih problema. Dojenacke motoricke smetnje su uglavnom samo vezane uz tortikolis koji rjesavaju kiroprakticari i vjezbe, plus edukacija o nosenju djeteta, a ne ostavljanju da lezi u kreveticu na ledjima satima (ili u autosjedalici, kolicima... itd.)

Sto se nosiljki tice, ima ih puno na trzistu, a ni ne znam koje su sve dostupne tj. lako dostupne u HR. Neki od primjera su Ergo, Boba, Tula, vise manje bilo koji mei tai... bitno je da je dio u kojem beba sjedi, znaci u sto ide guza, sto sire - tako se dolazi u ispravan polozaj, gdje su koljena u ravnini s kukovima. Tu spadaju i marame i ring sling, jer i jedno i drugo lako poprima zeljeni oblik i prati djetetove linije tijela. Druga bitna stvar je nosenje 'prema van', koje se ne preporuca. Nedavno je i Ergo izbacio nosiljku koja kao funkcionira super za takve polozaje... ali ja osobno ne bih. Kad dijete gleda prema roditelju (sprijeda) ili u ledja odrasle osobe koja ga nosi (ako je straga), tad svojim tijelom prati tijelo odrasle osobe i jednom i drugom je tako automatski udobnije i anatomski ispravnije. Kad sjedi prema van, visit ce, kako god - to sto je neka nosiljka bolja od druge je nista nego slaba nijansa.
    Ergo i sam kaze da se dijete u polozaju prema van nosi vremenski kratko jer je opterecenje za dijete i nosaca (iako mu noge ne vise kao u drugim nosiljkama jer je podrucje na kojem sjedi siroko, a kukovi se moraju zarotirati kad se dijete namjesta).

ivana.sky avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2014

Početno

Maca je objesila super linkove. Ovo tvoje lici na obicnu klokanicu (tipa baby bjorn i slicno) gdje je djetetu medju nogama samo nekoliko centimetara tkanine, sto znaci da zapravo visi, objeseno za prepone. Nema, nazalost, nikakve sanse da podignes koljena u razinu s kukovima u necemu tog oblika.
    Imas upute (guglaj ili facebook grupa babywearing) kako ju prepraviti uz pomoc sala ili marame
    Posljednje uređivanje od ivana.sky : 11.11.2015. at 11:57

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj ivana.sky prvotno napisa Vidi poruku
    Imas upute (guglaj ili facebook grupa babywearing) kako ju prepraviti uz pomoc sala ili marame
    Najbolje ju je prepraviti tako da je se rijesis. Mislim, mozes pokusati svastanesto, ali nikad od klokanice nece nastati dobra, ergonomski idealna nosiljka.

(Vodim babywearing grupu tu gdje zivim, ne moram guglati )

ivana.sky avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2014

Početno

Ma misla sam izludjena da si pogleda... citarala sam samo ovaj dio zbog tog sto se moze prepravit da se dignu nogice ali koliko je to ok, ne znam.
    Mi imamo 3 klokanice ali ih ne koristimo, dvaput smo je nosili u jednoj od tih.. koristim sleepy wrap (u kojem sad odbija bit) i razmisljam uzet mei tai ili ergo ne znam kako se krecu granice sa kilazama, jos proucavam sta i kako

Da ne bude bas OT
    Jucer bili na kukovima i dr.se derala na nas jer nismo siroko povijali(jesmo prvih mj dana pa nam pedica rekla da ne moramo) i sad moramo duplom pelenom. Kao ok je sve al je ona velika i nije ok da lamata tolko nogicama?!?!
    Posljednje uređivanje od ivana.sky : 12.11.2015. at 08:38

Datum pristupanja
    May 2014

Početno

I moja mala je bila velika i nismo trebali široko povijati, a kao i sve druge bebe lamatala je nogicama.
    Ne kužim ovo što su ti rekli.

ivana.sky avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2014

Početno

Sad citam da velikim bebama sporije sazrijeva jezgra pa zato kao...

Izludjena jel i tvoje "kasnjenje" u motorici" isto vezu uz velicinu bebe? Jel vjezbate?
    17.11.idemo ponovno kod fizijatra, bas me zanima sta ce nam rec... vidim napredak al nista to nije brzinom kojom sam mislila da ce ici, ok, treba vremena ali nakon 3tj vjezbe ocekivala bi da ce lijepo drzat glavicu, a njoj se to i dalje bas i ne da. Bolje je svakako, ali po meni ne dovoljno.
    Sad me brine njeno izvijanje kad je na desnom boku, baca glavu uvijek iza. Na lijevom boku normalno ravno lezi...

Datum pristupanja
    May 2014

Početno

ivana, moja mala je bila hipertroficna, i izvijala se unazad i imala losiju kontrolu glavice. Sve to je obrazlozeno da je neurorizicna zbog nekoliko faktora: velika porodajna tezina, infekcija majke u trudnoci, porod dovrsen carskim rezom.. Nije ona puno kasnila,mozda nekih mjesec dana.
    Mali je roden sa normalnom tezinom, vaginalno i mislila da ce biti sve ok, ali isto ima losiju kontrolu glavice i asimetriju tijela.
    Danas nam je tocno 3 mjeseca i idemo na vjezbe i znam da ce me fizijatrica opet oprati, ali sad s njim mucim neku drugu, meni trenutno ozbiljniju muku.
    Ako ti mala nije tezi slucaj nemoj brinuti. Najgore sto moze biti je da bude malo nespretnija. Tako je i moja, makar kad sam ja mislila da je motoricki slaba i nespretma uzrok je bio vid. Dijete je imalo veliku dioptriju, a mi nismo znali.
    Ona je sad skroz ok, ali nije neka gimnasticarka i to zato stosam ju ja sputavala jer samvidjela da je nespretna, a ona sirota nije dobro vidjela

ivana.sky avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2014

Početno

Ista stvar opet. Velika porodjajna tezina i motoricko kasnjenje mj dana.
    Predlozila nam fizijatrica uzv mozga... jesi mozda isla sa svojima?
    Ma ja vjerujem da ce to sve biti ok, samo cemo morat malo vjezbat jer smo veliki i tromiji i razumijem da je tesko bebi od 3mj radit neke stvari koje bi trebala kad je velicine bebe od 6mj

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Najbolje ju je prepraviti tako da je se rijesis.
    Kada to kažeš zapravo misliš "baciti"? Nehumano je pokloniti je bilo kome, zar ne?
    Citiraj ivana.sky prvotno napisa Vidi poruku
    Sad citam da velikim bebama sporije sazrijeva jezgra pa zato kao...
    Koja jezgra?

Datum pristupanja
    May 2014

Početno

Sa bebom starom 3mjeseca nema svrhe raditi uzv mozga, jer se eventualno krvarenje ako je bilo 1stupnja davno resorbiralo, a mislim da je, jer u protivnom bi ti dijete imalo puno vecih problema. Sa malim cu ici,ali zato jer cu traziti produzeni porodiljni. Isla sam i s malom,ali nista se nije vidjelo.
    Nemaju ti te stvari veze sad sa njenom trenutnom velicinom.
    Neznam kakav porod si imala, ali nije dobro ni ako je predug ni ako je prekratak.
    Tako su mi rekli fizijatri, a i da u pravili sva djeca vjezbaci su imala neki oblik krvarenja u mozgu.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Što se tiče krvarenja, gledala sam neki video i bilo je da se krvarenja u mozgu vide po kapilarama na oku. Mojoj je bio snažan podljev na lijevom oku na porodu. Prošao je kroz tri dana. Znači li to da je ona imala neko krvarenje u mozgu? Što su zapravo ta krvarenja? Žilica pukne i što onda? Zaraste li ikada ili tako ostane doživotno?
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 12.11.2015. at 20:49

Sani1612 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

izluđena ne razumijem bas kako mislis da nema smisla raditi uzv mozga kod bebe od tri mjeseca?
    Ako postoje neki problemi onda ce ili pedijatar ili fizijatar preporuciti uzv mozga. Neovisno o dobi,naravno sve dok je fontanela otvorena.
    Moj P. je imao skoro tri mjeseca kad smo na uzv mozga saznali uzrok distonog sindroma.
    S tim da nam je vrlo iskusna neuropedijatrica rekla da se krvarenja prvog i drugog stupnja vide bez problema. Ne vide se samo tzv.tockasta krvarenja koja se absorbiraju.

Datum pristupanja
    May 2014

Početno

zutaminuta, kad sam rodila malog vidjela sam da ima malu krvavu tockicu na lijevom oku i pomislila sam, pa nije valjhda imao krvarenje. Izgleda da je, asimetrija koju je imao je na lijevo...

Sani, meni su pedijatrica i jedan fizijatar tako rekli, a i dr kad smo s malom bili na uzv mozga. Ako oni lazu, lazem i ja

Koji je uzrok bio kod tvojeg djeteta? Ne moras odgovoriti ako ti je bed.

Sani1612 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ostao je bez kisika u trbuhu na vrlo kratko vrijeme. Ali dovoljno da se neke komore u mozgu poseremete. Eto laicki nam je tako pojasnila neuropedijatrica sa Goljaka. Uz tu dijagnozu je imao i krvarenje prvog stupnja.
    Moj P.je imao i distoni i tortikolis. I usporedno s vjezbama pregledan je kod niza strucnjaka (fizijatar,neuroped,eeg logoped i psiholog).
    Radjen mu je uzv sa tri, sest i sa devet mjeseci.

Datum pristupanja
    May 2014

Početno

Bas mi je zao. Nadam se da ste s vjezbama uspjeli popraviti to.

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

I mi smo sa starijim imali uzv mozga (nakon što je postalo očito da je hipertoničan) sa tri mjeseca I viđeno je krvarenje mislim II stupnja I cista na mozgu koju smo pratili dok se fontanela nije zatvorila sa cca 18 mjeseci.
    Svakako nije naodmet napraviti uyv mozga.

Žutaminuta, klokanicu slobodno doniraj za izbjeglice, njima će svakako dobro doći.
    Imaš na fb domaću grupu nošenje djece/babywearing gdje ćeš naći hrpu savjeta vezano za nošenje. Toplo preporučam

Sani1612 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Hvala ti.
    Sve smo rijesili sa upornim vjezbanjem i sa mnostvom drugih dobrih stvari koje smo usput naucili i poceli primjenjivati.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Citiraj Majuška prvotno napisa Vidi poruku
    Žutaminuta, klokanicu slobodno doniraj za izbjeglice, njima će svakako dobro doći.
    Imaš na fb domaću grupu nošenje djece/babywearing gdje ćeš naći hrpu savjeta vezano za nošenje. Toplo preporučam
    Grist će me savjest da sam nekome uništila kukove.

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Žuta, neće se nikome uništiti kukovi od par dana nošenja a o tome se radi max - znači izbjeglicama treba od točke A do točke B i bilo kakva klokanica sa kopčama im je spas

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Da, nikome nista nece biti od vrlo povremenog nosenja u klokanici. To samo nije nosiljka za svaki dan.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Koja jezgra?
    Radi se o jezgri, tj, sredini gornjeg dijela bedrene kosti, tj. one "kugle" koja ulazi u kost zdjelice, te zajedno čine kuk.

https://www.google.hr/search?q=kuk&c...izcP0cjkwpM%3A

Ta jezgra okošta tek par mjeseci nakon što se beba rodi. Zato je dobro prva tri mjeseca bebu široko povijati, pa ne moraš nikada misliti da li djetetu zglob kuka stoji dobro, jer 2-3 tetre ( i pampersica ispod njih) drže zglobove u pravilnom položaju. I onda nije bitno kakvu nosiljku imaš.

Iako, meni su sve te nosiljke posve nepotrebne, svo troje djece sam nosila u ruci.

Klokanicu sačuvaj za doba kad ti dijete poraste. Pogotovo ako idete na pješačke izlete. Zakon je kad se penješ negdje na brdo ili planinu, a dijete ima od nekih 9 mj do godine i pol, izlet prođe vrlo lagano. Pogotovo kad tate nose
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 13.11.2015. at 18:44

bebeto avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Moj djecak od 4 mj. okrece se sa ledja na stomak vec cca.mjesec dana. Kad je na stomku odize se na rukice, cvrsto drzi i rotira glavicu, hvata igracke....vecinom vremena provodi na podu na tatami puzzli. Medjutim kad ga drzimo u rukama ne voli kad je naslonjen ledjima uporno se gura prema naprijed kao da zeli sjesti i glavica mu onako "naglo" padne prema doli. Jeli to normalno za njegovu dob ??? Pedijatrica nije komentirala motoriku osim sto je rekla da je zilav i jak. Jos jedna stvar, on je toliko "opsjednut" sa ovim okretanjem na stomak da to radi i u kreveticu,kolicima, komodi za presvlacenje a kako se ne zna vratit jos nazad na ledja po noci nas cesto budi vristeci jer mu dosadi na stomcicu a uporno se na njega vraca. Jeli to normalno ponasanje???

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Zanimljivo im je biti na trbuhu. Tako imaju bolji pogled na okolinu i sve što se događa.

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Sa bebom starom 3mjeseca nema svrhe raditi uzv mozga, jer se eventualno krvarenje ako je bilo 1stupnja davno resorbiralo, a mislim da je, jer u protivnom bi ti dijete imalo puno vecih problema. Sa malim cu ici,ali zato jer cu traziti produzeni porodiljni. Isla sam i s malom,ali nista se nije vidjelo.
    Nemaju ti te stvari veze sad sa njenom trenutnom velicinom.
    Neznam kakav porod si imala, ali nije dobro ni ako je predug ni ako je prekratak.
    Tako su mi rekli fizijatri, a i da u pravili sva djeca vjezbaci su imala neki oblik krvarenja u mozgu.
    Doista ne znam zasto su ti to rekli jer iako je krvarenje stalo, posljedice se itekako vide na uzv i to nekoliko mjeseci odnosno ako se radi o prednjem dijelu glave, dok je prednja f. otvorena.
    Dvoje od troje moje djece je imalo neki oblik krvarenja dok me pedica uvjerava da ima svako rođeno vaginalno ali da se kod nekih ocituje tako kako se ocituje ovisno o stupnju. Oboje koji su imali su proveli malo duze vremena u porodajnom kanalu, nakon spustanja...ne znam da li ima to veze. Dok je srednja izletila dvije min nakon sto se spustila i nije pokazivala nikakve znakove kroz razvoj da bi uopce pomislila da joj je nekaj bilo.

Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj bebeto prvotno napisa Vidi poruku
    Moj djecak od 4 mj. okrece se sa ledja na stomak vec cca.mjesec dana. Kad je na stomku odize se na rukice, cvrsto drzi i rotira glavicu, hvata igracke....vecinom vremena provodi na podu na tatami puzzli. Medjutim kad ga drzimo u rukama ne voli kad je naslonjen ledjima uporno se gura prema naprijed kao da zeli sjesti i glavica mu onako "naglo" padne prema doli. Jeli to normalno za njegovu dob ??? Pedijatrica nije komentirala motoriku osim sto je rekla da je zilav i jak. Jos jedna stvar, on je toliko "opsjednut" sa ovim okretanjem na stomak da to radi i u kreveticu,kolicima, komodi za presvlacenje a kako se ne zna vratit jos nazad na ledja po noci nas cesto budi vristeci jer mu dosadi na stomcicu a uporno se na njega vraca. Jeli to normalno ponasanje???
    Ovo i mene zanima.
    Isto ima 4m i kad je na stomaku lepo drzi glavicu, ali kad je mi nosamo konstantno gura glavom na dole, kao da gleda u pod. Pogleda i pravo ako je sta zanimljivo, ali se desi da glava padne napred.

Inace, kod nas ne rade uzv mozga ukoliko su neke blage smetnje u pitanju, samo kod tezih slucajeva. Sta god uzv pokazao terapija je vezba, pa ja ni ne vidim neku korist u tome da znam gde je doslo i do kakvog krvarenja... Naravno, ako su odstupanja veca mozda ima smisla, ali tortikolis i slicne probleme koje ima skoro svaka druga beba... ne mislim.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Klokanica, s visecim nogama, nije dobra ni za novorodjence, ni za dijete od par mjeseci, ni ono za godinu dana, ni za babu Maru od 86 godina.

bebeto, cini mi se kao sasvim normalno ponasanje. Okrece se na onu stranu na koju zna, a poludi kad ne zna dalje. Sto ce drugo, nego zvati vas u pomoc? Kasnije se popnu na nesto, a ne znaju sici... itd.

Sto se rutinskog sirokog povijanja tice, a i ultrazvuka kukova (ili sto se vec radi), toga tu bas i nema. Cak sam bila i specificno pitala pa su me gledali kao da sam pala s Marsa. (Pisala sam i prije da ito tako nema distoni poremecaja i slicnih cudesa.)

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Kaae, jesi sigurna da ne rade rutinski uzv kukova i mozga u rodilistu?

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Meni se maloprije učinilo da se mala napokon okrenula, ali nisam sigurna na kojoj strani sam je ostavila pa se ne računa.
    Čekam s nestrpljenjem to okretanje.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj maca papucarica prvotno napisa Vidi poruku
    Kaae, jesi sigurna da ne rade rutinski uzv kukova i mozga u rodilistu?
    Sto posto sigurna za Mayo kliniku, pitala sam (njihovi smo pacijenti i njihovo je rodiliste). UZV mozga se radi samo ako postoje indikacije da nesto treba pregledati dalje od redovnog pregleda pedijatra (u sobi u kojoj je beba i rodjena, gdje nema nikakvih naprava osim grijanog kreveta koji mozes, a i ne moras koristiti za bebu unutar prvih 2h od poroda). Kukove pregledava pedijatar s oko 7-14 dana starosti, kad beba ide na prvi pregled. Opet se pregled odvija u redovnoj sobi za preglede, na stolu, i samo je fizicke prirode. U rodilistu bebu ne odnose niti u jednom trenutku (ako iz nekog razloga moraju, barem jedan roditelj ide s njom) tako da se nista ne dogadja iza kulisa.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •