-
ugovor na određeno
Drage moje, ovaj mjesec mi ističe ugovor na određeno vrijeme.Radi trudnoće mi ga vjerojatno neće produžiti.Da li znate da li imam pravo na bilo kakvu naknadu osim onu od 1.000 kn od zavoda nekih par mjeseci.
Minnie editirala post.
-
Ako otvoriš bolovanje moraju te držati dok se ne vratiš s porodiljnog a tek onda ti mogu uručiti otkaz. Da bi dobila naknadu 4000 kn prosjek zadnja tri (ili 6 neznam točno) mjeseca ti mora biti 4000 ili više. Pokušaj potražiti savjet na forumu za pravna pitanja, ako ti suprug radi u drugoj firmi može pitati pravnika, možeš tražiti i pravni savjet u socijalnom. U svakom slučaju bolovanje moraš otvoriti prije isteka ugovora o radu
-
Našla sam ovaj članak ali neznam da li tebi ističe ugovor zbog povratka ili ne. U svakom slučaju savjetuj se s pravnikom
http://www.moj-posao.net/jseeker_law...&entityId=Q312
-
ko što cure kažu-pitaj pravnika on će ti reči najbolje
imala sam neke komplikacije na poslu prije bolovanja pa sam se i sama malko raspitivala
ukratko sažetak info koje sam sakupila bi ti bio:
max. naknada je 4250 kn. taj iznos možeš ostvariti ukoliko si u proteklih 6 mjeseci primala toliku plaću (obrazac za šestomjesečni obračun plaće koji daje i ispunjava računovodstvo firme)
ako si primala prosiječno manje novaca, naknada će ti biti jednaka prosijeku
ako si primala prosiječno više novaca - pojeo vuk magare! Naknada će ti opet biti 4250 kn
nadalje...bolovanje/komplikacije u trudnoći/porodiljski
bolovanje: plačeno odsustvo s radnog mjesta zbod opravdanih medicinskih razloga. Dijagnozu postavlja liječnik opće prakse, on i otvara bolovanje (sorry na stilu pisanja, ne pokušavam napraviti kretena od tebe). Troškove plaće snosi poslodavac u iznosu 75-100% ovisno o politici firme. takvo bolovanje po zakonu može trajati do 45 dana (može trajati i dulje ako firma to želi). za sve dulje od 45 dana troškove plaće snosi HZZO (kako se to obračunava nemam pojma)!
komplikacije u trudnoći: plačeno odsustvo s radnog mjesta zbog komplikacija u trudnoći: Dijagnozu postavlja ginekolog. bolovanje otvara liječnik opće prakse. Troškove plaće snosi HZZO. ODMAH, od prve minute po skroz gore navedenoj shemi.
porodiljski: porodiljski je porodiljski. otvara se najranije 45 dana prije termina (ukoliko je bilo komplikacija u trudnoći ili ukoliko ginekolog tako zatraži), a najkasnije 28 dana prije termina (zakonski iza tog trenutka ti nebi smjela raditi). Troškove plaće snosi hzzo.
ono što meni pada na pamet kako bi ti ovu hrpu definicija mogla primjeniti u svom slučaju, a ukoliko nisi 28 dana do termina je:
.......................
ne znam jesam li ti pomogla
prije nego se upustiš u bilo što konzultiraj pravnika. ovo su samo informacije koje sam laički prikupila.
anchie76 editirala dio posta koji predlaze radnju koja nije u skladu sa zakonom!
-
Ja ti mogu samo reći za čuvanje trudnoče.
Dakle, kako je prethodno rečeno, maximalna naknada iznosi 4250 kn. Ako si primala manju plaću gleda se prosjek zadnjih 6 mjeseci, te prosjek broja sati u tih 6 mjeseci. Plaća se dijeli sa brojem sati, pa se dobije naknada po satu, te tu ju kao takvu HZZO isplačuje mjesečno ovisno obroju radnih dana, tak da tu zna varirat i po par sto kuna.
Za ostvarivanje naknade dok si na čuvanju ti treba potvrda o plaći (obrazac ER-1) ispunjen i potvrđen od poslodavca, izvješće o bolovanju i zahtjev za naknadu plaće (to ispuniš na HZZO-u), fotokopija osobne iskaznice, zdravstvena i ako ne želiš naknadu na kućnu adresu, onda i fotokopija iskaznice tekućeg računa.
E, da i ako si slučajno u zadnjih 6 mjeseci primala plaću od 2 poslodavca kao ja (dala otkaz, pa se zaposlila na drugom mjestu), onda ti trebaju 2 ER-1 obrasca i svaki poslodavac ispunjava i ovjerava svoj. To dobro prekontroliraj, jer su mene računovotkinje skoro zeznule za par kuna po satu(što u konačnici bude puno), pa sam si ja to ispunjavala sama.
-
komplikacije
ma cure moje, najljepša vam hvala..ovako iscrpne informacije nisam ni mogla zamisliti da ću dobiti..pa vi ste sveznalice!!Nemate pojma koliko ste mi olakšale.Ljubim vas i pozdravljam
-
samo još nešto, ukoliko otvorim komplikacije u trudnoći da li će mi hzzo davati nadalje prosjek plaće koji sam imala unazad 6 mj
-
ako otvoriš komplikacije HZZO ti isplačuje prosijek ako on nije veći od 4250, ako je - dobit ćeš 4250.
-
mislim da nema veze jesi li na bolovanju, ili ne ugovor ističe kad je napisano, bez obzira. da bi primala plaću oko 4000 moraš imati 4000 plaću 6 mjeseci.
Ako ideš na komplikacije, popričaj s poslodavcem da te ostavi to ga ništa ne košta, ni komplikacije, ni porodiljni, samo nek ti produži ugovor.
ko ne zaposlena majka imaš pravo godinu dana 1600kn (za ovo nisam 100% sigurna nek me neko ispravi ako nije točno).
Minnie editirala post.
-
Ako nisi na komplikacijama čim ti ugovor prestane javiš se na burzu i dobivati češ za komplikacije i sve do djetetove prve godine 1600kn.
-
Potpisujem Snoopygirl. Najbolje ti je zamoliti poslodavca da te ostavi, ti otvoriš komplikacije i njega ništa ne košta. Sav teret istog trena pada na HZZO.
-
problem kolegice s posla:
također trudna, sad će 4 mjeseca, i upravo je potpisala novi ugovor na 6 mjeseci. kad joj krene porodiljni da li se ugovor "zamrzava" ili ističe neovisno o porodiljnom? ili prvo mora imati bolovanje da bi se zamrznuo Ugovor o radu?
thnx unaprijed
-
pliiiz curke odgovorite ko se kuži. meni su stvari nejasne iz gornjih postova, jer malo piše jedno pa drugo.
ona ne mijenja nikog, nego je dobila drugi put ugovor na 6 mjeseci, jer je u firmi ta praksa - 2 puta 6 mjeseci pa onda na stalno. ona je van sebe od brige, pa sam ja rekla da će Rode sigurno znati odgovor!
kako zamrznuti Ugovor ako je ikako moguće? ona će roditi prije isteka ugovora...
-
ugovor o radu na određeno vrijeme prestaje istekom roka na koji je sklopljen - nema zamrzavanja
-
Pravni savjeti sa područja radnog prava-RRIFovi savjetnici na tel.:060 602 060
-
Točno kako je toma rekla, trudnoća i/ili porod ne prisiljava poslodavca na produljenje ugovora.
-
Hvala na pomoći!
Bilo mi je nejasno, jer na početku teme stoji par postova o zadržavanju radnika dok se ne vrati s porodiljnog.
Ma glavno da će ona primati naknadu u visini prošle 3 plaće, to pravo joj nitko ne može oduzeti, a ostalo kako bude bit će! ipak je beba najvažnija.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma