Svi trebaju imati priliku odgovarati na oba načina, jer to jednostavno nije isti način ispitivanja - nekome je usmeno teže, a nekome pak lakše. Zato je jedino fer da svi imaju iste elemente u ocjenama.
Svi trebaju imati priliku odgovarati na oba načina, jer to jednostavno nije isti način ispitivanja - nekome je usmeno teže, a nekome pak lakše. Zato je jedino fer da svi imaju iste elemente u ocjenama.
Ako netko konstantno izostaje bas svaki puta kada je pismeni ispit u pitanju - mislis li zaista da mu je bas svaki izostanak opravdan? I da zasluzuje fair tretman?
Ono sto je bitno je bas to da se radi na tome da se djecu navikne na oba nacina ispitivanja, tako da im zaista bude svejedno. U nasem razredu su takav sistem potvrdili kao efikasan.
Posljednje uređivanje od Elly : 01.10.2015. at 11:41
A ne znam zašto ti misliš da ja tako mislim, ja uopće ne govorim o toj situaciji nego o tome da su djeca ponekad realno zaista bolesna i tada ne pišu testove, i to na neki način treba nadoknaditi, a usmeno ispitivanje po mom mišljenju ne nadoknađuje pismeno (i obratno). Ja se sjećam pismenih ispita iz svog vremena, i mislim da nikakvo usmeno ispitivanje ne može nadomjestiti onu količinu znanja koju si trebao pokazati na pismenom, jedino ako bi te profesor ispitivao cijeli sat, ili duže, što nikad nije bio slučaj. Realno je i to da će dijete koje izostane sa testa saznati od prijatelja iz razreda koja su bila pitanja, pa je jedino fer da dobije drugačiji test od onoga koji se već pisao, i to je sve. Ako netko izostaje sa svakog testa, ili često, to je onda problem koji treba rješavati sa tim učenikom i onim tko mu pravda izostanke, a ne treba radi takvih (valjda pojedinačnih) slučajeva kažnjavati sve na načine koji se sad ovdje opisuju (dakle da roditelj više ne smije pravdati izostanke kao do sada).
da, čaršija pričada je to uzelo maha. a sad jel je il nije, pojma nemam.
sasa, prošle godine je to bio, ja mislim, ne sjećam se baš više, jedan dan pred kraj školske godine, kad se sve nešto zaredalo, i bilo je čini mi se, il u nedjelju ići kod frenda na rođendan ili ne ići i učiti. a obzirom da nemam prigovora niti za ocjene niti za školske obaveze - a hebemu vraga, nek ostane taj dan doma. neće svijet propast radi toga. da se razumijemo, mogao je i prije toga učiti, sve je on mogao, al eto - nek mu bude taj jedan dan u godini. dakle, joker se iskorištava uglavnom kad je u školi napeto, a istovremeno je i negdje drugdje napeto :D
inače, ja sam odgojena da je škola svetinja. i da se ne ide u školu samo ako imaš temperaturu veću od 37,8 :D ništa drugo kod moje mame prolazilo nije, ta ne bi ispričnicu napisala ni za crnog vraga, ni boli me trbuh, ni prehlađena sam, ni boli me glava - ništa. ma ja ne bih ni pitala. rađe sam se sama snašlato u gimnaziji.
ja nisam puno dalje od nje, al tu i tamo ipak progledam kroz prste.
Vidi se da ne poznaješ sustav odnosno kako stvari funkcioniraju u školi. Nema šanse (niti ikakvih mehanizama) da se stvari riješe samo s takvim pojedincima koji štancaju ispričnice i eskiviraju pisane provjere znanja. Mi smo u cjelini društvo u kojem jako dobro znamo svoja prava a zaboravljamo obaveze (odnosno kreativni smo u zaobilaženju istih). Možda je to dječja bolest tranzicije, ne znam. Ali nadam se da će proći.
Naime pokušaji takvog rješavanja priče o izostancima s roditeljima čija djeca su uvijek bolesna za ispit redovito završavaju kontra optužbama za "diskriminaciju" i ugrožavanje prava i sl.
Jao kao da je škola jedina sredina u kojoj se kažnjava svakoga jer se nema hrabrosti ili mehanizma kazniti onoga tko stvarno radi nešto loše. Ne da nije jedina, nego je to opća pojava, i u tom je smjeru bio moj prvi komentar.
Ako već nemamo mehanizam/hrabrost, onda to radije priznajmo i pomirimo se sa tim, a nemojmo kažnjavati sve radi toga što pojedinci krše pravila.
Koja pravila su kršili pojedinci? Koliko ja znam nisu do sada bila jasno propisana, a pojedinci su koristili priliku u nedefiniranoj situaciji .
Po tvojoj logici (jao,o jao!) zašto se uopće donose pravila i zakoni i time ugrožavaju slobode većine, umjesto da se obračuna s pojedincima koji manisfestiraju neka odstupanja u ponašanju!!?