Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 175

Tema: dojenje 3godišnjaka i vrtić?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno dojenje 3godišnjaka i vrtić?

dakle, nadam se da će zara upasti u vrtić. doji još uvijek, a vjerojatno će dojiti i najesen kad će imati pune 3 godine.

i sad, da li da to uopće kažem u vrtiću na "upisnom" razgovoru (vjerojatno s psihologom) ili ne?

ne želim da nas se automatski etiketira, kojim god etiketama (luda mama, prezaštitnička mama, ovisno dijete, problematično dijete bla bla bla).

a opet, ne mogu ne reći, jer što kad nasred vrtića digne majcu i počne ispitivati djecu "hoćeš malo cice?", a to zna raditi kad se igra obitelji.
    ili ako bude tužna/ frustrirana pa se počne derati "ja bi cicuuuuuuuuuu".

ne znam, živim u nadi da će osoba s kojom ćemo razgovarati biti dovoljno otvorena da na njeno mišljenje o zari ne utječe (previše) informacija da produženo doji.

kakva su vaša iskustva?
    i to prvenstveno produženo dojene djece koja su krenula u vrtić tako stara kao i zara - znači ne jasličaraca za koje ajde to još i nije toliko čudno.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod upisa u nas prvi vrtic ja to nisam napominjala. Cisto zato sto ne mislim da je to nesto sto treba posebno naglasavati. Da me se pitalo, rekla bi. Sada, kad smo dosli u novi vrtic, ravnateljica koja je ujedno i psihologica, dosla je do te teme. I tu sam spomenula dojenje.
    Dakle, ja sam za to da se spomene ako i razgovor ide u tom pravcu. Inace ne bih to posebno isticala. Ko ni bilo sta drugo.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ivar je krenuo u vrtic nesto stariji od 3, dojio jos uvijek.
    ja to rekla psihologinji na uvodnom razgovoru ali nije tome davala vaznost. samo med. sestra je na svom razgovoru rekla: tog se do jeseni trebate rijesiti.
    tete su znale da doji, jedna je pitala hoce li traziti u grupi, pred djecom, ja sam znala da nece pa sam i rekla tako. to je sve sto smo o dojenju pricali u nasem vrticu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i ja mislim da to nije nešto što bih trebala posebno naglašavati.

ali ZNAM da će zara govoriti o tome, da će dojiti lutke, da će tražiti cicu ako će biti tužna...

ako tete znaju da doji, vjerojatno neće uopće reagirati.

ali ako ne znaju, hoće li pomisliti da mi je dijete "čudno", zlostavljano ili nešto slično, pa dignuti frku?

mislim, sve ovo pitam jer fakat ne znam kako funkcioniraju vrtići, može bit da totalno pretjerujem...
    zato me i zanimaju tuđa iskustva i mišljenja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa ako ona bude govorila o tome, i ako uslijede cudni pogledi, mozda mozes kratko objasniti da ona jos uvijek doji. Samo pazi da se ne uvalis u zamku pravdanja nekome.
    Mene to u biti najvise nervira. Sto uvijek imam dojam da se moram nekome pravdati. :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja frendica se srami reci u vrticu da joj kcer jos sisa (4g) i strepi od toga da ce joj jednog dana netko reci da zlostavlja dijete zato jer ce krivo protumaciti njene igre.
    ja bi rekla. ali ne bi dala da me gnjave oko tog.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mene nije sram.
    imam argumente, educirana sam i informirana, ne samo o dojenju, nego i o psihološkom razvoju djece.

mene zapravo muči hoće li oni zauzeti neki (ne znam kakav, ne pitajte me, sad filozofiram sama sa sobom) stav/ mišljenje o zari...

ma ne znam, sad kad sam to sve napisala, totalno mi je bezveze što sam uopće brinula o tako nečem...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    mene zapravo muči hoće li oni zauzeti neki (ne znam kakav, ne pitajte me, sad filozofiram sama sa sobom) stav/ mišljenje o zari...:
    hoce.
    kad im sljedeci put dodje jedna velika sisacica/sisac, oni ce reci, oooo, imali smo mi i zaru, kako je to otvorena cura bila

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    mene zapravo muči hoće li oni zauzeti neki (ne znam kakav, ne pitajte me, sad filozofiram sama sa sobom) stav/ mišljenje o zari...:
    hoce.
    kad im sljedeci put dodje jedna velika sisacica/sisac, oni ce reci, oooo, imali smo mi i zaru, kako je to otvorena cura bila

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam kako su nase tete u jaslicama skuzile da jaks jos cica, stvarno se ne sjecam. znam da kad je prvi put zaspao u jaslicama mi je teta pred jednom drugom tetom prepricavala kako joj je uspjelo. pa se ova cudila zasto je on poseban. pa je ova rekla da se jaks doma uspavljuje na cici. a ova je onda rekla: aha, joj, imala sam ja lani jednog TAKVOG.

a od ove godine ima nove tete. jedna od njih se sjeca kad je jaks u marami dolazio po brata. i kaze mi joj kak je bio sladak dok je cicao. pa sam joj rekla da cica jos uvijek, na sto se ona sva rastopila.

ali mi je zanimljivo sto ti veliki sisavci uopce ne kuze da je to nesto neuobicajeno. jaks je mislio da svi njegovi prijatelji u vrticu cicaju.

mislim da se nicega ne trebas bojati. ako skuze, pa te pocnu cudno gledati, ti cudno gledaj njih. u stilu: a sto ste mislili, za sto mi sluze cice? ili nesto slicno...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali mi je zanimljivo sto ti veliki sisavci uopce ne kuze da je to nesto neuobicajeno. jaks je mislio da svi njegovi prijatelji u vrticu cicaju.
    da to mi je genijalno!
    zara je sva začuđena kad skuži da neko dijete njene dobi ne doji i moram joj u detalje objašnjavati zašto je to tako.
    a tek kad sazna da netko mlađi ne doji, to joj je nezamislivo

donedavno je mislila da svi doje, i djeca i odrasli, ali sad je bar naučila da odrasli ne doje

cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

donedavno je mislila da svi doje, i djeca i odrasli, ali sad je bar naučila da odrasli ne doje
    Joj ovo mi je genijalno

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ajoj, još i to

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i ja sam na upisu prošle godine rekla da hana još doji, pa je voditeljica isto rekla da se "toga" treba riješiti i da će sad pozvati medicinku koja će o tome popričati samnom, na trenutak je izašla vidjeti hanu koja je u tom trenutku sjedila tati u krilu (bilo je 17 sati i nije spavala tog dana) i djelovala je povučeno, samo si je u brk rekla "da tipično, hm" , medicinka nije samnom razgovarala a ja sam nastavila dojiti i do danas, a voditeljica me poznaje kao "ah vi ste ona mama koja doji ". U grupi nije nitko ništa komentirao, a niti danas iako teta u vrtiću vrlo dobro zna da još doji Mislim da je stvar u stavu mame. Psiho flo mi je savjetovala da o tome u biti nije nužno pričati ako se ne dođe nekako do te teme, i mislim da je u biti tako i najbolje

MamaRibice avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Samo pazi da se ne uvalis u zamku pravdanja nekome.
    Slazem se. Nemoj unaprijed razbijati glavu o tome. Budes vidjela u kojem ce smjeru ici razgovor.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja ne bih rekla. Niti neću.
    Mislim da će Lea isto na jesen u vrtić. Što se to uopće koga tiče. Isto kao i to spava li s nama ili u svojoj sobi. To što mi imamo između svoja 4 zida je samo naša stvar i ne znam kako bi uopće mogla utjecati na nešto. Ili netko na nas.
    Lea ionako više ne doji u javnosti niti je ovisna o cici tako da stvarno mislim da nema nikakvog razloga da to kažem. Ako se slučajno jednog dana s nekim dotaknem toga ili Lea nešto kaže, ponašat ću se da je to najnormalnije i da uopće nisam vidjela potrebu da bih to trebala naglašavati.
    Pa nisu oni ovisni o tim dojenjima kao obrocima i sl.

Osim toga, zašto Zara ne bi dojila svoje lutkice. Pa to je nešto što joj je moglo ostati iz vremena dojenja, nekakav obrazac, zna se da mame doje svoju djecu i ona je to tako naučila i prihvatila.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ne govorim, ali zato što je moje dijete povučeniji tip koji ne podnosi baš dobro promjene pa ne želim da u dojenju pronalaze razloge. Kad bi me pitali, rekla bih, ali do sad se nisu sjetili 8).

Je li razgovor s psihologicom za vrtić različit od onog za jaslice? Ne znam što se uopće na razgovoru pita o prehrambenim navikama i ostalim fiziološkim procesima.

Zapravo mi se savjet od flo čini sasvim ok - nije nužno pričati ako se ne dođe do teme.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ma psihologica te vrlo vjerojatno neće direktno pitati da li još doji, jer joj tako nešto neće ni pasti na pamet - to po njihovom već spada u domenu nevjerojatnog
    Mi smo krenuli u jaslice sa godinu dana i nije me pitala da li dojim, jer je valjda normalno da smo to već riješili
    Tete me to nisu nikada pitale, nego sam im ja sama rekla u trenucima kad sam se isčuđavala kako ga mogu uspavati tako lako, a ja ne mogu ni pomisliti tako nešto bez sise na gotovs
    Nije bilo nikakvih negativnih komentara, niti čudnih pogleda, to je ionako naša privatna stvar.
    Nikola je i sada u grupi dijete koje najlakše zaspi (polegnu ga, pokriju i on spava) nema ni bočice ni bilo čega drugog za razliku od svih ostalih koji bez toga ne mogu zaspati.
    A što se tiče Zarine igre da će dojiti bebu, smatram da je to sasvim normalno i prirodno - većina curica te dobi to radi, i one koje doje i one koje su to davno prestale (znam konkretni primjer).

I zbog svega navedenog, ne brini, tvoje dijete je sretno i zadovoljno i zato niti u vrtiću neće biti problema, a što se tiče eventualnog etiketiranja sa strane teta - vrlo je mala vjerojatnost za to, ipak se vremena i razmišljanja polako mijenjaju.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a kad je upoznaju i vide kak je super itd, samo neka im se prosece jedan dan u majici addicted

ne radi tebe i zare, nego da sljedece dijete koje dulje doji ne bude docekano sa zgrazanjem

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam jučer bola ljuto/tužna kad sam došla po Leonu i ona se baci meni u zahrljaj, podraga cicu i veli: mama ima cici! ja njoj kažem, imam mama još jednu cici za tebe i baš mi je to bio jedan divan trenutak nježnosti...

Idilu je prekinula teta iz dežurstva koja je doslovce zakolutala očima i promrmljala: Ah, neću niš reći

Prvo mi je došlo da joj odbrusim: I bolje vam je da niš ne velite

Ali sam se predomislila...u nekim stvarima ljudi imaju jako trdokorne stavove i ne mreš ih krstit da se na glavu postaviš...

Ali bitno je da iako je tetama eto, čudno što Leona još uvijek doji, moraju priznati da nemaju baš nikakvih problema zbog toga..
    Ona normalno zaspi kao i druga djeca, jede tak dobro da je role model u vrtiću, hihihi...
    Draga je i empatična i sve je tete vole, pa i ove kojima je to naše cicanje nešto na kaj okreću očima...a okreću zato jer si fakat ne daju truda ni razmisliti zakaj to rade

No, poanta je da zaista nisam primjetila da je tretiraju "drugačije" ili da baš na nju upiru prstom, evo ona je ovakva ili onakva zato što doji, ne brini, mislim da ti se to neće dogoditi

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Pa potpuno zaboravih spomenuti majice. Nikola također obavezno jedanput tjedno nosi neku od rodinih majica i to je svima jako zabavno (tetama i roditeljima) i uvijek pitaju gdje smo ih nabavili.
    Ma sve je u životu samo dobra reklama, ako nešto vide dovoljan broj puta to postaje normalno i prihvatljivo... 8)

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

A što se konkretno pita na takvim razgovorima? Pitaju za spavanje, npr?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

super pitanje, branka.

kako izgleda taj inicijalni razgovor?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na našem inicijalnom razgovoru kod psihića prošle godine (Lovro je upisan u vrtić, ali nije još krenuo), razgovorala sam samo ja (Lovro je sa tatom uništavao vrtić), ne znam točno o čemu, ali se isto tako ne sjećam da me je teta išta upitala o dojenju...znam samo da sam dojenje spomenula lovrinim tetama, koje su to normalno prihvatile...no to je meni tada bilo bitno, jer se to dešavalo prije pola godine, kada se je Lovro uglavnom uspavljivao sa mnom i bio je totalni cicoovisnik..danas definitivno uopće nema razloga zašto bih to spominjala tetama..ne zato jer se "sramim", već stvarno mislim da Lovrino dojenje nije bitno za njegov boravak u jaslicama, vrtiću i sl...

ne znam zašto bi dojenje trebalo predstaljati ikakav problem a specijalno temu za razgovor kod upisa u vrtić. To su djetetove navike i potreba, čije ispunjenje traži od mame. Svako dijete se ponaša "drugačije" u različitim sredinama. Pa tako i u vrtiću (jaslicama). I dijete definitivno neće (osim male Lade Pinnochijevke ) tražiti ciku od teta!

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

slažem se sam mamma san, cika je samo mamina i kao što se neka djeca doma uspavljuju vrteći maminu kosu ili ih drže za prst ili bilo šta drugo sve to u vrtiću ne rade. i mislim da nijedna mama nije na razgovoru navela da joj dijete mrsi kosu dok ne zaspe, pa zašto bi i ti da ti dijete doji...

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

lucija je na razgovoru sa 18mj još cickala, naravno 8)
    u 1. vrtiću je reakcija bila koma - ah ti dojeni, problem uspavljivanja itd.
    preselili smo se, tamo nije bila niti dana (super)
    u 2. vrtiću sa 20mj na razgovoru - gđica je uredno došla do mene, podigla majicu, prištekala se i ponosno pokazala da ona ima svog ciceka, a mama ponosnaaaa - reakcija: ok, nikakvo čuđenje, ništa, ja sam rekla da spava bez mene normalno
    tete su bile ok
    uglavnom, u 2 mjeseca smo se preselili, luce krenula u vrtić, ja sam dobila heliobakteriju, prestala dojiti zbog tih lijekova (ja sam bila u komi, sa njom sve ok)
    tetama sam rekla što se događa, da obrate malo pažnju, sve je bilo ok
    moja mala cicalica je bila vedro dijete, zaigrano i puno samopouzdanja i sigurnosti
    zari

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam za druge vrtice, ali npr. ja pitam da li dijete doji ili ima bocicu...i to pitam od malih do onih za skolu...pa prokomentiram sa roditeljima...

ako te ne pitaju, moj stav znas

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ali ti si drugo. Ti znaš da je to itekako moguće. A ostali........Nadam se da ne pitaju. iako mi neće biti bed reći, ali neću samoinicijativno

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

strašna mi je sama pomisao da bi netko mogao suditi o našoj djeci samo na temelju podatka da doje dulje od općeprihvaćenih 6-12 mj. ako već i sude, zar je moguće da ne primjete i to da su ti klinci normalnog psiho-fizičkog razvoja?

lutonjice, ja ne bih govorila ništa dok me netko ne pita jer ne vidim zašto bi to pitanje kod upisa bilo važnije od toga kakva je u igri s ostalom djecom, koje slikovnice voli i sl.
    objašnjavat ću im kad ih lada počne tražiti ciku, dragati ih i davati im puse

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Eh, evo i mene u toj situaciji.
    Lea je primljena vrtić i sutra imam inicijalni razgovor sa psihologom. I taman si mislim kako ću prešutiti dojenje, kad krenuh ispunjavati onaj upitnik o razvoju djeteta a tamo prvo pitanje s područja prehrane djeteta: dijete je dojeno do ------- mj.

I što sad? Moram reći. Kaže MM - pa normalno da ćeš reći. Ja kažem kako mi se ne da slušati prodike, a on kaže kako ih možda ni neće biti. Moš mislit. Htjela sam se kladit s njime, ali nije htio.

Opet, glupo mi je lagati na tom pitanju jer možda kasnije skuže da je još dojim.
    Mislim da ću ih sasjeći i reći da imam o tome svoje čvrsto mišljenje i da znam da u i doktori i psiholozi i svi podijeljeni, ali da to dojenje uopće ne smatram važnim za išta niti bih ga spominjala da me se izričito ne pita. Lea niti je ovisna o njemu niti joj to predstavlja ikakav problem

Što bi vi?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam taj dio ostavila prazno
    (kod upisa u jaslice) jer dojenje kod nas nije spadalo u prošlo vrijeme (dojeno do...) a nisam htjela dopisivati "doji još uvijek"

ujedno, nisam spomenula na razgovoru jer me nitko nije pitao i to nisam smatrala važnim (prema iskustvima s foruma vjerovala sam da će i moje dijete prihvatiti vrtićku rutinu i da u podne prije spavanja neće tražiti cicu već da će se uspavati kao i ostala djeca - tako je i bilo)

nakon nekih mjesec-dva boravka u jaslicama jedna teta je ružno komentirala vezu između ponašanja i dojenja jednog dječaka iz grupe što me je još više uvjerilo da ne trebam to spominjati ako me nitko ne pita (jer očito da će dijete biti "etiketirano" )

no, na kraju godine sam teti usputno u jednom razgovoru spomenula da I. još uvijek doji (tada je imala 23 mjeseca) - ostala je iznenađena, ali nije ništa loše komentirala jer sada nije mogla unazad tražiti razloge nekih ponašanja u dojenju

a o nuđenju cice - I. otkada je dobila bracu stalno doji svoje lutke iako ona ne doji već godinu dana - čak mijenja strane, podiže ih da podriguju itd.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja bih napisala tocno.

vecina tih koji bi pljuvali zapravo ceka vidjeti tvoju reakciju. ako ti posramljeno kazes da, jos uvijek , ili ako vide da nisi sasvim sigurna, onda krenu popovati.

kad ti imas jasan stav, onda ili popuju ali onako nesigurno, i vise za sebe, ili ne popuju uopce. to je moje iskustvo.

ja sam obicno imala spreman odgovor, kako za koga, ali uvijek sam nastojala da se jasno vidi da o tome pregovora nema.

za lijecnike - ocito niste informirani o preporukama SZO
    za tete u vrticu - TO nije nesto cega bih se zeljela rijesiti na nacin da dijete bude traumatizirano i nesretno, a za nesto drugo ono nije spremno
    za one koji bi isticali da je jako vezan za mene - hm, tu sam vec bila manje pristojna

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja se uzrujala jer sam se sjetila našeg upisa u jaslice s godinu dana.
    zločesta teta je rekla :"da jao nama morate se toga riješiti (primjetih da tete u vrtiću sisanje zovu "to", "toga" i sl.
    plakala sam ko budala (možda više zbog srama pred samom sobom što nisam ponosno digla glavu i zašpricala je mlijekom u oko).

ne znam da li je ta teta "etiketirala" samija, ali ja nju svakako jesam do dana današnjeg.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Da, mislim da ću tako i napraviti. Ostavit ću prazno, a ako me se pita odgovoriti istinito, ali ponosito 8)
    Jer i ja mislim ako se mama postavi kao da se srami da je onda još gore

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

hm... a što ću ja kad dođemo psihologu a andrej, čim me vidi da sjedim, drekne: "mama, ciku daj andenu! samo pet minuta! ciiiiku!!"

moj stav o "tome" je više nego jasan i sasvim sigurno se ne sramim, ali zaista ne želim da se andreja, pogotovo u fazi adaptacije, promatra kroz prizmu "toga". jer on JE oprezno dijete, otvoreno i samopouzdano ali mu treba vremena da se prilagodi na novu situaciju.

inače, razmišljam kako je mamita plakala zbog zločeste tete... ne samo o dojenju, nego o svemu što se tiče našeg djeteta najkompetentnije smo mi, a ne tete ni psiholozi. svaka čast njihovoj stručnosti i iskustvu, zato im i povjeravamo djecu - ali nema te tete koja me može uvjeriti da je za moje dijete loše nešto za što ja znam da je dobro.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

vi niste normalne ! Tko to ima pravo etiketirati dijete od 3 godine na osnovii toga što je dojeno ili još uvijek cica ?!
    Aj da ga ja vidim!

Lut, curke..koliko god vi bile sigurne u svoje dojenje, djelujete nesigurno, pogotovo pitajući se ovo...Dojenje je najbolje što se može dogoditi svakom djetetu i daj Bože da sve žene mogu, žele i uspiju dojiti !

A ako netko ima šta protiv toga-nek dobro pazi da mu se ne omakne, pa kritizira dijete, mene zbog toga..Bila bi u stanju preokrenuti vrtić i sve službe, ma nać im zamjerke di ih nema, kužite! Teta (odgojiteljica) koja to ne shvaća nije za taj posao, a ukoliko se baš i dogodi da dojeno dijete ima npr. problem s uspavljivanjem "prava" teta će pokušati s roditeljima to i zajednički riješiti, a ne kolutati očima!

Lutonjice, ja bi tek ako bi se pojavile neke nejasnoće (netko je rekao da ne govoriš ni da dijete npr. vrti kosu) rekla sasvim usputno i sigurno u sebe, te nadodala da to nije sigurno problem te da ga možete zajednički pokušati pronaći i riješiti..pa tko koga..na kraju krajeva-ima i child friendly vrtića

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj lukica prvotno napisa
    Pa potpuno zaboravih spomenuti majice. Nikola također obavezno jedanput tjedno nosi neku od rodinih majica i to je svima jako zabavno (tetama i roditeljima) i uvijek pitaju gdje smo ih nabavili.
    Ma sve je u životu samo dobra reklama, ako nešto vide dovoljan broj puta to postaje normalno i prihvatljivo... 8)
    ovo je stvarno živa istina, pogotovo kad je prezentiraju ljudi sigurni u sebe

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ću vjerojatno napisati "dojeno do danas"

a što se tiče etiketiranja i ružnih reakcija, zara je nemali broj puta do sada čula rečenicu "još dojiš?? pa to je za male bebe" ili "još dojiš? pa smijat će ti se ostala djeca!!"

maja majica, to nema veze s našom sigurnosti u dojenje, nego s ovakvim (ili još gorim) komentarima koje bi moje dijete moglo čuti u vrtiću.
    i s tim što će apsolutno sve što im neće odgovarati u zarinom ponašanju, pripisivati tome što još doji.

nego, mene sad još više muči ima li tamo kakvo pitanje i količini mlijeka koje dijete popije?? jer zara još uvijek nije okusila kravlje mlijeko

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kada smo se mi upisivali u jaslice, Marta je imala godinu dana i naravno, cicala je.

Ni tete ni sestra nisu se tome uopće previše čudile, a osim toga, još su 2-3 mame dojile klince dok smo išli na privikavanje, tako da smo bile u većini :D .

Prošli tjedan smo napunili 2 godine, još uvijek je na cici i prva stvar kada dođem po nju je da me sruši na klupicu u jaslicama i digne majicu. Fino sjedimo i cicamo dok se ostali klinci igraju, porazgovaram sa tetom i idemo doma.To već svi znaju, tete iz svih grupa, spremačice i kuharice. Nikada nisam primjetila da ju zbog toga čudno gledaju.

Meni je to noirmalno, njoj je to najnormalnije, a mislim da je sada i svima ostalima i da na to nitko ne obraća pažnju i ne gleda nas čudno, barem to ne pokazuju.

A iskreno rečeno da i gledaju, baš me briga, moje dijete , moja cica.

Nikada mi nije palo na pamet ne dati joj cicu u vrtiću, osim ako nam se jako žuri pa cica u autu.

Sa spavanjem nema problema, zaspe u roku keks bez cice i tako od prvog dana

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

lutonjice, ivy, u istom smo vrtiću pa što ne bismo malo okrenule situaciju u našu korist i sve tri napisale isto. ovaj lutonjičin prijedlog mi je sasvim ok i tako sam i ja mislila. "dojeno do danas", it is.
    u svakom slučaju spominjat će se generacija sisavaca, a možda se stvori dovoljna kritična masa pa im to postane normalno već kod sljedeće generacije.

uostalom, još ne znamo kako u TOM vrtiću reagiraju na produženo dojenje. možda im je to već sad normalno pa će nas prihvatiti s oduševljenjem

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Otkada sam u tom vrtiću - u bilo kojem razgovoru s drugim mama nisam niti jednu čula da propagira dojenje.

Iako je medicinska sestra na našem razgovoru jako podržavala dojenje - al smo mi na razgovoru bili s godinu dana.

K. je cicala do druge godine, a i još jedna curica iz grupe. Tete su to znale, barem za nas i nije bilo nikakvih loših komentara(ali ni oduševljenja, HA!HA!)

Ja mislim da se ne treba dati smesti.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ne "dojeno do danas" nego "još uvijek dojimo".

andrej i ja ćemo probiti led u ponedjeljak.

s obzirom na broj forumske dječice u tom vrtiću, stvarno će imati generaciju sisavaca, AP-ića i tome slično!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pinokio, ajvi, onda sve tri pišemo doji do danas, može??

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma meni je baš "dojeno do.... danas" fora, baš onako zaheb na njihovo pitanje koje je u prošlosti

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

maja majica, to nema veze s našom sigurnosti u dojenje, nego s ovakvim (ili još gorim) komentarima koje bi moje dijete moglo čuti u vrtiću.
    i s tim što će apsolutno sve što im neće odgovarati u zarinom ponašanju, pripisivati tome što još doji.
    o tome ti ja i govorim..ja sam toliko puta u životu bila nesigurna u sebe, a onda nisam znala ni postavit se, ni obranit..sad znam i svaki put me iznenadi koliko su ljudi promjenljivi, podvodljivi..prezaju od autoriteta, od sigurnih osoba koje znaju što žele..

zara mora biti "cijepljena" od komentara, a to samopouzdanje ćeš joj (sigurno već i jesi) ti uliti..kad zauzmeš napadački stav i zapitaš prvu osobu koja zakoluta očima zašto to radi i jel je sram što ne zna dovoljno o tome, vidjet ćeš razliku..
    ako se bojiš da će se to lomiti na djetetu-varaš se..činjenica je da tete il' vole il' ne vole" dijete ma što mi rekli ili napravili

možda vi naiđete na normalne ljude koji će to prihvatiti kao sasvim normalno, uobičajeno i nadasve korisno, a ako ne..pa zato ti jesi Lutonjica-da se izboriš za svoje dijete i svoje stavove..sigurno možeš promjenit njihove stavove ili njihovu nazočnost

sebe znam, na sreću, da nećeš mijenjati

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

na pisano pitanje odgovorila bih: do daljnjeg

a na usmeno pitanje doji li, odgovorila bih: naravno.

nema razloga opravdavati se. niti zauzimati taj konspirativan stav. zasto bi bio problem sto doji? zato sto ce etiketirati dijete i u dojenju traziti gresku za svoju nekompetenciju da odrade svoj posao s djetetom? pa pitajte ih direktno: kako opravdavaju ne snalazenje s djecom koja nisu dojena? cime skrecu odgovornost sa sebe? time sto dijete ima dudu? dugu kosu? nosi platnene pelene? ima dva mladja brata? nijednu sestru??? ma mislim, ako ce na dojenje prebacit odgovornost za sve probleme s kojima se u radu s djecom susrecu - recite im da cete rado podojiti svu djecu iz grupe, pa nek imaju razlog za svoj profesionalni neuspjeh!

dajte, budite ponosne na svoju djecu, budite sigurne u sebe i njih.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

filozofiramo bezveze

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

lutonjica, reci im da ćeš dojit zaru sve dok tvoje buduće drugo djete bude htjelo dojit

bravo za uspjeh tako dugo

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

lutonjice, ivy, formulacija je manje važna, ali se slažemo da ćemo "prijaviti" dojenje :D
    ivy, probij led pa nam javi kako je prošlo. ja vjerujem da će biti ok.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Evo, idem ja na interwiev pa javim kako je bilo. Ovo - do daljnjega - mi se sviđa . Mislim da je čak i bolje nego - do danas - jer ovo ispada kao da ćemo sad prestati radi vrtića

Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •