Pokazuje rezultate 1 do 33 od 33

Tema: Katoličke Osnovne škole u Hrvatskoj

fiumanka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno Katoličke Osnovne škole u Hrvatskoj

Lijepi pozdrav! I nama je došlo vrijeme polaska u školu ove jeseni i lijepo molim sve roditelje koji imaju bilo kakvih iskustava pozitivnih/negativnih vezanih za Katoličke osnovne škole da ih podijele sa mnom. Zanima me nastavni program, tko su učitelji/profesori, kako su Vaša dječica zadovoljna. Imam tisuću pitanja!!! U našem gradu (Rijeci) takva škola počinje sa radom od ove jeseni tako da nemamo iskustva i molim za pomoć.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Zašto ti nisu dobre državne skole?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Zena je trazila odgovore a ne retoricka pitanja.

fiumanka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

Nisam nigdje napisala da nisam zadovoljna državnim školama nego tražim informacije o katoličkim. Po njihovom planu koji je prezentiran roditeljima radi se o individalnijem pristupu djetetu pa eto već samim tim imaju + u mojim očima jer nisu sva djeca jednaka. A voljela bi saznati iz prve ruke, od roditelja čija djeca već pohađaju takve škole ili možda nekog učitelja/profesora kako to funkcionira u praksi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo ja ću ono malo što znam preko frendice. Ona je jako zadovoljna školom glede učitelja i kvalitete rada, ali, polaskom malene u peti razred obim rada/učenja se toliko povećao da je morala odustat od slobodnih aktivnosti. Znam da mojima ovo zadnje ne bi odgovaralo.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

pošto ste planirali u jesen u školu, jeste li se ipak upisali u neku državnu?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

budući da nema iskustva neposredno sa školom u koju bi eventualno upisala dijete, ne vidim kako ti iskustva drugih mogu pomoći. u državnim školama postoje jako velike razlike od kvarta do kvarta, a u pojedinim školama u pristupu djeci velike razlike od nastavnika do nastavnika, tako da...ne znam može li činjenica da se radi o istoj vrsti škole značiti da će i pristup djeci biti jednak. ja svakako pozdravljam otvaranje katoličke osnovne škole u našem gradu, s nadom da će to značiti da će ostale škole postati više državne, a manje katoličke, kako je to sada, pa malo olabave s vjerskim sadržajima.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Zena je trazila odgovore a ne retoricka pitanja.
    Retoričko pitanje je ono na koje se ne odgovara. Ovo nije bilo retoričko pitanje.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Pa, žutaminuta, kakvo je pitanje? Žena se očito nada da je u katoličkoj školi kvaliteta nastave bolja, možda količina nasilja manja (moje iskustvo s vrtićkom katoličkom skupinom bilo je izvrsno jer su tete bile izvanredne,a ozračje vidljivo drugačije), a škola je u skladu s njenim uvjerenjima.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Inače, fiumanka, meni ta fraza "individualno pristupamo djetetu" izlazi na uši jer je sadržana u apsolutno svakom oglasu za bilo kakvu djelatnost koja uključuje djecu (od rođendaonice, preko jezičnog tečaja do škole), tako da sve ovisi o pojedinom nastavniku i ravnatelju koji kroji odnose.

Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Citiraj fiumanka prvotno napisa Vidi poruku
    Lijepi pozdrav! I nama je došlo vrijeme polaska u školu ove jeseni i lijepo molim sve roditelje koji imaju bilo kakvih iskustava pozitivnih/negativnih vezanih za Katoličke osnovne škole da ih podijele sa mnom. Zanima me nastavni program, tko su učitelji/profesori, kako su Vaša dječica zadovoljna. Imam tisuću pitanja!!! U našem gradu (Rijeci) takva škola počinje sa radom od ove jeseni tako da nemamo iskustva i molim za pomoć.
    znam 2 ljudi koji rade u katoličkoj školi u ZG, i neke roditelje djece koja polaze tu školu.
    nastavni program je naravno isti kao i u drugim OŠ, verificiran od Ministarstva obrazovanja,
    a ljudi koji predaju su nastavnici/profesori sa odgovarajućim diplomama kao i u ostalim OŠ.

dakle, škola ko škola, i kao što netko napisa, kao i u drugim OŠ najviše toga ovisi o konkretnim profama,
    nastavnicima, ravnatelju. to je što se obrazovanja u užem smislu tiče.

sve ostale aktivnosti, priredbe, slobodne aktivnosti i sl. malo više, naravno, imaju vjersku crtu.
    inzistira se na disciplini, pristojnosti, toleranciji različitosti, nesegregaciji prema imovinskom statusu,
    ali na to se pazi više ili manje i drugim školama,
    odnosno kod nekih nastavnika/ravnatelja manje, kod nekih više, a i to najviše ovisi o strukturi roditelja
    (stanovnika naselja gdje se škola nalazi).
    ok, postotak djece koja nisu opterećena bredniranom odjećom, čiji tata što vozi i sl. je definitivno velik u toj OŠ.
    i djeca nisu među onima koji predvode u aktivnosti na društvenim mrežama.

i jedan (manje) bitan detalj - djeci nije dozvoljeno šminkanje, farbanje kose isl

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj orange80 prvotno napisa Vidi poruku
    i jedan (manje) bitan detalj - djeci nije dozvoljeno šminkanje, farbanje kose isl
    to bi trebalo i u druge škole uvesti

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ako pitaš za prvašiće ove godine možeš birati između tri u Zg: Pkoš Zg Istok, Salezijanci Jarun i Ružičnjak Podsused.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Za Pkoš znam da su liste čekanja podugačke, prijavlju se klinci 2013.godište. Za Jarun i Podsused mislim da ima mjesta, ali nisam sigurna. Prve dvije su mješane, Ružičnjak je za djevojčice

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ajme nisam dobro pročitala prvi post. Lupetam bezveze sori.
    To su ti uglavnom manje škole u kojima je odgoj visoko vrednovan i inzistira se na suradnji roditelja i škole. Očekuje sa da dolaziš na predmetne informacije, ako ima ikakvih poteškoća to se mora riješavati u školi ili izvan itsl. Računaj na općenito više radionica, predavanja, roštilja i priredbi za cijelu obitelj. Nije obavezno, naravno, ali važna je ta atmosfera prijateljstva obitelji i škole i u slobodno vrijeme.
    Što se tiče obrazovanja i tu su dosta visoki kriteriji, možda ne kao u prvih par najnabrijanih škola u hrvatskoj, ali odmah iza.
    Pogledaj sestrinske škole vani koje imaju 100+ godina tradicije, ekipa koja osniva obično provede neko vrijeme u nekoj takvoj školi i educira se. Salezijanci kod salezijanaca, karmelićani kod karmelićana itd. pa vidi čemu teže

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Zašto ti nisu dobre državne skole?
    Čuj, nakon 8 godina iskustva, ja i te kako znam da sam prilično razočarana državnim sustavom pa dobro razumijem roditelje koji se raspituju o alternativnim načinima obrazovanja.

To je naročito bitno ako dijete ima bilo kakve smetnje ili se samo teško uklapa.

Odgovor pokretačici topica: Prva katolička škola je u mom kvartu. Razredni kolega mog sina i njegovo dvoje braće preselili su se onamo iz prosječne kvartovske škole. Roditelji su jako zadovoljni. Osim toga, to jeu skladu s nazorima njihove obitelji. Osobno nemam nikakvih iskustava,ali privatne škole s razredima od 10 učenika i boljom individualizacijom su spas za mnoge nedovoljno prilagođene klince bez obzira na vjersku komponentu. Znam i obitelj koja nije židovska, a čija djeca su išla u židovsku osnovnu školu i isto su bili zadovoljni. Puno izleta, radionica, pisanje zadaća u školi, pomoć učenicima steškoćama... sve to je teško postići u državnoj školi.

fiumanka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

Hvala vam na odgovorima. Molila bi samo ako netko zna iz prve ruke koliki su mjesečni izdaci za katoličku školu?! Koliko se mjesečno plaća za jedno dijete u 3-4 razredu a koliko za dijete u 8.? Znam da to nije konkretan odgovor ali makar okvirno da znam o kojem iznosu se radi jer u Katoličkoj školi u Rijeci mi na to pitanje ne mogu odgovoriti kad ove godine tek kreću sa prvašićima. Rečeno je da je škola besplatna ali produženi boravak je obavezan i on se ne plaća jedino za prvašiće i u školi imaju 3 obroka koji se također plaćaju tako da već dolazimo do povećih cifri. Ako ima neki roditelj koji mi iz prve ruke može reći malo više o ovome molila bi da mi se javi makar u inbox. Hvala!!!

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

to ti ovisi koliko boravak financira lokalna zajednica, i da li financira.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

možda ti može pomoći izračun kod kolko sad plaćate prehranu u školi+ 200-300 kn za boravak, treba vidjeti kaj s prevozom?

usput misliš li da neće poponiti razrede od 1-8, nego samo jednu generaciju za sad imati??
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 19.08.2015. at 12:08

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Sugrađanko, pa sve odgovore koje tražiš, možeš naći na njihovoj stranici http://www.svantun-rijeka.hr/hr/kato...20152016/789/7

Logično je da upisuju sve razrede, kao i svaka druga osnovna škola (državna ili privatna) koja se otvori, odmah ima sva odjeljenja, od 1. do 8. razreda.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Neki kreću samo s prvim, neki sa svih 8 razreda

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Ne nuzno, Salezijanska osnovna skola je prosle godine zapocela s radom i upisala samo dva prva razreda.

I ako boravak budu imali svih 8 razreda pretpostavljam da ce mu cijena u visim razredima se povecati, tj da ce biti sufinanciran samo u onim razredima u kojima je i u drzavnim skolama

fiumanka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

Ova škola počinje sa radom od rujna i upisuje samo dva razreda prvašića i svake naredne godine imaju u planu upisivati opet po dva razreda prvašića. Nikakve web stranice mi nisu od pomoći jer je njihov plan rada tek okviran i u izradi po uzoru na salezijansku osnovnu školu ako se ne varam iz Zagreba. Nigdje na niti jednoj web stranici ne postoji cijena dnevnog boravka u školi zato i tražim savjet roditelja čija djeca pohađaju takvu školu. Privremena ravnateljica također nam ne može pomoći u tome jer ni ona sama ne zna koliko će iznositi daljnje školovanje jer ni ona sama nema iskustva. Savjet na ovom forumu sam potražila nakon što sam iscrpila sve izvore informacija koji postoje a nisam uspjela saznati željene informacije. Cijenu produženog boravka do 4 razreda mogu okvirno izračunati ali cijenu boravka u školi u 6. ili 8. razredu ne mogu nagađati jer u našem školstvu nema produženog boravka za osmaše pa samim time nema ni cijene. Zato su mi potrebni savjeti iz prve ruke.

fiumanka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

Sve što je napisano o otvaranju Katoličke osnovne škole u Rijeci po web stranicama je tekst sa službenih stranica Prve katoličke osnovne škole u Zagrebu tako da konkretne odgovore nisam dobila.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Evo informacije koja to i nije Cijena boravka je u Zg za više razrede bila oko 100 kn, a za niže ista kao i u drugim školama. Cijena u višim rz je za sad bila takva jer su se snašli vlastitim volontiranjem. Što će biti dalje ne zna se. Sve to ovisi o puno nepoznanica. No ono što pouzdano znam Katoličke škole kod nas jako paze da ostanu dostupne svima i dobro znaju da nekome par sto kn može bit razlog odustajanja zato se uvijek traže najpovoljnija riješenja, donacije, volontiranje itd samo da se ne optereti roditelje. A kad znaš da u tim školama često roditelji imaju 3+ djece jasno ti je da mora biti puno popusta

Newbie avatar
    Datum pristupanja
    May 2014

Početno

vezano za KOŠ u Rijeci..

rade dva razreda sa po 14-15 učenika.
    počinje u 7:30- kada imaju doručak..
    nastava, poslije nastave ručak.
    poslije ručka odmor i obavezni produženi boravak. tamo stvarno naprave svu zadaću tako da doma više nemaju što raditi...
    marenda
    dijete možete kupiti najranije u 15:15 sati, ili u 16. Nisam sigurna do kad produženi radi.
    za sad do 15 sati rade zadaću, a kasnije će uvesti i aktivnosti i one će se odvijati poslije tog obaveznog dijela produženog boravka.

cijena doruča-ručka i marenda, tj sve to što ide u produženi boravak- 400 kn.

imaju uniforme- trenerkice za sad- koje im je ove godine platila nadbiskupija (jedan set uniformi). nadbiskupija je platila i ovogodišnjim prvašićima knjige. ne znam kako će biti za sljedeću generaciju- ali moguće da bi idući prvašići mogli nasliejditi knjige od ove godine. spominje se čak i mogućnost organizacije prijevoza djece.

učionice su prekrasno sređene, imaju sve novo, dvoranu.. vani igralište. svaki razred ima po dvije učiteljice- jedna za redovnu nastavu- druga za produženi.
    evo, toliko ja znam. isto sam se raspitivala-pošto želim da moje dijete ide u tu školu.

nije stvar samo u individualiziranom pristupu, nego općenito u jednom cjelovitom (cjelovitijem) odgoju nego što to pruža državna škola. puno se više vodi računa o međuljudskim odnosima, ponašanju, moralu, općeljudskim vrijednostima. ne da državne škole ne rade to isto- ali ove to mogu 10x kvalitetnije izvesti jer im je to s jedne strane i cilj i svrha, a s druge- imaju apsolutno sve mogućnosti da to izvedu.

katoličke škole su općenito najcjenjenije u svijetu, ne sumnjam da će i naše u hrvatskoj biti jednako cijenjene

Osoblje foruma Inesz avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Kako se financiralo opremanje ove škole, tko i kojim udjelima financira rad ove Katoličke Osnovne škole?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Planiraš upisati dijete?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Školu u Zg financira Nadbiskupija, Karmelićanska provincija, donatori, Grad, prosječni roditelj ne traži izvješće na uvid

Osoblje foruma Inesz avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Hvala. Sve je lakše kad se ima novaca za rad škole.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Nije u tome stvar,mnoge državne škole su puno bolje opremljene. Puno se više traži osobno zalaganje, team bildinzi, edukacije non stop za djelatnike, roditelje, djecu... To je meni osobno bila najveća razlika, volontiranje se podrazumijeva na svim razinama...
    Ima i takvih državnih škola gdje roditelji i nastavnici i učenici imaju vrt zadrugu ili sl., ali ovo je nekako sustavnija suradnja

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Inesz prvotno napisa Vidi poruku
    Kako se financiralo opremanje ove škole, tko i kojim udjelima financira rad ove Katoličke Osnovne škole?
    zgrada je u vlasništvu riječke nadbiskupije. radi se o zgradi bivšeg filozofskog fakulteta. potpisali su sporazum o zamjeni nekretnina s rh, pa je rh, odnosno sveučilište u rijeci, u vlasništvo dobila zgradu hotelijerskog fakulteta koju je crkva dobila denacionalizacijom. a oni ovo. dogovorili su se.
    opremanje je isto išlo preko nadbiskupije.
    vezano uz rad škole, grad rijeka sufinancira rad i škola gdje nije osnivač (trenutno je to samo ova škola i waldorfska) - mislim da se radi o sufinanciranju produženog boravka, eventualno nekih projekata i programa i sl.
    plaće im daje njihov osnivač.
    za ovu godinu čini mi se da katolička škkola nema sufinanciranje niti produženog boravka, al nemojte me loviti za riječ.
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 22.10.2015. at 13:57

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •