Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: Zelenkasto mlijeko i prekid dojenja

Datum pristupanja
    Feb 2015

Početno Zelenkasto mlijeko i prekid dojenja

Drage Rode!
    Rodila sam u srijedu (24.6.). Imam asimetrične dojke (veličina i oblik) koje su inače jako mekane i bez formiranih bradavica tako da moram dobro pripremiti sisu prije podoja da bilo što iskoči. Još iz rodilišta imam ragade zbog toga što su nas tjerali da dojimo ležeći što ja nikako nisam mogla s obzirom na oblik sisa. Otkako sam došla doma dojim isključivo u unakrsnom hvatu u položaju kolijevke jer u drugim položajima ne mogu namjestiti dijete da mi ne grize bradavicu. Ragade tretiram samo svojim mlijekom i nekad mi se čini da malo zacjeljuju, ali onda me beba ponovo krivo uhvati i moram sve ispočetka.

Po izlasku iz rodilišta mi je počelo nadolaziti mlijeko. Sise su mi bile prepunjene tako da sam dojila malenu i ručno izdajala što bi ostalo u kanalićima iza areola jer me je bilo strah dirati kvrge (nadala sam se da će se to samo uravnotežiti nakon nekog vremena s obzirom da se radi o prvom mlijeku). Stanje se dijelom popravilo osim na pojedinim mjestima na dojkama gdje su mi ostale kvrge koje su na površini crvene i bolne (na obje sise), temperatura mi je oko 37. Jučer sam primijetila da mi je mlijeko kod izdajanja pomiješano s nekom gustom skoro narančastom tekućinom. Kasnije je cijelo mlijeko poprimilo homogenu zelenkastu boju i vrlo je vodenasto (nema one gradacije od rijetkog do gušćeg mlijeka koja je bila u početku).

Sad se spremam da idem kod doktora opće prakse da pogleda da se možda ne radi o mastitisu. Izdajam ručno i dalje svaka dva sata, a bebi sam prestala davati sisu jer intuitivno imam poriv tako napraviti (znam da se može dojiti) jer mi se čini da ovo mlijeko nije dobro za bebu i da joj škodi (skroz je prestala spavati, neprekidno plače, jako joj se čuju crijeva i prducka).

Molim vas, imate li kakav savjet? Puno hvala unaprijed!

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Zao mi je da prolazis takvu muku.
    Ja cu ti odgovoriti koliko mislim da znam u nadi da ce se koja savjetnica ubrzo javiti.

Mislim da ne trebas/smijes prestati dojiti jer ces time problem samo pogorsati.
    Koliko ja znam, mlijeko moze biti zelenkasto kod prepunjenosti, a to zasigurno nije razlog za prestanak dojenja.

Jesi li pokusala malo izdojiti to prvo vodenasto mlijeko i onda ponuditi bebi dojku? Meni je pomagalo uci pod vruci tus (ili tusirati samo dojke), malo se rucno izdojiti da prepunjenost popusti i onda dojiti bebu.

Cini mi se da je vas najveci problem pogresan hvat zbog cega beba ne prazni dojke kako treba (ostaju kvrzice pune mlijeka, a vjerojatno se ni ne najede), a ti dobivas ragade.
    Za zacijeljivanje ti mogu pomoci Multi mum komprese, uz obavezno ispravljanje hvata bradavice.
    Mislim da ti treba netko da pogleda hvat (patronazna ako je dovoljno strucna i prodojeca) i obavezno nazovi Sos telefon za dojenje.

Je li vam dolazila patronazna? Kolika je bila porodajna a koliko otpusna tezina bebe?
    Koliko pokakanih i popisanih pelena ima u 24 sata?

migulica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Nemoj prestati dojiti jer za to nema razloga. Beba će ti najbolje izvući kvrge...
    Kvrge prije podoja pokušaj lagano masirati da ih razbiješ i zagrijati taj dio cice toplim termofoom ili tušem ili nekim drugim toplim oblozima. pokušaj bebu tako postaviti da doji da joj brada bude u istoj lijini s kvrgom. Na taj način će ju efikasnije izvući. Nakon podoja stavi na dojke list kupusa da ti pomogne oko upala.
    Beba ne plače zbog tvog mlijeka, tu ideju makni iz glavem jer nije tako...
    Rodila si prije 5 dana, bebu moraš konstantno nuditi da doji kako bi se uravnotežila ponuda i potražnja. U 24 sata beba mora imati od 8-12 podoja.
    Kako stojite s mokrim i pokakanim pelenama?
    Čime sada hraniš bebu?

migulica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mlijeko može biti različite boje, ovisi o tome što je mama konzumirala (povrće, suplementi, željezo...)
    Tako da boja nije predznak ičeg lošeg ili nevaljanog u mlijeku....

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Mogu samo reći da sve dok sam izdajala imala sam problem s prepunjenim, tvrdim dojkama. Nakon dva tjedna prekjučer sam opet izdajala da možemo otići u nedjelju van na dva sata dok baka pričuva dijete. Jučer i danas mi mlijeko curi kao iz slavine i da malena nema dobar apetit vjerojatno bi se stvorile kvrge. Postoji ta razlika kada ona isprazni dojku i kada ja to napravim izdajalicom.

Datum pristupanja
    Feb 2015

Početno

Drage cure, oporavila sam se nakon jučerašnjeg šoka i sad napokon mogu hladne glave zahvaliti vam se na divnim savjetima i potpori.
    Jučer sam pokušala dobiti telefonski patronažnu sestru u 7h ujutro i uspjela sam je dobiti. Kako sam došla u subotu doma samo sam joj ostavila poruku na sekretarici da smo stigli iz rodilišta tako da se još nismo upoznale.
    Imala sam sreću jer mi je dala savjete koji su odmah pokazali rezultate: prvo mi je rekla da je s mojim mlijekom sve ok, da moram nastaviti dojiti na način da opustim kvrge (tuširanje i masaža) i pustim dijete da posiše mlijeko. I k tome je još došla do mene za par sati i prošla sa mnom detalje. Zahvalna sam joj beskrajno!
    Moj problem vuče korijen u tome što sam u Petrovoj bila bombardirana različitim informacijama od strane sestara oko toga koliko dijete treba sisati, koliko se treba izdajati. Dolazile su na svaki naš poziv i bile ljubazne, ali malo proturječne (a da ne spominjem da je moje stanje svijesti poslije poroda bilo skroz zbrčkano pa ne mogu biti objektivna). Počela sam dan kasnije s dojenjem jer je beba imala problema s disanjem tako da mi je mlijeko nadošlo na dan kad sam izašla iz rađaone i ostala sama.
    Stanje je sada ovakvo: prvo izmasiram sise prije podoja (osobito kvrgaste dijelove), malo izdojim ručno da mlijeko poteče i ponudim sisu djetetu. Tijekom podoja mi muž još dodatno izmasira kvrge (kojih je sve manje). Bebica toliko dobro posisa sve da na kraju jedva izvučem par kapi za namazati bradavice.
    Problem s ragadama je još uvijek prisutan (nešto više na desnoj sisi), ali sam svjesna da je to problem koji zahtijeva dugotrajnu borbu. Od sutra radim novi korak, a to je prakticiranje novih položaja za dojenje. Nisam se usuđivala do sada eksperimentirati zbog toga da si još više ne pogoršam ragade.
    Hvala vam puno, puno, puno na savjetima! Ne mogu vam opisati koliko mi znači potpora u ovakvim trenucima. Lakše je kad znam da ima još žena sa sličnim problemima i da su se uspjele izboriti da i dalje doje svoje dijete.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Baš lijepi da je ošlo na pravu stranu, samo nastavi tako

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Bas mi je drago da si se javila i da dobro napredujete!

Za ragade probaj Multi mum komprese drzati izmedu podoja. Ja sam ih koristila preventivno ali znam mame kojima su puno pomogle u zacjeljivanju ragada.

Probaj razne polozaje dok ne nades koji vam najbolje odgovara. Polozaj nogometne lopte je dobar jer omogucuje da lijepo vidis hvat.

Sretno!

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

nemam neki konkretan savjet, samo želim reći da mi je drago da je krenulo bolje, i da ćeš sigurno riješiti i problem s ragadama
    tih prvih desetak dana, pogotovo sa prvim djetetom, je često čupavo i dlakavo, samo strpljivo i hrabro dalje

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Lampyris prvotno napisa Vidi poruku
    Problem s ragadama je još uvijek prisutan (nešto više na desnoj sisi), ali sam svjesna da je to problem koji zahtijeva dugotrajnu borbu. Od sutra radim novi korak, a to je prakticiranje novih položaja za dojenje. Nisam se usuđivala do sada eksperimentirati zbog toga da si još više ne pogoršam ragade.
    Drago mi je da si bolje.

Ja imam savjet za liječenje ragada. Mene je to mučilo sve dok nisam bradavice krenula mazati jojobinim uljem. Puno mi je pomoglo. Bradavice su se oporavile i kasnije sam manje patila od toga. Koža je bila savršeno elastična i nije pucala. Imaš u ljekarni - uzmi malu bočicu. Postoje i mješavine baš za dojilje. Alternativa je bademovo ulje, ali jojobino mi je bilo bolje baš za ovu namjenu.

Od tih vremena ja uvijek u kući imam jojobino ulje za sve ozljede kože i sluznice i super je. Stariji sin s tim tretira prišteve i akne, mlađi razbijena koljena.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj maca papucarica prvotno napisa Vidi poruku

Za ragade probaj Multi mum komprese drzati izmedu podoja. Ja sam ih koristila preventivno ali znam mame kojima su puno pomogle u zacjeljivanju ragada.
    Evo me, mene su spasile!

Samo hrabro dalje!

zadarmamica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Da ja pitam...dali bebi moze smetat moja krv?zdrava sam.a ona dok cica krcato krvi bude jer mi fali komad bradavicr.imala sam uzasne rane.lagano to prolazi.i imala sam temperaturu 37,6 i sve me bolilo kao da imam gripu.a o kvrgama dani ne govorim.kad je to sve buknilu pukle su i uzasne strije koje strasno peku.
    Izdajam se rucno i pod vrucim tusem.
    Samo me zanima jel problrm krv.pelene su zapisane odlicno.svaka pelena je mokra.ovih dana nije kakala po tri dana pa onda krcato.valjda je to ok.
    Drugo mi je dite ali dojenje skroz novo jer sam prvo samo 1mj uspila.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

zadarmamice, ne smeta joj krv. s mojim drugim detetom sam imala identicnu situaciju, trajalo je cak 3m i bilo je uzasno bolno, ali on je sisao normalno i pored te krvi. u stolici je redovno bilo pomesano dojenacko zuto govance i moja krv, ali bar sam znala od cega je
    vibre da se bradavica sto pre oporavi.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

ja sam s prvim imala strašne ragade i znao je bljuckati mlijeko i moju krv. kad sam to prvi put vidjela bila sam sigurna da mi dijete umire. evo ga živog i nakon 24 godine

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Zadarmice, krv ne smeta bebi.za ragade, luftaj cice, na zraku ce brze zacjeliti, a mozes namazati i purelanom, ne treba ga ispirati prije podoja. I te strije mozes njime namazati, da te ne pece bas tako jako. U kakvom stanju su ze kvrge, imas jos temperaturu?

Datum pristupanja
    Feb 2015

Početno

Javljam da kvrgama nema ni traga, ragade lagano zacjeljuju. Mijenjamo položaje i to je veliko olakšanje.

Izdajala sam se par dana (samo desna sisa), a od jučer su obje sise u pogonu. To je veliko olakšanje jer mi je izdajanje živa tlaka.

Imam još par stvari koje me muče.

Prvo je kako učinkovito odvojiti dijete od sise kad krivo prihvati bradavicu? Gurnem joj prst u usta i stavim među vilice, ali se grozno bori protiv toga. Sigurno mora postojati neki jednostavniji način. Imam osjećaj da me više povrijedi tako kad se borimo da joj izvadim sisu iz usta nego da joj ostavim da žvače.

Drugo pitanje se tiče položaja nogometne lopte. Skužila sam da mi bradavica nakon ovog položaja uvijek bude nekako spljoštena. Događa li se to još kome? I nekako mi cokće u tom položaju. Kao da povremeno izgubi vakuum u ustima i onda ga ponovo radi.

Primijetila sam i da su mi areole jako bolne i crvene nakon dojenja. Ima li tome pomoći? Sise su mi sad jako mekane i nemaju nikakvog tonusa tako da ih beba može spljoštiti ustima koliko god želi.

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Ja cu ti odgovoriti za odštekavanje bebe kad pogrešno uhvati. Meni je najjednostavnije bilo gurnuti mali prst u kut bebinih usana da popusti vakuum i onda njezno izvući bradavicu. A negodovat će uvijek kad je gladna.

Za bolne i crvene areole će ti se vjerojatno javiti koja od savjetnica.

Jesi probala koristiti Multi mum komprese za zacjeljivanje i njegu bradavica? (majkemi, ne plaćaju mi, samo su stvarno dobre )

dodagoda avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Što se tiče tih crenih pruga koje se pojave na dojci i početak su upale-mene su spasili oblozi od slatkog zelja. To mi je u bolnici rekla sestra i mogu vam reći da je stvarno pomoglo. Naravno, masiranje tih kvrgica prije podoja a poslije podoja oblog. Zelje u sebi ima neke enzime koji smanjuju upalu-davno sam to proučavala pa se više ne sjećam. Može se koristiti i za ostale upalne tegobe

p.s.
    meni je kod ovih ranica od dojenja strašno pomagala pavlovićeva krema za guzu. To bih si poslije podoja dobro namazala na bradavice -naravno u tom slučaju prije podoja ih treba detaljno oprati. Koristila sma Biofarmovu pavlovićevu-ta mi je bila najbolja.
    Posljednje uređivanje od dodagoda : 10.07.2015. at 13:57

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Po kojem principu enzimi iz zelja dođu u direktni kontakt s unutarnjim tkivom dojke?

Datum pristupanja
    Feb 2015

Početno

Komprese koristim vec odavno. Pomogle su za ragade, ali mi se cini da nemaju utjecaja na crvenilo areola. Dojenje postaje sve bolnije tako da mislim da cu se opet prebaciti na izdajanje.

Sto se tice savjeta za odvajanje od sise s malim prstom.... mislim da sam tek sad uspjela maknuti vakuum. Ne uspije mi svaki put.

Datum pristupanja
    Feb 2015

Početno

Uskoro će se napuniti četiri mjeseca otkako sam došla doma iz rodilišta i shvatila da dojenje nije mačji kašalj ako nisi u startu dobro educiran. Iz sadašnje prespektive znam da bih bila puno manje uplašena i radila bih puno manje grešaka samo da sam prošla kvalitetnu edukaciju o dojenju. Svugdje se piše o dobrobitima dojenja, a premalo o tome kako dobro započeti dojenje (falili su mi oni tekstovi o dobrom početku s roda.hr). Čitala sam gomilu tekstova o dojenju, bila na grozno beskorisnom tečaju za trudnice koji je uključivao i dojenje u Petrovoj, ali to nije bilo ni izbliza dovoljno.

Kada bih mogla vratiti vrijeme i vratiti se u tu groznu noć 29.6. rekla bih sama sebi: ako je ovo dijete izraslo u tvome tijelu i ako je to isto tvoje tijelo uspjelo roditi to dijete, zašto misliš da nećeš moći dojiti ili da tvoje mlijeko iz nekog razloga "ne valja"?

Rekla bih si da trebam vjerovat u snagu svog tijela da prevlada apsolutno sve za dobrobit mog djeteta. Rekla bih si da će poslije stvarno postati bolje i da se ne brinem.

Nakon četiri mjeseca uspješnog dojenja uspjela sam podići prekrasnu bebicu od preko pet kilograma samo na svom mlijeku. Svaki dan, dok ju dojim i gledam kako mi se smješka (ne puštajući sisu iz usta), divim se tom čudu da žena može u svom tijelu stvoriti to prekrasno biće i onda ga još šest mjeseci isključivo hraniti dojenjem. Nije li to izvanredno?!

Drage mame, koje čitate ovaj post kao što sam i ja čitala sve što mi se činilo iole slično mom problemu, vjerujte u sebe i ne odustajte! Vi možete dojiti! Nema razloga zašto ne biste mogle. Prvo vrijeme će vam biti teško, ali kasnije ćete plakati samo od sreće gledajući vaše dijete kako raste. Ako imate problem, zovite sos telefon za dojenje, javite se na SOS grupu za dojenje na Facebooku ili tu na forum. Nije sramota potražiti pomoć, pitati pitanja, tražiti potporu! Da, potporu! Možete dobiti milijun savjeta, ali samo vi možete pronaći način da dojite svoje dijete. Ne dajte da vas bilo tko pokoleba. Prvo vrijeme je najteže, kasniji mali problemčići su toliko banalni da ih se lako riješi.

Hvala svim savjetnicama (i onima na telefonu i onima za tastaturama), svim mamama koje su mi bile podrška. Vrijeme koje ste mi poklonili pišući mi savjete i pružajući mi podršku ostavit će trag koji će trajati cijeli životni vijek moga djeteta. Hvala vam od srca! Nikad vam to neću zaboraviti iako većinu nikada neću upoznati. <3

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Predivno, predivno

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Bravo, Lampyris!

Datum pristupanja
    Nov 2013